Keresés
Close this search box.

Cikkajánló – 2015. április 20.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Stadionok helyett európai béreket – demonstráció a kormány ellen

http://mno.hu/ahirtvhirei/stadionok-helyett-europai-bereket-demonstracio-a-kormany-ellen-1282353

Majális helyett a kormány ellen demonstrál civil szervetekkel közösen a Magyar Szakszervezeti Szövetség.

Nagy demonstrációt szerveznek május elsejére

http://figyelo.hu/cikkek/418096-egyutt-majalisoznak-es-demonstralnak-a-szakszervetek-es-a-civilek

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ) valamint a kormány intézkedései ellen fellépő civil szervezetek együtt majálisoznak és demonstrálnak május 1-jén Budapesten – jelentették be az érintettek pénteken sajtótájékoztatón Budapesten.

Lázadás a Wallenberg iskola szétverése ellen

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=186597

Az MSZP és az Együtt mellett a Pedagógusok Szakszervezete is tiltakozik a Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskola megszüntetése miatt. Galló Istvánné, a PSZ elnöke a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában azt mondta, a kormány szabálytalanul szüntette meg az iskolát, átnyúltak a miniszteren. Ha a kormány nem változtatja meg döntését, bírósághoz fordulnak. Érthetetlen azért is a gyorsaság, mert a szakképzők a nemzetgazdasági tárcához fognak kerülni és ők fognak dönteni a szakképzés új szervezeti struktúrájáról.

A tanárok is nekimennek a kormánynak

http://www.stop.hu/belfold/a-tanarok-is-nekimennek-a-kormanynak/1317302/

Számos pontban sérti a nemzeti köznevelési törvényt a kormány és a Klik a Wallenberg Szakközépiskola bezárásáról hozott döntése a Pedagógusok Szakszervezete szerint, ezért megtámadták a határozatot. Az ugyancsak bezárásra ítélt Neptun Általános Iskolába tegnap kezdődött a beiratkozás, amit a szülők szerint a tankerületi igazgató akadályozott.

Változik a vasárnapi boltzár?

http://tv2.hu/musoraink/mokka/173780_valtozik_a_vasarnapi_boltzar.html

Ismét változhat a vasárnapi zárva tartás. A kiskereskedelmi boltok az eddigi 6 óra helyett akár hajnali 4 óra 30 perckor is kinyithatnának, a pékségek pedig kikerülnének a vasárnapi boltzár alól. A Mokka vendége Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke volt.

Elzavarnák a BKV-vezért

http://nol.hu/belfold/elzavarnak-a-bkv-vezert-1528647

Felülvizsgáltatná a BKV vezérigazgatójának alkalmasságát a cégnél működő Egységes Közlekedési Szakszervezet a béremelés elmaradása, a dolgozók folyamatos félrevezetése és megfélemlítése miatt. A követelés nyomatékául az EKSZ aláírásgyűjtést kezdett a dolgozók körében

Sztrájkkal fenyeget a szakszervezet az SZKT-nál

http://m.delmagyar.hu/szeged_hirek/sztrajkkal_fenyeget_a_szakszervezet_az_szkt-nal/2426122/

Szeged – ¨Nem nézhetjük tétlenül az SZKT munkavállalóinak egyre romló anyagi helyzetét. Felháborítónak tartjuk, hogy a többségében nehéz körülmények között élő, a társaságért elkötelezett munkavállalók számára az üzleti terv március 27-i elfogadása óta mind a mai napig nem kezdődtek el a bértárgyalások˝ – írja szerkesztőségünkhöz eljuttatott április 9-i levelében a Szegedi Közlekedési Kft.-nél működő egyik érdekképviselet.

Tömeges felmondás a mentőknél? 95 ezer bárhol megvan…

http://kiskunhir.hu/index.php/velemeny/279-tomeges-felmondas-a-mentoknel-95-ezer-barhol-megvan

Odavert a mentődolgozók lelkének a Blikk minapi cikke, mely nem mással foglalkozott, mint az Országos Mentőszolgálat dolgozóinak bérezésével. A mentődolgozók legjava most döbbent rá, gyakorlatilag „gombokért” teszik kockára életüket, vagy egészségüket, holott a számadatokból az derül ki, van pénz néhányak európai szintű bérére. A suttogó kampány beindult, az sem kizárt, hogy tömeges felmondások következnek a szolgálatnál.

Kiégtek a tűzoltók Bakondi idején

http://www.hir24.hu/belfold/2015/04/17/kiegtek-a-tuzoltok-bakondi-idejen/

„Bakondi György a szakszervezeti vezetőkkel sem találta meg a közös hangot. Hozzáállását más vezető is példaként vette. A tűzoltók szívatására, megalázására és fenyegetésére azért volt energia…” – idézi a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete a lánglovagok.hu nevű szakportál írását.

Kirúgták a nővért, aki elmondta az igazságot a magyar egészségügyről

http://tudnodkell.info/nover/

Biztosan mindannyian emlékeztek Máriára, a nővérre, aki fel merte emelni a hangját a magyar egészségügy embertelen helyzete ellen. Most kirúgták.

Feketében dolgoznak az ápolónők

http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/feketeben-tiltakoznak-az-apolonok/

Fekete hétvégék címmel két egymást követő hétvégére hirdettek tiltakozó mozgalmat a Magyar Ápolónő Hangja című Facebook-oldal aktivistái. A Facebookon létrehozott esemény falán arra kérik a kórházi ápolókat és ápolónőket, hogy április 18-19-én és 25-26-án aki műszakban van, fekete pólóban és/vagy nadrágban dolgozzon.

Feketében mentek dolgozni a hétvégén az ápolók

http://444.hu/2015/04/20/feketeben-mentek-dolgozni-a-hetvegen-az-apolok/

Egyre többen csatlakoznak az Ápoló/Nőkért – Feketében mozgalomhoz. A csoport felhívására a hétvégén több kórházban is feketeruhás, vagy fekete karszalagos ápolók álltak munkába, kifejezve szolidaritásukat a fekete ruhás tiltakozásával elhíresült, szombaton pedig a felmondását is benyújtó ápolónővel, Sándor Máriával.

Csaknem minden ápolót bántottak már a munkahelyén

http://vs.hu/kozelet/osszes/csaknem-minden-apolot-bantottak-mar-a-munkahelyen-0420?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main

Egy kutatás szerint a szakdolgozók 87 százalékát érte munkahelyén valamilyen atrocitás, noha az egészségügyi dolgozók közfeladatot ellátó személyek, fokozottabb védelem illeti meg őket. Ők még szigorúbb törvényt szeretnének.

Jobb az idősebb kolléga, mint a fiatal? Ezt mondják a munkáltatók

http://privatbankar.hu/ongondoskodas/jobb-az-idosebb-kollega-mint-a-fiatal-ezt-mondjak-a-munkaltatok-280226

Markáns paradigmaváltási szándék mutatkozik a foglalkoztatók körében: egy friss felmérés szerint, a fiatalabb generációkkal szemben megbízhatóbbak munkájukban az idősebbek, ezért a munkaadók egyre több 50 év feletti munkavállaló foglalkoztatását tervezik.

Markáns paradigmaváltási szándék mutatkozik a foglalkoztatók körében: egy friss felmérés szerint, a fiatalabb generációkkal szemben megbízhatóbbak munkájukban az idősebbek, ezért a munkaadók egyre több 50 év feletti munkavállaló foglalkoztatását tervezik.

Úgy is rúgtak egyet a boltosokba, hogy észre sem vették

http://nol.hu/gazdasag/ugy-is-rugtak-egyet-a-boltosokba-hogy-eszre-sem-vettek-1528801

Iskolapadba kell küldeniük saját családtagjaikat az élelmiszerkisbolt-tulajdonosoknak, ha a törvény adta lehetőségekkel élve nyitva akarnak maradni vasárnap is – hívja fel a figyelmet a blokkk.com kiskereskedelmi szakmai blog. A kormányban ugyanis senkinek sem tűnt fel, hogy van egy 2007-es rendelet, amely szerint csak szakképzettséggel rendelkező munkavállaló lehet az eladó.

Életfogytig munkára ítélve

http://www.heol.hu/heves/gazdasag/eletfogytig-munkara-itelve-606910

A magyarok 77 százaléka véli úgy, még nyugdíjas korában is dolgoznia kell, de gondot jelenthet, hogy a munkavállaló aktív életpályája gyakran hosszabb, mint egy szakma élettartama.

Már nem éri meg perelni a munkáltatót

http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/drasztikusan-csokkent-a-munkaugyi-perek-szama/

Az új Mt. szabályai néhány kivételtől eltekintve 2012. július 1. napjával léptek hatályba, és alapvetően rajzolták át a munkavállalók és a munkáltatók jogait és kötelezettségeit, valamint kockázat átcsoportosítást is végrehajtottak a felek között.

Jogeset: pedagógus illetménye

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkaber/jogeset-pedagogus-illetmenye

A Kúria által vizsgált esetben a tanárként dolgozó felperes garantált illetményét növelte a munkáltató, ugyanakkor a garantált összegen felüli munkáltatói döntésen alapuló illetményrészen felül illetménypótlékot eltörölte.

Ahol tényleg a dolgozó emberek a legfontosabbak

http://vs.hu/kozelet/osszes/ahol-tenyleg-a-dolgozo-emberek-a-legfontosabbak-0418#!s46

Az elégedett munkavállaló motivált, képzi magát, többet dolgozik. Az erre épülő modellnek azonban nincs értelme emberi jogok, demokrácia, jogállam nélkül. Dániában éppen ezért elképzelhetetlennek tartják az illiberális berendezkedést. Interjú Tom Norring dán nagykövettel.

GAZDASÁG

Tippeljen, mennyi uniós forrást kap Magyarország naponta?

http://privatbankar.hu/unios_palyazatok/tippeljen-mennyi-unios-forrast-kap-magyarorszag-naponta-280278

2014 és 2020 között naponta 3 milliárd forint európai támogatáshoz jut Magyarország Szűcs Tamás szerint. Kérdés, mennyire használjuk fel optimálisan?

Életszínvonal: Mexikó és Magyarország a két sereghajtó

http://mfor.hu/cikkek/Eletszinvonal__Mexiko_es_Magyarorszag_a_ket_sereghajto.html

Az OECD országok között továbbra is Magyarországon a második legalacsonyabb a vásárlóerő-paritáson számolt átlagjövedelem. A gyerekes családok viszont némiképp jobb helyzetben vannak.

EGYÉB

Vasárnapi boltzár: mentességet kérnek a Balatonnál

http://adozona.hu/altalanos/Vasarnapi_boltzar_mentesseget_kernek_a_Bala_B2PBFV

A helyi önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) levélben fordult Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez, kérve, hogy a kiemelt üdülőkörzet május elejétől szeptember végéig mentességet kaphasson a kereskedelmi vállalkozások, üzletek vasárnapi kötelező zárva tartása alól.

Több tízezren tüntettek Varsóban jobb munkakörülményekért

http://inforadio.hu/hirek/kulfold/hir-719771

A baloldali OPZZ szakszervezet kezdeményezésére több tízezres menet vonult át szombaton Varsó belvárosán, a tiltakozáson több szakma képviselői a munkakörülmények javítását követelték.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Megemlékeztünk Somogyi Béláról

2024. február 16-án újból megemlékeztünk a becstelenül meggyilkolt Somogyi Bélára és Bacsó Bélára. Idén újítottunk, hiszen 3 helyszínen egy városi sétával egybekötve igyekeztünk minél többet megtudni a korról és Józsefváros