Cikkajánló – 2015. március 20.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Mégsem demonstrálnak a villamosenergia-ipari dolgozók

http://fn.hir24.hu/gazdasag/2015/03/19/megsem-demonstralnak-a-villamosenergia-ipari-dolgozok/

Megszületett a bérmegállapodás a szakszervezetek és a munkáltatók között.

Egy vasat sem kapnak béremelésre – mégsem fognak össze

http://nol.hu/belfold/miert-nem-sztrajkolnak-1522889

A BKV-szakszervezetek egyelőre nem sztrájkolnak, holott a városvezetés továbbra sem ad egy huncut garast sem béremelésre. Vidéken ennél 2,4 százalékkal jobb ajánlat esetén is munkabeszüntetést hirdettek a közlekedési dolgozók.

A közszolgák védelmében interpellált Szabó Sándor

http://szeged.hu/hirek/25673-a-kozszolgak-vedelmeben-interpellalt-szabo-sandor.html

Béremelés helyett bércsökkentés a közszférában? – ezzel a címmel nyújtott be interpellációt Szabó Sándor szegedi országgyűlési képviselő a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez a parlament hétfői ülésnapján. A szocialista honatya arra is választ várt Lázár Jánostól, igaz-e, hogy az államtitkárok fizetését 30 százalékkal megemelték, miközben a közszférában hosszú évek óta nem volt béremelés?

Nem lesz sztrájk a Dél-Dunántúlon

http://mno.hu/belfold/nem-lesz-sztrajk-a-del-dunantulon-1277989

Nem tartja meg a jövő hétre hirdetett, a Baranya, Somogy és Tolna megyét érintő ötnapos sztrájkot a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ), miután a Dél-dunántúli Közlekedési Központ Zrt. (DDKK) ígéretet tett a béremelésre vonatkozó követelése teljesítésére.

Két nyugdíjpénztár sorsa kétséges

http://www.vg.hu/penzugy/ongondoskodas/ket-nyugdijpenztar-sorsa-ketseges-446450

A Horizont és a Budapest már február második felében elérte bűvös 70 százalékos arányt a tagdíjfizetőknél, a Szövetség azonban még csak most kapcsol rá a kampányra, az MKB pedig február végén 51 százaléknál tartott.

Több a munkavédelmi szabálytalanság

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkahely/tobb-a-munkavedelmi-szabalytalansag

Az ellenőrzött munkáltatók 82,8%-ánál tapasztaltak munkavédelmi szabálytalanságot 2014-ben, ez az arány kicsit magasabb a 2013-as 81,6%-os adatnál – áll a  Nemzetgazdasági Minisztérium Munkafelügyeleti Főosztályának jelentésében, amelya munkavédelmi hatóság tavalyi ellenőrzési tapasztalatairól készült.

Munkabaleset: fizethet a laza munkaadó

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkahely/munkabaleset-felelos-lehet-a-laza-munkaado

Ha nincs megfelelő oktatás, s eltűrik a szabálytalan gyakorlatot, a munkáltató is felelős lehet a balesetért. A Kúria döntése.

Több ezer diákmunkást érinthet a vasárnapi boltzár

http://fn.hir24.hu/gazdasag/2015/03/19/tobb-ezer-diakmunkast-erinthet-a-vasarnapi-boltzar/

A munkaerő-kölcsönzők igyekeznek más területen bővíteni a kínálatukat, hogy a hét hetedik napján dolgozni akaró tanulóknak a bolti vevőkiszolgálás helyett munkát tudjanak ajánlani.

Munkaügyi irodák lesznek az ORÖ által megvásárolni kívánt ingatlanok

http://www.mon.hu/munkaugyi-irodak-lesznek-az-oro-altal-megvasarolni-kivant-ingatlanok/2790204?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+mon%2Forszagos+%28Magyar+Online+Orsz%C3%A1gos%29

A hátrányos helyzetűek munkaerő-piaci bekapcsolódását segítő iroda működik majd az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) által megvásárolni kívánt ingatlanokban – reagált a Magyar Nemzet szerdai számában megjelent írásra az ORÖ.

Andor László: Európai vasárnapok

http://nepszava.hu/cikk/1051662-europai-vasarnapok?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201503

A boltok vasárnapi nyitva tartásának korlátozását szinte minden érintett ellenezte; megütközéssel vagy felháborodással fogadta. Nem volt érdemi konzultáció a javaslatról, nem ismeretes semmi olyan elemzés, amely a korlátozások pozitív hatásait bármilyen formában kimutatta volna. Arra sem hivatkozhatott senki, hogy erre tartana a világ, mivel hogy nem erre tart.

Megalakult a Duális Képzési Tanács

http://www.autopro.hu/oktatas/Megalakult-a-Dualis-Kepzesi-Tanacs/14050/

A felsőoktatás és a gazdaság, a munkaerőpiac még szorosabb összekapcsolása szükséges – jelentette ki az emberi erőforrások minisztere csütörtökön Budapesten, a Duális Képzési Tanács alakuló ülésén.

ILO: A minimálbér emelés akár emelheti is a foglalkoztatást!

http://pogiblog.atlatszo.hu/2015/03/20/ilo-a-minimalber-emeles-akar-emelheti-is-a-foglalkoztatast/

Érdekes új könyvet publikált 2015 februárjában a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet, az ILO az Edward Elgar kiadóval közösen. A Janine Berg szerkesztette Labour Markets, Institutions and Inequality (Munkapiac, intézmények és egyenlőtenség) című könyv szerzői a munkapiaci intézményekkel foglalkoznak, és nagyon sok releváns információt tartalmaznak a hazai viták tekintetében is.

KÖZÉLET

Szili Katalinnak Semjén adott munkát a Miniszterelnökségen

http://nepszava.hu/cikk/1051668-szili-katalinnak-semjen-adott-munkat-a-miniszterelnoksegen/

Szili Katalin Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős kormányfőhelyettes felkérésére a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságán dolgozik, autonómiakoncepciók kidolgozásával foglalkozik – közölte a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője csütörtökön.

GAZDASÁG

Mégis készült hatástanulmány a boltzárról

http://www.origo.hu/itthon/20150320-megis-keszult-hatastanulmany-a-boltzarrol.html

Mégis készült hatástanulmány a vasárnapi boltbezárásról.

Zéró tolerancia a NAV szabályszegő dolgozóival szemben

http://figyelo.hu/cikkek/416993-ngm–zero-tolerancia-a-nav-szabalyszego-dolgozoival-szemben

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) – amely az államkassza bevételeinek csaknem 93 százalékáért felelős – alapvető követelmény, hogy összes dolgozója feddhetetlen legyen, és a jogszabályok maradéktalan betartásával végezze munkáját. A szabályokat megszegő alkalmazottakkal szemben zéró toleranciát kell alkalmazni – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön az MTI-vel.

EGYÉB

Nálunk jobban senki sem szúrt ki a gyermektelen szegényekkel

http://mfor.hu/cikkek/Senki_nem_szurt_ki_Europaban_ugy_a_gyermektelen_szegenyekkel__mint_mi.html

Azt, hogy európai összevetésben nálunk az egyik legmagasabb a fizetésekre rakódó munkavállalói terhek nagysága, tudjuk. Az viszont kevésbé ismert tény, hogy ez az arány nálunk nőtt a legnagyobb mértékben a válság kitörése óta.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a