Cikkajánló – 2015. április 14.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Példaértékű pert nyert a szakszervezet az állam ellen

http://www.ma.hu/belfold/246268/Peldaerteku_pert_nyert_a_szakszervezet_az_allam_ellen?place=srss

Csaknem 200 millió forintnyi kafetériát nyert jogerősen is a szakszervezet az egri Markhot Ferenc kórház mintegy 1500 dolgozójának, akik az intézmény államosítása óta, két éve nem kapták meg a béren kívüli juttatást.

A kormány szakszervezeteket akar betiltani

http://hvg.hu/itthon/20150413_Titkosszolgalat_szakszervezet_Hszt_betilt

Az új szolgálati törvény megszüntetné az Alkotmányvédelmi Hivatal és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat szakszervezeteit. A vezetőik még csak magyarázatot sem kaptak a példátlan lépésre, a Belügyminisztérium a hvg.hu kérdéseire sem válaszolt.

Nézőpont: A diplomások és a falusi borbély

http://www.mon.hu/nezopont-a-diplomasok-es-a-falusi-borbely/2808729?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+mon%2Forszagos+%28Magyar+Online+Orsz%C3%A1gos%29

A hazai vállalatok diplomás szakemberhiányra panaszkodnak, vagyis pontosabban bizonyos fajta diplomás munkaerőére. Így festene vállalati szemmel az ideális friss diplomás munkaerő: lehetőleg valamilyen műszaki mérnök, imádja a szakmáját, elhivatott, kellő alázattal kezeli a dolgokat, rugalmas, kitűnő munkamorállal, rátermett, határozott, ám de felelősségtudatos, megbízható. Kiss László írása.

A hét kérdése: óradíjas munkaszerződés

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkaido/a-het-kerdese-oradijas-munkaszerzodes

Jelenleg 4 órás munkaviszonyban dolgozó munkavállaló munkaszerződését szeretnénk óradíjas elszámolásra módosítani. Gyed mellett dolgozik de nem tudja vállalni a napi 4 órás elfoglaltságot így a jövőben távmunkában otthonról szeretne dolgozni amit mi elfogadnánk. Előre nem tudjuk, hogy havonta hány órát tud dolgozni így a ledolgozott órák szerint szeretnénk vele elszámolni óradíjban. A NAV T1041-es bejelentőn be kell jelenteni a heti munkaóraszámot amit mi előre nem tudunk, ebben az esetben mi a helyes bejelentési mód? Jelentsünk be egy minimum óraszámot és a havi elszámolásunk lehet ennél több?

300 új munkahelyet jelent a ventilátorgyár

http://www.hrportal.hu/c/300-uj-munkahelyet-jelent-a-ventilatorgyar-20150413.html

Az elektronikai részegységek hűtésére szolgáló kisméretű ventilátorokat gyártó Papst Hungary Kft. 4,5 millió euróból bővíti kapacitását Vecsésen: új üzemcsarnokot épít és 300 új munkahelyet hoz létre.

Nyugdíjra számít? Akkor ezt a listát nézze át!

http://www.napi.hu/ado/nyugdijra_szamit_akkor_ezt_a_listat_nezze_at.596351.html

Komoly hátrány érheti azokat, akiket munkáltatójuk „feketén”, azaz bejelentés nélkül alkalmaz. A következmények érinthetik a nyugdíjat, a táppénzt és egyéb ellátásokat, valamint például a hitelfelvételhez szükséges jövedelemigazolást is.

Változás nyugdíjfronton! A férfiak rosszabbul jártak

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/valtozas_nyugdijfronton_a_ferfiak_rosszabbul_jartak.596345.html

A korkedvezmények eltörlése és az egyéb szigorítások következtében jelentősen csökkent az elmúlt két évben a nyugdíjba vonulók száma – írja a Magyar Nemzet.

Itt nézze meg, bejelentette-e a főnöke!

http://civishir.hu/gazdasag/itt-nezze-meg-bejelentette-e-a-fonoke/0414094258

Komoly hátrány érheti azokat, akiket munkáltatójuk feketén alkalmaz.

Ekkora bérkompenzáció jár

http://www.profession.hu/cikk/20150413/ekkora-berkompenzacio-jar/5324

Megszületett a döntés a közszférában foglalkoztatottak idei bérkompenzációjáról.

KÖZÉLET

Orbán: ne Budapesten döntsenek a szakértők

http://www.vg.hu/kozelet/politika/orban-ne-budapesten-dontsenek-a-szakertok-448068

A kormány által meghirdetett “modern városok” program célja, hogy a következő években a rendelkezésre álló fejlesztési forrásokat elsősorban a helyiek döntése alapján osszák szét – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az Eger Televíziónak adott interjúban.

Putyin gyenge láncszemet keres – ezzel vette meg a magyarokat

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/putyin_gyenge_lancszemet_keres_ezzel_vette_meg_a_magyarokat.596316.html

Putyin a magyarokat hitellel vette meg, Görögországnak pedig olcsó gázt ígért címmel közölt írást a Jutarnji List horvát napilap hétfőn. Oroszország és az Európai Unió (EU) viszonya egyre rosszabb, ezért Moszkva „gyenge láncszemet keres” Délkelet-Európában, hogy gyengítse Brüsszel egységét és oroszellenes hozzáállását.

Szász Jenő: egységes oktatási térség a Kárpát-medence

http://orientpress.hu/141852

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke szerint egységes oktatási és gazdasági térnek kell tekinteni a Kárpát-medencét. Erről Szász Jenő az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának hétfői budapesti ülésén beszélt, ahol szórvány ösztöndíjprogramot is szorgalmazott.

Fekélyt okozhat egy sampon – figyelmeztet a Fogyasztóvédelem

http://www.vg.hu/kozelet/kozeleti-hirek/fekelyt-okozhat-egy-sampon-figyelmeztet-a-fogyasztovedelem-448085

A Genera Ginsengers tusfürdő és sampon, illetve a Sampon Mild csalánkivonattal nevű termékekben fekáliára utaló baktériumot talált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. Az egyik kozmetikumban talált anyag szemgyulladást, fekélyt és mérgezést okozhat – figyelmeztetett a hatóság.

GAZDASÁG

Áder Dél-Koreában: növelni a gazdasági kapcsolatokat

http://www.mixonline.hu/Cikk.aspx?id=111472

Egy közös gazdasági alap létrehozására tett javaslatot Áder János köztársasági elnök Dél-Koreában annak elősegítésére, hogy a két ország kis- és közepes vállalatai egymás piacára léphessenek – az államfő erről azt követően számolt be újságíróknak, hogy kedden Szöulban fogadta őt Pak Gun Hje köztársasági elnök.

Tudta, hogy jobban él, mint két éve?

http://hvg.hu/gazdasag/20150413_Tudta_hogy_jobban_el_mint_ket_eve

Csökkent az elmúlt két évben a szegénység, mérséklődtek az egyenlőtlenségek – legalábbis a Tárki legutóbbi felmérése alapján. No de mihez képest? Az elmúlt két esztendőhöz viszonyítva biztosan, de a válság előtti állapotokat összességében kiegyensúlyozottabb szociális viszonyok jellemezték.

Kiderült: Ön fogja kifizetni a Quaestor-csalást

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/kiderult_on_fogja_kifizetni_a_quaestor-csalast.596349.html

A Quaestor-károsultak kártalanításának elég jelentős részét az állami bankok – vagyis az adófizetők fogják állni – írta a Világgazdaság a ma várhatóan elfogadásra kerülő törvényjavaslatról.

A Bankszövetség egyetértése nélkül szavazhatják meg a kártalanítást

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/a_bankszovetseg_egyetertese_nelkul_szavazhatjak_meg_a_kartalanitast.596350.html

Ma szavazhat az Országgyűlés a Quaestor-törvényről, amely alapján 30 millió forintig kártalanítanák az ügyfeleket. A javaslatban összesen 177 milliárd forintos kártérítési összeg szerepel.

Bankszövetség: a csaló brókerek tetteiért nem felelünk

http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/bankszovetseg_a_csalo_brokerek_tetteiert_nem_felelunk.596334.html

A Magyar Bankszövetség szerint már a kiindulópontok is eltérnek a Quaestor-ügy rendezéséről az NGM-mel folytatott egyeztetéseken.

Tízmilliókat spórolhatnak a cégek a rehabilitációs audittal

http://www.vg.hu/gazdasag/tizmilliokat-sporolhatnak-a-cegek-a-rehabilitacios-audittal-447931

Egy nagyobb cég akár tízmilliókat is megtakaríthat egy rehabilitációs audittal, mivel annak során több munkavállalójáról is kiderülhet, hogy megváltozott munkaképességű, így a vállalatnak kevesebb rehabilitációs hozzájárulást kell fizetnie.

Lassan már minden olyan, mint a válság előtt

http://privatbankar.hu/makro/lassan-mar-minden-olyan-mint-a-valsag-elott-280033

Szárnyaló részvények, emelkedő ingatlanárak, vállalatfelvásárlások, gazdasági növekedés, csökkenő munkanélküliség, optimizmus. A fejlett világ nagy részén, de valamelyest itthon is kezd az a hangulat kialakulni, ami a 2008 előtti években eluralta a világot. Van-e alapja? És nem lesz-e megint ugyanolyan csúnya vége a korai örömnek?

Bejelentést tettek az M!-es autópálya miatt a GVH-nál

http://mandiner.hu/cikk/20150413_bejelentest_tettek_az_m4_es_autopalya_miatt_a_gvh_nal

Kartellgyanú miatt bejelentés érkezett a Gazdasági Versenyhivatalhoz az M4-es autópálya Abony-Fegyvernek közötti szakaszának építésével kapcsolatban.

Több száz milliárd érkezik Magyarországra a kutatásokhoz, fejlesztésekhez

http://www.dehir.hu/gazdasag/tobb-szaz-milliard-erkezik-magyarorszagra-a-kutatasokhoz-fejlesztesekhez/2015/04/13/

Budapest – A tervek szerint 750 milliárd forint érkezik közvetlenül innovációra, kutatásra, fejlesztésre – hangsúlyozta a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vezetője.

Nagyot estek a mezőgazdasági árak

http://www.vg.hu/vallalatok/mezogazdasag/nagyot-estek-a-mezogazdasagi-arak-448083

2015 februárjában a mezőgazdasági termelői árak 8,1 százalékkal maradtak el az előző év azonos időszakitól – közölte a KSH.

Módosítják a számviteli törvényt

http://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/modositjak-a-szamviteli-torvenyt-448024

A számviteli törvény és a kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvénytervezet lehetővé teszi, hogy a magyar vállalkozások mintegy 97 százaléka a jövőben egyszerűsített éves beszámolót készíthessen – a tervezet hétfőn, a kormány honlapján jelent meg.

Ugrásra készen a hazai járműgyártók

http://mno.hu/magyar_nemzet_gazdasagi_hirei/ugrasra-keszen-a-hazai-jarmugyartok-1281560

Meghosszabbított szakaszon közlekedik egy ideje az 1-es villamos, így az utasok a Rákóczi hídon átkelve már Dél-Budát is elérhetik. A sínpárokon hamarosan a baszk CAF vadonatúj szerelvényei járnak, ami örvendetes. Azt kevesebben tudják, hogy a főváros északi részén közlekedő 14-es járat több szerelvénye is teljes felújításon esett át, noha a tervezéstől a kivitelezésig minden munkafolyamat Magyarországon zajlott.

Néhány oligarcháért kockáztat ekkorát a Fidesz

http://nol.hu/belfold/nyomas-a-fidesz-frakcion-1527887

Öt éve nem volt ekkora megosztottság a Fideszben, mint most a védett területek sorsáról szóló törvényjavaslat végszavazása előtt. A törvény elfogadásával súlyos népszerűségvesztést kockáztat a Fidesz néhány oligarcha érdekében, a pártvezetés viszont egyre nagyobb nyomás alá helyezi az elégedetlenkedőket.

Pénzt kérnek a fuvarozók az ekáer-számért

http://mno.hu/magyar_nemzet_gazdasagi_hirei/penzt-kernek-a-fuvarozok-az-ekaer-szamert-1281714

Az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer január 1-jei bevezetése óta sok fuvarozócég döntött úgy, hogy nem vár a megbízóra vagy a címzettre, hanem maga intézi a regisztrációt. Ezért azonban pénzt kérnek. Többen tiltakoznak az eljárás ellen.

Ausztriába menekülnek a magyarok?

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/ausztriaba_menekulnek_a_magyarok.596297.html

Ugrásszerűen nőtt tavaly az Ausztriában megjelenő magyar vállalkozások száma. A kelet-közép-európai régióból és a volt szovjet tagköztársaságokból egyre több cég létesít ausztriai telephelyet.

EGYÉB

Több százan tüntetnek a Parlamentnél

http://hvg.hu/itthon/20150413_Tobb_szazan_tuntetnek_a_Parlamentnel#rss

Fogyatékkal élők és az őket gondozó civil szervezetek tüntetnek a Parlamentnél az állami normatíva csökkentése ellen.

Özvegyi- és öregségi nyugdíj együtt?

http://munkajog.hu/rovatok/munkaber/ozvegyi-es-oregsegi-nyugdij-egyutt

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény végrehajtására kiadott 168/1997. (X.6.) Kormányrendelet 62.§-ának (7) bekezdését 2015. január 1-től a következők szerint módosították. „A saját jogú nyugellátás és az özvegyi nyugdíj, baleseti özvegyi nyugdíj 2015. január 1-jétől havi 84 975 forint összeghatárig folyósítható együtt.”

Oktatási modernizálás Fidesz-módra

http://nepszava.hu/cikk/1053886-oktatasi-modernizalas-fidesz-modra

Hogy pontosan mit kell érteni az oktatási rendszer modernizálásán, még nem nyilvánvaló, a köz- és felsőoktatási stratégiákból ugyanis éppen ennek ellenkezőjét lehet leszűrni: miközben a kormány rontja a fiatalok esélyét az érettségi és diploma megszerzésére, s lassan vérezteti ki az egyetemeket és főiskolákat, addig a használható tudás átadását inkább vállalkozásokra bízza, s a szakképzési rendszert is úgy alakítja, hogy a diákok megfeleljenek a „gazdasági világ követelményeinek”.

Ha eleget akar aludni, legyen átlagos a fizetése

http://hvg.hu/instant_tudomany/20150413_ha_eleget_akar_aludni_legyen_atlagos_a_fi

Egy amerikai kutatás szerint a szegények nem alszanak eleget, egy másik összeállítás szerint a gazdagok sem.

A magas IQ olyan deviancia, amellyel sokan szeretnének együtt élni

http://nol.hu/tud-tech/ertelmunk-szamokban-1527353

Nem világos, mit jelent pontosan az intelligencia, ráadásul az IQ az élet folyamán változik, és a környezeti feltételek is formálják. Az egymást követő generációk IQ-ja nő, és egyesek szerint a nemek között is van különbség.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és