Cikkajánló – 2015. április 13.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

EKSZ: Ki, és miért szórakozik a BKV-sok bérével? –

http://iho.hu/hir/eksz-ki-es-miert-szorakozik-a-bkv-sok-berevel-150409

Nyílt levélben kér magyarázatot az egyik szakszervezet a béremelés elmaradása körüli cirkusz miatt, a BKV visszautasítja a vádakat.

Az új vasúti törvény áprilisban kerülhet az Országgyűlés elé

http://www.sikerado.hu/magyarorszagon/2015/04/12/Az_uj_vasuti_torveny_aprilisban_kerulhet_az_Orszaggyules_ele

A vasutas szakszervezetek a napokban azt szorgalmazták, hogy a készülő új vasúti törvénybe kerüljön be a vasutasok foglalkoztatására jelenleg is érvényes szabályozás, illetve a személyszállítási törvényben a dolgozókra vonatkozó menetkedvezményt a vasúti törvényben terjesszék ki még több munkakörre, illetve az összes hazai vasúttársaságra.

Vasárnapi boltzár: üdvözlik a korán nyitást a kereskedők

http://hvg.hu/enesacegem/20150410_Vasarnapi_boltzar_udvozlik_a_koran_nyitas?s=hk

Módosító javaslatban kezdeményezik, hogy vasárnap ne 6-tól, hanem fél 5-től nyithassanak a boltok, hogy a korán munkába igyekvők is vásárolni tudjanak. Az OKSZ üdvözli a módosítást, de úgy találják, hogy lenne még mit javítani a szabályozáson.

A hozzátartozó és az ügyvezető vasárnapi munkájának díjazása

http://adozona.hu/munkajog/A_hozzatartozo_es_az_ugyvezeto_vasarnapi_mu_49327M.aspx#rss

Kell-e fizetni bért, illetve vasárnapi pótlékot a hozzátartozó, illetve az ügyvezető vasárnapi munkájáért. Olvasóink kérdéseire dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd, munkajogász szakértőnk válaszolt.

Az agráriumban is népszerű lehet a munkahelyvédelmi akcióterv

http://mfor.hu/cikkek/Az_agrariumban_is_nepszeru_lehet_a_munkahelyvedelmi_akcioterv.html

A munkahelyvédelmi akcióterv kiterjesztése a 25-55 év közötti munkavállalókra a mezőgazdaságban 30-35 ezer embert érinthet, és mintegy 6 milliárd forintot hagyhat az ágazat munkaadóinál – fejtette ki a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyi helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán szombat reggel.

Így találhatunk munkát Szabolcsban

http://www.profession.hu/cikk/5310?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=szabolcs_megyei_allasok

Kifaggattuk Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az érintetteket: vannak-e megfelelő lehetőségek, és ki mennyit kereshet.

Bajba jutott embereken segítenek, mégsem becsülik a szakmájukat

http://nol.hu/belfold/onbizalmat-mindenkinek-1527339

Magyarországon már huszonöt éve képeznek diplomás szociális munkásokat, a közvélemény mégis keveset tud róluk. Sokan önkéntesnek vagy közmunkásnak hiszik őket. Még akik nagyjából tisztában vannak vele, mi fán terem a szociális munka, azok is hajlamosak elfeledkezni arról, hogy ez – szakma.

Már a nyugdíjrendszer is nyugdíjas

http://www.piacesprofit.hu/gazdasag/mar-a-nyugdijrendszer-is-nyugdijas/

Aki száz évvel ezelőtt „nyugdíjba” akart vonulni, annak saját magának kellett gondoskodnia az elegendő nyugdíjcélú megtakarításról. A 21. században születettek hasonló kihívással néznek szembe.

A középkori parasztnak több szabadnapja volt, mint önnek

http://index.hu/tudomany/til/2015/04/10/a_kozepkori_parasztnak_tobb_szabadnapja_volt_mint_onnek/

A középkori jobbágyok élete nem volt könnyű. Borzasztó higiéniai és egészségügyi körülmények között éltek, jogaik alig voltak, ellenben látástól vakulásig dolgoztatták őket a földesúr földjein. És ebből a három dologból kettő igaz is. Történészek szerint azonban a középkorban, főleg a 13-14. században egyáltalán nem dolgoztak olyan sokat a parasztok, valójában jóval több szabadnapjuk volt, mint a mai munkavállalóknak.

A szakszervezetek dicsérete

http://www.magyardiplo.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=1821#Itemid=28

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) 2015-ben jelentetett meg egy figyelemreméltó tanulmányt a legmagasabb szintű vezetők és a részvényesek jövedelmeinek gyors növekedéséről. Állítólag sokan aggódnak a társadalmi egyenlőtlenségek növekedése miatt, a kötet mégis szinte visszhangtalan maradt. Vajon miért? Talán a következtetések miatt?

KÖZÉLET

Rengeteg magyar fél attól, hogy kirúgják

http://www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/rengeteg-magyar-fel-attol-hogy-kirugjak-447922

A magyar társadalomra jellemző, egzisztenciális félelmeket elemző Tárki kutatás szerint a magyarok körülbelül felét, mintegy 44,3 százalékát aggasztja valamelyest, hogy elveszítheti munkahelyét, és 10 százalékuk nagyon tart ettől. A megkérdezetteknek 5 százaléka számolt be őt ért erőszakos támadásról.

GAZDASÁG

Újabb átrendeződés az építőiparban: eladták a ZÁÉV-et is!

http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/ujabb_atrendezodes_az_epitoiparban_eladtak_a_zaev-et_is.596233.html

Újabb jó hírű magyar építőipari vállalat cserélt gazdát a Market Építő és a Magyar Építő után: a ZÁÉV Zrt. A sokmilliárdos forgalmú magasépítő cég többek közt börtön, oktatási és egészségügyi épületek, fürdők kivitelezőjeként ismert.

Százmilliókat kap a multi, amiért Magyarországot választotta

http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/szazmilliokat_kap_a_multi_amiert_magyarorszagot_valasztotta.596228.html

Az Apollo Tyres Ltd. 606 millió forint munkahelyteremtő képzési támogatást kap a nemzetgazdasági miniszter döntése alapján.

EGYÉB

Meghökkentő adatok Magyarországról – ennyire szegény az ország

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/meghokkento_adatok_magyarorszagrol_ennyire_szegeny_az_orszag.596223.html

A Tárki legfrissebb jelentése szerint javult a magyar társadalom helyzete, csökkent a szegénység, nőttek a nettó jövedelmek – alapvetően mintha javult volna a társadalom elégedettsége is. A javulás ellenére ez az összkép még mindig egy deprivált társadalom képét mutatja – véli Ferge Zsuzsa.

Borravaló és hálapénz: te kinek mennyit szoktál adni?

http://privatbankar.hu/karrier/borravalo-es-halapenz-kiderult-mennyit-tesznek-zsebbe-a-magyarok-279973

A magyar lakosság tavaly összesen 8,4 milliárd forintnyi borravalót és csaknem ugyanennyi, 8,3 milliárd forint hálapénzt adott, utóbbi legnagyobb részét, 4,1 milliárd forintot a kórházi orvosok kapták.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és

SZEF Nyugdíjas Tagozatának továbbképzése

Tájékoztató   2022. november 23-án a SZEF Nyugdíjas Szervezete továbbképző konferenciát tartott a Benczúr Hotelben. A rendezvényen neves közgazdász egyetemi tanárok és szociológus tartott előadást a megjelent nyugdíjas szakszervezeti tagoknak.

Júliusi EGSZB vélemények

Az európai társadalmakat már eddig is súlyosan érintette a világjárvány, az ukrán válság pedig egy újabb hatalmas sokkhatás, amelyet leginkább társadalmaink legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő tagjai éreznek meg. Az elkövetkező uniós