Cikkajánló – 2015. május 6.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Segítenek a nyomtatványok kitöltésében

http://www.kisalfold.hu/kulfold_hirek/segitenek_a_nyomtatvanyok_kitolteseben/2428327/

Az „IGR – Jövő a határtérségben” projekt a határ menti szakszervezeti összefogás keretében működtetett Ausztriában dolgozóknak magyar nyelvű jogtanácsadást március 31-ig uniós támogatás segítségével. A Magyar Szakszervezeti Szövetség tájékoztatása szerint ezeken az ügyfélfogadásokon az osztrák dokumentumok, nyomtatványok kitöltésében tudnak segíteni és általános munkavállalási információkat adnak.

A tűzzel játszik a kormány: eltörlik a munkanélküli-segélyt, csak közmunka lesz

http://index.hu/gazdasag/2014/11/13/szocialpolitika/

A válság óta Európa nagy része inkább növelte a szociális kiadásait, hogy enyhítse a munkanélküliséget. Mi ezzel szemben jövőre rekordra tervezzük járatni a közmunkaprogramot, 2018-ig pedig eltörölnénk a munkanélküli-segélyt. Ez hosszabb távon öngyilkos terv lehet – főleg, hogy úgy tűnik, bármit is mond a kormány, a közmunka nem kapu a rendes munkához. Összeszedtük, hogy mit lehet tudni a közmunkásokról, mire elég a közmunka, és hogy miért lehet szörnyen veszélyes, ha a kormány megvalósítja azt, amit a következő évekre tervez.

Továbbra sincs megállapodás az értékszállítók és a munkáltató között

http://www.hirado.hu/2015/05/05/tovabbra-sincs-megallapodas-az-ertekszallitok-es-a-munkaltato-kozott/?source=hirkereso

Az ÉŐDSZ a posta értékszállító cégnél, a JNT Security Kft.-nél működő szervezete április 20-án éjféltől hirdetett sztrájkot határozatlan időre, mivel nem sikerült megállapodni az idei bérekről a munkáltatóval.

Eltűnt 255 alkalmazott a postánál

http://www.origo.hu/gazdasag/20150505-eltunt-255-fo-a-postanal.html

Az idei első negyedévben 255 dolgozójától vált meg a Magyar Posta. A posta honlapjára felkerült negyedéves állományi statisztika szerint az idei első negyedévben 30 470 fő dolgozott a társaságnál, ami 255-tel kevesebb a tavaly év végi adatnál. A Magyar Posta természetes fogyásról beszél.

Nyomorognak a szegedi színház dolgozói

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/nyomorognak_a_szegedi_szinhaz_dolgozoi/2428272/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

Szeged – Hiába kérik, évek óta nincs a műszaki dolgozóknak kollektív szerződésük a Szegedi Nemzeti Színházban. Nyomorúságos a fizetésük, nem biztosítják a szakszervezet működéséhez szükséges feltételeket sem – panaszolja Pusztai Katalin érdekvédő.

Pert nyert Árki a szakszervezetis ellen

http://www.pecsma.hu/pecs-aktual/pert-nyert-arki-szakszervezetis-ellen/

Első fokon pert nyert a Tüke Busz volt vezetője a cég szakszervezetise ellen. A bíróság szerint ugyanis Árki Sándor nem követett el bűncselekményt korábbi kijelentésével. 

Terhes örökség – kollektív szerződés jogutódlás után

http://www.munkajog.hu/rovatok/szakertoi-blog/terhes-orokseg-kollektiv-szerzodes-jogutodlas-utan

A munkáltatói jogutódlás esetén az érintett munkaviszonyokból származó jogok és kötelezettségek változatlan tartalommal az átadóról az átvevő munkáltatóra szállnak át. A folytonosság elvét követi a törvény akkor is, ha az átadónál kollektív szerződés volt hatályban az átadáskor. Ez azonban számos érdekes kérdést vet fel.

Európai Ifjúsági Hét

http://www.eurodesk.hu/hirek/10718

Magyarországon több, mint 20 településen találkozhattok az Európa-szerte megrendezésre kerülő Európai Ifjúsági Hét programjaival. Az Európai Ifjúsági Hét magyarországi záróeseménye izgalmas programokkal vár mindenkit május 9-én az Európa-napi fesztiválon Budapesten.

A nemzeti konzultáció leállítását követeli az Európai Szakszervezeti Konföderáció

http://inforadio.hu/hirek/belfold/hir-724079

A bevándorlásról kezdeményezett nemzeti konzultáció leállítására szólítja fel a magyar kormányt kedden kiadott közleményében a munkavállalói érdekképviseletek brüsszeli ernyőszervezete, az Európai Szakszervezeti Konföderáció (ETUC).

KÖZÉLET

Felforgathatja a Fideszt Orbán Bayer Zsoltnak tett ígérete

http://hvg.hu/itthon/20150506_Felforgathatja_a_Fidesz_Orban_Bayer_Zsolt#utm_source=hirlista&utm_medium=aggregator&utm_campaign=hvg

Miközben a Fidesz évtizedek óta fékezi, hogy kiteregessék a rendszerváltás előtti titkosszolgálatok szennyesét, Orbán Viktor most meglepő javaslattal állt elő. Szerinte semmit sem szabad kitakarni a régi dokumentumokból, és a rendszer áldozatai döntsék el, mit hoznak nyilvánosságra. Megnéztük, hogy a Bayer Zsoltnak adott interjúban bedobott ötlet milyen következményekkel járna, és hogy végül kiderülne-e, hogy kik voltak a besúgok és a kémek?

GAZDASÁG

Brüsszel megjósolta, mi vár a magyar gazdaságra 2016-ig

http://www.origo.hu/gazdasag/20150505-brusszel-megjosolta-mi-var-a-magyar-gazdasagra-2016-ig.html

Lassuló GDP-növekedést, emelkedő inflációt, csökkenő munkanélküliséget, alacsony költségvetési hiányt és csökkenő államadósságot vár az Európai Bizottság a magyar gazdaságtól a következő két évre.

Nyolcmilliárd jutott hálapénzre is – infografika

http://ado.hu/rovatok/munkaugyek/nyolcmilliard-jutott-halapenzre-is-infografika

Gyakorlatilag ugyanannyit fizettünk ki hálapénzre tavaly, mint borravalóra: bő 8 milliárd forintot. A legtöbb paraszolvencia változatlanul a kórházi orvosoknak jut. Az InfoTandem infografikája.

EGYÉB

Az egészségben is szétszakadt az ország

http://www.vg.hu/vallalatok/egeszsegugy/az-egeszsegben-is-szetszakadt-az-orszag-449385

A magyarok az európai átlagnál rövidebb életre számíthatnak, és az egészségben eltöltött évekből is kevesebb jut nekünk. Az átlag magyarénál is rosszabbak azonban az életkilátásaik az Észak-Alföldön élőknek. Jó hír viszont, hogy a tervek szerint, aki rendszeresen jár szűrésre, előbbre kerülhet a várólistákon.

Pedagógussztrájk bénítja meg Olaszországot

http://www.hirado.hu/2015/05/05/pedagogussztrajk-benitja-meg-olaszorszagot/?source=hirkereso

Tanárok, diákok és szülők tüntetnek kedden az olasz városok utcáin a Matteo Renzi-vezette kormány tervezett oktatási reformjai ellen. 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és