Cikkajánló – 2015. március 24.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

A munkaidő pontos nyilvántartását szorgalmazza a PSZ

http://www.pedagogusok.hu/node/1091

/itt meghallgatható: http://www.pedagogusok.hu/sites/pedagogusok.hu/files/dokumentumtar/20150317-klubradio.mp3 /

A Pedagógusok Szakszervezetének felmérésére vizsgálná az EMMI a pedagógusok munkaterheit – erről Czunyiné Bertalan Judit államtitkár nyilatkozott egy napilapban. Galló Istvánné, a PSZ elnöke ezzel kapcsolatban a Klubrádió Lényeg című műsorának azt mondta.

Béren kívüli juttatást kaphatnak a nem pedagógus munkakörben foglalkoztatottak

http://www.hrportal.hu/c/beren-kivuli-juttatast-kaphatnak-a-nem-pedagogus-munkakorben-foglalkoztatottak-20150322.html

Szakszervezetekkel tárgyalt az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelési államtitkársága pénteken, a megbeszélésen a nem pedagógus munkakörben foglalkoztatottak helyzetének további javításáról volt szó.

Dávid: a kisvállalkozók kapták a legnagyobb pofont

http://www.atv.hu/belfold/20150323-atv-start-david-ferenc/hirkereso

A legsúlyosabban a kis- és középvállalkozásoknál dolgozó munkavállalókat érinti a vasárnapi zárva tartás – erről a VOSZ főtitkára beszélt az ATV Start című műsorában.

Lázár: érdemes csökkenteni a vasárnap dolgozók számát

http://www.hirado.hu/2015/03/24/lazar-erdemes-csokkenteni-a-vasarnap-dolgozok-szamat/?source=hirkereso

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint minden olyan lépést érdemes támogatni, amely csökkenti azok számát, akiknek vasárnap dolgozniuk kell. Magyarországon 4 millióan dolgoznak, és közülük egymillió vasárnap is.

A közfoglalkoztatott jogilag nem minősül álláskeresőnek

http://www.jogiforum.hu/hirek/33495

A szociális törvény pontosítását kérte Székely László ombudsman az emberi erőforrások miniszterétől, annak érdekében, hogy a közfoglalkoztatásban töltött időtartam minősüljön a munkaügyi szervvel való együttműködési időszaknak – tájékoztatta az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

Csökkent az álláskeresők száma Zala megyében tavalyhoz képest

http://kanizsaujsag.hu/hirek/24320/csokkent_az_allaskeres%F5k_szama_zala_megyeben_tavalyhoz_kepest/

Zala megyében 8 százalékkal csökkent a regisztrált álláskeresők száma februárban az előző év azonos időszakához képest, januárhoz képest azonban 7 százalékkal nőtt – közölte a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja hétfőn az MTI-vel.

Ők lesznek a jövő dolgozói

http://www.profession.hu/cikk/20150323/ok-lesznek-a-jovo-dolgozoi/5252

Egyre nő a mobil készülékek használata a munkában, emelkedik a “nomád” dolgozók száma. Ez nagy kihívás lesz a cégeknek.

Diákmunkások százaival szúrt ki a kormány

http://www.origo.hu/gazdasag/20150320-diakmunkasok-szazaival-szurt-ki-a-kormany.html

Hiába hosszabbítja meg sok bolt a hétköznapi nyitva tartását, a diákok főleg hétvégén érnek rá, különösen, ha nem akarják, hogy a munka a tanulás rovására menjen. Eddig sok száz diák dolgozott vasárnaponként az üzletekben, nekik a kötelező zárva tartás miatt most más munka után kell nézniük. A vasárnap kiesésével a diákszövetkezetek is rosszul járhatnak.

Nyugdíj előtt áll? – Ennyi pénzt kaphat az államtól!

http://figyelo.hu/cikkek/417020-nyugdij-elott-all-ennyi-penzt-kaphat-az-allamtol

A KSH adatai szerint majdnem másfél millió magyar megy nyugdíjba a következő 10 évben, a legtöbben viszont nem tudják, hogy mekkora nyugdíjra számíthatnak. Ha ezek az emberek szembesülnének a pontos összeggel, valószínűleg nem örülnének, a többség ugyanis átlagos fizetésének csak 70-80 százalékát kapja majd ellátásként. Aki 100 százalékot akar, annak legalább 50 (!) évnyi bejelentett munkaidővel kell rendelkeznie. A képlet nem egyszerű, a Figyelő Online-nak Sebestyén András nyugdíjszakértő segített.

KÖZÉLET

Tállai: többet kell dolgozni ugyanannyi pénzért

http://www.vg.hu/kozelet/politika/tallai-tobbet-kell-dolgozni-ugyanannyi-penzert-446687

Egynapos munkahetet tartanak a parlamentben: a múlt heti négynapos ülés után ezen a héten csak hétfőn ülnek össze a képviselők. Az egyetlen napirendi pontként azonnali kérdéseket tárgyalnak, addig is a brókerbotrány és a vasárnapi zárva tartás volt a központi téma.

OGY – Kormányzati munkacsoport létrehozását javasolja a nemzeti összetartozás bizottság a kárpátaljai adományok eljuttatása érdekében

http://hir.ma/belfold/ogy-kormanyzati-munkacsoport-letrehozasat-javasolja-a-nemzeti-osszetartozas-bizottsag-a-karpataljai-adomanyok-eljuttatasa-erdekeben/501007

Kormányzati koordinációs munkacsoport létrehozását kezdeményezi a kárpátaljai adományok eljuttatásának megszervezése érdekében az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága, amely erről szóló állásfoglalását hétfőn zárt ülésen, egyhangúlag fogadta el.

GAZDASÁG

5 nagyon súlyos dolog, amit megtudtunk ma arról, ahogy az állami vagyont kezelik

http://444.hu/2015/03/23/5-nagyon-sulyos-dolog-amit-megtudtunk-ma-az-allami-vagyonrol/

Egészen felfoghatatlan reakciót küldött Külgazdasági és Külügyminisztérium arra az értesülésre, miszerint a tárca alá tartozó állami vállalatok pénzt tartottak a Quaestornál.

Feltámadnak a magyar cukorgyárak?

http://www.vg.hu/vallalatok/ipar/feltamadnak-a-magyar-cukorgyarak-446673

Két éven belül megnyílnak a kapuk a hazai cukoripar előtt. Az uniós cukorkvóta kivezetésével akár a többszörösére is növelhetnénk a jelenlegi százezer tonnás éves termelést. Mindehhez azonban számos beruházásra lenne szükség. Az agrártárcához több fejlesztési javaslat is érkezett, komoly szakmai befektető azonban egyelőre nem jelentkezett – írja az mno.hu.

Kasszafrász a taxisoknál

http://www.vg.hu/vallalatok/kasszafrasz-a-taxisoknal-446691

Még az idén bevezethetik az online kasszákat a fodrászoknál, kozmetikusoknál és a taxisoknál – árulta el az adózásért felelős államtitkár a Világgazdaságnak. Pankucsi Zoltán szerint már az idén legalább 20 milliárdos többletbevétele keletkezhet ebből a büdzsének. A pénztárgépesek készülnek az újabb üzletre, a taxisok kompenzációt kérnének.

Így adózik a kiküldetések jövedelme

http://ado.hu/rovatok/ado/igy-adozik-a-kikuldetesek-jovedelme

A fokozódó globalizálódó, a munkaerő kapacitások hatékonyabb kihasználása és ezáltal a költségek optimalizálása miatt egyre gyakoribb, hogy magyarországi székhelyű vállalatok munkavállalóikat külföldi munkavégzés céljából küldik leány- vagy anyavállalatukhoz esetleg egy üzleti partnerükhöz. Négy részből álló cikksorozatunkban az adózást és a társadalombiztosítást meghatározó legfontosabb szempontokat tekintjük végig. 

EGYÉB

Vallanak a kísérleti történelemtankönyvek szerzői

http://www.nyest.hu/hirek/vallanak-a-kiserleti-tortenelemtankonyvek-szerzoi

A kísérleti történelemtankönyvek szerzői szándékaikról vallanak, a történelemtanárok pedig értékelik munkájukat.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Az európai szakszervezetek nemet mondanak a megszorításokra

  Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Gazdasági Munkabizottsága november 16-án tartotta évzáró ülését Brüsszelben. Napirendjén az európai munkavállalók szempontjából különösen időszerű és fontos kérdések szerepeltek: az EU makrogazdasági kilátásai, a