Cikkajánló – 2015. május 4.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Tízezrek a Városligetben

http://www.szakszervezet.net/hu/fohirek/428-tizezrek-a-varosligetben

Kordás Lászlónak, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnökének beszéde ide kattintva érhető el

https://plus.google.com/photos/113755546291947991675/albums/6143952962675710225?banner=pwa&authkey=COe6q96l_PLxJg

/az ünnepen készült fotók itt megtekinthetők/

Békés és Vas megyéből, Észak- és Dél-Magyarországról érkezett bányászok, kohászok, kereskedők, vasutasok, vegyészek, pedagógusok, közszférában  egészségügyben, szociális területen dolgozók, és még hosszan lehetne folytatni a szakmák sorát, hallgatta végig május elseje szónokait a Városligeti fasorban. Idén, civil szervezetekkel közösen demonstráltunk. A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke, Kordás László beszédében hangsúlyozta, hogy a bérhelyzet Magyarországon elfogadhatatlan. Tarthatatlan, hogy 1 millióan is többen élnek hazánkban a létminimum alatt. Célunk, ennek a helyzetnek a felszámolása.

Szja-csökkentés helyett a béreket emelnék

http://mno.hu/ahirtvhirei/szja-csokkentes-helyett-a-bereket-emelnek-1284487/

A személyi jövedelemadó 1 százalékos csökkentése helyett az egészségügyi dolgozók bérét emelnék meg a szakszervezetek.

Május 1.

http://mno.hu/magyarorszageloben/majus-1-1284422

Sokakat sújt a dolgozói szegénység a szakszervezetek szerint. Palkovics Imre és Kordás László voltak a vendégeink.

Május elseje a különböző történelmi korszakokban. Május 1. mint szakszervezeti ünnep.

http://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2015-05-01-i-adas/

A műsor vendége Balogh Béla, a Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke.

/A vele készült  riport 9,30 perctől hallgatható meg./

Éljen május másodika!

http://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/eljen_majus_masodika

Összeállítás arról, hogy mennyiből élnek a keményen dolgozó kisemberek. Mennyit ér az órabér? Mire lehet elkölteni? Megmutatjuk, melyek a világ legjobban fizetett fizikai munkái. Érdekesség: a munka ünnepén a munkát ünnepeljük, nem a munkásokat.

A szakszervezetek nem elégedettek

http://www.napigazdasag.hu/cikk/42321/

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke, Kordás László a dolgozói szegénység ellen szervezett fővárosi demonstráción arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt öt évben lerombolták a magyar dolgozók védelmét garantáló legutolsó pilléreket is, az alkalmazottakra ráerőltették az új munka törvénykönyvét, és így a magyarok az Európai Unió legkiszolgáltatottabb munkavállalói lettek.

Több tízezer forintos fizetéscsökkenést hozhat a béremelés

http://www.origo.hu/itthon/20150429-tobb-tizezer-forintos-fizetescsokkenest-hozhat-a-beremeles.html

Bár július elsejétől átlagosan harminc százalékkal emelkedik a rendvédelmi dolgozók bére, mégis lesznek, akik több tízezer forinttal kevesebbet vihetnek haza. A problémát az eseti pótlékok megszüntetése okozza, mert azt nem pótolja az alapfizetések emelése. A testületnél lévők abban bíznak, hogy januárig rendeződik a helyzetük.

Csökkenő bér, több feladat?

http://mno.hu/ahirtvhirei/csokkeno-ber-tobb-feladat-1284567

Nem tartja valódi megoldásnak a rendvédelmi dolgozók esetében az Országgyűlés által kedden elfogadott életpályamodellt a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke. Székely Tamás szerint a pótlékok átalakítása miatt könnyen előfordulhat, hogy egyesek fizetése a béremelés ellenére is csökken. A tűzoltószervezetek pedig azért tiltakoznak, mert elképzelhető, hogy nemcsak a bérük, de a feladatuk is több lesz, ha a katasztrófavédelem fog felelni a kéményseprésért.

Kipróbálhatták, milyen közmunkásnak lenni

http://mno.hu/ahirtvhirei/kiprobalhattak-milyen-kozmunkasnak-lenni-1284459

Vattacukor helyett közmunkára invitálta az érdeklődőket a Közmunkás Mozgalom a Jövőért szervezet. A józsefvárosiak a közmunkások mindennapjaiba pillanthattak be a speciális akadálypályán. Idén elérheti a 200 ezret a közmunkások száma, a kormány összesen 270 milliárd forintot szán a célra.

90 ezret vitt haza, felmondott mentős

http://rtl.hu/rtlklub/hirek/90-ezret-vitt-haza-felmondott-mentos

Felmondott egy mentőápoló, mert azt mondja, nem lehet megélni abból a pénzből, amit a munkájáért kap. Gódór András havonta 90 ezer forintot vitt haza mentősként. Azért, hogy el tudja tartani a családját, két plusz állást is vállalt. Ősztől külföldön akar dolgozni. Az Egészségügyi Államtitkárság azt közölte Híradónkkal, hogy 2012-ben és 2013-ban már kapott támogatást az Országos Mentőszolgálat a dolgozói béremelésére.

Szekszárdi az év szakszervezeti vezetője

http://www.teol.hu/tolna/kozelet/szekszardi-az-ev-szakszervezeti-vezetoje-608938

Kaposvár-Szekszárd |Balogh Péter, a Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 (HVDSZ 2000) Alisca Terra Kft-nél működő alapszervezetének titkára kapta Az év szakszervezeti vezetője 2015 kitüntetést a Kaposváron tartott regionális ünnepségen.

Durva adatok jöttek a magyar nyugdíjakról

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/igy_nyomjak_agyon_a_nyugdijak_a_koltsegvetest.597119.html

Hiánypótló kiadvánnyal rukkolt elő a Költségvetési Felelősségi Intézet – elkészítette 2015-ös büdzsé közérthető prezentációját. Számos országban – például Fülöp-szigeteken – a kormány ezt magától elkészíti.

Azok előtt is bezárjuk a kaput, akik tényleg dolgozni jönnének hozzánk

http://hvg.hu/gazdasag/20150502_Azok_elott_is_bezarjuk_a_kaput

A „megélhetési bevándorlók” elleni boxmeccs újabb menetét indította el a kormány. Másképp aligha értelmezhető, hogy a jelek szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium drasztikusan csökkentette az unión kívülről érkező munkások kvótáját, és a magyarokhoz (illetve az uniós állampolgárokhoz) viszonyított arányát nem engedné a magyarok kárára változni. Miközben évente több tízezren vándorolnak ki az országból, ez az intézkedés gátat szabhat annak, hogy a helyükre nagyobb számban érkezzenek munkások hozzánk.

Megéri haza jönni? Munkával, albérlettel csábítják a fiatalokat

http://www.sonline.hu/somogy/kozelet/megeri-haza-jonni-munkaval-alberlettel-csabitjak-a-fiatalokat-609012

Munkával, repülőjeggyel és albérlettel csalogatná haza a kormány a külföldön dolgozó fiatalokat. A kérdés csupán annyi: megéri-e hazaköltözniük?

Üdvözlünk a Paradicsomban! – Google-effect a munkahelyen

http://mfor.hu/cikkek/Google_effect_a_munkahelyen___asztali_foci__tetoteri_barok__pihenosarkok.html

Asztali foci, tetőtéri bárok és pihenősarkok egyre több és több irodában jelennek meg. Az, hogy ezeket a teljesítmény kulcsának, vagy figyelemelterelő dolgoknak tartjuk, ma már leginkább a vállalati kultúrától függ.

GAZDASÁG

Téged zavarnak a gazdasági bevándorlók? És ha a magyarok is azok?

http://privatbankar.hu/makro/teged-zavarnak-a-gazdasagi-bevandorlok-es-ha-a-magyarok-is-azok-280757

Már a sarkon túl vár a britek parlamenti választása, egy hét múlva eldől, hogy David Cameron bevándorlóellenes kirohanásai végül mit értek el. Ami viszont biztos, hogy jócskán szigorodhatnak a szigetországbeli munkavállalás és segélyezés feltételei, ráadásul úgy tűnik, hogy a britek az EU-val is meccselnek majd egyet.

EGYÉB

Brutálisra sikeredett a majális

http://mno.hu/hirtvkulfold/brutalisra-sikeredett-a-majalis-1284429/

Több európai országban is botrányosra sikerültek a május elsejei rendezvények. Törökországban összecsaptak a felvonulók és a rendőrök, Görögországban sztrájkot hirdettek, a francia nacionalisták vezetőjét pedig saját apja és félmeztelen aktivisták is megzavarták beszéde közben.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az