Cikkajánló – 2015. március 25.

 

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

A Szakszervezetek Együttműködési Fórumának közleménye

http://os.mti.hu/hirek/105586/a_szakszervezetek_egyuttmukodesi_foruma-szef_kozlemenye-1_resz

http://os.mti.hu/hirek/105587/a_szakszervezetek_egyuttmukodesi_forumanak-szef_kozlemenye-2_resz

A közszolgálati szakszervezetek a T-3019. szám alatt Trócsányi László igazságügyi miniszter által 2014. december 4-én benyújtott „saláta” törvény tartalma, és az érdekegyeztetés elmaradása miatt határozottan felléptek a tagság, a társadalmi nyilvánosság, és a Köztársasági Elnök előtt is.

A kormány bepótolta az elmaradt érdekegyeztetést

http://szef.hu/hirek/kef_20150321

A Közszolgálati Érdekegyeztető Fórum (KÉF)Munkavállalói Oldalán részvételi jogosultsággal rendelkező Belügyi Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (BRDSZ), a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége (KSZSZ), valamint Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ)közleménye a KÉF 2015. március 21-i üléséről.

A Klik átszabásáról tárgyaltak a kulturális bizottságban

http://www.hir24.hu/belfold/2015/03/24/a-klik-atszabasarol-targyaltak-a-kulturalis-bizottsagban/

A tervek szerint a funkcionális feladatok a megyeközpontokhoz kerülnek, a járásoknál marad a szakmai irányítás és a dologi költségekre kincstári kártyát vezetnek be. A Pedagógusok Szakszervezete szerint a Klik idegen test, és el kellene távolítani.

Más ágazatokban is betilthatják a vasárnapi munkát

http://www.profession.hu/cikk/20150324/mas-agazatokban-is-betilthatjak-a-vasarnapi-munkat/5258

További kivételekre és a munkavégzési tilalom más ágazatokra való kiterjesztésére is szükség lehet.

Államosítás elhalasztva? Ezer kéményseprő jövője a tét

http://www.sonline.hu/somogy/kozelet/allamositas-elhalasztva-ezer-kemenysepro-jovoje-a-tet-603023

Szakemberek szerint csúszhat a lakossági kéményseprés államosítása, nem hivatalos forrásból úgy értesültek, hogy módosulhat a 2016. januári átállás. Állítják: a törvényalkotó bizonyára érzi, hogy az előkészítés nem terjedt ki minden lényeges részletre.

A GVH-hoz fordultak a taxisok

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=185789

 

Hallgassa meg

   
   

Jogi lépéseket tett, illetve több ilyen lépés megtételét mérlegeli több taxis érdekvédelmi szervezet az Uber ellen. A Taxi Gépkocsivezetők Független szakszervezete a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordult –mondta el a Magyar Taxisszövetség elnöke a Klubrádióban. Metál Zoltán nem árulta el pontosan, mik a konkrétumok. Hozzátette, folyamatosan vizsgálják, milyen jogszabályokba ütközik a versenytárs tevékenysége.

Elegük lett a taxisoknak: lépnek az Uber ellen

http://vs.hu/kozelet/osszes/eleguk-lett-a-taxisoknak-lepnek-az-uber-ellen-0324#!s37

Nem várnak tovább a hatóságokra, a kormányra, maguk veszik kezükbe a kezdeményezést a a taxisok. Országos szakszervezetük jogi lépéseket tesz a versenytárs Uber ellen, de nem árulják el pontosan, hogy miket.

Nincs megállapodás: 5,2 százalékos emelést 300 ezer felett is!

http://www.sonline.hu/somogy/kozelet/nincs-megallapodas-52-szazalekos-emelest-300-ezer-felett-is-603017

Nem született bérmegállapodás a Dél-dunántúli Közlekedési Zrt.-nél.: ez volt a hetedik forduló. A felek legközelebb csütörtökön ülnek újra tárgyalóasztalhoz.

Vonzóbbak a nyugati bérek

http://www.vg.hu/vallalatok/turizmus/vonzobbak-a-nyugati-berek-446729

Az alacsony bérek miatt folyamatos az elvándorlás a turizmus-vendéglátás területéről. Ezrével mennek külföldi szállodákba dolgozni a magyarok

Nem tartható vissza a jubileumi jutalom

http://mno.hu/magyar_nemzet_belfoldi_hirei/nem-tarthato-vissza-a-jubileumi-jutalom-1278628

Első fokon nyertek a nagyatádi kórház dolgozói a munkáltatójukkal szemben abban a perben, amit a jubileumi jutalmuk ügyében indítottak – értesült lapunk. A Magyarországi Munkavállalók, Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke az ítélet után vizsgálatot kért a kórház főigazgatója ellen.

50 ezer pluszért maradnak a szakdolgozók

http://www.radiologia.hu/belfoldi_hirek/13679

100 ezer munkavállalóról van szó, az aktív, munkaképes korosztály egy jelentős részéről.

Feketén foglalkoztató cégek nevét közölte az adóhivatal

http://karrier-tanacsok.monster.hu/Karrierepites/Hirek/feketemunka-nav/article.aspx?WT.mc_n=hirkereso

Februárban 4818 név szerepelt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) be nem jelentett alkalmazottakat foglalkoztató adózóinak listáján.

Ennyit kell dolgozni a nyugdíjig

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkaber/ennyit-kell-dolgozni-a-nyugdijig

Az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idő kiszámítása nem is mindig annyira egyszerű, mint azt gondolnánk, különösen, ha arányos szolgálati időt is számoln

Ezek a szakmák keresettek a magyar piacon

http://mfor.hu/cikkek/Ezek_a_szakmak_keresettek_a_magyar_piacon.html

Egy friss felmérés rávilágít arra, hogy milyen végzettségű munkavállalók iránt van a legnagyobb kereslet Magyarországon.

GAZDASÁG

A vasútra jut a legtöbb uniós pénz 2020-ig

http://www.napigazdasag.hu/cikk/39186/

A jelenlegi uniós programozási időszakban a közlekedésfejlesztésre fordítható uniós és hazai forrásból származó 1200 milliárd forint legnagyobb részét, 37,8 százalékát, 450 milliárd forintot a transzeurópai közlekedési hálózat vasúti elérhetőségének javítására különítettek el – közölte az Integrált Közlekedésfejlesztési és Operatív Program (IKOP) szakmai értékelését végző MultiContact Consulting Kft. hétfőn az MTI-vel.

Sosem találod ki, mennyi vállalkozó él Magyarországon

http://www.penzcentrum.hu/vallalkozas/sosem_talalod_ki_mennyi_vallalkozo_el_magyarorszagon.1044125.html

Tavaly év végén 1 millió 703 ezer bejegyzett vállalkozást tartott nyilván a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Magyarországon, ami 15 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A növekedés kizárólag az önálló vállalkozók számának mintegy 27 ezres emelkedéséből adódik, a társas vállalkozások száma 12 ezerrel csökkent.

Egy munkanélküli kisemberrel vitetnék el a Quaestor-balhét

http://vs.hu/gazdasag/osszes/egy-munkanelkuli-kisemberrel-vitetnek-el-a-quaestor-balhet-0324?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main

A 444.hu felkereste a bukott brókercég új vezetőjét, aki olykor közmunkásként tengeti az életét egy Pest megyei faluban.

EGYÉB

GYES 2015: összege és egyéb fontos infók

http://www.babaszoba.hu/articles/kisgyerek/GYES_2015_osszege_es_egyeb_fontos_infok?aid=20150320173624

Mennyi GYES jár? Lehet-e GYES-t kapni más ellátással (pl. CSED-del vagy GYED-del) párhuzamosan? A legfontosabb kérdések és válaszok a gyermekgondozási segéllyel kapcsolatban.

Vasárnapi zárvatartás: Hátrányban a műszaki láncok

http://www.vg.hu/vallalatok/kereskedelem/vasarnapi-zarvatartas-hatranyban-a-muszaki-lancok-446737

A Media Markt vezetője bizonytalannak látja a műszaki üzletláncok bővülésének lehetőségeit. A vasárnapi zárva tartás növelte a költségeket, az itthon adót nem fizető külföldi webshopok versenyhátrányt okoznak, Burgenlandban pedig keresik a vasárnapi kereskedelem lehetőségét.

Vasárnapi mese habbal

http://nepszava.hu/cikk/1052069-vasarnapi-mese-habbal

Csak akkor lesz népszavazás a vasárnapi zárva tartásról, ha azt a Fidesz is akarja – állítja a szakértő, aki szerint még ebben az esetben is kicsi a realitása, hogy 4 millió ember leadja voksát. Az országos referendumok új szabályai szerint ráadásul épp a Fidesz-KDNP-s többségű parlament húzhatja el a végtelenségig, hogy kiírják a népszavazást. Lázár János ugyan tagadja, hogy beismerte volna: a Fidesz is tudja, népszerűtlen a terve, ám a Miniszterelnökséget vezető miniszter egy várható népszavazás realitását nem kérdőjelezte meg.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?