Cikkajánló – 2015. április 10.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Garantált jövedelmeket vágna meg a kormány

http://www.origo.hu/itthon/20150401-bercsokkenessel-kezelnek-a-kormanyhivatali-feszultsegeket.html

Emelés helyett inkább vágna a kabinet a kormányhivatali dolgozók fizetéséből, így egyenlítené ki a bérek szintjét. Az ezreket hátrányosan érintő kormányzati javaslat ellen hiába tiltakozott Áder János államfő és a szakszervezet, továbbra is csattog a bérolló, a közszolgálati életpályamodell pedig csak jövő nyárra várható.

Ismét változhat a Munka törvénykönyve, a sztrájk és a nyugdíj szabályozása

http://www.hrportal.hu/hr/ismet-valtozhat-a-munka-torvenykonyve-a-sztrajk-es-a-nyugdij-szabalyozasa-20150409.html

Márciusban tárgyalások indultak, felülvizsgálják a Munka törvénykönyvét, a sztrájktörvényt és a korhatár előtti nyugellátások további sorsát. Bár a tárgyalások nem nyilvánosak, az egyes felek álláspontjai megismerhetők – jöjjön Kéri Ádám, a LIGA jogászának összefoglalója.

Versenytilalom vagy titoktartás?

http://ado.hu/rovatok/cegvilag/versenytilalom-vagy-titoktartas

A munkaviszonyoknál gyakran találkozhatunk azzal, hogy a munkáltatók vegyítik a munkaszerződésekben a munkavállalói titoktartás, illetve a versenytilalmi vagy korlátozó rendelkezések egyes elemeit. Csak az anyagi oldalra fókuszálva és nagyon kisarkítva a kérdést, elmondható: az egyikért biztosan fizetni kell, hogy érvényes kikötés legyen, a másikért pedig fizetni lehet, de nem biztos, hogy érdemes, mert egyéb módon is kötelező érvényű a munkavállaló számára, és nem csak közvetlenül munkajogi szabályok alapján.

Háromszáz fős leépítés az MKB Bankban

http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/haromszaz_fos_leepites_az_mkb_bankban.596199.html

Az MKB Bank folytatja a tavaly december óta zajló reorganizációs program végrehajtását, ennek részeként az év során közel 300 státuszt szüntet meg – közölte a hitelintézet.

Hogyan gyűjthető adat a munkavállalóról?

http://ado.hu/rovatok/munkaugyek/hogyan-gyujtheto-adat-a-munkavallalorol

Az adatkezelés legfőbb elveit is szabályait az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (Infotv.) állapítja meg, amelyek a munkaviszonyban is irányadóak. Egyidejűleg azonban figyelemmel kell lenni a Munka Törvénykönyvének a munkáltatói adatkezelésre vonatkozó különleges szabályaira is.

Vasárnapi zárva tartás: változások jönnek

http://www.hir24.hu/belfold/2015/04/09/vasarnapi-zarva-tartas-valtozasok-jonnek/

A kormány folyamatosan figyeli a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvénnyel kapcsolatos visszajelzéseket, és ennek alapján jelenleg is folyamatban van a jogszabály módosítása.

A szakképzés átalakításáról döntött a kormány

http://promenad.hu/cikk/a-szakkepzes-atalakitasarol-dontott-a-kormany-152880

A munkaerőpiac igényeit a korábbiaknál inkább kiszolgáló szakképzés megvalósítása érdekében a szektor átalakításához szükséges törvényjavaslatokról, a többi között a szakképzési, a szakképzési hozzájárulásról szóló, a felnőttképzési és a köznevelési törvény módosításáról döntött a kormány.

975 új munkahelyet teremtő zöldmezős beruházást ad át Orbán

http://www.atv.hu/belfold/20150410-975-uj-munkahelyet-teremto-zoldmezos-beruhazast-ad-at-orban/hirkereso

Az indiai Apollo Tyres első európai zöldmezős beruházásaként, mintegy 146 milliárd forintos befektetéssel megépülő gumigyárának alapkőletételén Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet ma a Heves megyei Gyöngyöshalászon.

Lesz-e a jövőben elég munkahely?

http://www.napigazdasag.hu/cikk/40586/

A nemzetközi tudományos közélet egyik legforróbb vitatémája, hogy a technológiai fejlődés negatívan hat-e majd a foglalkoztatottságra. A kutatók nagyjából fele-fele arányban érvelnek mindkét szcenárió mellett. Az érveik fontosak számunkra, ugyanis a vita nem a jövőkutatás egyik homályos leágazása, hanem a ma közpolitikai döntések hosszú távú helyességét meghatározó egyik alapkérdés.

SZÉP-kártya: újra odaadhatja-e a munkáltató a visszaérkező juttatásokat dolgozóinak?

http://www.hrportal.hu/hr/szep-kartya-ujra-odaadhatja-e-a-munkaltato-a-visszaerkezo-juttatasokat-dolgozoinak-20150409.html

2015.04.09

Idén május végéig használhatók fel a 2013-as SZÉP-kártya feltöltések. De miként lehet azt elkölteni? Mit tehet a munkáltató a visszaérkező juttatásokkal? Fata László cafeteria szakértő válaszol.

A minimálbér mint zsákutca I.

http://kapitalizmus.hvg.hu/2015/04/08/a-minimalber-mint-zsakutca-i/

Amikor a minimálbérről van szó, a közgazdászok álláspontja két csoportra osztható fel: vannak, akik ellenzik és vannak, akik támogatják a minimálbért.

A minimálbér mint zsákutca II.

http://kapitalizmus.hvg.hu/2015/04/09/a-minimalber-mint-zsakutca-ii/

A versenyszféra területén működő vállalatok a költségérzékeny vállalatok. A minimálbéremelés esetleges negatív hatása őket sújtja, mert a munkabérköltségek radikális emelkedése keresztbehúzza a költségek alakulására vonatkozó korábbi vállalkozói kalkulációkat. Emiatt ott várhatók a minimálbér emelés negatív hatásai: munkavállalók elbocsátása a minimálbér emelés miatti költségnövekedés ellensúlyozására. Ráadásul, ez a szféra termeli azokat az adókat, ami lehetővé teszi a közszféra finanszirozását.

GAZDASÁG

Rengeteg új adó jöhet: te már felkészültél?

http://www.femina.hu/hirhatter/uj_onkormanyzati_adok

A kormány sokat spórol, a magánemberek azonban fizetni fognak. Milyen új adókra lehet számítani, és ki fizeti meg?

Megint rekordot döntöttek a cégmegszűnések, de sebaj

http://profitline.hu/hircentrum/hir/330730/Megint-rekordot-dontottek-a-cegmegszunesek-de-sebaj

Pont egy éve minden egyes negyedévben megdől Magyarországon a negyedéves cégmegszűnési rekord. Idén az első három hónapban 12 618 gazdasági társaságot törölt a cégbíróság, ez már 36 százalékkal több, mint a megelőző év azonos időszakában volt. Az utolsó 12 hónapban 44 477 vállalkozás szűnt meg, ami 23 százalékos emelkedés az egy évvel korábbi 36 243-hoz képest.

EGYÉB

Kerékpárosok figyelem – Háromszázezres bírságot is kaphatsz!-Oszd meg te is!

http://aktivblog.com/belfold/kerekparosok-figyelem-haromszazezres-birsagot-is-kaphatsz-oszd-meg-te-is/

Egyre többen veszik elő, a téli időszakban nem használt kerékpárt. Sokan azonban nem tudják, milyen feltételei vannak a kerekezésnek. Pedig a pénzbírság összege akár a 300 ezer forintot is elérheti.Eljött az idei első hosszú hétvége: az elkövetkező napokban sokan veszik majd elő, a téli időszakban elhanyagolt kerékpárt, s pattannak nyeregbe, hogy kisebb túrával ünnepeljék meg a kellemes tavaszias időjárást.

5 dolog, ami már szigorúan tilos a Facebookon

http://www.anna.hu/szabadido/5-dolog-ami-mar-szigoruan-tilos-a-facebookon-8276.html

Újra változott a Facebook szabályzata. Szigorúbban lépnek fel az erőszakos cselekedetekkel, az uszítással szemben. Keményebb a meztelenkedésre vonatkozó szabályzat is.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A SZEF Oktatási programja

KURZUSOK CÉLCSOPORT KOMPETENCIA KIMENET Alapszint Bizalmik és bizalmi jelöltek Érdeklődjön a közösségi érdekérvényesítés iránt Segítőkész Jó szervezőkészség Következetes Szakmájában elismert Csapatjátékos Képes legyen a saját közösségét megszervezni és demokratikusan működtetni. Ismerje