Cikkajánló – 2015. április 28.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Április 28-án a munkahelyi balesetek következtében megsérültekre és elhunytakra emlékezünk.

https://www.facebook.com/events/1576944805928202/

Flashmob-bal kívánjuk felhívni a figyelmet a munkabiztonság betartásának fontosságára annak érdekében, hogy a hasonló esetek a jövőben elkerülhetővé váljanak.

Nőtt a munkahelyi balesetek száma hazánkban

http://mno.hu/belfold/nott-a-munkahelyi-balesetek-szama-hazankban-1283789

A munkabalesetek száma az elmúlt három évtizedben negyedére csökkent, 2014-ben azonban 14 százalékkal nőtt az előző évhez képest: ebben az évben 19 661 munkahelyi baleset volt Magyarországon, közülük 78 halálos – mondta Nesztinger Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkafelügyeleti Főosztályának vezetője hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón, amelyet az április 28-ai munkavédelmi világnap alkalmából rendeztek.

A kormány végre felismerte , hogy tarthatatlanok a halállisták

http://gepnarancs.hu/2015/04/a-kormany-vegre-felismerte-hogy-tarthatatlanok-a-halallistak/

A civilek – szakszervezetekkel közös – tüntetésükre várnak mindenkit május elsején 10 órakor, Városligeti fasor és a Dózsa György út sarkán.

Nem lehettek feketében a mentősök

http://rtl.hu/rtlklub/hirek/nem-lehettek-feketeben-a-mentosok

Nem tiltakozhattak a mentősök a többi egészségügyi dolgozóval együtt szombaton – ezt állítja a független egészségügyi szakszervezet. Azt mondják, sok mentős jelezte nekik, hogy jelenteniük kellett, ha valaki fekete ruhában dolgozik, vagy részt vesz a demonstrációban. Nagyjából félezer egészségügyi dolgozó demonstrált a hétvégén a Normafánál, béremelésért és jobb munkakörülményekért.

Bölcsődei nevelőknek is lehet életpályája

http://www.hrportal.hu/hr/bolcsodei-neveloknek-is-lehet-eletpalyaja-20150426.html

Kiterjeszti a kormány a pedagógus-életpályát a felsőfokú végzettségű bölcsődei kisgyermeknevelőkre, valamint a területi gyermekvédelmi szakszolgálatokban dolgozó örökbefogadási tanácsadókra 2016. január 1-jétől – jelentette be az emberi erőforrások minisztere pénteken, egy szakmai konferencián.

A kirúgott szakszervezetis munkaviszonyának helyreállítása a cél

http://www.hrportal.hu/hr/a-kirugott-szakszervezetis-munkaviszonyanak-helyreallitasa-a-cel-20150426.html

A JNT Security Kft. debreceni telephelyén dolgozó értékszállítók kérésére beszámolót tartott a cég vezetése és a sztrájkbizottság, az április 21-én 00 órától a mai napig tartó határozatlan idejű sztrájk körülményeiről, illetve a kialakult helyzetről.

Alkalmi foglalkoztatás: ezt jelenti az egyenlőtlen beosztás

http://adozona.hu/munkajog/Alkalmi_munkavallalok_ezt_jelenti_az_egyenl_IS6B6D#utm_source=adozona.hu&utm_medium=email&utm_campaign=ado_weekly

Mit jelent a gyakorlatban az, hogy az alkalmi munkavállalói létszámkeretet a munkáltató egyenlőtlenül is beoszthatja a tárgyév napjaira? – kérdezte olvasónk. dr. Radics Zsuzsanna szakértőnk válaszolt.

Infografika: Magyarországon átlagosan 1888 órát dolgozunk évente

http://www.mon.hu/infografika-magyarorszagon-atlagosan-1888-orat-dolgozunk-evente/2819791?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+mon%2Forszagos+%28Magyar+Online+Orsz%C3%A1gos%29

Persze ez is csak azokról a szerencsésekről mondható el, akiknek egyáltalán van állásuk. A nyomás egyre nagyobb, a munkáltatók igyekeznek az utolsó szuszt is kipréselni a minimálbérért. Hollandiába menjen, ha nem akarja halálra dolgozni magát.

Kezdődik a per, ami megboríthatja a magyar cafeteria-rendszert

http://hvg.hu/gazdasag/20150427_Kezdodik_a_per_ami_borithatja_a_magyar_ca

Már májusban megtartják az első tárgyalást a Magyarországgal szemben indított kötelezettségszegési ügyben.

Kik mentesülnek az szja-bevallás alól?

http://ado.hu/rovatok/ado/kik-mentesulnek-az-szja-bevallas-alol

Mostanában a magánszemélyek a 2014. évről szóló jövedelemadó-bevallásukkal (1453 jelű nyomtatvány) foglalkoznak, melynek esedékessége 2015. május 20-a. Az alábbi cikkben összegyűjtöttük, kik mentesülnek e kötelezettség alól.

Miért stresszelünk mi, magyarok?

http://profitline.hu/hircentrum/hir/331667/Miert-stresszelunk-mi-magyarok?-

Az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA) adatai szerint a munkahelyi hiányzások 50-60%-a, vagyis Magyarországon több mint 10 millió keresőképtelen nap a munkahelyi negatív stresszre és annak káros egészségi következményeire vezethető vissza.

Azé lesz az állás, aki gazdag?

http://vilagszam.hu/cikkek/aze-lesz-az-allas-aki-gazdag-szamit-az-is-hogy-miben-jelenunk-meg-egy-interjun.html/9114/

Egy kutatás szerint nagyobb eséllyel felveszik a munkahelyekre azt, aki márkás ruhadarabokban jelenik meg az állásinterjún.

Új rákkutatási eredmény: a nőknek különösen veszélyes az ülőmunka

http://hvg.hu/instant_tudomany/20150427_rak_ciszta_nok_ulomunka_mozgashiany

Egy svéd kutatás 25 éven át vizsgált 29 ezer nőt, amelyből kiderült: az ülőmunka és a mozgáshiány sokkal nagyobb eséllyel okoz mellrákot vagy cisztát.

KÖZÉLET

Szétszakad az ország a munkában

http://www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/szetszakad-az-orszag-a-munkaban-448892

A foglalkoztatás uniós átlagot meghaladó bővülése ellenére is jelentős Magyarország lemaradása az EU átlagához képest, ráadásul az országon belül az egyes megyék között minden korábbinál nagyobbra nyílt az olló a munkaerő-piaci mutatók terén.

EGYÉB

Budapesten terjeszkedik tovább az első magyar zöldség-gyümölcs franchise: a boltban több új vásárlástechnológiai eszközzel találkozhatnak a vevők.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.

Női szakszervezeti aktivisták a közszolgáltatásokban

Kitűnő beszélgetést szervez a Szikra Mozgalom, ahol 3 nagyon lelkes kolléganő beszélget a közszolgáltatásokban végzett aktivista tevékenységükről. A munkahelyen végzett szervező tevékenység társadalmi szerepének bemutatása egy nagyon fontos téma, amelyről

Szakmai beszélgetés Miskolcon

Miskolcon munkaügyi kerekasztalbeszélgetésre kerül sor, ahol az egyik panalebeszélgetés felkért vitaindítóját Csóti Csaba, a SZEF elnöke tartja. Az esemény a youtube-on is követhető élőben március 23-án, csütörtökön 13.00 órától.