Cikkajánló – 2015. május 5.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Kordás László a MASZSZ elnökének beszéde a 2015 Május 1. Nagygyűlésén

https://www.youtube.com/watch?v=DFVp25eNeq8

Székely Tamás a MASZSZ alelnökének beszéde a 2015. MÁJUS 1. Nagygyűlésén

https://www.youtube.com/watch?v=Sid1XSap340

Varga Andrea az Autonóm Területi Szakszervezet elnökének beszéde a  2015. MASZSZ MÁJUS 1. Nagygyűlésén

https://www.youtube.com/watch?v=XwxEqTmg0rY

2015. Május 1. képekben

Döntenek a szociális dolgozók bérrendezéséről

http://www.napigazdasag.hu/cikk/42400/

Zöld jelzést kaphat a héten a szociális ágazatban dolgozók bérrendezése, vagyis júliustól akár kilencvenezer ember fizetését is megemelhetik, éves szinten 15 milliárd forinttal – értesült a Napi Gazdaság több forrásból is.

A hagyományos szakmák a legnépszerűbbek

http://www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/a-hagyomanyos-szakmak-a-legnepszerubbek-449312

Szakácsnak, cukrásznak, pincérnek, eladónak és hegesztőnek jelentkeztek a legtöbben idén a szakiskolákba. A szakközépiskolákban pedig a vendéglátásszervező-vendéglős, az informatikai rendszergazda, a gépgyártás-technológiai technikus, a pénzügyi-számviteli ügyintéző, valamint az autóelektronikai műszerész, autószerelő voltak idén a legnépszerűbb szakok. A szakiskolások fele már duális képzésben tanul.

Munka van, csak épp 60 ezer forinttal kevesebbért havonta

http://www.penzcentrum.hu/karrier/munka_van_csak_epp_60_ezer_forinttal_kevesebbert_havonta.1044600.html

Csökkent a munkanélküliek száma a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint. 2015. január-márciusban az egy évvel korábbihoz képest 17 ezer fővel, 348 ezerre csökkent a munkanélküliek száma. Így a munkanélküliségi ráta 7,8 százalékra csökkent. Bár a munkanélküliségben egyenlőek a férfiak és a nők, a fizetésekben nagy különbségek vannak.

Bányától a turbináig: rendszerváltás az energetikai munkaerőpiacán

http://chikansplanet.blog.hu/2015/05/04/banyatol_a_turbinaig_rendszervaltas_az_energetika_munkaeropiacan

A megújuló energiaforrások világszerte tapasztalható előretörése nem csak az energiaárak és a technológia, hanem a munkaerőpiac terén is komoly átalakulást hoz magával. Bár a fosszilis energiahordozókon alapuló gazdálkodás végét már holnapra váró félelmek meglehetősen túlzóak, a piaci szereplőknek és a kormányzatoknak már ma fel kell készülniük az energiaszektor munkaerőpiacának átrendeződésére.

Így emelnék Orbánék a nyugdíjakat

http://mfor.hu/cikkek/Ez_varhat_nyugdijasokra_2018_ig.html

A kormány vállalását és a konvergenciaprogram prognózisát tekintve egész jól kirajzolódik, mire számíthatnak a nyugdíjasok a következő néhány évben.

Így nő a kétgyermekesek nettó bére jövőre!

http://mfor.hu/cikkek/Igy_no_a_ketgyermekesek_netto_bere_jovore__.html

Jövőre a legtöbbet azok a szülők nyernek a kétgyermekes családok adókedvezményének emelésén, akik alacsonyabb bérért dolgoznak. Kalkulátorunkkal megnézheti, Önt, hogyan érinti a változás.

KÖZÉLET

7 éles helyzet, amikor nagyon elkelt volna a sokkoló a parlamentben

http://444.hu/2015/05/04/7-eles-helyzet-amikor-nagyon-elkelt-volna-a-sokkolo-a-parlamentben/

Lássuk, milyen hatással van az emberre a kiszemelt célpontot elektrosokkal a földre terítő, majd 10, 20 vagy akár 30 másodpercre ártalmatlanná tevő, rosszabb esetben halálos  Taser X26. Aki bemutatja: egy amerikai rendőr. Aki elszenvedi: egy családapa, aki terhes feleségével és kisgyerekével utazik egy utah-i országúton.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás Debrecen 1. ciklus 1. nap

“Örülök neki, hogy nagyon sok mindenben megerősített ez az alkalom. Nagyon sok probléma van, amit meg kell oldani, és az a fajta szemlélet, amit ma képviseltetek, az megerősített, hogy jó

Tisztes Munka Világnapja esemény

Nem csak az augusztusi életveszélyes kormányzati tervezet, hanem a közszolgáltatások ágazatait érintő évek óta tartó folyamatos átalakításnak nevezett rombolások, amelyek veszélyeztetik a biztonságos és színvonalas munkavégzést. Ezért Dr. Dudás Katalin

Nem létező szociális párbeszéd

Mára semmi látszata sem maradt annak, hogy a magyar kormány partnerként tekint a szakszervezetekre. Teljesen ignorálják a szociális párbeszéd intézményét. Mind a hat szakszervezeti konföderáció csatlakozott a közös nyilatkozathoz az

Az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezetével egyeztettünk

Az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete (ILO) 3 konföderáció képviselőivel egyeztetett a hazai szociális párbeszéd kérdéseiről 2023. szeptember 26-án, Budapesten. A tanácskozáson kiemelt téma volt az állam és a szakszervezetek kapcsolata,