Cikkajánló – 2015. március 30.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Nem a minimálbér emelése hoz versenyelőnyt

http://www.vg.hu/gazdasag/nem-a-minimalber-emelese-hoz-versenyelonyt-446983

A létminimum szintjére emelné a minimálbért a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz). Még a jövő évi költségvetés benyújtása előtt szeretnének megállapodni a szociális partnerekkel egy – akár évekig tartó és több ütemű – bérfelzárkóztatási programban. Jelenleg az egy aktív keresőre jutó létminimum 88 ezer, a nettó minimálbér pedig 68 ezer forint.

Késlekedik a kifizetéssel a Klik

http://mno.hu/ahirtvhirei/keslekedik-a-kifizetessel-a-klik-1279161

A jogerős bírósági döntés ellenére késlekedik a pedagógusok bankszámla-kompenzációjának kifizetésével a Klik. A szakszervezetek szerint ráadásul az iskolafenntartó azzal is spórolna, hogy a járandóságot nem bruttósítja fel, azaz a tanároknak járó összegből az adókat és a járulékokat is levonná.

Megállapodtak a bérekről a DDKK Zrt.-nél

http://www.pecsiujsag.hu/pecs/hir/helyi-hireink/megallapodtak-a-berekrol-a-ddkk-zrt-nel?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+pecsiujsag+%28P%C3%A9csi+%C3%9Ajs%C3%A1g%29

Folytatódott, s megállapodással zárult március 26-án csütörtökön Kaposváron, a Dél-dunántúli Közlekedési Központ Zrt. (továbbiakban: társaság) és a régió reprezentatív szakszervezetei között hetek óta tartó bértárgyalás.

Forradalmi hangulatban az egészségügyi szakdolgozók – Mutatjuk a követeléseik 12 pontját

http://vaol.hu/hirek/forradalmi-hangulatban-az-egeszsegugyi-szakdolgozok-mutatjuk-a-koveteleseik-12-pontjat-1688139

Szombathely – A Magyar egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) országos nagygyűlésén nyílt levelet fogalmazott meg a kormányhoz és az egészségügyi államtitkársághoz és 12 pontba szedte követeléseit.

Félsiker Ádernek: a kormány egyeztet, de tovább szívatja a köztisztviselőket

http://hvg.hu/itthon/20150327_Felsiker_Adernek_a_kormany_egyeztet_de_to

Részben meghátrált Áder akarata előtt a kormánytöbbség, és módosította a március elején visszadobott egyik törvényt. De nem változott, hogy nő a köztisztviselők kiszolgáltatottsága.

Vasárnapi zárva tartás, és növekvő foglalkoztatás

http://www.napigazdasag.hu/cikk/39743/

Hiteltelennek nevezte a vasárnapi zárva tartással kapcsolatban a sajtóban megjelent tanulmány megállapításait a nemzetgazdasági tárca.

Kúria: hatalom és egyén viszonyát érinti a közigazgatási és a munkaügyi bíróság

http://www.mon.hu/kuria-hatalom-es-egyen-viszonyat-erinti-a-kozigazgatasi-es-a-munkaugyi-birosag/2796553?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+mon%2Forszagos+%28Magyar+Online+Orsz%C3%A1gos%29

A hatalom és az egyén közötti, gyakran egyenlőtlen viszony helyrebillentése a közigazgatási és a munkaügyi bíróságok feladata – mondta Kalas Tibor, a Kúria közigazgatási és munkaügyi kollégiumának vezetője pénteken az MTI-nek azzal kapcsolatban, hogy konferencián összegzik a két éve létrejött regionális kollégiumok eddigi tevékenységét. A tanácskozást Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke nyitotta meg, zárszót Darák Péter, a Kúria elnöke mondta.

Hová tűnt 85 ezer munkanélküli?

http://www.profession.hu/cikk/20150327/hova-tunt-ezer-munkanelkuli/5273

85 ezerrel kevesebb munkanélkülit talált a KSH, mint amennyi regisztrált álláskereső a munkaügyi központoknál szerepel.

A robotok a dolgozók legnagyobb ellenségei?

http://www.tozsdeforum.hu/extra/tech-tudomany/a-robotok-a-dolgozok-legnagyobb-ellensegei/

A robotok nemcsak a filmek akcióhőseire jelenthetnek veszélyt, de az egyszerű feldolgozóipari munkásokra is. A közelmúltban két közgazdász azt vizsgálta meg, hogy a robotok milyen hatással voltak 17 fejlett gazdaság 14 iparágára 1993 és 2007 között. A kutatásból az látszik, hogy az ipari robotok növelték a munkaerő termelékenységét, a teljes termelékenységet, illetve a béreket. Mindeközben bár nem változtatták meg jelentősen a munkaórák számát, az alacsonyan és közepesen képzett munkaerőkre nézve komoly fenyegetést jelentenek.

Egyre kisebb az esély nyelvtudás nélkül elhelyezkedni

http://gyorplusz.hu/article/egyre_kisebb_az_esely_nyelvtudas_nelkul_elhelyezkedni.html?rss

A határközeli osztrák településeken egyre kisebb az esély a nyelvtudás nélküli elhelyezkedésre, a német minimum alapfokú ismerete szükséges bármely munka elvállalásához. Egyre népszerűbbek ezért az álláskeresést elősegítő intenzív tanfolyamok, melyekkel viszonylag rövid idő alatt lehet felkészülni a külföldi, illetve a hazai munkavállalásra.

Munkáltatói adatgyűjtés a munkavállalóról

http://munkajog.hu/rovatok/munkahely/munkaltatoi-adatgyujtes-a-munkavallalorol

Az adatkezelés legfőbb elveit is szabályait az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (Infotv.) állapítja meg, amelyek a munkaviszonyban is irányadóak. Egyidejűleg azonban figyelemmel kell lenni a Munka Törvénykönyvének a munkáltatói adatkezelésre vonatkozó különleges szabályaira is.

A hét kérdése: kétszeres értékelés tilalma

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkaber/a-het-kerdese-ketszeres-ertekeles-tilalma

Társaságunk vegyes bérrendszert alkalmaz (idő + teljesítménybér). Amennyiben egy munkavállaló egy adott hónapban nem felel meg a teljesítménybér-követelménynek (pl. azért, mert megszeg valamilyen munkakörére vonatkozó előírást, amellyel kárt is okoz), ez esetben a teljesítménybér az adott hónapban nem jár részére.)

GAZDASÁG

Négyezerrel csökkenhet az építőipari cégek száma

http://www.origo.hu/gazdasag/20150327-negyezerrel-csokkenhet-az-epitoipari-cegek-szama.html

Négyezerrel csökkenhet az idén az építőipari cégek száma az első két hónap adatai alapján, mivel az ágazat rendelésállománya stagnál vagy csökken – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató pénteken közzétett adataiból.

Még több támogatás jut a gazdáknak

http://www.hirado.hu/2015/03/30/meg-tobb-tamogatas-jut-a-gazdaknak/?source=hirkereso

Az idén a mezőgazdaság szereplői számos új jogcímen igényelhetnek támogatást – írja a Magyar Hírlap hétfői számában.

EGYÉB

Másfélmillió diákot érint: bővül a kedvezmények köre

http://www.vg.hu/gazdasag/masfelmillio-diakot-erint-bovul-a-kedvezmenyek-kore-447085

Folyamatosan bővül a diákigazolvánnyal kedvezményes vásárlást kínáló üzletek köre, az okostelefonokon pedig mostantól egy továbbfejlesztett kereső is segít az elfogadóhelyek megtalálásában – közölte a Diákkedvezmény Nonprofit Kft. az MTI-vel.

Ennyi lehet a kismama ellátása a gyed után

http://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Ennyi_lehet_a_kismama_ellatasa_a_gyed_utan_SEFFUE#utm_source=adozona.hu&utm_medium=email&utm_campaign=ado_weekly

A gyed lejártát követően ismét szül a kismama. Milyen ellátásra számíthat? Olvasónk kérdésére Széles Imre tb-szakértőnk válaszolt.

Hol élnek a leggazdagabb magyar nyugdíjasok?

http://www.penzcentrum.hu/nyugdij/hol_elnek_a_leggazdagabb_magyar_nyugdijasok.1044170.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator

34 ezer forint különbség van az átlagnyugdíjaknál az ország leggazdagabb és legszegényebb régiói között.

Hétfőn lesz az Orvosok Napja

http://delina.hu/egeszseg/2015/03/27/hetfon-lesz-az-orvosok-napja

A világon számtalan ügynek, szakmának ünneplik már a napját. Ezek a megemlékezések a társadalmi megbecsülés fokmérőjét is jelentik, s egy rövid ideig az adott témára, területre irányítják a nagyközönség figyelmét.

Vasárnap már nem nyithatnak ki a benzinkutakon üzemanyagot nem áruló üzletek

http://www.atv.hu/belfold/20150327-vasarnap-mar-nem-nyithatnak-ki-a-benzinkutakon-uzemanyagot-nem-arulo-uzletek/hirkereso

Már most vasárnap sem nyithatnak ki a benzinkutak területén működő olyan üzletek, amelyek nem árulnak üzemanyagot, ahogy a kis- és nagykereskedelmi tevékenységet azonos helyen és időben folytatók sem, miután a legutóbbi Magyar Közlönyben megjelent és azóta hatályba is lépett az erről szóló törvénymódosítás.

Kattintási betegség

www.hrportal.hu/hr/kattitasi-betegseg-20150329.html

Komoly betegségeket okozhat a nem megfelelő kéztartás. A testünk számára nem természetes mozgás, ahogy az egeret mozgatjuk. Olyan káros hatásai lehetnek, mint a komoly fizikai munkának, írja a femcafe.hu.

Mindig két ember lesz a német repülőgépek pilótafülkéiben

http://orientpress.hu/141238

A német légiközlekedési vállalatok szövetségének (BDL) közleménye szerint a légitársaságok megállapodása alapján ezentúl soha nem lehet pilóta egyedül a fülkében. A pilóták szakszervezete (Vereinigung Cockpit – VC) üdvözölte a döntést, közleményük szerint ‘a négy szem elv’ bevezetése lehetőséget kínál arra, hogy kiküszöböljék a veszélyforrásokat, amelyekre a keddi katasztrófa felhívta a figyelmet.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és

SZEF Nyugdíjas Tagozatának továbbképzése

Tájékoztató   2022. november 23-án a SZEF Nyugdíjas Szervezete továbbképző konferenciát tartott a Benczúr Hotelben. A rendezvényen neves közgazdász egyetemi tanárok és szociológus tartott előadást a megjelent nyugdíjas szakszervezeti tagoknak.

Júliusi EGSZB vélemények

Az európai társadalmakat már eddig is súlyosan érintette a világjárvány, az ukrán válság pedig egy újabb hatalmas sokkhatás, amelyet leginkább társadalmaink legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő tagjai éreznek meg. Az elkövetkező uniós