Cikkajánló – 2015. március 30.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Nem a minimálbér emelése hoz versenyelőnyt

http://www.vg.hu/gazdasag/nem-a-minimalber-emelese-hoz-versenyelonyt-446983

A létminimum szintjére emelné a minimálbért a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz). Még a jövő évi költségvetés benyújtása előtt szeretnének megállapodni a szociális partnerekkel egy – akár évekig tartó és több ütemű – bérfelzárkóztatási programban. Jelenleg az egy aktív keresőre jutó létminimum 88 ezer, a nettó minimálbér pedig 68 ezer forint.

Késlekedik a kifizetéssel a Klik

http://mno.hu/ahirtvhirei/keslekedik-a-kifizetessel-a-klik-1279161

A jogerős bírósági döntés ellenére késlekedik a pedagógusok bankszámla-kompenzációjának kifizetésével a Klik. A szakszervezetek szerint ráadásul az iskolafenntartó azzal is spórolna, hogy a járandóságot nem bruttósítja fel, azaz a tanároknak járó összegből az adókat és a járulékokat is levonná.

Megállapodtak a bérekről a DDKK Zrt.-nél

http://www.pecsiujsag.hu/pecs/hir/helyi-hireink/megallapodtak-a-berekrol-a-ddkk-zrt-nel?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+pecsiujsag+%28P%C3%A9csi+%C3%9Ajs%C3%A1g%29

Folytatódott, s megállapodással zárult március 26-án csütörtökön Kaposváron, a Dél-dunántúli Közlekedési Központ Zrt. (továbbiakban: társaság) és a régió reprezentatív szakszervezetei között hetek óta tartó bértárgyalás.

Forradalmi hangulatban az egészségügyi szakdolgozók – Mutatjuk a követeléseik 12 pontját

http://vaol.hu/hirek/forradalmi-hangulatban-az-egeszsegugyi-szakdolgozok-mutatjuk-a-koveteleseik-12-pontjat-1688139

Szombathely – A Magyar egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) országos nagygyűlésén nyílt levelet fogalmazott meg a kormányhoz és az egészségügyi államtitkársághoz és 12 pontba szedte követeléseit.

Félsiker Ádernek: a kormány egyeztet, de tovább szívatja a köztisztviselőket

http://hvg.hu/itthon/20150327_Felsiker_Adernek_a_kormany_egyeztet_de_to

Részben meghátrált Áder akarata előtt a kormánytöbbség, és módosította a március elején visszadobott egyik törvényt. De nem változott, hogy nő a köztisztviselők kiszolgáltatottsága.

Vasárnapi zárva tartás, és növekvő foglalkoztatás

http://www.napigazdasag.hu/cikk/39743/

Hiteltelennek nevezte a vasárnapi zárva tartással kapcsolatban a sajtóban megjelent tanulmány megállapításait a nemzetgazdasági tárca.

Kúria: hatalom és egyén viszonyát érinti a közigazgatási és a munkaügyi bíróság

http://www.mon.hu/kuria-hatalom-es-egyen-viszonyat-erinti-a-kozigazgatasi-es-a-munkaugyi-birosag/2796553?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+mon%2Forszagos+%28Magyar+Online+Orsz%C3%A1gos%29

A hatalom és az egyén közötti, gyakran egyenlőtlen viszony helyrebillentése a közigazgatási és a munkaügyi bíróságok feladata – mondta Kalas Tibor, a Kúria közigazgatási és munkaügyi kollégiumának vezetője pénteken az MTI-nek azzal kapcsolatban, hogy konferencián összegzik a két éve létrejött regionális kollégiumok eddigi tevékenységét. A tanácskozást Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke nyitotta meg, zárszót Darák Péter, a Kúria elnöke mondta.

Hová tűnt 85 ezer munkanélküli?

http://www.profession.hu/cikk/20150327/hova-tunt-ezer-munkanelkuli/5273

85 ezerrel kevesebb munkanélkülit talált a KSH, mint amennyi regisztrált álláskereső a munkaügyi központoknál szerepel.

A robotok a dolgozók legnagyobb ellenségei?

http://www.tozsdeforum.hu/extra/tech-tudomany/a-robotok-a-dolgozok-legnagyobb-ellensegei/

A robotok nemcsak a filmek akcióhőseire jelenthetnek veszélyt, de az egyszerű feldolgozóipari munkásokra is. A közelmúltban két közgazdász azt vizsgálta meg, hogy a robotok milyen hatással voltak 17 fejlett gazdaság 14 iparágára 1993 és 2007 között. A kutatásból az látszik, hogy az ipari robotok növelték a munkaerő termelékenységét, a teljes termelékenységet, illetve a béreket. Mindeközben bár nem változtatták meg jelentősen a munkaórák számát, az alacsonyan és közepesen képzett munkaerőkre nézve komoly fenyegetést jelentenek.

Egyre kisebb az esély nyelvtudás nélkül elhelyezkedni

http://gyorplusz.hu/article/egyre_kisebb_az_esely_nyelvtudas_nelkul_elhelyezkedni.html?rss

A határközeli osztrák településeken egyre kisebb az esély a nyelvtudás nélküli elhelyezkedésre, a német minimum alapfokú ismerete szükséges bármely munka elvállalásához. Egyre népszerűbbek ezért az álláskeresést elősegítő intenzív tanfolyamok, melyekkel viszonylag rövid idő alatt lehet felkészülni a külföldi, illetve a hazai munkavállalásra.

Munkáltatói adatgyűjtés a munkavállalóról

http://munkajog.hu/rovatok/munkahely/munkaltatoi-adatgyujtes-a-munkavallalorol

Az adatkezelés legfőbb elveit is szabályait az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (Infotv.) állapítja meg, amelyek a munkaviszonyban is irányadóak. Egyidejűleg azonban figyelemmel kell lenni a Munka Törvénykönyvének a munkáltatói adatkezelésre vonatkozó különleges szabályaira is.

A hét kérdése: kétszeres értékelés tilalma

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkaber/a-het-kerdese-ketszeres-ertekeles-tilalma

Társaságunk vegyes bérrendszert alkalmaz (idő + teljesítménybér). Amennyiben egy munkavállaló egy adott hónapban nem felel meg a teljesítménybér-követelménynek (pl. azért, mert megszeg valamilyen munkakörére vonatkozó előírást, amellyel kárt is okoz), ez esetben a teljesítménybér az adott hónapban nem jár részére.)

GAZDASÁG

Négyezerrel csökkenhet az építőipari cégek száma

http://www.origo.hu/gazdasag/20150327-negyezerrel-csokkenhet-az-epitoipari-cegek-szama.html

Négyezerrel csökkenhet az idén az építőipari cégek száma az első két hónap adatai alapján, mivel az ágazat rendelésállománya stagnál vagy csökken – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató pénteken közzétett adataiból.

Még több támogatás jut a gazdáknak

http://www.hirado.hu/2015/03/30/meg-tobb-tamogatas-jut-a-gazdaknak/?source=hirkereso

Az idén a mezőgazdaság szereplői számos új jogcímen igényelhetnek támogatást – írja a Magyar Hírlap hétfői számában.

EGYÉB

Másfélmillió diákot érint: bővül a kedvezmények köre

http://www.vg.hu/gazdasag/masfelmillio-diakot-erint-bovul-a-kedvezmenyek-kore-447085

Folyamatosan bővül a diákigazolvánnyal kedvezményes vásárlást kínáló üzletek köre, az okostelefonokon pedig mostantól egy továbbfejlesztett kereső is segít az elfogadóhelyek megtalálásában – közölte a Diákkedvezmény Nonprofit Kft. az MTI-vel.

Ennyi lehet a kismama ellátása a gyed után

http://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Ennyi_lehet_a_kismama_ellatasa_a_gyed_utan_SEFFUE#utm_source=adozona.hu&utm_medium=email&utm_campaign=ado_weekly

A gyed lejártát követően ismét szül a kismama. Milyen ellátásra számíthat? Olvasónk kérdésére Széles Imre tb-szakértőnk válaszolt.

Hol élnek a leggazdagabb magyar nyugdíjasok?

http://www.penzcentrum.hu/nyugdij/hol_elnek_a_leggazdagabb_magyar_nyugdijasok.1044170.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator

34 ezer forint különbség van az átlagnyugdíjaknál az ország leggazdagabb és legszegényebb régiói között.

Hétfőn lesz az Orvosok Napja

http://delina.hu/egeszseg/2015/03/27/hetfon-lesz-az-orvosok-napja

A világon számtalan ügynek, szakmának ünneplik már a napját. Ezek a megemlékezések a társadalmi megbecsülés fokmérőjét is jelentik, s egy rövid ideig az adott témára, területre irányítják a nagyközönség figyelmét.

Vasárnap már nem nyithatnak ki a benzinkutakon üzemanyagot nem áruló üzletek

http://www.atv.hu/belfold/20150327-vasarnap-mar-nem-nyithatnak-ki-a-benzinkutakon-uzemanyagot-nem-arulo-uzletek/hirkereso

Már most vasárnap sem nyithatnak ki a benzinkutak területén működő olyan üzletek, amelyek nem árulnak üzemanyagot, ahogy a kis- és nagykereskedelmi tevékenységet azonos helyen és időben folytatók sem, miután a legutóbbi Magyar Közlönyben megjelent és azóta hatályba is lépett az erről szóló törvénymódosítás.

Kattintási betegség

www.hrportal.hu/hr/kattitasi-betegseg-20150329.html

Komoly betegségeket okozhat a nem megfelelő kéztartás. A testünk számára nem természetes mozgás, ahogy az egeret mozgatjuk. Olyan káros hatásai lehetnek, mint a komoly fizikai munkának, írja a femcafe.hu.

Mindig két ember lesz a német repülőgépek pilótafülkéiben

http://orientpress.hu/141238

A német légiközlekedési vállalatok szövetségének (BDL) közleménye szerint a légitársaságok megállapodása alapján ezentúl soha nem lehet pilóta egyedül a fülkében. A pilóták szakszervezete (Vereinigung Cockpit – VC) üdvözölte a döntést, közleményük szerint ‘a négy szem elv’ bevezetése lehetőséget kínál arra, hogy kiküszöböljék a veszélyforrásokat, amelyekre a keddi katasztrófa felhívta a figyelmet.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?