Cikkajánló – 2015. május 6.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Segítenek a nyomtatványok kitöltésében

http://www.kisalfold.hu/kulfold_hirek/segitenek_a_nyomtatvanyok_kitolteseben/2428327/

Az „IGR – Jövő a határtérségben” projekt a határ menti szakszervezeti összefogás keretében működtetett Ausztriában dolgozóknak magyar nyelvű jogtanácsadást március 31-ig uniós támogatás segítségével. A Magyar Szakszervezeti Szövetség tájékoztatása szerint ezeken az ügyfélfogadásokon az osztrák dokumentumok, nyomtatványok kitöltésében tudnak segíteni és általános munkavállalási információkat adnak.

A tűzzel játszik a kormány: eltörlik a munkanélküli-segélyt, csak közmunka lesz

http://index.hu/gazdasag/2014/11/13/szocialpolitika/

A válság óta Európa nagy része inkább növelte a szociális kiadásait, hogy enyhítse a munkanélküliséget. Mi ezzel szemben jövőre rekordra tervezzük járatni a közmunkaprogramot, 2018-ig pedig eltörölnénk a munkanélküli-segélyt. Ez hosszabb távon öngyilkos terv lehet – főleg, hogy úgy tűnik, bármit is mond a kormány, a közmunka nem kapu a rendes munkához. Összeszedtük, hogy mit lehet tudni a közmunkásokról, mire elég a közmunka, és hogy miért lehet szörnyen veszélyes, ha a kormány megvalósítja azt, amit a következő évekre tervez.

Továbbra sincs megállapodás az értékszállítók és a munkáltató között

http://www.hirado.hu/2015/05/05/tovabbra-sincs-megallapodas-az-ertekszallitok-es-a-munkaltato-kozott/?source=hirkereso

Az ÉŐDSZ a posta értékszállító cégnél, a JNT Security Kft.-nél működő szervezete április 20-án éjféltől hirdetett sztrájkot határozatlan időre, mivel nem sikerült megállapodni az idei bérekről a munkáltatóval.

Eltűnt 255 alkalmazott a postánál

http://www.origo.hu/gazdasag/20150505-eltunt-255-fo-a-postanal.html

Az idei első negyedévben 255 dolgozójától vált meg a Magyar Posta. A posta honlapjára felkerült negyedéves állományi statisztika szerint az idei első negyedévben 30 470 fő dolgozott a társaságnál, ami 255-tel kevesebb a tavaly év végi adatnál. A Magyar Posta természetes fogyásról beszél.

Nyomorognak a szegedi színház dolgozói

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/nyomorognak_a_szegedi_szinhaz_dolgozoi/2428272/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

Szeged – Hiába kérik, évek óta nincs a műszaki dolgozóknak kollektív szerződésük a Szegedi Nemzeti Színházban. Nyomorúságos a fizetésük, nem biztosítják a szakszervezet működéséhez szükséges feltételeket sem – panaszolja Pusztai Katalin érdekvédő.

Pert nyert Árki a szakszervezetis ellen

http://www.pecsma.hu/pecs-aktual/pert-nyert-arki-szakszervezetis-ellen/

Első fokon pert nyert a Tüke Busz volt vezetője a cég szakszervezetise ellen. A bíróság szerint ugyanis Árki Sándor nem követett el bűncselekményt korábbi kijelentésével. 

Terhes örökség – kollektív szerződés jogutódlás után

http://www.munkajog.hu/rovatok/szakertoi-blog/terhes-orokseg-kollektiv-szerzodes-jogutodlas-utan

A munkáltatói jogutódlás esetén az érintett munkaviszonyokból származó jogok és kötelezettségek változatlan tartalommal az átadóról az átvevő munkáltatóra szállnak át. A folytonosság elvét követi a törvény akkor is, ha az átadónál kollektív szerződés volt hatályban az átadáskor. Ez azonban számos érdekes kérdést vet fel.

Európai Ifjúsági Hét

http://www.eurodesk.hu/hirek/10718

Magyarországon több, mint 20 településen találkozhattok az Európa-szerte megrendezésre kerülő Európai Ifjúsági Hét programjaival. Az Európai Ifjúsági Hét magyarországi záróeseménye izgalmas programokkal vár mindenkit május 9-én az Európa-napi fesztiválon Budapesten.

A nemzeti konzultáció leállítását követeli az Európai Szakszervezeti Konföderáció

http://inforadio.hu/hirek/belfold/hir-724079

A bevándorlásról kezdeményezett nemzeti konzultáció leállítására szólítja fel a magyar kormányt kedden kiadott közleményében a munkavállalói érdekképviseletek brüsszeli ernyőszervezete, az Európai Szakszervezeti Konföderáció (ETUC).

KÖZÉLET

Felforgathatja a Fideszt Orbán Bayer Zsoltnak tett ígérete

http://hvg.hu/itthon/20150506_Felforgathatja_a_Fidesz_Orban_Bayer_Zsolt#utm_source=hirlista&utm_medium=aggregator&utm_campaign=hvg

Miközben a Fidesz évtizedek óta fékezi, hogy kiteregessék a rendszerváltás előtti titkosszolgálatok szennyesét, Orbán Viktor most meglepő javaslattal állt elő. Szerinte semmit sem szabad kitakarni a régi dokumentumokból, és a rendszer áldozatai döntsék el, mit hoznak nyilvánosságra. Megnéztük, hogy a Bayer Zsoltnak adott interjúban bedobott ötlet milyen következményekkel járna, és hogy végül kiderülne-e, hogy kik voltak a besúgok és a kémek?

GAZDASÁG

Brüsszel megjósolta, mi vár a magyar gazdaságra 2016-ig

http://www.origo.hu/gazdasag/20150505-brusszel-megjosolta-mi-var-a-magyar-gazdasagra-2016-ig.html

Lassuló GDP-növekedést, emelkedő inflációt, csökkenő munkanélküliséget, alacsony költségvetési hiányt és csökkenő államadósságot vár az Európai Bizottság a magyar gazdaságtól a következő két évre.

Nyolcmilliárd jutott hálapénzre is – infografika

http://ado.hu/rovatok/munkaugyek/nyolcmilliard-jutott-halapenzre-is-infografika

Gyakorlatilag ugyanannyit fizettünk ki hálapénzre tavaly, mint borravalóra: bő 8 milliárd forintot. A legtöbb paraszolvencia változatlanul a kórházi orvosoknak jut. Az InfoTandem infografikája.

EGYÉB

Az egészségben is szétszakadt az ország

http://www.vg.hu/vallalatok/egeszsegugy/az-egeszsegben-is-szetszakadt-az-orszag-449385

A magyarok az európai átlagnál rövidebb életre számíthatnak, és az egészségben eltöltött évekből is kevesebb jut nekünk. Az átlag magyarénál is rosszabbak azonban az életkilátásaik az Észak-Alföldön élőknek. Jó hír viszont, hogy a tervek szerint, aki rendszeresen jár szűrésre, előbbre kerülhet a várólistákon.

Pedagógussztrájk bénítja meg Olaszországot

http://www.hirado.hu/2015/05/05/pedagogussztrajk-benitja-meg-olaszorszagot/?source=hirkereso

Tanárok, diákok és szülők tüntetnek kedden az olasz városok utcáin a Matteo Renzi-vezette kormány tervezett oktatási reformjai ellen. 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Tisztes Munka Világnapja esemény

Nem csak az augusztusi életveszélyes kormányzati tervezet, hanem a közszolgáltatások ágazatait érintő évek óta tartó folyamatos átalakításnak nevezett rombolások, amelyek veszélyeztetik a biztonságos és színvonalas munkavégzést. Ezért Dr. Dudás Katalin

Szakszervezeti tagdíjlevonásról a Klubrádióban

Csóti Csabát nyilatkozott a szakszervezeti tagdíjlevonást tiltó jogszabálymódosításról a Kluburádió Szolidaritás című műsorában. Meghallgatom a teljes Szolidarítás 2023. szeptember 27., szerdai c. műsorát.. Meghallgatom Csóti Csaba: Közalkalmazotti szakszervezetek helyzete c,

A SZEF tagszervezetei a Lakásmeneten

Küzdünk a közjó érdekében A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma mint a közszolgáltatásokban dolgozókat tömörítő szakszervezeti szövetség hosszú évek óta dolgozik együtt a lakhatásban érintett szervezetekkel, hogy megoldásokat találjanak az egyre mélyülő

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a