Cikkajánló – 2015. április 27.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Már szervezik a „kritikus tömeget”

http://mno.hu/magyar_nemzet_belfoldi_hirei/mar-szervezik-a-kritikus-tomeget-1283671

Nem lesznek pártzászlók a május elsejei szakszervezeti demonstráción, amelynek szervezése már tart, az internetes mozgósítás pedig a héten indul el – mondta lapunknak Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke. A rendőrségi bejelentés tízezres tömegről szól.

Hatékonyabbá kell tenni a szakszervezeti érdekképviseletet a MaSzSz elnöke szerint

http://profitline.hu/hircentrum/hir/331527/Hatekonyabba-kell-tenni-a-szakszervezeti-erdekkepviseletet-a-MaSzSz-elnoke-szerint

Hatékonyabbá kell tenni a szakszervezeti érdekképviseletet – jelentette ki Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) elnöke a szövetség Borsod-Abaúj-Zemplén megyei képviseletének sajtótájékoztatóján pénteken, Miskolcon.

Egyre olcsóbban dolgozik a magyar

http://www.portfolio.hu/gazdasag/munkaugy/egyre_olcsobban_dolgozik_a_magyar.213160.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

A válság évei alatt csökkent az euróban kifejezett munkaerőköltség Magyarországon. Ez rajtunk kívül csak Cipruson és Görögországban fordult elő, ám míg ott a bérek esése, addig nálunk elsősorban a forint gyengülése járult hozzá ehhez a folyamathoz.

Kiderült – ennyivel nő a fizetése az szja-csökkentéssel

http://www.napi.hu/ado/kiderult_ennyivel_no_a_fizetese_az_szja-csokkentessel.596891.html

A külföldi tulajdonossal rendelkező cégek dolgozói járnak a legjobban a 15 százalékos szja-adókulccsal – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató elemzéséből. „Mintegy 65 milliárd forint többletjövedelmet jelent majd a versenyszektor dolgozóinak az új adókulcs, ami egy főre vetítve havi nettó 1500 forintos átlagos jövedelememelkedésben jelentkezik” – mondta Tóth Tamás, az Opten ügyvezetője.

Feketeruhás ápolók tüntettek

http://tv2.hu/musoraink/tenyek/174788_feketeruhas_apolok_tuntettek.html

Kevesen vagyunk, nem bírjuk tovább, ezt mondták a fekete ruhás ápolótüntetés résztvevői. Több százan gyűltek össze, főleg kórházi ápolók a Normafánál, és vonultak a köztársasági elnöki rezidencia elé, mindannyian feketében voltak. A fekete ruhás akciót egy ápolónő kezdte nemrég, így ment be dolgozni, hogy tiltakozzon a megalázóan alacsony bérek és a rengeteg túlóra miatt, pár nap alatt pedig már több száz ápoló vett fel fekete ruhát a kórházban, hiába tiltották meg több helyen a kórházvezetők.

Felmentek az elnökhöz

http://nol.hu/belfold/a-normafanal-gyaszolnak-az-apolok-1530283

Mintha csak kirándulók lennének, úgy lepik el szombaton a Normafa rétjét a gyászruhába bújt nők, férfiak. A köztársasági elnökhöz készülnek, hogy együtt megmondják neki: nem fog menni. Már nem bírják tovább a 12 órás műszakot, elegük van abból, hogy munkájukért az éhenhaláshoz se elég fizetséget kapnak. Azt is szeretnék az elnöknek elmondani, hogy az egészségügy már „nem összeomlóban van, hanem összeomlott”.

Nem javult tovább a munkaügyi helyzet márciusban

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/nem_javult_tovabb_a_munkaugyi_helyzet_marciusban.596909.html

Márciusban 462 ezer álláskereső szerepelt a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) nyilvántartásában, több mint egy hónappal, illetve egy évvel korábban – adta hírül az NFSZ.

Magyar munkások miatt zárta le az osztrák-magyar határt az FPÖ

http://www.atv.hu/kulfold/20150425-magyar-munkasok-miatt-zarta-le-az-osztrak-magyar-hatart-az-fpo/hirkereso

Jelképesen lezárta a határt a burgenlandi Féltorony (Halbturn) községnél a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) pénteken este.

Csapdába estek a magyar hivatásosok

http://nol.hu/belfold/csapdaba-estek-a-magyar-hivatasosok-1530253

Az Alkotmánybírósághoz, s ha szükséges nemzetközi jogi fórumokhoz is fordulnak az érintett érdekképviseletek, ha Áder János aláírja a szolgálati törvény módosítását, amely egyebek között betiltja a szakszervezetek működését a polgári titkosszolgálatoknál. Persze nem ez az egyetlen passzusa a törvénynek, amelyet az érdekképviseletek támadnak.

Pintér lakhatási támogatást ígért a rendvédelmiseknek

http://hvg.hu/itthon/20150425_Pinter_lakhatasi_tamogatast_igert_a_rendv?s=hk

Lakhatási támogatást is kaphatnak a rendvédelmi dolgozók a júliustól induló többlépcsős béremelés-sorozat mellett – számolt be az M1 Híradója szombaton.

A tudósítás szerint Pintér Sándor belügyminiszter a Híradónak azt mondta, hogy a tervek szerint hamarosan ingyen, tehát kamatmentes lakáshitelhez juthatnak a rendvédelmisek. Már dolgoznak a részleteken. 

Emberközpontúság

http://magyarnarancs.hu/riport/emberkozpontusag-94185

A német tulajdonosi hátterű Pannon Lapok Társasága (PLT) négy megyei napilapjától és online portáljaitól az elmúlt két évben mintegy két tucat újságírót és fotóriportert bocsátottak el. A jelenleg is tartó leépítés érintettjei közül sokan nem fogadták el a bércsökkentést, és perre mentek.

A keményen dolgozó kisemberek meghekkelték a vasárnapi boltzárat

http://hvg.hu/gazdasag/20150425_A_kemenyen_dolgozo_kisemberek_meghekkelte

Bármennyire is elszántnak mutatkozott eddig a kormány a vasárnapi boltzár ügyében, minden jel szerint most először meghátrál. Jóval hamarabb változtatnak ugyanis a szabályokon, mint tervezték. A boltok hajnalban is nyitva lehetnek, a kezdést a munkába sietők örömére 6 óráról fél 5-re előrehozzák, de a rendszeren emellett is több rést ütöttek már a különböző érdekcsoportok.

Minimálbér-háború előtt

http://www.vg.hu/velemeny/jegyzet/minimalber-haboru-elott-448786

Ha Németország a területén áthaladó külföldi kamionosok számára előírták a német minimális órabért, nem kellene-e ugyanazt a minimálbért megadni a Kelet-Európában működő német tulajdonú gyárak alkalmazottainak is? – tette fel a kérdést Karmos Gábor , a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének főtitkára arra utalva, hogy az egyik ország nem szabhatja meg a másikban alkalmazott bérszintet.

Munkaszüneti napok 2015

http://www.profession.hu/cikk/20150424/munkaszuneti-napok/5336

Magyarországon munkaszüneti nap január 1., március 15., húsvéthétfő, május 1., pünkösdhétfő, augusztus 20., október 23., november 1. és december 25-26. Erről a Munka törvénykönyve (Mt.) rendelkezik.

Eltűnt a vállalat, a munkavállalók nem mehetnek dolgozni

http://www.szoljon.hu/jasz-nagykun-szolnok/gazdasag/eltunt-a-vallalat-a-munkavallalok-nem-mehetnek-dolgozni-607988

Nem üzemel az Agulhas-Solar (A. Solar) Kft. a volt Papírgyár területén álló AC-DC Logisztikai Parkban. A szolnoki napelemgyár állítólag tavaly november óta nem fizeti közüzemi és bérleti számláit sem.

Orbán: Jön az újabb nemzeti konzultáció és a teljes foglalkoztatottság

http://privatbankar.hu/makro/orban-jon-az-ujabb-nemzeti-konzultacio-es-a-teljes-foglalkoztatottsag-280487

Orbán Viktor szerint Európának nincs szüksége bevándorlókra, napokon belül nemzeti konzultáció indul a témában. A cél itthon továbbra is a teljes foglalkoztatottság, a miniszterelnök szerint vannak városaink, ahol ez már meg is valósult. A “szakmabelieknek” látniuk kellett a pilótajátékot – azt még nem tudni, a tisztességesekre mekkora terhet ró a kártalanítás, de hosszú évek alatt visszakaphatják pénzüket.

A hét kérdése: Elháríthatatlan külső ok

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkahely/het-kerdese-elharithatatlan-kulso-ok

A munkavállaló több éve munkaviszonyban áll munkáltatójával. Az időszakos orvosi vizsgálaton munkaköre további ellátásához az orvos nem adott engedélyt, alkalmatlannak nyilvánította. Az alkalmatlansághoz nem fűzött korlátokat, csak egyszerűen „alkalmatlan”. A munkavállaló nem keresőképtelen.  A munkáltató más munkakört nem ajánlott fel, írásban közölte, hogy menjen haza, bért nem fizet.  

Egyre több a diákmunka, egyre kevesebb a munkát vállaló fiatal

http://gazdasagtv.hu/sztorik/2015-04-23/egyre-tobb-a-diakmunka-egyre-kevesebb-a-munkat-vallalo-fiatal

Egyre kevesebb fiatal vállal diákmunkát – köszönhetően az oktatás jelentős átalakulásának – pedig munka az bőven lenne. A munkát vállaló diákok legkevesebb 604 forintos bruttó órabérért dolgozhatnak, de nem ritka az 1000-1500 forintos óradíj sem – igaz ez már szaktudást igényel.

KÖZÉLET

„Több értelmet a tüntetésnek!” – Még egy béna demonstráció

http://magyarnarancs.hu/belpol/tobb-ertelmet-a-tuntetesnek-meg-egy-bena-demonstracio-94702

Újabb tüntetés fulladt kudarcba, ideje lenne tehát mérlegelni egy-egy demonstráció szükségességét, fontosságát, és nem „elhasználni” a véleménynyilvánítás legerősebb eszközét.

Súlyosan demagógra sikerült a nemzeti konzultáció 12 kérdése

http://hvg.hu/itthon/20150424_Sulyosan_demagogra_sikerult_a_nemzeti_kon

Kikerültek a kormany.hu-ra a bevándorlásügyi nemzeti konzultáció kérdései, és mondhatni, a kormány nem bíz túl sokat a véletlenre. Vigyázat, súlyosan demagóg kontent!

GAZDASÁG

Népszabadság: Nyárig távozhat Vida Ildikó

http://hvg.hu/gazdasag/20150427_Nepszabadsag_Nyarig_tavozhat_Vida_Ildiko?s=hk

Hivatalos megerősítés nincs, de a Népszabadság hétfői számában megjelent cikk is azt valószínűsíti, hogy Vida Ildikó távozik a NAV éléről. Már csak azért is, mert ő Simicska bizalmasa.

EGYÉB

Beteg gyermekét ápolja? Így kaphat plusz táppénznapokat

http://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Beteg_gyermeket_apolja_Specialis_tappenzt_k_BI8UWL#utm_source=adozona.hu&utm_medium=email&utm_campaign=ado_weekly

Beteg gyermekük ápolása esetén speciális, gyermekápolási táppénz illeti meg a szülőket. Cikkünkben összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

Zugló beint a vasárnapi zárva tartásnak

http://www.hir24.hu/belfold/2015/04/24/zuglo-beint-a-vasarnapi-zarva-tartasnak/

A képviselő-testület április 23-ai ülésén úgy határozott, hogy a zuglói piac nemcsak pénteken és szombaton, hanem vasárnap is működhet a jövőben.

Egy hónapja vannak zárva vasárnap: megszólaltak a boltok

http://www.penzcentrum.hu/vasarlas/egy_honapja_vannak_zarva_vasarnap_megszolaltak_a_boltok.1044504.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27..%27

Egy hónapja, március 22-én volt az első olyan vasárnap, amikor zárva tartottak a magyar boltok (pontosabban a boltok túlnyomó többsége). Az elmúlt hetek érdekes tapasztalata, hogy pénteken és szombaton látványosan sokan indulnak bevásárolni: megkérdeztük az üzletláncokat, hogy értékelik a március vége óta eltelt időszakot. 

Újabb boltokat zárna be vasárnap a Fidesz

http://fn.hir24.hu/gazdasag/2015/04/27/ujabb-boltokat-zarna-be-vasarnap-a-fidesz/

Az Országgyűlés hétfőn tárgyal az előterjesztésről, ami a világörökségi területekre is kiterjeszti a kötelező vasárnapi zárva tartást.

Nem zárják be a gyakorló iskolákat

http://magyarhirlap.hu/cikk/23356/Nem_zarjak_be_a_gyakorlo_iskolakat

Semmilyen döntés nem születik a gyakorló iskolák átvételéről az egyetemek és az iskolák véleményének figyelembe vétele nélkül – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma felsőoktatásért felelős államtitkára szombaton a köztelevízióban.  

Káoszba taszítja a balatoni pihenést a vasárnapi zárva tartás

http://hvg.hu/itthon/20150424_Balaton_vasarnapi_zarva_tartas_kaosz?s=hk

A kisvállalkozók panaszai miatt fordult a kormányhoz a Balatoni Szövetség, amely attól tart, hogy a turistaszezonban a vasárnapi zárva tartás miatt ellátási problémák lesznek. A boltosok a bevételeik visszaesésétől tartanak, elbocsátásokkal, a helyi adóbevételek zsugorodásával „riogatják” a polgármestereket. A hvg.hu úgy tudja, a kormány újabb változásokat tervez a törvényben, de arra nem kaptunk választ, hogy kapnak-e mentességet a balatoniak.

Elérhető a 250 ezres osztrák minimálnyugdíj?

http://profitline.hu/hircentrum/hir/331394/Elerheto-a-250-ezres-osztrak-minimalnyugdij?-

Ausztriában több mint 250 ezer forint a minimális nyugdíj, míg nálunk ez mindössze 28.500 forint. Elképesztő különbség, pláne úgy hogy egy szomszédos országról van szó. Nekünk sem kell azonban csüggednünk, hiszen itthonról is elérhető ekkora nyugdíj, mindössze tennünk kell érte.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Tisztes Munka Világnapja esemény

Nem csak az augusztusi életveszélyes kormányzati tervezet, hanem a közszolgáltatások ágazatait érintő évek óta tartó folyamatos átalakításnak nevezett rombolások, amelyek veszélyeztetik a biztonságos és színvonalas munkavégzést. Ezért Dr. Dudás Katalin

Szakszervezeti tagdíjlevonásról a Klubrádióban

Csóti Csabát nyilatkozott a szakszervezeti tagdíjlevonást tiltó jogszabálymódosításról a Kluburádió Szolidaritás című műsorában. Meghallgatom a teljes Szolidarítás 2023. szeptember 27., szerdai c. műsorát.. Meghallgatom Csóti Csaba: Közalkalmazotti szakszervezetek helyzete c,

A SZEF tagszervezetei a Lakásmeneten

Küzdünk a közjó érdekében A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma mint a közszolgáltatásokban dolgozókat tömörítő szakszervezeti szövetség hosszú évek óta dolgozik együtt a lakhatásban érintett szervezetekkel, hogy megoldásokat találjanak az egyre mélyülő

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a