Cikkajánló – 2015. április 21.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Élesen kritizálta a Ligát a négy másik szakszervezeti konföderáció

http://www.hirado.hu/2015/04/20/elesen-kritizalta-a-ligat-a-negy-masik-szakszervezeti-konfoderacio/

A négy másik szakszervezeti konföderáció elnöke élesen kritizálta a Liga Szakszervezeteket egy közös sajtótájékoztatón Budapesten, amelyen azt is bejelentették, a jövőben még jobban szeretnék összehangolni tevékenységüket.

Kilóra veszik a szakszervezeteket?

http://nol.hu/belfold/kilora-veszik-a-szakszervezeteket-1529199

Komplett szakszervezeteket vásárol ki más konföderációkból a Liga Szakszervezetek – állítja közös állásfoglalásában a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ), a Munkástanácsok Országos Szövetsége, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF). A négy érdekszövetség elnöke erről közös sajtótájékoztatón beszélt hétfőn

ÉSZT: a kormány kérje el Vargától a fizetésemelésre valót

http://fn.hir24.hu/penzugy/2015/04/20/eszt-a-kormany-kerje-el-vargatol-a-fizetesemelesre-valot/

Elvileg megvan a fedezet a közszféra fizetésemelésére, a közigazgatásban dolgozók egy részének jövőre már ígértek is fizetésemelést, de a közalkalmazottaknak egyelőre nem.

Kikényszerítették Mária nővér felmondását

http://www.borsonline.hu/20150420_kikenyszeritettek_maria_nover_felmondasat

Nem magától adta be felmondását a Péterfy Sándor utcai kórházban nővérként dolgozó Sándor Mária – legalábbis ezt állítja Kiss László, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke.

Balog elismerte: tartoznak a túlórapénzekkel

http://www.hir24.hu/belfold/2015/04/20/balog-elismerte-tartoznak-a-tulorapenzekkel/

A fekete ruhás nővér igazat mondott. Pedig a tárca korábban vizsgálatot indított, és azt mondták, nem találtak hibát. Balog Zoltán szerint, ami jár, az jár.

Sztrájkot kezdeményeznek az értékszállítási dolgozók

http://www.vg.hu/gazdasag/sztrajkot-kezdemenyeznek-az-ertekszallitasi-dolgozok-448548

Határozatlan időre sztrájkot kezdeményez kedd éjféltől az Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezetének (ÉŐDSZ) a JNT Security Kft.-nél működő szervezete a munkavállalók gazdasági és szociális érdekeinek védelmében, miután a munkáltatóval még december 18-án elkezdődött 2015-ös bértárgyalások eddig nem vezettek eredményre – közölte Kovács Zoltán, a sztrájkbizottság elnöke hétfőn az MTI-vel.

Megmutatjuk, hogy dolgoznak 420 ezerrel többen

http://mfor.hu/cikkek/Megmutatjuk__hogy_dolgoznak_420_ezerrel_tobben.html

A nemzetgazdasági miniszter szerint 420 ezerrel dolgoztak többen tavaly év végén a 2010-es adatokhoz képest. Megmutatjuk, mi áll a hatalmas szám mögött.

Ennyit dolgoznak a magyarok

http://www.szakszervezetek.hu/index.php/hirek/14323-ennyit-dolgoznak-a-magyarok

Az OECD országok közül az egyik legtöbbet a magyarok dolgoznak – tette közzé eredményei nemzetközi szervezet. A 34 ország közül Magyarországon jut egy munkavállalóra a hatodik legtöbb munkaóra. Első helyen Mexikó áll, a dobogón vannak még a lustának elkönyvelt görögök, illetve Chile.

Munkaügyek: érdemes előre lemeózni a főnököt

http://www.sonline.hu/somogy/gazdasag/munkaugyek-erdemes-elore-lemeozni-a-fonokot-607333

Komoly hátrány érheti azokat, akiket munkáltatójuk „feketén”, azaz bejelentés nélkül alkalmaz.

Így épül a híd a felsőoktatás és a munka világa köz

http://www.hrportal.hu/hr/igy-epul-a-hid-a-felsooktatas-es-a-munka-vilaga-kozott-20150420.html

Áthidalható-e az oktatás és a munka világa közti szakadék? Mennyit ér egy diploma a munkaerőpiacon? Ezekre a kérdésekre keresték a választ a XIV. Felsőoktatási Média Konferencia első kerekasztal-beszélgetésének résztvevői. A probléma nagyságát mutatja, hogy a munkanélküli fiatalok száma Európában elérte a 7,5 milliót.

Munkaidőkeret és elszámolási időszak

Munkaidőkeret és elszámolási időszak II.

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkaido/munkaidokeret-es-elszamolasi-idoszak-ii

Kétrészes cikksorozatunkban a munkáltatónak a munka törtvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.) által, a rugalmasabb munkaidő-szervezés érdekében biztosított lehetőségeit vizsgáljuk. E témához kapcsolódóan a sorozat első részében áttekintjük az egyenlőtlen munkaidő-beosztás lényegét, jelentőségét, valamint az egyenlőtlen munkaidő-beosztásra lehetőséget biztosító, legelterjedtebb munkajogi intézményt, a munkaidőkeretet, ehhez kapcsolódóan a munkaviszony munkaidőkeret lejárta előtti megszűnésekor történő elszámolás kérdéskörét.

Tilos így válogatni a munkavállalók között! Mutatjuk a példákat

http://adozona.hu/munkajog/Tilos_igy_valogatni_a_munkavallalok_kozott__RCNO1J.aspx#rss

A munkáltatóknak már az állásinterjúk során is tekintettel kell lenniük az egyenlő bánásmód követelményére. Ez olyan munkajogi alapelv, amelyet a munkaviszonnyal összefüggő valamennyi eljárás során tiszteletben kell tartani, betartása a munkaügyi ellenőrzés során is vizsgálható.

KÖZÉLET

Átfogó fellépés kell a migráció kezeléséhez

http://gondola.hu/cikkek/95995-Atfogo_fellepes_kell_a_migracio_kezelesehez_.html

Magyarország támogatja a munkahelyteremtést és gazdasági növekedést ösztönző európai uniós programokat – mondta el Kövér László, az Országgyűlés elnöke hétfőn Rómában, az EU-s tagállamok parlamenti elnökeinek konferenciáján.

GAZDASÁG

Hol élnek a legszegényebb magyarok? Mire elég havi 78 ezer?

http://www.penzcentrum.hu/vasarlas/hol_elnek_a_legszegenyebb_magyarok_mire_eleg_havi_78_ezer.1044404.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator

Magyar családok százezrei élnek még mindig jövedelmi szegénységben, azaz havi kevesebb, mint 78 ezer forintból. Az iskolázottság még mindig sokat számít, azonban vannak diplomások is, akiknek nélkülöznie kell. De merre élnek a legszegényebb családok Magyarországon?

Hazánk támogatja a gazdasági növekedést ösztönző uniós programokat

http://mno.hu/belfold/hazank-tamogatja-a-gazdasagi-novekedest-osztonzo-unios-programokat-1282754

Magyarország támogatja a munkahelyteremtést és gazdasági növekedést ösztönző európai uniós programokat – mondta el Kövér László, az Országgyűlés elnöke hétfőn Rómában, az EU-s tagállamok parlamenti elnökeinek konferenciáján.

EGYÉB

Hallgatói tiltakozás: “Szabad ország, szabad egyetem!”

http://eduline.hu/felsooktatas/2015/4/20/eLTE_szakmegszuntetes_tiltakozas_ROHKNR

Az ELTE Társadalomtudományi Karán hallgatói és oktatói fórummal tiltakoznak a kormány új felsőoktatási terve ellen, mely szerint több szakot és képzésformát is megszüntetnének. Tudósításunk folyamatosan frissül.

Zárva tartás: Félősek lettek a kereskedők

http://www.vg.hu/vallalatok/kereskedelem/zarva-tartas-felosek-lettek-a-kereskedok-448478

A családi élelmiszerboltocskák számára jelent konkurenciát, ha az Országgyűlés lehetővé teszi, hogy a kereskedelmi láncok üzletei is nyithassanak fél ötkor. Azt egyébként nem tudni, hogyan hatottak az új rendelkezések: a kereskedők nem osztják meg tapasztalataikat.

Kevesebb vizsgával akar népszerűbbé válni az egyetemi kar

http://hir6.hu/cikk/109622/kevesebb_vizsgaval_akar_nepszerubbe_valni_az_egyetemi_kar

A hallgatóknak és a jelentkezőknek csábítóbb, kevesebb vizsgával járó tantárgystruktúrát tervez a pécsi egyetem jogi karának vezetése. A tanszékek egy részén attól tartanak, rosszul érintheti őket a változtatás, a szakszervezetet aggasztja, hogy elbocsátások következhetnek belőle.

Csak a magyarok 40 százaléka tud elmenni egy hétre nyaralni

http://mfor.hu/cikkek/A_nagyot_javulo_szegenysegi_adat_meg_mindig_csak_utolso_helyre_eleg.html

A depriváltak arányát meghatározó egyik mutató, az egy hetes nyaralás finanszírozásának képessége, nagyot javult tavaly Magyarországon. Ez viszont még mindig csak az utolsó helyre elég a régióban.

Újabb légitársaságnál sztrájkolnak – Budapestet is érinti

http://privatbankar.hu/utazas/ujabb-legitarsasagnal-sztrajkolnak-budapestet-is-erinti-280326

Tíz napos sztrájkot jelentett be a portugál TAP (Transportes Aéreos Portugueses) légitársaság pilótáit tömörítő szakszervezet.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az