Cikkajánló – 2015. április 29.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

Koporsós flashmob a Nyugatinál: temetni jöttek, nem dicsérni

http://nol.hu/belfold/ezt-is-megertuk-hullazsakos-flashmob-volt-a-nyugatinal-1530859

„Olyan halálinak hangzik” – felelte a Nyugati pályaudvaron iskola utáni kikapcsolódását töltő fiatalember, amikor arról kérdeztem, miért csatlakozott hirtelen felindulásból azokhoz a szakszervezeti aktivistákhoz, akik éppen hullazsákot terítettek magukra.

Megint több volt a munkahelyi baleset

http://www.vg.hu/vallalatok/megint-tobb-volt-a-munkahelyi-baleset-448970

Az elmúlt mintegy három évtizedben Magyarországon kevesebb, mint negyedére csökkent a munkahelyi balesetek, és csaknem ugyanilyen mértékben a halálos munkabalesetek száma. A gazdasági válság enyhülésével azonban úgy tűnik, ismét előtérbe kerül ez a probléma, amelynek felerősödéséhez az olyan atipikus foglalkoztatási formák megjelenése is hozzájárul, amilyen a távmunka, vagy a közfoglalkoztatás, illetve amit az egyre nagyobb arányú munkahelyi stressz is csak fokoz – hangsúlyozta a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője a Munkavédelmi világnap alkalmából rendezett sajtótájékoztatón.

Kapcsolódó hírek: http://fn.hir24.hu/gazdasag/2015/04/28/otnaponta-hal-meg-a-magyar-a-munkahelyeken/

http://www.webbeteg.hu/cikkek/elsosegely/17756/tobb-munkahelyi-baleset-volt-tavaly-magyarorszagon

Ingyenes jogsegély munkahelyi baleset esetén

http://www.hrportal.hu/c/ingyenes-jogsegely-munkahelyi-baleset-eseten-20150428.html

Ingyenes érdekvédelmi és jogvédelmi szolgáltatást nyújt a munkahelyi balesetet szenvedett munkavállalóknak a Liga Szakszervezeteken keresztül az Inno Régió Alapítvány, a két szervezet erről együttműködési megállapodást kötött.

Kapcsolódó hírek: http://figyelo.hu/cikkek/418521-ingyenes-jogsegely-a-munkahelyi-balesetet-szenvedett-munkavallaloknak

1500 kéményseprő szorong a jövő miatt

http://nepszava.hu/cikk/1055734-1500-kemenysepro-szorong-a-jovo-miatt/

Egyeztetést sürget a kéményseprők ügyében a szakszervezet, mivel semmilyen információ nem áll rendelkezésre a kéményseprési közszolgáltatás katasztrófavédelemhez sorolásáról, amiről a kormány korábban törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek – tájékoztatott a Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 (HVDSZ 2000) elnöke.

Kapcsolódó hírek: http://www.hirado.hu/2015/04/28/egyeztetest-surget-a-kemenyseprok-ugyeben-a-szakszervezet/?source=hirkereso

Megszületett a bérmegállapodás az FKF-nél

http://szakszervezetek.hu/index.php/hirek/14454-megszuletett-a-bermegallapodas-az-fkf-nel

Megszületett a megállapodás a Fővárosi Közterület-Fenntartó Nonprofit Zrt-nél (FKF) a 2015-ös bérekről a vezetés és a szakszervezet között, a munkavállalók 3,5 százalékos bérfejlesztésben részesülnek – tájékoztatta az FKF kedden az MTI-t.

Besúgóvá tennék a mentősöket

http://www.sztarklikk.hu/kozelet/besugova-tennek-a-mentosoket/178280/

A Független Egészségügyi Szakszervezet szerint a mentősök részvételét feletteseik megtiltották. Az RTL Híradó szerint azonban a szakmai érdekképviseletnél több mentős is azzal a jelzéssel élt, hogy be kellett jelenteniük, ha tudomásuk van arról, ha kollégájuk fekete ruhát visel munkavégzés közben, vagy részt vesz a tüntetésen.

Határozott idejű munkaviszony a közszférában

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkahely/hatarozott-ideju-munkaviszony-a-kozszferaban

A határozott időre létrehozott munkaviszonyt az atipikus munkaviszony-formák közé szokás sorolni. Ezekre jellemző, hogy egyfelől az általános szabályok szerinti munkaviszonyhoz képest rugalmasabb foglalkoztatást tesznek lehetővé, másfelől a rugalmasság egyes hátrányait a munkavállalók viselik – így a határozott időre kötött munkaszerződés esetén azt, hogy a jogviszony megszűnésekor nem jár számukra felmondási idő, illetve végkielégítés. Erre tekintettel mind a verseny- mind a közszférában a határozott idejű jogviszonyok esetköre tekintetében törvényi szinten került sor korlátozások megfogalmazására.

KSH: 7,8 százalékos volt a munkanélküliség az első negyedévben

http://inforadio.hu/hirek/gazdasag/hir-722449

Az idei első negyedévben 348 ezer volt a munkanélküliek száma, 17 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban. A munkanélküliségi ráta 0,5 százalékponttal 7,8 százalékra csökkent – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Kapcsolódó hírek: http://magyarhirlap.hu/cikk/23585/Kevesebben_munka_nelkul

http://figyelo.hu/cikkek/418525-rovidhir—ksh–7-8-szazalekos-volt-a-munkanelkuliseg-az-elso-negyedevben

A munka ünnepét köszöntötték

http://www.somogytv.hu/cikkek/107773

A munka ünnepét köszöntötte az MSZOSZ megyei képviseleti tanácsa kedden. Az ünnepségen díjazták az év szakszervezeti vezetőjét és kiosztották az ifjú tehetségeknek járó ösztöndíjakat is. A szakszervezet feladata az évtizedek során mit sem változott, ma is magasabb bérekért és a dolgozókat megillető szociális juttatásokért harcolnak.

Mennyire mászhat bele egy munkaadó a dolgozó életébe?

http://sg.hu/cikkek/112044/mennyire-maszhat-bele-egy-munkaado-a-dolgozo-eletebe

A munkaadók immár programok segítségével felügyelhetik a munkavállalókat, így megtudhatják, mikor stresszesek, fáradtak vagy vannak rosszul. Mindez egy határ átlépését jelenti.

135 ezer nő ment nyugdíjba 40 év munkaviszony után

http://www.szakszervezetek.hu/index.php/hirek/14446-135-ezer-no-ment-nyugdijban-40-ev-munkaviszony-utan

Évről évre a tervezett infláció mértékével megegyezően növekszik a nyugdíj, így az emeléssel sikerült megőrizni a nyugdíjak reálértékét – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára hétfőn Zalaegerszegen, a Zala Megyei Idősügyi Tanács ülésén.

Alkalmazkodóképes munkaerő kerüljön ki a szakképzésből

http://www.hrportal.hu/c/alkalmazkodokepes-munkaero-keruljon-ki-a-szakkepzesbol-20150428.html

A szakképzés és a nemzetgazdasági érdekek összehangolásának szükségességét hangsúlyozta az államtitkár. A pártok az iskolák kiszolgáltatottságát, a forráshiányt emlegették fel a köznevelésről és a szakképzésről szóló általános vitában.

Ha végre itt a nyár, mennyi szabi jár?

http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/ha-vegre-itt-a-nyar-mennyi-szabi-jar/

A nyár legizgalmasabb része, amikor hosszabb szabadságot veszünk ki és végre elmegyünk nyaralni. De mégis hány nap szabadság illeti meg a munkavállalót és miképpen veheti azt ki?

Két szombaton kell dolgozni jövőre

http://stockportal.hu/index.php/ket-szombaton-kell-dolgozni-jovore/

Két szombaton, március 5-én és október 15-én kell dolgozni jövőre, derül ki a naptár szerinti munkarendtől való eltéréssel járó munkavégzésről szóló nemzetgazdasági miniszteri rendelet tervezetéből, amely kedden jelent meg a kormány honlapján. A tervezet május 11-ig véleményezhető.

Kevesebbet keresnek mint a kukások – sztrájkolhatnak is a mentősök pótlékukért

http://www.hrportal.hu/hr/kevesebbet-keresnek-mint-a-kukasok-sztrajkolhatnak-is-a-mentosok-potlekukert-20150429.html

Három éve küzdenek a mentőautókon szolgáló dolgozók az egészségkárosító-kockázati pótlékért az ország 19 bíróságán. A havi húszezer forintos pótlék létfontosságú a mentősöknek, hiszen átlagosan bruttó 150 ezer forintot keresnek havonta. Az évek során többen visszaléptek a pertől, de nemcsak a bíróságot, hanem magától a pályát is sokan elhagyják a hihetetlen alacsony nettó kereset, nagy felelősség és pszichés terhelés miatt. – A kukásautón dolgozók többet keresnek, mint az OMSZ kivonuló mentőállománya – mondta a HR Portálnak Dr. Kusper Zsolt. A Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke kitartásra buzdítja a perben álló mentősöket. Kijelentette: addig harcolnak, míg meg nem találják igazukat és készek egyéb módon is nyomást gyakorolni a kormányzatra, munkáltatóra.

 

 

KÖZÉLET

Kvótát vezetne be a kormány a külföldi munkavállalókra

http://mandiner.hu/cikk/20150429_kvotat_vezetne_be_a_kormany_a_kulfoldi_munkavallalokra

A kormány honlapjára kedden kikerült tervezet szerint limitálnák, hogy hány harmadik országbeli, tehát nem EU-s külföldi munkavállalót lehet foglalkoztatni Magyarországon. A kvóta igazodna az előző évi bejelentett munkaerőigény havi átlagához.

Kapcsolódó hír: http://szakszervezetek.hu/index.php/hirek/14455-limitaljak-a-nem-eu-s-dolgozok-szamat

Van még valaki, aki szerint enyhült a szegénység

http://abcug.hu/van-meg-valaki-aki-szerint-enyhult-a-szegenyseg/

Az elmúlt két évben javult a helyzet, az emberek kevésbé szegények – számolt be Czibere Károly, szociális államtitkár a Tárki elemzéséről. Szerinte a legnagyobb javulás a foglalkoztatásban tapasztalható.

282-en regisztráltak a hazacsábító programra

http://www.szakszervezetek.hu/index.php/hirek/14452-282-en-regisztraltak-a-hazacsabito-programra

Folyamatos a kiválasztás a Gyere haza fiatal programra, amelyre 282-en regisztráltak, valamint 24 partnercég 180 állásajánlatot töltött fel az április 22-i meghirdetés óta – közölte a programot működtető Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden az MTI-vel.

Ingyenebéd: már 2016-tól járhat a legszegényebbeknek

http://www.penzcentrum.hu/karrier/ingyenebed_mar_2016_tol_jarhat_a_legszegenyebbeknek.1044577.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27..%27

A nyári tanítási szünetben is kötelezően ingyenessé tenné 2016-tól a kormány a rászoruló gyermekek számára biztosított étkeztetést – írta szerdai számában a Napi Gazdaság.

Világpremieren a duális képzés

http://www.hrportal.hu/c/vilagpremieren-a-dualis-kepzes-20150428.html

Meg kell felelni a digitalizáció kihívásainak az oktatásban, ugyanakkor fenn kell tartani a hagyományos tanár-diák viszonyt – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. A tárcavezető telefonon nyilatkozott az M1-nek a lettországi Rigából, ahol az ázsiai és európai oktatási miniszterek találkozóján vesz részt, és a duális képzési modellt mutatta be.

Kiszolgáltatott fiatalok – Nem lesz jobb a szakképzés

http://nepszava.hu/cikk/1055729-kiszolgaltatott-fiatalok—nem-lesz-jobb-a-szakkepzes

A köznevelésről és a szakképzésről szóló törvényről folyt a vita tegnap a parlamentben, az oktatási kormányzat szerint az új rendszer sokkal több lehetőséget biztosít a diákoknak. A Népszava által megkérdezett oktatási szakértő szerint viszont nem sok jó olvasható ki a kormány elképzeléseiből.

Trafikok: nincs is benne a törvényben a kötelező fóliázás

http://nol.hu/belfold/felreertett-foliafobia-1530951

Először kormánypárti politikusok, aztán a kereskedelmi szövetség és persze az ellenzéki pártok ígértek és követeltek jogszabály-módosítást, ha valóban van ok-okozati összefüggés a trafikok lefóliázása és a kaposvári gyilkosság között. Csakhogy a szóban forgó törvényben a fóliázásról egy szó sincs.

Kétharmad nélkül döntöttek

http://mno.hu/magyar_nemzet_belfoldi_hirei/ketharmad-nelkul-dontottek-1284018

Civilek az Alkotmánybírósághoz küldetnék a földkezelésről szóló szabályozást. Döntött az Országgyűlés arról, hogy a nemzeti parkok földterületeinek kezelését a földalapkezelő végezze. Kivették a kétharmados részeket, így a kormánypártok biztosítani tudták a többséget. A fideszes Bencsik János így is nemmel voksolt.

 

 

GAZDASÁG

 

ITT VAN MAGYARORSZÁG LEGÚJABB BIZONYÍTVÁNYA

http://figyelo.hu/cikkek/418529-s-p–javitja-a-kelet-europai-banki-kornyezetet-a-tersegi-gazdasagok-eros-novekedese–a-magyar-gazdasag-2-5-szazalekkal-bovul

Jót tesz a közép- és kelet-európai gazdaságok bankszektorainak a térségi gazdaságok erőteljes növekedése, amelynek hajtóereje mindinkább az áruk és a szolgáltatások, köztük a pénzügyi szolgáltatások iránti hazai kereslet, de a kockázati mutatók továbbra sem jók – áll a Standard & Poor’s által a régió pénzügyi szektorairól összeállított, kedden Londonban ismertetett átfogó helyzetértékelésben. A nemzetközi hitelminősítő javította a magyar gazdaság középtávú növekedésére adott előrejelzését is, most 2,5 százalékot vár az eddig jelzett kettő helyett; és kiemelte azt a véleményét, hogy a magyar bankrendszer kilátásait egyebek mellett a bankadó mérséklésére tett kormányzati ígéret is javítja.

Az egyik legmohóbb állam marad a magyar, hiába a csökkenő szja

http://mfor.hu/cikkek/Nem_csokken_sokat_az_allam_mohosaga__hiaba_az_szja_csokkenes.html

Noha csökken a személyi jövedelemadó mértéke 2016-tól, az adókulcsban ez csak elenyésző változást eredményez, így a munkát terhelő adó- és járulékok mértékét tekintve továbbra is az egyik legmohóbb állama lesz a magyar.

Máris átírták a vasárnapi boltzáras törvényt

http://hvg.hu/gazdasag/20150428_Maris_atirtak_a_vasarnapi_boltzar_torveny

Húzott is és engedett is a törvényhozás a vasárnapi boltzáron, ma megszavazta ugyanis, hogy a világörökségi területeken sem lehetnek nyitva a boltok vasárnap, a hét többi napján viszont minden bolt a törvényben előírt reggel 6 óra helyett már 4.30-kor kinyithat. A szavazás során egy fideszes képviselő szabotált és tartózkodott.

Boltzár és gigaáfa: egyre jobban megéri a határon túl vásárolni

http://hvg.hu/gazdasag/20150427_Ezentul_Szabadkara_jarunk_vasarolni

Lassan feledésbe merülő tömegsportot éleszthet újjá a magyar kiskereskedelem módszeres kormányzati szétcincálása: minden feltétel adott a határmenti bevásárlóturizmus felfutásához. A vasárnapi lakossági beszerzés kilövése eleve divatossá tette a heti pihenőnap eltöltését román, szlovák vagy szerb bevásárlóközpontokban.

Tarlós szerint ez sok, nagyot vág a fizetésekből

http://mno.hu/ahirtvhirei/tarlos-szerint-ez-sok-nagyot-vag-a-fizetesekbol-1283867

Sokallja a fővárosi közszolgáltató cégek vezetőinek fizetését Tarlós István. Erről a főpolgármester a Hír TV Magyarország élőben című műsorában beszélt.

Orbán: “jó politikai hecceket lehet csinálni” a stadionépítésekből

http://hvg.hu/gazdasag/20150428_Orban_jo_politikai_hecceket_lehet_csinaln?s=hk

Orbán Viktor szerint Magyarország sikeres gazdaságpolitikájával Pécs is nyer, a városban és környékén számos új munkahely létesül, fejlődik az úthálózat és sportlétesítmények épülhetnek a következő időszakban. “Bár az ellenfeleink csak a futballstadionokat látják, mert abból jó politikai hecceket lehet csinálni, de a valóság az, hogy a gyerekeknek százával építtettünk és fogunk is építtetni uszodákat, csarnokokat, atlétikai pályákat és futballpályákat is” – jelentette ki.

Érdemes feltankolni a nyaraláshoz euróból

http://nol.hu/gazdasag/forint-fel-is-ut-le-is-ut-1530969

A következő hónapokban elsősorban a nemzetközi hírek határozzák meg a forintárfolyam alakulását, így például sok múlik azon, milyen felvonásokkal folytatódik a görög dráma. Az alacsonyra vágott jegybanki alapkamat miatt a magyar fizetőeszköz különösen érzékeny a rossz hírekre.


EGYÉB

 

A szakszervezetek mondatták le a VW elnökét

http://www.autopro.hu/gyartok/A-szakszervezetek-mondattak-le-a-VW-elnoket/14514/

Kiderült, hogy Ferdinand Piech nem önszántából mondott le a Volkswagen trónjáról. A felügyelőbizottság munkavállalókat tömörítő csoportja és az alsó-szászországi tartományi kormányzat képviselői intéztek neki ultimátumot.

Párnahuzat helyett inkább lakás?

http://profitline.hu/hircentrum/hir/331761/Parnahuzat-helyett-inkabb-lakas?

A jelenlegi piaci környezetben jó üzlet lehet lakásba fektetni. A kiadási célú lakásvásárlással 6,4-7,4 százalékos hozamot lehet elérni, mely két tényezőből áll, a lakás bérbe adásával 3,4-4,4 százalékos hozam nyerhető, míg a jövőbeli lakás felértékelődésnek köszönhetően további 3 százalékos hozamra lehet számítani-foglalta össze Budai Ákos, a Lakás 2015 szakértője.

Közösségi média és toborzás

http://www.profession.hu/cikk/20150429/kozossegi-media-es-toborzas/5382

Milyen szerepet tölt be a közösségi média a toborzásban? Kifaggattuk a HR-vezetőket.

A magyar útlevél az egyik legértékesebb a világon

A világ első 10 állama közé tartozik Magyarország az útlevelének értékét tekintve – írta a napi.hu. A rangsor szempontjából annál értékesebb egy ország útlevele, minél több államba lehet eljutni vele vízum nélkül.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Tisztes Munka Világnapja esemény

Nem csak az augusztusi életveszélyes kormányzati tervezet, hanem a közszolgáltatások ágazatait érintő évek óta tartó folyamatos átalakításnak nevezett rombolások, amelyek veszélyeztetik a biztonságos és színvonalas munkavégzést. Ezért Dr. Dudás Katalin

Szakszervezeti tagdíjlevonásról a Klubrádióban

Csóti Csabát nyilatkozott a szakszervezeti tagdíjlevonást tiltó jogszabálymódosításról a Kluburádió Szolidaritás című műsorában. Meghallgatom a teljes Szolidarítás 2023. szeptember 27., szerdai c. műsorát.. Meghallgatom Csóti Csaba: Közalkalmazotti szakszervezetek helyzete c,

A SZEF tagszervezetei a Lakásmeneten

Küzdünk a közjó érdekében A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma mint a közszolgáltatásokban dolgozókat tömörítő szakszervezeti szövetség hosszú évek óta dolgozik együtt a lakhatásban érintett szervezetekkel, hogy megoldásokat találjanak az egyre mélyülő

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a