Cikkajánló – 2015. április 1.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Napi három óra ingázásra küldhetik a kormánytisztviselőket

Pataky Péter: a magyar minimálbér érje el a létminimum szintjét

http://www.szakszervezetek.hu/index.php/hirek/14064-pataky-peter-a-magyar-minimalber-erje-el-a-letminimum-szintjet

Véget kéne vetni annak az állapotnak, hogy a magyarországi gazdasági viták többségében a magyar bérekre úgy tekintünk, hogy azok annál jobbak, minél alacsonyabbak, hiszen így tudunk vonzó befektetési környezetet nyújtani a külföldi befektetéseknek – mondta Pogátsa Zoltán, a Nyugat-magyarországi Egyetem docense kedden a Friedrich Ebert Stiftung és a Policy Agenda konferenciáján, amelyen a résztvevők arra keresték a választ, hogy mit lehet tenni a magyarországi dolgozói szegénység ellen.

Sikeres egyeztetések a Baumax-szal

http://figyelo.hu/cikkek/417454-sikeres-egyeztetesek-a-baumax-szal

Sikeres volt a Baumax és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) közötti együttműködés, biztosítottak a kifizetések, és az egykori dolgozók csaknem 20 százaléka már elhelyezkedett más területen – számolt be egyaránt a vállalat és a szervezet az MTI-nek.

Életfogytig tartó kussolásra ítélnék a tanári kar elitjét

http://nol.hu/belfold/eletfogytig-tarto-kussolas-1525299

– Életfogytig tartó kussolás? Ezt kell aláírnom, hogy innovatív pedagógus lehessek? – kérdezi egy neves közoktatási intézmény neve elhallgatását kérő tanára, aki az „elit pedagógusok” közé akart bekerülni.

Tovább nem hallgathatnak

http://www.szabadfold.hu/aktualis/tovabb_nem_hallgathatnak

TÚLTERHELTEK ÉS KIMERÜLTEK az ápolónők. A diplomásokat, a legjobban képzetteket elcsábítja a külföldi munka, ezért egész osztályok dőlhetnek be. A szakdolgozói kamara intézkedést sürget.

Az is közmunkás lesz, aki munkát keres

http://www.hir24.hu/belfold/2015/04/01/a-munkakereses-oktatasa-is-kozmunka-lesz/

A közfoglalkoztatási törvény tervezett módosítása szélesíti a közfoglalkozatási jogviszonyt, írja a Magyar Nemzet és a Világgazdaság. 

Több tízezer tanárt kell pótolni tíz éven belül

http://mno.hu/magyar_nemzet_belfoldi_hirei/tobb-tizezer-tanart-kell-potolni-tiz-even-belul-1279663

Úgy elöregedett a pedagógustársadalom, hogy tíz éven belül ötvenezren elérik a nyugdíjkorhatárt, ez a köznevelésben tanítók harmada – derül ki a kormány által elfogadott felsőoktatási stratégiából, amely szerint évente legalább kétezer új belépőre lenne szükség a szakmában, hogy ne okozzon gondot a tanár-hiány. A pálya iránti érdeklődés szerencsére folyamatosan élénkül: 2010 és 2014 között megduplázódott a pedagógus szakokra felvételizők aránya, sőt a képzésterület népszerűsége tavaly már megelőzte az orvostudományét.

Egyenlő bánásmód: hibázott-e a munkáltató?

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkahely/egyenlo-banasmod-hibazott-e-a-munkaltato

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság által vizsgált esetben a munkavállaló munkaszerződését a munkavégzés helyszínének megváltozása miatt mondták fel, a munkavállaló pedig a felajánlott állást nem tudta elfogadni. Megsértette-e a munkáltató az egyenlő bánásmód követelményét?

A munkaerő-kölcsönzés korlátozása: döntött az Európai Bíróság

http://munkajog.hu/rovatok/szakertoi-blog/a-munkaero-kolcsonzes-korlatozasa-dontott-az-europai-birosag

2011 végéig kellett átültetni a munkaerő-kölcsönzésről szóló uniós irányelvet, amely egyebek mellett célul tűzte ki a kölcsönzés előtti jogi akadályok lebontását. Az Európai Bíróság egyik legfrissebb ítéletében értelmezte, hogy milyen kötelezettséget ró a tagállamokra ez az előírás.

6700 új munkahely az autóiparban

http://www.hrportal.hu/c/6700-uj-munkahely-az-autoiparban-20150331.html

Több mint 6700 új munkahely létrejöttéhez járul hozzá és mintegy 584 milliárd forintot tesz ki a 2014-2015-ben megvalósult, már készülő vagy bejelentett 20 legnagyobb autóipari beruházás. A legnagyobb beruházás az új Apollo gumigyár lesz.

Duplázzák a vasárnapi bérpótlékot

http://munkajog.hu/rovatok/munkaber/duplazzak-a-vasarnapi-berpotlekot

Április elsejétől a kiskereskedelemben vasárnap is dolgozók 50 helyett 100 százalékos bérpótlékra jogosultak, és havonta legfeljebb két vasárnapra oszthatók be. Cikkünkben a vasárnapi nyitva tartási tilalom alól mentesülő üzletek körét és az ott dolgozókra vonatkozó előírásokat mutatjuk be.

Szakmai önéletrajz sablon komoly szakmai múltra

http://www.hrportal.hu/c/szakmai-oneletrajz-sablon-komoly-szakmai-multra-20150330.html

A sok tapasztalattal, komoly szakmai múlttal rendelkező emberek nagy dilemmája, hogy ha mindent leírnak, hosszú a CV, akár 4-5 oldal is, amit nem fognak elolvasni, ha keveset írnak, akkor meg nem látszik jól a komoly szakmai múlt. Jobangel javaslatai és önéletrajz mintája.

GAZDASÁG

Százmilliókkal ragadhatott bent az FM a brókerbotrányban

http://nol.hu/belfold/szazmilliok-ragadhattak-bent-1525503

A külügyi tárcán kívül még egy minisztériumnak lehetett olyan vállalata, amely brókercéghez helyezett ki pénzt – legalábbis így tudja egy kormányzati forrásunk. Ám az ennek vizsgálatára felállított munkacsoportot nem tájékoztatták ilyesmiről.

Döntött a kormány, azonnal leállítják az autópálya-építést

http://www.vg.hu/vallalatok/dontott-a-kormany-azonnal-leallitjak-az-autopalya-epitest-447251

A kormány nem ismer pardont, teljes körű vizsgálatot indít – ezzel a harcias címmel tart sajtótájékoztatót Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár.

EGYÉB

Lezárták a burgenlandi Somfalvára vezető utat a magyar ingázók miatt

http://www.szakszervezetek.hu/index.php/hirek/14065-lezartak-a-burgenlandi-somfalvara-vezeto-utat-a-magyar-ingazok-miatt

Keddtől lezárták a burgenlandi Somfalvára (Schattendorf) vezető utat, mert az elmúlt időszakban jelentősen megnövekedett a Magyarországról ingázó munkavállalók átmenőforgalma – közölte az osztrák közszolgálati televízió (ORF).

Orosházán látni sem bírták az egyik legnagyobb magyar nevét

http://nol.hu/belfold/eletveszelyes-volt-a-kolto-neve-1525437

Nincs már ott a József Attila felirat az orosházi általános iskola homlokzatán. A református egyház még pénzt is kért az önkormányzattól az eltüntetésre, ám a helyhatóság ezt a munkát nem finanszírozta. A fideszes polgármester azt mondja, a fenntartó szándékairól nem dönthet, nem helyeztetheti vissza a betűket.

Eldobhatja régi személyijét – Jön a Nagy Testvér program?

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/eldobhatja_regi_szemelyijet_jon_a_nagy_testver_program.595689.html

Januártól lehet igényelni az elektronikus személyi igazolványt, amely már ujjlenyomatot is tartalmaz. Az integrált okmányokhoz magasabb adatvédelem is tartozik – az e-személyi információbiztonsági faladatait a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat látja el, de az NBSZ erre a célra felkérhet piaci szereplőket is. A javaslat ugyanakkor soha nem látott információs fegyvert is ad a magyar állam kezébe.

Átalakíthatják az ügyeletes patikai rendszert

http://www.atv.hu/belfold/20150330-atalakithatjak-az-ugyeletes-patikai-rendszert

Áprilisban egyeztetés kezdődhet az ügyeletes patikai rendszer átalakításáról – írja a hétfői Világgazdaság.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.

Női szakszervezeti aktivisták a közszolgáltatásokban

Kitűnő beszélgetést szervez a Szikra Mozgalom, ahol 3 nagyon lelkes kolléganő beszélget a közszolgáltatásokban végzett aktivista tevékenységükről. A munkahelyen végzett szervező tevékenység társadalmi szerepének bemutatása egy nagyon fontos téma, amelyről

Szakmai beszélgetés Miskolcon

Miskolcon munkaügyi kerekasztalbeszélgetésre kerül sor, ahol az egyik panalebeszélgetés felkért vitaindítóját Csóti Csaba, a SZEF elnöke tartja. Az esemény a youtube-on is követhető élőben március 23-án, csütörtökön 13.00 órától.