Cikkajánló – 2015. április 8.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Kiakadt a pedagógus kar a köznevelési államtitkár bejelentésén

http://vs.hu/kozelet/osszes/kiakadt-a-pedagogus-kar-a-koznevelesi-allamtitkar-bejelentesen-0407?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main

Az előző kormányzati ciklusban létrehozott kar elnöksége visszautasít minden olyan utalást és kijelentést, hogy a pedagógusok bérezése magasabb munkaterhelést indokol. Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár beszélt a minap ilyesmiről.

Ma van a láthatatlan munka napja

http://balansz.reblog.hu/ma-van-a-lathatatlan-munka-napja?fb_action_ids=816786071710647&fb_action_types=og.recommends

Április első keddje EU-szerte a láthatatlan munka napja.

A láthatatlan munka becsült értéke eléri a GDP legalább egyharmadát.

Rengeteg közmunkás lepte el a Klik-et

http://mfor.hu/cikkek/Rengeteg_kozmunkas_dolgozik_a_KLIK_nel.html

Több mint 4000 közfoglalkoztatott dolgozott a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnál 2015 januárjában – derül ki a Belügyminisztérium adataiból.

Felmondás nyugdíj előtt három évvel: ezt teheti a munkáltató

http://adozona.hu/munkajog/Felmondas_nyugdij_elott_harom_evvel_ezt_teh_C3V5NR.aspx#rss

Öregségi nyugdíjra jogosultsága előtt három és fél évvel mondana fel a munkáltató dolgozójának. A védett korra vonatkozó törvény alapján van-e esély egy munkaügyi peres eljárás megnyerésére? – kérdezte olvasónk. dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász szakértőnk válaszolt.

A sztrájktörvény kigúnyolás – szinte lehetetlen tiltakozni

http://www.sonline.hu/somogy/kozelet/a-sztrajktorveny-kigunyolas-szinte-lehetetlen-tiltakozni-605168

Lényegében a sztrájkhoz való jog visszaszerzését kezdeményezi a Versenyszféra Konzultációs Fórumának (VKF) munkavállalói oldala. Szerintük jelenleg a végletekig korlátozható a nyomásgyakorlás, somogyi szakszervezeti vezetők gyors, határozott lépéseket sürgetnek.

3 jövedelmező munka, amit otthonról is végezhetsz

http://www.bien.hu/karrier-es-penzugyek/allaskeresesi-tippek-es-praktikak/3-jovedelmezo-munka-amit-otthonrol-is-vegezhetsz/120489

Bár itthon még mindig nem kifejezetten gyakori, a távmunka lassan a hazai piacra is begyűrűzik, és ha megfelelő területen keresgélsz, akár te is elcsíphetsz egy jól fizető állást. Dolgozni persze itt is kell, de az otthoni munkával akár gyereknevelés vagy tanulás mellett is pénzt kereshetsz.

KÖZÉLET

Három és fél millió ember maradhat orvos nélkül Magyarországon

http://mno.hu/ahirtvhirei/harom-es-fel-millio-ember-maradhat-orvos-nelkul-magyarorszagon-1280585

Súlyos ellátási problémákat okozhat az egészségügyben, hogy pár év alatt közel 1 millióan mennek nyugdíjba a Ratkó-korszakban születettek közül. Bodrogi József egészségügyi közgazdász szerint a fokozódó betegszám miatt a kórházak kiadásai megnőnek, a nyugdíjba vonulók ugyanakkor kiesnek az adózási és járulékfizetési körből, ami több 100 milliárdos bevételkiesést jelent. Ráadásul a praktizáló orvosok többsége is nyugdíjaskorú. Tíz éven belül csak az alapellátásban négyezer orvossal lesz kevesebb.

GAZDASÁG

Most gyorsult csak fel a magyarok elvándorlása

http://www.vg.hu/gazdasag/most-gyorsult-csak-fel-a-magyarok-elvandorlasa-447684

Tavaly minimum 31500 magyar állampolgár távozott legalább egy évre külföldre, majdnem másfélszer annyi, mint egy évvel korábban, és csaknem hat és félszer annyi, mint 2009-ben – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból.

Ismét lépett a KDNP: itt a javaslatuk!

http://figyelo.hu/cikkek/417603-ismet-lepett-a-kdnp–itt-a-javaslatuk

Akár 50 százalékkal is csökkenhet az adóssága annak, aki részt vesz a családi csődvédelemben – tudta meg a Figyelő Online. A KDNP által kidolgozott törvénytervezet szerint önkéntes alapon működne a rendszer, viszont a kirendelt csődbiztosok megtilthatnák a nagyobb kiadásokat és elrendelhetnék az autó vagy a nyaraló eladását. A 2016-tól élő törvénytervezet szerint a csődbiztosok bizonyos időközönként személyesen is felkeresik az adósokat és ellenőrzik, hogy nem költekeznek-e túl.

Nagyot emelnének a polgármesteri fizetéseken

http://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/nagyot-emelnenek-a-polgarmesteri-fizeteseken-447616

Jelentősen emelkedhetne az 1500 lakosnál kisebb és az 5-10 ezer fő közötti települések polgármestereinek fizetése egy törvénymódosító indítványnak köszönhetően. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke szerint a javaslat létező problémát orvosolna, de rosszul.

Hogy hat az árakra és a nagybevásárlásra a vasárnapi zárva tartás?

http://privatbankar.hu/fogyaszto/hogy-hat-az-arakra-a-vasarnapi-zarva-tartas-279781

A vasárnapi zárva tartás és egyéb hipermarketek ellen szóló kormánydöntés egyelőre nem látszanak az árakban. Igaz, hogy amióta bevezették a vasárnapi boltzárat, azóta a legtöbb vasárnap kivétel volt: március 15-én és húsvét vasárnap egyébként is zárva lettek volna a boltok, húsvét előtti vasárnap sok bolt kinyitott élve azzal a lehetőséggel, hogy évente 5 vasárnap nyitva lehetnek, így egy “normális” vasárnap volt csak eddig. 

EGYÉB

Rekord magasan egy fontos szegénységi mutató

http://mfor.hu/cikkek/Rekord_magasan_egy_fontos_szegenysegi_mutato.html

Bár a depriváció csökkent Magyarországon, annak egyik statisztikai elemében, a váratlan kiadások kezelésének képességében elképesztően le vagyunk maradva.

Mobilapp a vasárnap nyitva tartó boltokról!

http://www.anna.hu/szabadido/mobilapp-a-vasarnap-nyitva-tarto-boltokrol-8262.html

A térképes kereső és a mobilalkalmazás több mint 3500 kereskedelmi és turisztikai egység adatait jeleníti meg. A megjelenített egységek információi a legtöbb esetben közvetlenül a cégtulajdonosok adatközlésével váltak elérhetővé, aminek köszönhetően a nyilvántartás nem csak üzletszám tekintetében, hanem az adatok pontossága szempontjából is a legjobb ingyenes adatbázisok közé tartozik – írja a hirado.hu.

Nyilvános az új vasúti törvény tervezete

http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-716106

A vasúti pályahálózat fejlesztési stratégiája az országos jelentőségű vasútvonalakra terjed ki, a települési önkormányzatok városi, elővárosi és helyi vasúti társaságokat alapíthatnak – egyebek mellett ezt tartalmazza az új vasúti törvény tervezete, amely a kormány honlapján jelent meg.

Kirúgnak 17 ezer németet a csökkenő munkanélküliség miatt

http://hvg.hu/gazdasag/20150407_Kirugnak_17_ezer_nemetet_a_csokkeno_munka?s=hk

Németországban több mint 15 ezer állást megszüntetnek a szövetségi munkaügyi hivatalnál (BA) a csökkenő munkanélküliség miatt.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A SZEF Oktatási programja

KURZUSOK CÉLCSOPORT KOMPETENCIA KIMENET Alapszint Bizalmik és bizalmi jelöltek Érdeklődjön a közösségi érdekérvényesítés iránt Segítőkész Jó szervezőkészség Következetes Szakmájában elismert Csapatjátékos Képes legyen a saját közösségét megszervezni és demokratikusan működtetni. Ismerje