Cikkajánló – 2015. március 20.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Mégsem demonstrálnak a villamosenergia-ipari dolgozók

http://fn.hir24.hu/gazdasag/2015/03/19/megsem-demonstralnak-a-villamosenergia-ipari-dolgozok/

Megszületett a bérmegállapodás a szakszervezetek és a munkáltatók között.

Egy vasat sem kapnak béremelésre – mégsem fognak össze

http://nol.hu/belfold/miert-nem-sztrajkolnak-1522889

A BKV-szakszervezetek egyelőre nem sztrájkolnak, holott a városvezetés továbbra sem ad egy huncut garast sem béremelésre. Vidéken ennél 2,4 százalékkal jobb ajánlat esetén is munkabeszüntetést hirdettek a közlekedési dolgozók.

A közszolgák védelmében interpellált Szabó Sándor

http://szeged.hu/hirek/25673-a-kozszolgak-vedelmeben-interpellalt-szabo-sandor.html

Béremelés helyett bércsökkentés a közszférában? – ezzel a címmel nyújtott be interpellációt Szabó Sándor szegedi országgyűlési képviselő a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez a parlament hétfői ülésnapján. A szocialista honatya arra is választ várt Lázár Jánostól, igaz-e, hogy az államtitkárok fizetését 30 százalékkal megemelték, miközben a közszférában hosszú évek óta nem volt béremelés?

Nem lesz sztrájk a Dél-Dunántúlon

http://mno.hu/belfold/nem-lesz-sztrajk-a-del-dunantulon-1277989

Nem tartja meg a jövő hétre hirdetett, a Baranya, Somogy és Tolna megyét érintő ötnapos sztrájkot a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ), miután a Dél-dunántúli Közlekedési Központ Zrt. (DDKK) ígéretet tett a béremelésre vonatkozó követelése teljesítésére.

Két nyugdíjpénztár sorsa kétséges

http://www.vg.hu/penzugy/ongondoskodas/ket-nyugdijpenztar-sorsa-ketseges-446450

A Horizont és a Budapest már február második felében elérte bűvös 70 százalékos arányt a tagdíjfizetőknél, a Szövetség azonban még csak most kapcsol rá a kampányra, az MKB pedig február végén 51 százaléknál tartott.

Több a munkavédelmi szabálytalanság

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkahely/tobb-a-munkavedelmi-szabalytalansag

Az ellenőrzött munkáltatók 82,8%-ánál tapasztaltak munkavédelmi szabálytalanságot 2014-ben, ez az arány kicsit magasabb a 2013-as 81,6%-os adatnál – áll a  Nemzetgazdasági Minisztérium Munkafelügyeleti Főosztályának jelentésében, amelya munkavédelmi hatóság tavalyi ellenőrzési tapasztalatairól készült.

Munkabaleset: fizethet a laza munkaadó

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkahely/munkabaleset-felelos-lehet-a-laza-munkaado

Ha nincs megfelelő oktatás, s eltűrik a szabálytalan gyakorlatot, a munkáltató is felelős lehet a balesetért. A Kúria döntése.

Több ezer diákmunkást érinthet a vasárnapi boltzár

http://fn.hir24.hu/gazdasag/2015/03/19/tobb-ezer-diakmunkast-erinthet-a-vasarnapi-boltzar/

A munkaerő-kölcsönzők igyekeznek más területen bővíteni a kínálatukat, hogy a hét hetedik napján dolgozni akaró tanulóknak a bolti vevőkiszolgálás helyett munkát tudjanak ajánlani.

Munkaügyi irodák lesznek az ORÖ által megvásárolni kívánt ingatlanok

http://www.mon.hu/munkaugyi-irodak-lesznek-az-oro-altal-megvasarolni-kivant-ingatlanok/2790204?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+mon%2Forszagos+%28Magyar+Online+Orsz%C3%A1gos%29

A hátrányos helyzetűek munkaerő-piaci bekapcsolódását segítő iroda működik majd az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) által megvásárolni kívánt ingatlanokban – reagált a Magyar Nemzet szerdai számában megjelent írásra az ORÖ.

Andor László: Európai vasárnapok

http://nepszava.hu/cikk/1051662-europai-vasarnapok?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201503

A boltok vasárnapi nyitva tartásának korlátozását szinte minden érintett ellenezte; megütközéssel vagy felháborodással fogadta. Nem volt érdemi konzultáció a javaslatról, nem ismeretes semmi olyan elemzés, amely a korlátozások pozitív hatásait bármilyen formában kimutatta volna. Arra sem hivatkozhatott senki, hogy erre tartana a világ, mivel hogy nem erre tart.

Megalakult a Duális Képzési Tanács

http://www.autopro.hu/oktatas/Megalakult-a-Dualis-Kepzesi-Tanacs/14050/

A felsőoktatás és a gazdaság, a munkaerőpiac még szorosabb összekapcsolása szükséges – jelentette ki az emberi erőforrások minisztere csütörtökön Budapesten, a Duális Képzési Tanács alakuló ülésén.

ILO: A minimálbér emelés akár emelheti is a foglalkoztatást!

http://pogiblog.atlatszo.hu/2015/03/20/ilo-a-minimalber-emeles-akar-emelheti-is-a-foglalkoztatast/

Érdekes új könyvet publikált 2015 februárjában a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet, az ILO az Edward Elgar kiadóval közösen. A Janine Berg szerkesztette Labour Markets, Institutions and Inequality (Munkapiac, intézmények és egyenlőtenség) című könyv szerzői a munkapiaci intézményekkel foglalkoznak, és nagyon sok releváns információt tartalmaznak a hazai viták tekintetében is.

KÖZÉLET

Szili Katalinnak Semjén adott munkát a Miniszterelnökségen

http://nepszava.hu/cikk/1051668-szili-katalinnak-semjen-adott-munkat-a-miniszterelnoksegen/

Szili Katalin Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős kormányfőhelyettes felkérésére a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságán dolgozik, autonómiakoncepciók kidolgozásával foglalkozik – közölte a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője csütörtökön.

GAZDASÁG

Mégis készült hatástanulmány a boltzárról

http://www.origo.hu/itthon/20150320-megis-keszult-hatastanulmany-a-boltzarrol.html

Mégis készült hatástanulmány a vasárnapi boltbezárásról.

Zéró tolerancia a NAV szabályszegő dolgozóival szemben

http://figyelo.hu/cikkek/416993-ngm–zero-tolerancia-a-nav-szabalyszego-dolgozoival-szemben

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) – amely az államkassza bevételeinek csaknem 93 százalékáért felelős – alapvető követelmény, hogy összes dolgozója feddhetetlen legyen, és a jogszabályok maradéktalan betartásával végezze munkáját. A szabályokat megszegő alkalmazottakkal szemben zéró toleranciát kell alkalmazni – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön az MTI-vel.

EGYÉB

Nálunk jobban senki sem szúrt ki a gyermektelen szegényekkel

http://mfor.hu/cikkek/Senki_nem_szurt_ki_Europaban_ugy_a_gyermektelen_szegenyekkel__mint_mi.html

Azt, hogy európai összevetésben nálunk az egyik legmagasabb a fizetésekre rakódó munkavállalói terhek nagysága, tudjuk. Az viszont kevésbé ismert tény, hogy ez az arány nálunk nőtt a legnagyobb mértékben a válság kitörése óta.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és

SZEF Nyugdíjas Tagozatának továbbképzése

Tájékoztató   2022. november 23-án a SZEF Nyugdíjas Szervezete továbbképző konferenciát tartott a Benczúr Hotelben. A rendezvényen neves közgazdász egyetemi tanárok és szociológus tartott előadást a megjelent nyugdíjas szakszervezeti tagoknak.

Júliusi EGSZB vélemények

Az európai társadalmakat már eddig is súlyosan érintette a világjárvány, az ukrán válság pedig egy újabb hatalmas sokkhatás, amelyet leginkább társadalmaink legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő tagjai éreznek meg. Az elkövetkező uniós