Cikkajánló – 2015. május 11.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Hankook vs. munkavállalók: Járőrök a szakszervezet nyomában

http://atlatszo.hu/2015/05/09/hankook-vs-munkavallalok-jarorok-a-szakszervezet-nyomaban/

A bíróság szerint a tények alátámasztják, hogy a Hankook Tire Magyarország Kft. megpróbálja ellehetetleníteni a szakszervezet működését. A tárgyalásokon elhangzott, hogy a gumigyártó járőrszolgálata követte és megfigyelte a vegyipari szakszervezet képviselőit, ezért a gyári tagság szóba sem állt velük. A kormány stratégiai partnere mindent sorban tagadott.

A mamutok kilőhetőek – megpuccsolták Gaskót

http://www.hirhatar.hu/index_cikk.php?hh=a-mamutok-kilohetoek-megpuccsoltak-gaskot

Gaskó István papírforma szerint az egyetlen jelölt volt a szakszervezet vezetésére, de csak akkor szavazhattak volna róla, ha felkerül a szavazólapra. Erre azonban nem került sor, a küldöttek többsége ugyanis nem szavazta meg, hogy felkerüljön. A lap úgy tudja, Gaskót mindössze a küldöttek egynegyede támogatta csak, ez pedig kevés a döntéshozatalhoz.

Az egészségügy felülvizsgálata

http://www.168ora.hu/itthon/sinko-eszter-egeszsegugy-reform-apolok-korhazak-135542.html

Az egészségügyi közgazdász állítja: rohad az egész rendszer, de az összeomlás nem lesz az eddiginél látványosabb. Nem zárnak be kórházat holnap. Ugyanakkor annyira alulfinanszírozott a magyar egészségügy, hogy kizárólag azonnali többletforrás segíthet rajta.

Ez nem béremelés – Kiss László

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=187311

 

Hallgassa meg

Nem béremelésről, hanem a múltbeli intézkedések rendezéséről van szó – mondta a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke a Klubrádióban Balog Zoltán tegnapi bejelentése kapcsán. Az Emmi miniszter azt mondta, a jövő évi költségvetés tervezetében 15,8 milliárd forint áll rendelkezésre az egészségügyben dolgozók béremelésére.

Közalkalmazottak ezreinek van veszélyben az állása

http://fullank.com/index.php/belpol/1905-kozalkalmazottak-ezreinek-van-veszelyben-az-allasa

Néhány hónapon belül nagyjából 2500 munkahelyet számolhatnak fel az önkormányzatok abból az 1,2 milliárd forintból, amelyet most hirdetett meg a belügyminisztérium a létszámleépítések költségeinek ellentételezésére. Bár hivatalosan nem történhetne meg, de néhány állás azért válik feleslegessé, mert a munkát közfoglalkoztatottakkal végeztetik el. Úgy tűnik azonban, hogy a közmunkások kerete is szűkül.

Az osztrák tulajdonú Hödlmayr nem tiszteli a szakszervezeti jogokat

http://www.labourstartcampaigns.net/show_campaign.cgi?c=2707

Az osztrák alapítású multinacionális szállító vállalat, a Hödlmayr Intarnational AG magyarországi leányvállalatánál sorra lehetetleníti el a társaságnál működő szakszervezet tisztségviselőit és félemlíti meg a munkavállalókat, akik csatlakozni akarnak a szakszervezethez. A magyarországi Hödlmayr-nél 2013-ban alakult meg a Multinacionális Cégek Dolgozóinak Szakszervezete (MCDSz) helyi alapszervezete 50-60%-os szervezettséggel.

Az oktatást-nevelést segítők idén 50 ezer forintos cafeteriát kapnak

http://www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/az-oktatast-nevelest-segitok-iden-50-ezer-forintos-cafeteriat-kapnak-449674

Idén 50 ezer forint értékű béren kívüli jutatást kaphatnak a nem pedagógus végzettségű nevelést-oktatást közvetlenül segítő munkatársak, de csak azok, akik a Klikhez tartoznak. A közalkalmazottak sem idén, sem jövőre nem számíthatnak béremelésre.

Beperelnék az államot a kéményseprők

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/beperelnek_az_allamot_a_kemenyseprok.597559.html

Perközösséget alkot és az Alkotmánybírósághoz, majd a brüsszeli bírósághoz fordul a hazai kéményseprő-vállalkozások zöme, ha a parlament a jelenlegi formájában fogadja el az új, úgynevezett kéményseprési törvényt – írta a Magyar Nemzet.

Bíróság elé citál minket Brüsszel: mi lesz az Erzsébet-utalvánnyal?

http://privatbankar.hu/makro/birosag-ele-cital-minket-brusszel-mi-lesz-az-erzsebet-utalvannyal-281076

Kedden tárgyalják azt az ügyet, amelyet az Európai Bizottság indított Magyarország ellen az Erzsébet-utalványok és a SZÉP kártya miatt.

Órákat utazik a munkavégzés helyszínére? Ez számít munkaidőnek

http://adozona.hu/munkajog/Orakat_utazik_a_munkavegzes_helyszinere_Csa_OCBE5W.aspx#rss

Mikor számít bele az utazási idő a munkaidőbe? – kérdezte olvasónk. dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász szakértőnk válaszolt.

Álláskeresési támogatások

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkaber/allaskeresesi-tamogatasok

A munkanélküliséggel összefüggő problémák kezelésének alapvetően két fő irányát szokták megkülönböztetni, az egyik a foglalkoztatás (a munkába állás) elősegítése (aktív foglalkoztatáspolitika), a másik pedig a munkanélküli személy egzisztenciájának a védelme (passzív eszköz).

Értékszállítók sztrájkja – Új ajánlatot tett a posta cége az ÉŐDSZ-nek

http://profitline.hu/hircentrum/hir/332314/Ertekszallitok-sztrajkja—Uj-ajanlatot-tett-a-posta-cege-az-EODSZ-nek

Új ajánlatot tett a posta értékszállító cége, a JNT Security Kft. (JNT) az Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezetének (ÉŐDSZ) – közölte a JNT és Magyar Posta Zrt. szombaton az MTI-vel.

Méltányosság és kereskedelem

http://www.piacesprofit.hu/klimablog/meltanyossag-es-kereskedelem/

Mindenki egyetért azzal, hogy a munkáért megélhetését biztosító fizetség járjon. Hogy a gyermekmunka megengedhetetlen szörnyűség, és a Föld jövője érdekében is ideje lenne tenni valamit. A fair trade mozgalom viszont nem csak kritizál, hanem a megoldási javaslatot is kidolgozta.

Minden második nyugdíjas dolgozik az EU-ban

http://www.szakszervezetek.hu/index.php/hirek/14602-minden-masodik-nyugdijas-dolgozik-az-eu-ban

Az Európai Unión belül Magyarországon dolgoznak legkevesebben az 50 évesnél idősebbek közül. Annak ellenére, hogy nálunk ez indokoltabb lenne a nyugdíj mértékét és az életszínvonalat tekintve – derül ki az Európai Unió munkaerőpiacot vizsgáló kutatásából. A motivációk is eltérőek: Magyarországtól nyugatra inkább azért dolgozik az idősebb generáció, mert továbbra is aktív szeretne maradni, míg itthon inkább a létfenntartáshoz szükséges anyagiak megszerzése az ok.

Nők 40: ami beszámít a nyugdíjba, és ami nem

http://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Nok_40__ezek_az_idoszakok_szamitanak_be_a_k_3N6GIE.aspx#rss

Keresőtevékenység, munkanélküli ellátás, gyermeknevelés, betegápolás: mi, hogyan számít be a nők kedvezményes nyugdíjazásához szükséges jogosultsági időbe?

Egyenjogúság, esélyegyenlőség?

http://nepszava.hu/cikk/1056788-egyenjogusag-eselyegyenloseg/

A magyar férfiak 30-40 év munka és nyugdíjjárulék fizetés után, ha nem bírnak tovább dolgozni akkor nyugdíjazás helyett mehetnek a hajléktalan szállóra vagy a temetőbe. A bűnelkövetők munka helyett kárt okoztak és okoznak a társadalomnak és mégis a sokszorosát költik rájuk az adófizetők pénzéből, mint az öregedő munkavállalókra.

Ülőmunkát végez? Ez azonnal nézze meg!

http://hvg.hu/instant_tudomany/20150507_Ulo_munkat_vegez_Ez_azonnal_nezze_meg

Az ülőmunka nem csak a mozgásszervekre, de a belső szervekre is veszélyt jelenthet. Fájdalmas gerincbetegségek, agyvérzés, szívinfarktus, illetve vesebetegségek kialakulásánál is rizikónövelő lehet a folyammatos ülés. De van megoldás.

EGYÉB

A gépre sem engedték fel Bécsben a magyar cigány kutatót

http://hvg.hu/itthon/20150511_Cigany_ezert_nem_repulhetett_Becsbol_egy?s=hk

Azt gondolta, hogy egy vízummentes országba utazáshoz útlevélre, érvényes repülőjegyre és elegendő pénzre van csak szüksége? Ha kicsit barnább a bőre, akkor kellemetlen meglepetés érheti. Ijesztő történetről számolunk be, amely során egy Kanadába készülő kutatót nem engedtek felszállni a repülőgépére, megalázták és üvöltöztek vele a reptéren.

128 éve működik mentőszolgálat Magyarországon

http://www.hirado.hu/2015/05/10/128-eve-mukodik-mentoszolgalat-magyarorszagon/?source=hirkereso

Budapesten az Önkéntes Mentőegyesület 128 éve, ezen a napon jött létre Kresz Géza orvos kezdeményezésére. A mentés 1948-ban vált állami feladattá, ekkor alakult meg az Országos Mentőszolgálat is.

Németország: vége a vasutassztrájknak

http://www.napi.hu/nemzetkozi_vallalatok/nemetorszag_vege_a_vasutassztrajknak.597550.html

Véget ért vasárnap a Deustche Bahn (DB) német vasúttársaság történetének eddigi leghosszabb sztrájkja, de a közlekedés rendje várhatóan csak hétfőn áll helyre.

Így rohasztja szét a Facebook szép lassan a demokráciát

http://444.hu/2015/05/10/igy-rohasztja-szet-a-facebook-szep-lassan-a-demokraciat/

Óriási felháborodást váltott ki szakmai körökben egy friss tanulmány, amit a Facebook kutatói tettek közzé a héten az egyik legfontosabb amerikai tudományos folyóiratban, a Science-ben. A cég házi tudósai a cikkben azt vizsgálják, milyen módon szembesülnek a felhasználók a különböző politikai-ideológiai töltetű hírekkel a Facebookon, és arra a következtetésre jutnak, hogy a facebookozók egyéni döntései inkább korlátozzák a hozzáférést az saját nézeteikkel nem egyező hírekhez és véleményekhez, mint a Facebook saját, titkos algoritmusa. Ami szintén eldugja a szerinte nem megfelelő híreket.

A gazdagok mindent maguknak köszönhetnek?

http://hvg.hu/gazdasag/20150508_A_gazdagsag_hamis_mitoszai

Az Egyesült Államokban komoly múltja van a “hogyan legyünk gazdagok” témájú könyveknek és motivációs előadásoknak. Ezek a tanítások azt hirdetik, elég, ha megváltoztatjuk gondolkodásunkat és mi is gazdagok leszünk. A szakértők jó része szerint viszont ezek csak mítoszok, nincs semmi tudományos alapjuk. Arról nem is beszélve, hogy sokszor stigmatizálják a szegényeket: kimondva-kimondatlanul azt állítják, a szegények tehetnek arról, hogy nem gazdagok.

Nagylelkű munkaadó a francia Riviérára küldte pihenni a dolgozókat

http://www.hrportal.hu/c/nagylelku-munkaado-a-francia-rivierara-kuldte-pihenni-a-dolgozokat-20150510.html

Párizsban 140 hotelt, Cannes-ban és Monacóban 4700 szobát foglalt az alkalmazottaknak, akiknek privát tárlatvezetést tartottak a Louvre-ban és még a Moulin Rouge-ba is befizették őket. A csapat cserébe megdöntötte a leghosszabb, emberek alkotta mondat világrekordját. Kirakták magukból, a Tien álma szép a Côte D’Azur-ön.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és

SZEF Nyugdíjas Tagozatának továbbképzése

Tájékoztató   2022. november 23-án a SZEF Nyugdíjas Szervezete továbbképző konferenciát tartott a Benczúr Hotelben. A rendezvényen neves közgazdász egyetemi tanárok és szociológus tartott előadást a megjelent nyugdíjas szakszervezeti tagoknak.

Júliusi EGSZB vélemények

Az európai társadalmakat már eddig is súlyosan érintette a világjárvány, az ukrán válság pedig egy újabb hatalmas sokkhatás, amelyet leginkább társadalmaink legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő tagjai éreznek meg. Az elkövetkező uniós