Cikkajánló – 2015. március 27.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Tárgyalnak a pedellusok juttatásairól

http://www.munkajog.hu/rovatok/hirek/targyalnak-a-pedellusok-juttatasairol

Folytatódnak a tárgyalások a köznevelési államtitkársággal és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal (Klik) az oktatást-nevelést segítő dolgozók béren kívüli juttatásáról, amelyre ígéretet kaptak a sztrájkmegállapodást korábban aláíró szakszervezetek – mondta Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke egy sajtótájékoztatón.

Átszervezik a Tescót, leépítés állítólag nem lesz

http://hvg.hu/enesacegem/20150326_Napi_Gazdasag_nagy_bejelentest_tettek_a_T

A Tesco magyarországi központjában csütörtökön jelentették be, hogy az egész kelet-európai régiót érintő változások jönnek. A Napi Gazdaság szerint a lánc magyarországi felső vezetői is bajba kerülhetnek, a hírt kommentálva az áruházlánc kiemelte, hogy csoportos létszámleépítésre nem készül.

Felmérés: ez a magyar tanárok legnagyobb hibája

http://eduline.hu/kozoktatas/2015/3/25/Magyarorszagon_meg_mindig_a_tantargyi_tudas_P6WMSR

Míg az Európai Unióban inkább a diákokat motiválni képes tanárokra van szükség, addig Magyarországon még mindig a tanárok tantárgyi tudása a legfontosabb szempont – derül ki az Eurobarometer jelentéséből.

Számtalan az állástalan? – Munkapiaci statisztikák

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkahely/szamtalan-az-allastalan-munkapiaci-statisztikak

A mennyi a munkanélküli kérdésre több válasz is adható, ami olykor zavarba ejtő lehet. A zavart fokozhatja, hogy a statisztikák által használt munkanélküli fogalma nem egészen az, amit a hétköznapokban használunk, így azután a munkanélküliségről folytatott viták is könnyen zavarossá válhatnak. Cikkünkkel igyekszünk röviden rendet vágni a fogalmak és módszertanok között.

Tovább szépülnek a munkapiaci számok?

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/tovabb_szepulnek_a_munkapiaci_szamok.595543.html

Pénteken belföldön a KSH a februári munkaügyi adatokkal indítja a napot. Januárban a foglalkoztatottak létszáma 4 millió 127 ezer fő volt, 141 ezer fővel több, mint egy évvel korábban. A munkanélküliek száma pedig az egy évvel korábbihoz képest 54 ezer fővel, 330 ezerre, a munkanélküliségi ráta 1,4 százalékponttal, 7,4 százalékra csökkent.

Meglepődhet, amikor nyugdíjba megy

http://www.origo.hu/gazdasag/20150326-meglepodhet-nyugdijaskent.html

Sokakat érhet keserű meglepetés, amikor nyugdíjba mennek, ha elterjedt tévhitekre alapozzák, hogy mitől függ majd a nyugdíjuk összege. Magyarországon a munkavállalók harmada, valamint az egyéni vállalkozók nagy része minimálbérre van bejelentve, így ennek mindenkori összege alapján fizeti a járulékait.

Csak a dolgozók fele mozog rendszeresen

http://www.hrportal.hu/c/csak-a-dolgozok-fele-mozog-rendszeresen-20150326.html

Már minden ötödik munkavállaló szenved mozgáshiány következtében kialakult egészségkárosodásban, csak felük sportol hetente. Kevés vállalat ösztönzi mozgásra munkavállalóit – idézi a Profession.hu felmérését a ProfitLine.hu.

A takarító is kolléga, csak a mosdóban nem

http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/a-takarito-is-kollega-csak-a-mosdoban-nem/

Egy új európai felmérés feltárja, hogyan szeretnének az irodai dolgozók együttműködni a takarítókkal, kivéve a mosdóban, ahol nem szívesen találkoznak a személyzettel. Viszont bár a túlnyomó többség megbecsüli a tisztítók munkáját, a nevüket csak a munkavállalók fele tudja.

Önkormányzati verseny a börtönökért

http://mno.hu/belfold/onkormanyzati-verseny-a-bortonokert-1279104

Egyre több önkormányzat jelentkezik a Belügyminisztérium börtönépítési pályázatára. Főleg a munkahelyteremtés miatt vonzóak a büntetés-végrehajtási intézmények.

GAZDASÁG

Fehéredik a húspiac

http://mno.hu/lanchidradiogazdasag/feheredik-a-huspiac-1278848

A Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke szerint az ágazat fehéredésének eredménye, hogy nőtt a vágások száma.

16 nap, mialatt megmagyarázhatatlan dolgok történtek a Quaestornál

http://vs.hu/gazdasag/osszes/16-nap-mialatt-megmagyarazhatatlan-dolgok-tortentek-a-quaestornal-0327?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main#!s39

Több tízezer ember több mint 200 milliárd forintot adott egy olyan cégcsoportnak, amelyről semmit sem tudott. Mi okozta, hogy ez megtörténhetett, és miért van annyi homályos pont a történetben?

EGYÉB

Akár 100 ezer forintot is kaphatsz: te ismered ezt a támogatást?

http://www.femina.hu/hirhatter/szuletesi_tamogatas_igenylese

Kevesen ismerik, pedig nagy segítség lehet a kelengyepénz. Kik és hogyan igényelhetik?

Hogyan lehet rendelkezni az adó 1+1 %-áról?

http://ado.hu/rovatok/ado/hogyan-lehet-rendelkezni-az-ado-1-1-arol

A személyi jövedelemadóról szóló (Szja) törvény lehetővé teszi a magánszemélyeknek, hogy befizetett adójuk egy-egy százalékát az adóévet követő évben egyes civil szervezetek és egyházak javára felajánlják.

Orvosok Napja lesz március 30-án

http://www.radiologia.hu/belfoldi_hirek/13690 

Egy átlagos orvos ma mintegy heti 70 órát dolgozik ügyelettel, utazással együtt, két-három munkahely között ingázva.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és

SZEF Nyugdíjas Tagozatának továbbképzése

Tájékoztató   2022. november 23-án a SZEF Nyugdíjas Szervezete továbbképző konferenciát tartott a Benczúr Hotelben. A rendezvényen neves közgazdász egyetemi tanárok és szociológus tartott előadást a megjelent nyugdíjas szakszervezeti tagoknak.

Júliusi EGSZB vélemények

Az európai társadalmakat már eddig is súlyosan érintette a világjárvány, az ukrán válság pedig egy újabb hatalmas sokkhatás, amelyet leginkább társadalmaink legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő tagjai éreznek meg. Az elkövetkező uniós