Cikkajánló – 2015. március 23.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Bérfelzárkóztatási programot szorgalmaz a MaSzSz
http://www.atv.hu/belfold/20150321-berfelzarkoztatasi-programot-szorgalmaz-a-maszsz/hirkereso

Bérfelzárkóztatási programban szeretne megállapodni a jövő évi költségvetés benyújtása előtt a szociális partnerekkel a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) azért, hogy a minimálbér nettója elérje létminimumot – közölte Kordás László, a szövetség elnöke az MTI érdeklődésére.
____________________
Nőjenek a magyar bérek! – MaSzSz
http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/nojjenek_a_magyar_berek_maszsz.595263.html
____________________
Eljött az ideje a béremelésnek
http://www.tozsdeforum.hu/szemelyes-penzugyek/napi-penzugyek/eljott-az-ideje-a-beremelesnek/2

Máris lobbiznak az idén már tavaszra ígért költségvetés pénzeiért
http://vs.hu/gazdasag/osszes/maris-lobbiznak-az-iden-mar-tavaszra-igert-koltsegvetes-penzeiert-0321?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main

A szakszervezetek 88 ezer forintra emelnék a most még csak 68 ezer forintos nettó minimálbért.

Emmi: a köznevelési államtitkárság szakszervezetekkel tárgyalt
http://www.mon.hu/emmi-a-koznevelesi-allamtitkarsag-szakszervezetekkel-targyalt/2791154?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+mon%2Forszagos+%28Magyar+Online+Orsz%C3%A1gos%29
Szakszervezetekkel tárgyalt az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelési államtitkársága pénteken, a megbeszélésen a nem pedagógus munkakörben foglalkoztatottak helyzetének további javításáról volt szó.

Tanárok előmenetele: kinek kell fizetnie a minősítési eljárásért?
http://eduline.hu/kozoktatas/2015/3/20/Tanarok_elomenetele_kinek_kell_fizetnie_a_m_W6BKYO

Kell-e fizetnie a minősítési eljárásért azoknak a tanároknak, akik nyolc éven belül nyugdíjba mennek? Mi a helyzet a többiekkel? Újabb olvasói kérdésre válaszoltunk.

A közszférában csökkentek a fizetések
http://www.profession.hu/cikk/20150320/a-kozszferaban-csokkentek-a-fizetesek/5250

A költségvetés területén 136 190 forint volt az átlagkereset az év első hónapjában. Egy évvel ezelőtt ezer forinttal magasabb volt.

Újabb sebből vérzik a magyar egészségügy – Hogyan kellene változtatni?
http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/ujabb_sebbol_verzik_a_magyar_egeszsegugy_hogyan_kellene_valtoztatni.595262.html

Az egészségügyi szakdolgozók 70 százaléka a garantált bérminimumból él, miközben ápolást segítő eszközök nélkül, nehéz fizikai munkát végez a betegágy mellett. Az utánpótlás rendkívül kritikus, életpályamodell nélkül – már rövid távon – sem garantálható a biztonságos betegellátás – hangsúlyozza a Magyar Egészségügyi Szakdolgozók Kamarájának (MESZK) a kormányhoz írt nyílt levele, amelyet a szakdolgozók szombati nagygyűlésén osztottak ki. Az eseményen részt vett Zombor Gábor szakállamtitkár, aki a második félévre ígérte az életpályamodell kidolgozását

Tehergépkocsi-vezetők: minimálbér vagy garantált bérminimum?
http://adozona.hu/munkajog/Gepkocsivezetok_minimalber_vagy_garantalt_b_4LRFHA#utm_source=adozona.hu&utm_medium=email&utm_campaign=ado_weekly

Meg kell-e fizetni legalább a garantált bérminimimot a tehergépkocsi-vezetőknek vagy elegendő csak a minimálbért megadni nekik? – kérdezte olvasónk. dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász szakértőnk válaszolt.

Pótlék szombat-vasárnapi rendkívüli munkára
http://adozona.hu/munkajog/Potlek_szombatvasarnapi_munkara_munkaviszon_9HNILM#utm_source=adozona.hu&utm_medium=email&utm_campaign=ado_weekly

Milyen szabályokat kell követni, ha a vállalkozás munkavállalóját, alkalmi munkavállalóját szombat-vasárnapi munkára osztja be? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

Matolcsy és a közgazdaságtan: “Aki nem dolgozik, ne is egyé
http://www.vg.hu/velemeny/elemzes/matolcsy-es-a-kozgazdasagtan-aki-nem-dolgozik-ne-is-egyek-446543

Reneszánszát éli Magyarországon az a felfogás, amely szerint „aki nem dolgozik, ne is egyék”. Nem a Pál apostolnak tulajdonított levélről vagy Marx tanairól jutott ez eszembe, hanem az új magyar gazdaságpolitika atyjának könyvéből idéztem egy mondatot. Matolcsy György jegybankelnök Egyensúly és növekedés című könyvében azt írja, „nem véletlenül népszerű a magyarok körében ez a közmondás”. Vagyis igazából nem is ő marxista, hanem a keményen dolgozó kisemberek? A kormány pedig csak azt csinálja, amit a társadalom akar?

Erre figyeljen, ha nem akarja elveszíteni a cafeteriáját!
http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/erre_figyeljen_ha_nem_akarja_elvesziteni_a_cafeteriajat.595241.html

Május végéig még mintegy 3,2 milliárd forint vár elköltésre a Szép-kártyákon. A fel nem használt összeget vissza kell utalni a munkáltatónak.

Ombudsman: a közmunka szabályozása nehezíti az elhelyezkedést
http://orientpress.hu/140906

A szociális törvény pontosítását kérte Székely László ombudsman az emberi erőforrások miniszterétől, annak érdekében, hogy a közfoglalkoztatásban töltött időtartam minősüljön a munkaügyi szervvel való együttműködési időszaknak. A közfoglalkoztatott ugyanis jelenleg nem minősül álláskeresőnek.

GAZDASÁG

Mátra: élet a lignit után
http://www.vg.hu/vallalatok/energia/matra-elet-a-lignit-utan-446456

Új szénalapú projektek helyett ipari parkjára és megújuló beruházásokra összpontosít a Mátrai Erőmű, közölte a Világgazdasággal Valaska József igazgatósági elnök. A Mátra tavalyi árbevétele most először lépte túl a 100 milliárd forintot.

Így emelkedhet a nyugdíj – nyilvános a 2016-os tervezési körirat
http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/titkolozik_a_nyugdijemelesrol_a_kormany_nyilvanos_a_2016-os_tervezesi_korirat.595224.html

A 2016-os költségvetés tervezetét a kormány április végéig terjeszti be az Országgyűlésnek. A most nyilvánosságra hozott tervezési köriratból azonban egy konkrét szám sem derül ki a tervekkel kapcsolatban.

Fidesz: Elég erős az ország a vasárnapi boltzárhoz
http://www.origo.hu/gazdasag/20150321-fidesz-eleg-eros-az-orszag-a-vasarnapi-boltzarhoz.html

A kormány célja, hogy a kiskereskedőket előnyben részesítse a nagy áruházláncokkal szemben, reagált az ellenzéki pártok állításaira a Fidesz.

Végre itt az első fecske: felminősítették Magyarországot!
http://privatbankar.hu/makro/vegre-itt-az-elso-fecske-felminositettek-magyarorszagot-279239

Megkaptuk, amire vártunk: felminősítette Magyarországot a Standard & Poor’s. A bóvli kategóriából még nem kerültünk ki: a három hitelminősítő közül az S&P-nél álltunk a legrosszabbul, most mindenhol egy lépésre vagyuk a befektetésre ajánlott kategóriától. Jót tett nekünk, hogy már nem függünk olyan erősen a külföldtő

Feltámadnak a magyar cukorgyárak?
http://www.vg.hu/vallalatok/ipar/feltamadnak-a-magyar-cukorgyarak-446673

Két éven belül megnyílnak a kapuk a hazai cukoripar előtt. Az uniós cukorkvóta kivezetésével akár a többszörösére is növelhetnénk a jelenlegi százezer tonnás éves termelést. Mindehhez azonban számos beruházásra lenne szükség. Az agrártárcához több fejlesztési javaslat is érkezett, komoly szakmai befektető azonban egyelőre nem jelentkezett – írja az mno.hu.

A külföldön dolgozók az olcsó megoldást keresik
http://nepszava.hu/cikk/1051720-a-kulfoldon-dolgozok-az-olcso-megoldast-keresik/

A külföldön dolgozó magyarok egyik gondja, hogy a megkeresett és el nem költött pénzt hogyan juttassa el az itthon maradottaknak. Ez azonban nem is annyira egyszerű, különösen, ha olcsó, de biztonságos megoldást keres valaki. A hagyományos banki utalások, netán készpénzben-szállítás mellett megjelentek az online pénzküldő szolgáltatások, speciális kártyák, az e-pénz, amelyek újszerűségükön túl olcsóságukkal is felhívják a figyelmet magukra.


EGYÉB

Vasárnapi boltzár: A Coop szembemegy a kormánnyal
http://hvg.hu/kkv/20150321_Vasarnapi_boltzar_A_Coop_szembemegy_a_kor?s=hk

Egy törvényt kormányrendelettel nem lehet módosítani, mondják, tehát nyitnak a világörökségi területen.

Most jön az igazi közlekedési káosz Budapesten
http://www.origo.hu/itthon/20150320-hetfotol-meg-nagyobb-kozlekedesi-kaosz-johet-budapesten.html

Újabb változás nehezíti a fővárosi közlekedést: villamos helyett hétfőtől két hónapon át pótlóbuszok járnak a Király utca és az átépítés miatt feltúrt Széll Kálmán tér között. A fonódó villamoshálózat építése a budai forgalmat is lassítja.

Sokan sirathatják a vasárnapot
http://www.vg.hu/vallalatok/kereskedelem/sokan-sirathatjak-a-vasarnapot-446647

A vasárnapi munkavégzés tilalmával minden kereskedelmi dolgozó rosszul jár, hiszen a kieső vasárnapi pótlékot akkor sem tudják pótolni, ha sokat túlóráznak a hétköznapokon, ráadásul a leépítések a részmunkaidős munkavállalókat érinthetik: a diákokat és a kismamákat.

Figyelem! Ekkor kell átállítani az órát
http://eduline.hu/kozoktatas/2015/3/21/Figyelem_Ekkor_kell_atallitani_az_orat_NAZ9K4#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2015_3_21

Kellemetlen meglepetésekben lehet részetek, ha ezt elfelejtitek március végén.

Így csökkentik a tanárok fizetését
http://www.origo.hu/nagyvilag/20150321-igy-csokkentik-a-tanarok-fizeteset.html

Csökkentették a sztrájkot folytató tanügyi dolgozók februári fizetését, jelentette be Jasna Jankovic, a Szerbiai Tanügyi Dolgozók Szakszervezeti Uniójának (USPRS) szóvivője, aki ugyanakkor közölte: emiatt hétfőn, március 23-án egész napos munkabeszüntetéssel radikalizálják a sztrájkot. Déli szomszédunknál több társadalmi csoport is hosszú ideje sztrájkol.

A finn iskolákban eltörölnék a tantárgyakat
http://index.hu/kulfold/2015/03/21/a_finn_iskolakban_eltorolnek_a_tantargyakat/?utm_source=facebook&utm_medium=share&utm_campaign=index

Mindent átfogó oktatási reformra készülnek a világ egyik legjobb oktatási rendszerével rendelkező Finnországban: teljes egészében elhagynák a tantárgyakat, helyette áttérnének a témaalapú oktatásra – írja az Independent.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?