Keresés
Close this search box.

Cikkajánló – 2015. április 17.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Közösen tüntetnek a civilek és a szakszervezetek.

https://www.facebook.com/events/1578666985743868/

Május 1-je a munka ünnepe, de ma Magyarországon azokat is fenyegeti a lecsúszás, akiknek van munkája. A fiatalok tömegesen menekülnek külföldre. A középosztály helyzete bizonytalanná vált, a minimálbér pedig a létminimumot sem fedezi. Alig vannak új munkahelyek, a közmunkásoknak meg cinikusan azt mondták: “havi 47 ezerből biztosan meg lehet élni.” A közalkalmazottak bére hét éve egy forinttal sem nőtt.

Drasztikus emelkedés a munkahelyi balesetekben

http://www.hrportal.hu/hr/drasztikus-emelkedes-a-munkahelyi-balesetekben-20150416.html

Tavaly kétezernél is több munkahelyi baleset volt, és 20 százalékkal nőtt a halálos kimenetelűek száma. Ezzel egy tíz éve tartó, pozitívan alakuló folyamat tört meg, mondta Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke a Népszavának.

Orbánnak is írtak a Wallenberg iskola bezárása miatt a pedagógusok

http://vs.hu/kozelet/osszes/orbannak-is-irtak-a-wallenberg-iskola-bezarasa-miatt-a-pedagogusok-0416

A Pedagógusok Szakszervezete arra kéri a kormányt, vonja vissza a Raoul Wallenberg Szakközépiskola jogutódlással történő megszüntetéséről hozott döntését. Amennyiben ez nem történik meg, a szakszervezet bírósághoz fordul – írja a kormányhoz és a kormányfőhöz intézett nyílt levelekben.

Egyre több közszolgálati dolgozó bére nő a Fidesz szerint

http://www.hirado.hu/2015/04/14/egyre-tobb-kozszolgalati-dolgozo-bere-no-a-fidesz-szerint/

A kormánypárti frakció szerint a tavalyi 5-11 százalékos béremelés után az idén tovább nőhet a szociális, gyermekvédelmi és gyermekjóléti dolgozók bére, és már zajlanak az egyeztetések az ágazat életpályamodelljének tervéről is, ahogyan a kulturális dolgozók életpályamodelljének előkészítéséről is.

Az Alkotmánybírósághoz fordulhatnak a törvény miatt

http://mno.hu/ahirtvhirei/az-alkotmanybirosaghoz-fordulhatnak-a-torveny-miatt-1282064

Az Alkotmánybírósághoz fordulhat a rendvédelmi dolgozók új életpályamodelljéről szóló törvény miatt a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete.

Súlyos szakemberhiány: éhbér riasztja a gyermekvédőket

http://www.sonline.hu/somogy/kozelet/sulyos-szakemberhiany-ehber-riasztja-a-gyermekvedoket-606398

Súlyos szakemberhiánnyal küzdenek a gyermekjóléti szolgálatok, különösen kevés a gyermekpszichológus. Azok közül pedig, akik mégis ezt a szakmát választják, sokan amint tudnak, menekülnek a pályáról. Az ok leginkább az alacsony bérezés, de a pszichés terhelés is szerepet játszik ebben.

400 új munkahely Nyírbátorban

http://www.hrportal.hu/c/400-uj-munkahely-nyirbatorban-20150416.html

Átadták a Coloplast új gyártócsarnokát Nyírbátorban, a 7,9 milliárd forintos beruházás 1,1 milliárd forintos állami támogatással jött létre. A fejlesztéssel mintegy négyszáz új munkahely jött létre a nyírbátori gyárban.

Közlemény – NAV: Háztartási munka szabályosan

http://www.mon.hu/kozlemeny-nav-haztartasi-munka-szabalyosan/2811350?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+mon%2Forszagos+%28Magyar+Online+Orsz%C3%A1gos%29

Miskolc – Háztartási munka a természetes személy (és háztartásában vele együtt élő személyek, és közeli hozzátartozói) részére végzett lakástakarítás, főzés, mosás, vasalás, gyermekek felügyelete, házi tanítás, otthoni gondozás és ápolás, házvezetés, kertgondozás.

Az alapjövedelemről egészen máshonnan

http://mandiner.hu/cikk/20150416_babarczy_eszter_az_alapjovedelemrol_egeszen_mashonnan

Teljes önáltatás azt hinni, hogy bármilyen munkaerőpiaci vagy szociális programmal növelni lehet a munkanélküliség kultúrájában felnőtt és iskolázatlan felnőttek tényleges munkaerőpiaci részvételét.

KÖZÉLET

Tényleg seriffrendszer lesz Miskolcon

http://propeller.hu/itthon/3091284-tenyleg-sheriffrendszer-lesz-miskolcon?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral&utm_campaign=3091284-tenyleg-sheriffrendszer-lesz-miskolcon

Támogatta a miskolci közgyűlés csütörtökön az úgynevezett seriffrendszer bevezetését: minden választókerület kap egy-egy önkormányzati rendészt. A miskolci önkormányzat rendészeti feladatot ellátó munkatársainak száma 2010-ben még csak 81 volt, a közgyűlés mostani döntése nyomán pedig már 160 lesz. Ez a létszámbővítés szükséges volt ahhoz, hogy mind a húsz miskolci választókerület saját rendészt, azaz seriffet kaphasson – szerepelt az előterjesztésben.

Az iwiw-alapító új közösségi oldalt indított el

http://www.vg.hu/kozelet/az-iwiw-alapito-uj-kozossegi-oldalt-inditott-el-448275

A populus.hu-ra azokat várják, akik aktívan kívánnak foglalkozni a közügyekkel. Az első téma a kerékbilincselés kérdése – írja a hír24.

GAZDASÁG

Lenyúltuk az EU pénzét, és ezen nagyon kiakadt

http://hvg.hu/gazdasag/20150416_A_kormanynak_mar_papirja_van_arrol_hogy_k?s=hk

23-szoros túlárazás, 220 millióért beszerezni kívánt mobilolló, milliós fizetések százezres munkáért – ilyen és ezekhez hasonló ügyeskedések miatt akadt ki a magyar kormányra az EU. Megszereztük az uniós jelentést. Nem mondott igazat az Orbán-kormány, nem azért blokkolta Brüsszel a 700 milliárdos uniós programot, mert szabálytalan volt a Gyurcsány–Bajnai-kormány pályáztatási gyakorlata, hanem azért, mert rájött, hogy átverjük az uniós pénzeknél. És a bizottságnak nem a szocialisták, hanem az Orbán-kormány idejében kiírt pályázatokkal van komoly baja.

EGYÉB

Tegnap még döntöttek, ma már savanyú a Liget-projekt

http://www.fovarosi-hirhatar.hu/hir/tegnap-meg-dontottek-ma-mar-savanyu-a-liget-projekt

Kedden volt a Nemzeti Galéria épületére kiírt tervpályázat eredményhirdetése. A zsüri két első helyezettet hirdetett, a norvég Snøhetta és a japán SANAA építészirodák futottak be. A Nemzeti Galéria helyéül a bontásra ítélt Petőfi Csarnok területét szemelte ki a projektiroda, tudvalévő azonban, hogy az új múzeumépület sokkal nagyobb, mint a Pecsa jelenlegi épülete.

Egymillió beteg adatai kerültek ki az internetre – a hatóság vizsgálódik

http://propeller.hu/itthon/3091413-egymillio-beteg-adatai-kerultek-ki-internetre?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral&utm_campaign=3091413-egymillio-beteg-adatai-kerultek-ki-internetre

Közel egymillió kórházi beteg adatai kerültek ki az internetre – derült ki a TV2 Tények című műsorának csütörtök esti adásából. A táblázatot egy kórházi adatkezeléssel foglalkozó cég oldaláról bárki elérhette, így például munkaadók megtudhatták, hogy az alkalmazottaik voltak-e kórházban, és ha igen, miért.

Futók miatt zárják le a főváros egy részét

http://mno.hu/kek_hirek/futok-miatt-zarjak-le-a-fovaros-egy-reszet-1282144

Ideiglenes forgalomkorlátozásokra kell számítani Budapesten egy futóverseny miatt vasárnap reggel 7 órától délután 5 óráig – közölte a Budapest Sportiroda (BSI) csütörtökön.

Kidobta környezetvédelmi kutatásait a BP

http://mno.hu/kulfold/kidobta-kornyezetvedelmi-kutatasait-a-bp-1282086

Több mint 4400 kutató munkáját, öt év eredményeit tette semmisé a BP olajvállalat, amikor megszüntette zöld programját a kilencvenes években. A kutatás célja szerint a fosszilis üzemanyag használatát cserélték volna le alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiákra.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Megemlékeztünk Somogyi Béláról

2024. február 16-án újból megemlékeztünk a becstelenül meggyilkolt Somogyi Bélára és Bacsó Bélára. Idén újítottunk, hiszen 3 helyszínen egy városi sétával egybekötve igyekeztünk minél többet megtudni a korról és Józsefváros