Cikkajánló – 2015. március 27.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Tárgyalnak a pedellusok juttatásairól

http://www.munkajog.hu/rovatok/hirek/targyalnak-a-pedellusok-juttatasairol

Folytatódnak a tárgyalások a köznevelési államtitkársággal és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal (Klik) az oktatást-nevelést segítő dolgozók béren kívüli juttatásáról, amelyre ígéretet kaptak a sztrájkmegállapodást korábban aláíró szakszervezetek – mondta Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke egy sajtótájékoztatón.

Átszervezik a Tescót, leépítés állítólag nem lesz

http://hvg.hu/enesacegem/20150326_Napi_Gazdasag_nagy_bejelentest_tettek_a_T

A Tesco magyarországi központjában csütörtökön jelentették be, hogy az egész kelet-európai régiót érintő változások jönnek. A Napi Gazdaság szerint a lánc magyarországi felső vezetői is bajba kerülhetnek, a hírt kommentálva az áruházlánc kiemelte, hogy csoportos létszámleépítésre nem készül.

Felmérés: ez a magyar tanárok legnagyobb hibája

http://eduline.hu/kozoktatas/2015/3/25/Magyarorszagon_meg_mindig_a_tantargyi_tudas_P6WMSR

Míg az Európai Unióban inkább a diákokat motiválni képes tanárokra van szükség, addig Magyarországon még mindig a tanárok tantárgyi tudása a legfontosabb szempont – derül ki az Eurobarometer jelentéséből.

Számtalan az állástalan? – Munkapiaci statisztikák

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkahely/szamtalan-az-allastalan-munkapiaci-statisztikak

A mennyi a munkanélküli kérdésre több válasz is adható, ami olykor zavarba ejtő lehet. A zavart fokozhatja, hogy a statisztikák által használt munkanélküli fogalma nem egészen az, amit a hétköznapokban használunk, így azután a munkanélküliségről folytatott viták is könnyen zavarossá válhatnak. Cikkünkkel igyekszünk röviden rendet vágni a fogalmak és módszertanok között.

Tovább szépülnek a munkapiaci számok?

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/tovabb_szepulnek_a_munkapiaci_szamok.595543.html

Pénteken belföldön a KSH a februári munkaügyi adatokkal indítja a napot. Januárban a foglalkoztatottak létszáma 4 millió 127 ezer fő volt, 141 ezer fővel több, mint egy évvel korábban. A munkanélküliek száma pedig az egy évvel korábbihoz képest 54 ezer fővel, 330 ezerre, a munkanélküliségi ráta 1,4 százalékponttal, 7,4 százalékra csökkent.

Meglepődhet, amikor nyugdíjba megy

http://www.origo.hu/gazdasag/20150326-meglepodhet-nyugdijaskent.html

Sokakat érhet keserű meglepetés, amikor nyugdíjba mennek, ha elterjedt tévhitekre alapozzák, hogy mitől függ majd a nyugdíjuk összege. Magyarországon a munkavállalók harmada, valamint az egyéni vállalkozók nagy része minimálbérre van bejelentve, így ennek mindenkori összege alapján fizeti a járulékait.

Csak a dolgozók fele mozog rendszeresen

http://www.hrportal.hu/c/csak-a-dolgozok-fele-mozog-rendszeresen-20150326.html

Már minden ötödik munkavállaló szenved mozgáshiány következtében kialakult egészségkárosodásban, csak felük sportol hetente. Kevés vállalat ösztönzi mozgásra munkavállalóit – idézi a Profession.hu felmérését a ProfitLine.hu.

A takarító is kolléga, csak a mosdóban nem

http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/a-takarito-is-kollega-csak-a-mosdoban-nem/

Egy új európai felmérés feltárja, hogyan szeretnének az irodai dolgozók együttműködni a takarítókkal, kivéve a mosdóban, ahol nem szívesen találkoznak a személyzettel. Viszont bár a túlnyomó többség megbecsüli a tisztítók munkáját, a nevüket csak a munkavállalók fele tudja.

Önkormányzati verseny a börtönökért

http://mno.hu/belfold/onkormanyzati-verseny-a-bortonokert-1279104

Egyre több önkormányzat jelentkezik a Belügyminisztérium börtönépítési pályázatára. Főleg a munkahelyteremtés miatt vonzóak a büntetés-végrehajtási intézmények.

GAZDASÁG

Fehéredik a húspiac

http://mno.hu/lanchidradiogazdasag/feheredik-a-huspiac-1278848

A Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke szerint az ágazat fehéredésének eredménye, hogy nőtt a vágások száma.

16 nap, mialatt megmagyarázhatatlan dolgok történtek a Quaestornál

http://vs.hu/gazdasag/osszes/16-nap-mialatt-megmagyarazhatatlan-dolgok-tortentek-a-quaestornal-0327?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main#!s39

Több tízezer ember több mint 200 milliárd forintot adott egy olyan cégcsoportnak, amelyről semmit sem tudott. Mi okozta, hogy ez megtörténhetett, és miért van annyi homályos pont a történetben?

EGYÉB

Akár 100 ezer forintot is kaphatsz: te ismered ezt a támogatást?

http://www.femina.hu/hirhatter/szuletesi_tamogatas_igenylese

Kevesen ismerik, pedig nagy segítség lehet a kelengyepénz. Kik és hogyan igényelhetik?

Hogyan lehet rendelkezni az adó 1+1 %-áról?

http://ado.hu/rovatok/ado/hogyan-lehet-rendelkezni-az-ado-1-1-arol

A személyi jövedelemadóról szóló (Szja) törvény lehetővé teszi a magánszemélyeknek, hogy befizetett adójuk egy-egy százalékát az adóévet követő évben egyes civil szervezetek és egyházak javára felajánlják.

Orvosok Napja lesz március 30-án

http://www.radiologia.hu/belfoldi_hirek/13690 

Egy átlagos orvos ma mintegy heti 70 órát dolgozik ügyelettel, utazással együtt, két-három munkahely között ingázva.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az