Közös állásfoglalás a LIGA magatartásáról

A Magyar Szakszervezeti Szövetség, a Munkástanácsok, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma közös állásfoglalása

Közös sajtótájékoztatón fejezte ki tiltakozását a Magyar Szakszervezeti Szövetség, a Munkástanácsok Országos Szövetsége, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma a LIGA Szakszervezetek részéről tapasztalható szakszervezet-politikai magatartással szemben.

Az esemény apropója egy nemrégiben megjelent cikk, az állítólagosan alakulóban lévő kétpólusú szakszervezeti mozgalomról, amely becsmérlően nyilatkozik a négy konföderációról, s egyedüli úttörő, dinamikus növekedési pályán lévő, fejlődő szervezetként a LIGA Szakszervezeteket jelöli meg. Mindezt azzal támasztva alá, hogy több ágazati szakszervezet is “átpártolt” a LIGÁ-hoz a közelmúltban.

Ezeket az “átpártolásokat”, vagy inkább “átcsábításokat” tartja tarthatatlannak Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke, mivel ahogy elmondta mindezt egy egyoldalú forráselosztásnak köszönhetően, a szociális modell magyarországi megerősítésére és a szociális partnerek kapacitásbővítésére szánt európai uniós pénzekből teszi a LIGA. 

Kordás László, a MASZSZ elnöke azt emelte ki, hogy ők valóban hisznek az együttműködésben és tesznek is érte, hiszen a közelmúltban a három konföderáció által elindított egyesülési folyamat részeként két konföderáció – az Autonómok és az MSZOSZ – már beolvadt a MASZSZ-ba, míg a SZEF továbbra is konföderációként tagja annak, így a MASZSZ egy mindegy 220.000 fős tagságot képvisel, s valóban az ország legnagyobb konföderációja. Céljuk egy hatékonyabb, aktívabb társadalmi szerepvállalás megvalósítása.

Az ÉSZT elnöke, Dr. Kuti László arra hívta fel a figyelmet, hogy míg 25 évvel ezelőtt az volt az álláspont hogy a szakszervezeti mozgalom legnagyobb problémája, hogy van egy egységszakszervezet (SZOT), ahol nem jelennek meg megfelelően az egyedi érdekek, addig ma sokan hangoztatják, hogy a rendszerváltás során kialakult plurális szakszervezeti modell a mozgalom legfőbb baja. Akkor is, most is egy konföderáció képviselt alapvetően eltérő értékrendet, pedig az alapok minden konföderációnál közösek, ez pedig a munkavállalók érdekeinek képviselete a tisztes bérek és munkakörülmények elérése érdekében.

Varga László SZEF elnök a megroppant szolidaritásról beszélt. Mint elmondta, itt már nem csak természetesnek nevezhető viták, hanem valódi konfliktusok vannak a LIGA és a négy másik konföderáció között, amelyek főleg az eltérő vezetői magatartásformák miatt alakultak ki.

Kiemelte ugyanakkor azt is, hogy az együttműködésre most különösen nagy szükség van, hiszen egy múlt heti döntésével a kormány „átlépett egy Rubicont”, jelesül a rendvédelmi életpályamodellt tartalmazó törvény megszavazásával egy létező szakszervezet törvényi felszámolásáról, megszűntetéséről is döntöttek. Eddig sem könnyítette meg a kormány a szakszervezetek életét – különösen a közszférában –, de ez a döntése példátlan és elfogadhatatlan, s szembemegy a nemzetközi normákkal.

A helyszínen kiosztásra került közös állásfoglalás a csatolmányban olvasható.

Kapcsolódó hírek: http://nepszava.hu/cikk/1054833-elesen-kritizaltak-a-ligat-a-szakszervezetek/

http://www.hirado.hu/2015/04/20/elesen-kritizalta-a-ligat-a-negy-masik-szakszervezeti-konfoderacio/

http://www.ma.hu/uzlet/246930/Elesen_kritizaltak_a_Ligat?place=srss

http://figyelo.hu/cikkek/418198-elesen-kritizalta-a-ligat-a-negy-masik-szakszervezeti-konfoderacio

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Meg kell tanulni közösségben gyakorolni demokratikus jogainkat

Karácsony Szilárd a SZEF oktatási programjának tananyag-fejlesztője, egyúttal talán legnépszerűbb előadónk. Hiteles Szakszervezeti aktivista, aki rengeteg tanáccsal igyekszik segíteni az őt megkereső tagokat. Nyilatkozatában a pedagógusok küzdelme kapcsán általában a

Elhunyt Kordás László

Megdöbbenéssel fogadtuk Kordás László harcostársunk halálhírét. A MASZSZ egykori elnökeként folyamatosan együttműködtünk és segítettük egymás munkáját, küzdelmét. Legközelebbi szövetségesünkként mindig vele vettük fel elsőként a kapcsolatot, vagy elsőként keresett minket.

Külügyi hírek

Beszámoló az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Végrehajtó Bizottsága üléséről Brüsszel, 2022. december 6. Új ETUC főtitkár; felkészülés, jelölések a 2023. évi tisztújító ETUC kongresszusra; mesterséges intelligencia a munka világában; biztonságban

Aktuális EGSZB vélemények

Az EGSZB 2022. októberi Plenáris ülése által elfogadott érdekesebb vélemények Egy egzisztenciális fenyegetés közös kezelése: a szociális partnerek és a civil társadalom az ambiciózus éghajlat-politikai intézkedések végrehajtásáért ÁLLÁSFOGLALÁS Az EGSZB

Csorbuló sztrájkjogok, folytatódó oktatási akciók

Az Európai Szakszervezeti Szövetséghez (ETUC) fordultunk a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel együtt, és közös levélben tájékoztattuk a szövetséget a pedagógusok helyzetéről és a tanárok rendkívüli elbocsátását célzó kormányrendeletről. Bővebben a  HírKlikk