Cikkajánló – 2015. április 7.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Szakszervezeti célkitűzések

http://www.tveger.hu/szakszervezeti-celkituzesek/

A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöksége hétvégén fogadta el azt az akciótervet, amely többek között az aktívabb közéleti szerepvállalást, a bérügyek rendezését, a kéményseprés átalakításának jobb megoldását tűzi kél célul. A legfontosabb feladatokról Kordás László, a legnagyobb érdekvédelmi konföderáció múlt hónapban megválasztott új elnöke tájékoztatta a heves megyei szakszervezetek képviselőit Egerben.

Tárgyalás a tanárok munkaterheiről

http://magyarhirlap.hu/cikk/21652/Targyalas_a_tanarok_munkaterheirol

A szakszervezetek szerint a pedagógusok elégedetlenek az új életpálya-modellel. Kovács Péter, a XVI. kerület fideszes polgármestere úgy véli, ennek oka elsősorban „tömegpszichózis”, ha sokat mondják a tanároknak, hogy rosszabbul jártak, akkor elhiszik. A köznevelési államtitkárság lapunkkal közölte, az öt pedagógus szakszervezettel 2013-ban kötött megállapodás kiegészítéséről jelenleg is tárgyalnak.

Hányást takarítanak, és alulfizetettek: egy tanár most kipakolt

http://www.femina.hu/hirhatter/tanarok_helyzete

A tanárok nem osztják a kormány pozitív szemléletét. Sem a béreket, sem a körülményeket illetően.

Így választják ki a tanári kar krémjét

http://nol.hu/belfold/nem-iroasztal-mogul-otletelnek-1526207

Az óvodák, iskolák fejlesztéseinek, tudásmegosztásának támogatása lesz a feladata azoknak a pedagógusoknak, akik egy uniós projekt keretében most a mesterpedagógus és kutatótanár profilok kialakításában vesznek részt. Az afféle elit pedagóguskar tagjai kreativitásukkal jobbítani szeretnének az életpályamodellen.

Sztrájk készül az egészségügyben?

http://nepszava.hu/cikk/1053039-sztrajk-keszul-az-egeszsegugyben

Bemérgesedtek a rezidensek. Belefújtak a sípba. Munkabeszüntetésre készülnek, ha nem sikerül a kormánnyal tárgyalások útján megegyezni például a bérrendezésről, vagy az életpályamodellről. Ők lesznek az élcsapat? A többiek mennek utánuk? Még nem tudjuk. De úgy tűnik, elkerülhetetlen lesz egy egészségügyi sztrájk, amelynek sikere elképzelhetetlen a társadalom támogatása nélkül. Az ő sípjuk is kell hozzá!

“Duplájára kellene emelni a gyermekjóléti munkások létszámát és bérét”

http://inforadio.hu/hirek/belfold/hir-715785

Kevesen dolgoznak a gyermekvédelemben, akik mégis ezt a szakmát választják, alacsony bérezésűek és kevéssé motiváltak – mondta az InfoRádióban a Magyar Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Egyesületének szervezeti alelnöke. Szabó János szerint ráadásul a szociális dolgozók kezében nincs túl sok eszköz a veszélyeztetett gyerekek helyzetének javítására.

Kiderült: egyetlen év alatt 30 ezer magyar hagyta itt az országot!

http://www.vg.hu/gazdasag/kiderult-egyetlen-ev-alatt-30-ezer-magyar-hagyta-itt-az-orszagot-447569

Tavaly élénkült a belföldi és a külföldi vándorlás is. Rengetegen hagyták el az országot, közel 50 százalékkal többen mentek el tavaly, mint 2013-ban.

Az EMMI téves információk alapján döntött  a Híd a munka világába projektről

http://www.szakszervezetek.hu/index.php/hirek/14115-az-emmi-teves-informaciok-alapjan-dontott-a-hid-a-munka-vilagaba-projektrol

Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) „alternatív vizsgálóbizottsága” szerint Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter téves információk alapján hozta meg döntését a Híd a munka világába nevű projektről. Vajda László, a vizsgálóbizottság elnöke pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta: az ügy kapcsán jelenleg is több bűncselekmény gyanúja miatt eljárást folytatnak a hatóságok.

Egyre több nő talál munkahelyet Magyarországon

http://figyelo.hu/cikkek/417607-magyarorszagon-nott-a-legjobban-a-nok-foglalkoztatasa-tavaly

Tavaly 3,3 százalékpontal bővült a nők foglalkoztatása Magyarországon, ami a legmagasabb növekedési arány az unióban – közölte Szalai Piroska, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) kuratóriumi elnöke az Eurostat, az unió statisztikai hivatalának adataira hivatkozva az MTI-vel.

Gyorsabban nő a termelékenység, mint a bér

http://www.piacesprofit.hu/klimablog/fenntarthato_fejlodes/gyorsabban-no-a-termelekenyseg-mint-a-ber/

A bérek és a termelékenység közötti növekvő szakadék azt jelenti, hogy a GDP egyre kisebb része kerül a munkavállalókhoz, miközben egyre nagyobb részét kapja a tőke.

Feketén, szürkén foglalkoztatják? Ellenőrizze, hogy ne járjon pórul!

http://adozona.hu/altalanos/Feketen_szurken_foglalkoztatjak_Ellenorizze_UWXCR2#utm_source=adozona.hu&utm_medium=email&utm_campaign=ado_weekly

Gyakori a munkaadók lebukása a feketefoglalkoztatás, a bejelentések elmulasztása, a zsebbe fizetés miatt. Később a dolgozó is ráfizethet, ha pillanatnyi előnyök miatt belemegy az ilyen kontraktusokba.

Felmondás nyugdíj előtt három évvel: ezt teheti a munkáltató

http://adozona.hu/munkajog/Felmondas_nyugdij_elott_harom_evvel_ezt_teh_C3V5NR.aspx#rss

Öregségi nyugdíjra jogosultsága előtt három és fél évvel mondana fel a munkáltató dolgozójának. A védett korra vonatkozó törvény alapján van-e esély egy munkaügyi peres eljárás megnyerésére? – kérdezte olvasónk. dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász szakértőnk válaszolt.

Pótlékok: gyakori a szabályszegés

http://munkajog.hu/rovatok/munkaber/potlekok-gyakori-a-szabalyszeges

Egyre több munkáltató él a pótlékok “alapbéresítésének” lehetőségével, több vállalatnál ezt egy ezerforintos béremeléssel tudták le – derül ki az OMMF a munkabérrel kapcsolatos szabályok célvizsgálatáról összefoglaló jelentés

Harmadával több halálos munkabaleset

http://ado.hu/rovatok/munkaugyek/harmadaval-tobb-halalos-munkabaleset

Egy évtizede folyamatosan csökkenő trend tört meg 2014-ben, amikor 30 százalékkal megugrott a halálos kimenetelű munkabalesetek száma. Az InfoTandem heti infografikája.

Sokan elfelejtik elkölteni ezt az összeget, pedig elveszhet

http://www.hirado.hu/2015/04/03/sokan-elfelejtik-elkolteni-ezt-az-osszeget-pedig-elveszhet/?source=hirkereso

Május végéig még közel 3,2 milliárd forintot kell elköltenie mintegy 864 ezer SZÉP-kártya birtokosnak, ha nem akarja elveszíteni a munkáltatójától 2013-ban kapott összeget.

Három fontos dolog a munkaidőkeretről

http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/harom-fontos-dolog-a-munkaidokeretrol/

A munkaidőkeret a munkaszervezés és munkaidő rugalmas beosztásának egyik gyakori eszköze. Azonban szabályait gyakran félreértelmezik, ami mind a munkavállalók, mind a munkáltatók oldalán hátrányos következményekkel járhat. Járnak-e a bérpótlékok munkaidőkeret esetén is? Megúszható-e így a túlóra fizetés?Kell-e a munkaidőkerethez a munkavállaló hozzájárulása?

Ennyien élnek a kedvezményes nyugdíjazás lehetőségével

http://www.biztositasiszemle.hu/cikk/hazaihirek/gazdasag/ennyien_elnek_a_kedvezmenyes_nyugdijazas_lehetosegevel.4693.html

Az elmúlt négy évben közel 130 ezer nő élt a 40 év utáni kedvezményes nyugdíjazás lehetőségével, és az eddigi adatokból az látszik, az éves igény 25-29 ezer új jogosultra állt be – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára egy írásbeli kérdésre válaszul.

A munkába belerokkant ápolónőt rúgott ki a Honvédkórház

Hol lehet megnézni, hogy a munkáltató bejelentett-e minket?

http://www.hrportal.hu/c/hol-lehet-megnezni-hogy-a-munkaltato-bejelentett-e-minket-20150406.html

Az Adózóna.hu összeszedte, hol lehet megnézni pontosan, hogy a munkahely bejelentette-e a dolgozót.

Kötelező-e az üzemi tanács megválasztása?

http://www.munkajog.hu/rovatok/szakertoi-blog/kotelezo-e-az-uzemi-tanacs-megvalasztasa

Jár-e valamilyen szankcióval, ha valamelyik munkavállalói képviseleti forma – üzemi tanács és a munkavédelmi képviselet – hiányzik a munkáltatónál? A két intézmény kapcsán eltérő választ kell adnunk.

GAZDASÁG

A kormány megszűntetné a Szent János Kórházat

http://www.hir24.hu/belfold/2015/04/02/a-kormany-megszuntetne-a-szent-janos-korhazat/

Még ebben a hónapban a kabinet elé kerül az egészségügy átalakításáról szóló javaslat, adósságot konszolidálnának, a János Kórházat pedig kiürítenék.

Hálapénz kerülő utakon

http://hvg.hu/gazdasag/201514_halapenz_kerulo_utakon_segits_magadon

A hivatalos kommunikáció harcot hirdet a hálapénz ellen, miközben az egészségügy átszervezési kísérlete ezzel ellentétes hatású.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Nők és szakszervezet

Lezajlott a Szikra Mozgalom által szervezett Nők és szakszervezet című beszélgetés, amelyben két tagszervezetünk tisztségviselője is megszólalat, akik korábban részt vettem a SZEF képzési programjában is. A teljes beszélgetés visszahallgatható.

Küzdelem a szélsőjobb ellen

A március 8-10. között zajlott nemzetközi esemény fő célkitűzése és alapgondolata az volt, hogy a szélsőjobbos politika és ideológia előtérbe kerülése, valamint egyre fokozódó jelenléte kapcsán a résztvevők megosszák a

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.