Cikkajánló – 2015. április 23.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Magyarország élőben – A főellenség Gaskó István?

http://mno.hu/videok/123950?fb_ref=Default

Gaskó: stratégiánk megbukott. Kordás:a miénk viszont sikeres.

A HÍR TV vitaműsorában Kordás László MASZSZ elnöke és Gaskó István a Liga             

elnöke ütköztetik álláspontjaikat.

Közműszolgáltatói szakszervezetek: ne féljenek!

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/kozmuszolgaltatoi_szakszervezetek_ne_feljenek/2426554/?utm_source=rssfeed

“Ha a nemzeti közműszolgáltató holding olyan lesz, mint az iskolák esetében a KLIK, akkor a feladatot központosítják, a fizetnivaló marad.”

A köztársasági elnökhöz fordult a KSZSZ és a SZEF

http://szakszervezetek.hu/index.php/hirek/14367-a-koztarsasagi-elnokhoz-fordult-a-kszsz-es-a-szef

Két szakszervezet közös levélben arra kérte Áder János államfőt: ne írja alá az Országgyűlés által a múlt héten elfogadott, a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos jogviszonyáról szóló törvényt, mert annak értelmében a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok dolgozói nem hozhatnak létre szakszervezetet.

Bepereli a sztrájkoló szakszervezetet a Posta leánycége

http://www.vg.hu/vallalatok/szolgaltatas/bepereli-a-sztrajkolo-szakszervezetet-a-posta-leanycege-448705

Nem félünk attól, hogy kirúgnak minket – mondta lapunknak Kuti Zsolt, az Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezetének (ÉŐDOSZ) ügyvivője. Ezt bizonyítja, hogy tegnap is folytatódott a hétfő éjfélkor kezdődött sztrájk a Magyar Posta pénzszállító leánycégénél, a JNT Security Kft-nél, amelyben már az FHB és a Takarékbank is kisebbségi tulajdonos.

A szakképzett munkaerőt hiányolják az autóipari vállalkozások

http://www.vg.hu/vallalatok/a-szakkepzett-munkaerot-hianyoljak-az-autoipari-vallalkozasok-448688

Az autóipari vállalkozások és a járműgyártás sikeresek Magyarországon, az ágazat számára azonban problémát jelent a szakképzett munkaerő hiánya – derült ki az Országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottságának ülésén részt vevő autógyártók és beszállítók beszámolóiból szerdán Budapesten.

Londoni mosogatófiúkat csábít haza a kormány

http://www.origo.hu/gazdasag/20150422-londoni-mosogatofiukat-csabit-haza-a-kormany.html

A Nemzetgazdasági Minisztérium működtetésében elindult a Gyere haza fiatal elnevezésű program, amelynek célja, hogy a külföldön dolgozó magyar fiatalok hazatérését segítse lakhatási és letelepedési támogatással, illetve megfelelő munkahely biztosításával – jelentette be a munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár Székesfehérváron.

Hirtelen 31 ezer magyar lett állástalan

http://mfor.hu/cikkek/Hirtelen_31_ezer_magyar_lett_allastalan.html

Egy hónap alatt 31 ezer fővel emelkedett a nyilvántartott álláskeresők száma márciusban a legfrissebb adatok szerint.

Nem könnyű búcsút inteni a NAV-nak: hogy adózik, aki külföldön dolgozik?

http://privatbankar.hu/ado/nem-konnyu-bucsut-inteni-a-nav-nak-hogy-adozik-aki-kulfoldon-dolgozik-280408

Ha egy magyar állampolgár külföldön dolgozik, akkor is előfordulhat, hogy Magyarországon kell személyi jövedelemadó bevallást benyújtania és adót fizetnie. Különösen izgalmas ez manapság, amikor egyre élesedő verseny bontakozik ki az európai országok között a jövedelemadó-kulcsok vonatkozásában. Az sem mindegy, hogy mi történik a külföldön szerzett kamattal, vagy akkor ha eladunk valamit. A helyzet az értékpapírok esetében a legbonyolultabb.

Kontroll alatt a rendvédelmiek

http://mno.hu/magyar_nemzet_belfoldi_hirei/kontroll-alatt-a-rendvedelmiek-1282940

Tovább nő a rendvédelmi területen dolgozók kiszolgáltatottsága azután, hogy a parlament a múlt héten elfogadta a rendvédelmi szervek hivatásos állományának szolgálati viszonyáról szóló törvényt. Hat rendvédelmi érdekképviselet közös közleményben jelezte, a módosítás szerintük súlyos csapás a demokráciára.

Kamarai díjat beszedjük! A fekete-ruhás tiltakozást nem támogatjuk!

http://hu.blastingnews.com/hir/2015/04/kamarai-dijat-beszedjuk-a-fekete-ruhas-tiltakozast-nem-tamogatjuk-00360229.html

Babovits Tamásné szerint nem szabad bevonni a betegeket az eü. dolgozók terjedő tiltakozási hullámába

Visszatérés a munkahelyre

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkahely/visszateres-a-munkahelyre

A nők munkavállalási feltételeit nagymértékben befolyásolja a gyermekvállalás, gyermeknevelés. Felmérések szerint a kisgyermek vállalása a nők foglalkoztatási esélyét harminchét százalékkal rontja, míg a férfiakét nyolc százalékkal növeli.[1]

Cikkünkben áttekintjük a jogi szabályozás azon elemeit, amelyek a gyermeket nevelő munkavállalókat és az őket foglalkoztató munkáltatókat érinthetik, és megvizsgáljuk a munkahelyre való visszatérés időbeli tervezését befolyásoló rendelkezéseket.

Szakmát adnak a roma nőknek

http://www.hrportal.hu/c/szakmat-adnak-a-roma-noknek-20150422.html

A kormány célja, hogy minél több roma nő tudjon elhelyezkedni a munkaerőpiacon – mondta Langerné Victor Katalin a “Nő az esély” című konferencián a portálunknak eljuttatott sajtóanyag szerint.

KÖZÉLET

Közelebbről még durvább – itt a részletes felsőoktatási koncepció

http://hvg.hu/itthon/20150421_felsooktatasi_startegia

Lesz itt haddelhadd: radikálisan csökkentené az egyetemi autonómiát a kormányzat a kiszivárgott felsőoktatási koncepció alapján. Az egyetemek nyakára újabb állami eredetű vezetőség, a konzisztórium kerülne. Ezen felül az eddig kiszivárgott képzéseken túl megszűnne a kulturális antropológia alapszak vagy a filmelmélet képzés, de nem örülhet az sem, aki 2015-től filmdramaturgnak tanult volna. Rengeteg képzés mobilitása csökken, mivel osztatlanná válik az oktatása. És a HÖK sem zavarna sok vizet az Emmi elképzelésében: radikálisan megkurtítanák a hatáskörét.

GAZDASÁG

Kartell-gyanú és kavarás az M4-es körül

http://rtl.hu/rtlklub/hazonkivul/kartell-gyanu-es-kavaras-az-m4-es-korul

Szolnoknál, a Tiszán, az M4-es autópályán a pillér már elkészült, de kérdés, hogy valaha rákerül-e a híd. A kormány ugyanis bejelentette, hogy leállítja az autópálya építését. Mi lesz ezekkel az eddig elkészült munkákkal? Itt maradnak torzóként? Vagy valaki más befejezi az M4-es építését?

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.

Női szakszervezeti aktivisták a közszolgáltatásokban

Kitűnő beszélgetést szervez a Szikra Mozgalom, ahol 3 nagyon lelkes kolléganő beszélget a közszolgáltatásokban végzett aktivista tevékenységükről. A munkahelyen végzett szervező tevékenység társadalmi szerepének bemutatása egy nagyon fontos téma, amelyről

Szakmai beszélgetés Miskolcon

Miskolcon munkaügyi kerekasztalbeszélgetésre kerül sor, ahol az egyik panalebeszélgetés felkért vitaindítóját Csóti Csaba, a SZEF elnöke tartja. Az esemény a youtube-on is követhető élőben március 23-án, csütörtökön 13.00 órától.