Cikkajánló – 2015. április 2.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Közel négyezer munkavállaló lehet a brókerbotrány vesztese

http://www.stop.hu/gazdasag/kozel-negyezer-munkavallalo-lehet-a-brokerbotrany-vesztese/1313537/

Mintegy 3700 dolgozó aggódhat a munkájáért a brókerbotrány három főszereplő cégéhez köthető 229 vállalkozásnál – közölte az Opten Kft. az MTI-vel szerdán.

“Az egyszerinek is örülünk”

http://www.boon.hu/az-egyszerinek-is-orulunk/2800000

Borsod-Abaúj-Zemplén – Az érdekvédők szerint a pedagógusok munkáját segítő dolgozóknak is járna a béremelés.

NGM: a gazdaság élénkítésére helyezik a hangsúlyt

http://orientpress.hu/141423

A munkahelyteremtést, a kis – és középvállalkozások támogatását és az iparfejlesztést nevezte a következő időszak legfontosabb feladatainak a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára szerdai veszprémi sajtótájékoztatóján. 2014 és 2020 közötti uniós fejlesztési ciklusban 12 ezer milliárd forint fejlesztési forráshoz jut Magyarország – tette hozzá Rákossy Balázs.

A szakképzett munkaerő a járműipar gátja

http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/piac/a-szakkepzett-munkaero-a-jarmuipar-gatja/

Magyarország továbbra is versenyképes, 2014-ben a járműipar össztermelési volumene elérte a 6651 milliárd forintot, ami 23%-ös növekedést jelent 2013-hoz képest. Az elkövetkező öt évben sem kell Indiától vagy Mexikótól tartanunk abban a tekintetben, hogy a beruházások ezekbe az országokba települnének át. Ugyanakkor hosszútávon súlyos problémát jelenthet, hogy jelenleg is hiány van szakképzett munkaerőből, illetve a magyar munkaerő jellemzően nem mobilis. A szakértők a megoldást részben a duális képzési rendszerben látják – többek között erről volt szó a mai Portfolio Járműipar 2015 konferencián.

Elvándorolnak a magyar munkások

https://m.profession.hu/cikk/20150401/elvandorolnak-a-magyar-munkasok/5289

A kelet-magyarországi munkaadók nem tudnak versenyezni a nyugati megyék bérszínvonalával.

Súlyos gondban a gyermekvédelem

http://mno.hu/magyar_nemzet_belfoldi_hirei/sulyos-gondban-a-gyermekvedelem-1280016

A Magyar Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Egyesülete szerint a gyermekjóléti szolgálatoknál dolgozó szociális munkások számának minimum ötvenszázalékos növelésére, a mentálhigiénés ellátórendszer megerősítésére és kiterjesztésére, valamint a bérek jelentős emelésére van szükség azért, hogy a szolgálatok valóban minőségi munkát tudjanak végezni.

Ezer dolgozó több mint 600 képzésen vett részt a SPAR-nál

http://www.hrportal.hu/c/ezer-dolgozo-tobb-mint-600-kepzesen-vett-reszt-a-spar-nal-20150401.html

A SPAR Magyarország Kft. másfél éven át biztosított továbbképzési lehetőséget munkavállalói számára az Új Széchenyi Terv programjának keretében. A 2013. októberétől ez év februárjáig tartó időszakban közel 1000 munkavállaló vett részt a programban, akik 604 képzésen összesen 1786 tanúsítványt szereztek.

Megjelent az áprilisi VálaszAdó

http://adozona.hu/altalanos/Megjelent_az_aprilis_ValaszAdo_K0AMPA.aspx#rss

A magyar jogalkalmazás szempontjából is fontos döntést hozott az Európai Bíróság 2015. február 12-én minimálbér témakörben. E döntés ugyan nem a „német minimálbér” néven elhíresült szabállyal összefüggésben, hanem egy korábbi ügyben született, ám lényeges abban a kérdésben, hogy a minimálbér-szabályozások szempontjából hogyan kell eljárni az egyes bérelemeket illetően.

9 jó szokás, amivel munka közben is egészséges maradhat

http://divany.hu/eletmod/2015/04/01/9_jo_szokas_amivel_munka_kozben_is_megorizheti_egeszseget/

Ha nem akar betegszabira menni, ha nem akarja tönkretenni a fogyókúráját, vagy egyszerűen csak szeretné hatékonyan végezni a munkáját, akkor fogadja meg a Huffington Post tanácsait. Részletek a hajtás után!

Éhbérért dolgoznak a királynő alkalmazottai?

http://www.profession.hu/cikk/20150401/ehberert-dolgoznak-a-kiralyno-alkalmazottai/5288

Munkajogi akcióra készülnek a brit uralkodó első számú rezidenciájának alkalmazottai, akik elégedetlenek bérezésükkel és munkakörülményeikkel.

GAZDASÁG

Borravaló és hálapénz – ennyi vándorolt zsebből zsebbe

http://fn.hir24.hu/penzugy/2015/04/01/borravalo-es-halapenz-ennyi-vandorolt-zsebbol-zsebbe/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_content=napi&utm_campaign=fn_2015-04-01

A legtöbb borravalót a kozmetikusoknak és fodrászoknak adtuk, a hálapénz pedig leginkább a kórházi orvosok bukszáját vastagította. Milliárdokról van szó.

EGYÉB

Mennyi lesz a nyugdíj?

http://ado.hu/rovatok/tb-nyugdij/mennyi-lesz-a-nyugdij

Az öregségi nyugdíj összegének kiszámítása egy stabil módszer szerint történik, amelyben két változó elem található. A nyugdíjszámítás folyamatában évről-évre változik az ún. valorizációs szorzószám, mely szintre hozza a nyugdíjazást megelőző évek kereseteit a nyugdíjazáskori jövedelemmel, és változhat (nem minden évben történik meg) az ún. degressziós sávhatár, amely felett már csak meghatározott mértékben, sávosan vehető figyelembe a kereset a nyugdíjhoz. 2015-ben a két változó számítási elem közül csak egy modul, a valorizációs szorzószám változik.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Meg kell tanulni közösségben gyakorolni demokratikus jogainkat

Karácsony Szilárd a SZEF oktatási programjának tananyag-fejlesztője, egyúttal talán legnépszerűbb előadónk. Hiteles Szakszervezeti aktivista, aki rengeteg tanáccsal igyekszik segíteni az őt megkereső tagokat. Nyilatkozatában a pedagógusok küzdelme kapcsán általában a

Elhunyt Kordás László

Megdöbbenéssel fogadtuk Kordás László harcostársunk halálhírét. A MASZSZ egykori elnökeként folyamatosan együttműködtünk és segítettük egymás munkáját, küzdelmét. Legközelebbi szövetségesünkként mindig vele vettük fel elsőként a kapcsolatot, vagy elsőként keresett minket.

Külügyi hírek

Beszámoló az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Végrehajtó Bizottsága üléséről Brüsszel, 2022. december 6. Új ETUC főtitkár; felkészülés, jelölések a 2023. évi tisztújító ETUC kongresszusra; mesterséges intelligencia a munka világában; biztonságban

Aktuális EGSZB vélemények

Az EGSZB 2022. októberi Plenáris ülése által elfogadott érdekesebb vélemények Egy egzisztenciális fenyegetés közös kezelése: a szociális partnerek és a civil társadalom az ambiciózus éghajlat-politikai intézkedések végrehajtásáért ÁLLÁSFOGLALÁS Az EGSZB

Csorbuló sztrájkjogok, folytatódó oktatási akciók

Az Európai Szakszervezeti Szövetséghez (ETUC) fordultunk a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel együtt, és közös levélben tájékoztattuk a szövetséget a pedagógusok helyzetéről és a tanárok rendkívüli elbocsátását célzó kormányrendeletről. Bővebben a  HírKlikk