Cikkajánló – 2015. március 19.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

A vegyészek is százszázalékos vasárnapi pótlékot akarnak

http://nol.hu/belfold/a-vegyeszek-is-szaz-szazalekos-vasarnapi-potlekot-akarnak-1522769

Az Alkotmánybírósághoz és az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordul a vegyipari szakszervezeti szövetség, mert elfogadhatatlannak tartják, hogy mostantól a kereskedelmi dolgozóknak a vasárnapi munkavégzés esetén százszázalékos pótlék jár, míg mások csak ennek felére jogosultak.

Tovább tart a vita a bérekről, sztrájkkal fenyegetnek

http://mno.hu/ahirtvhirei/tovabb-tart-a-vita-a-berekrol-sztrajkkal-fenyegetnek-1277846

Még mindig nem sikerült az autóbusz-közlekedési szakszervezetnek megállapodnia a Volán vezetőségével a bérekről.

Megtorpant a magyar foglalkoztatási tündérmese?

http://mfor.hu/cikkek/Megtorpant_a_magyar_foglalkoztatasi_tundermese__.html

A korábbi negyedévekben Európa élvonalában voltunk a foglalkoztatásunk bővülését illetően. Noha, éves bázison még mindig jól állunk, három hónap alatt megakadt a növekedés üteme.

Újabb botrány a Pick pécsi húsüzemében

http://www.bama.hu/baranya/gazdasag/ujabb-botrany-a-pick-pecsi-husuzemeben-602010

Most a bérelt munkaerő kifizetésével vannak gondok.

Titoktartás vagy versenytilalom?

http://www.munkajog.hu/rovatok/napi-hr/titoktartas-vagy-versenytilalom

A munkaviszonyoknál gyakran találkozhatunk azzal, hogy a munkáltatók vegyítik a munkaszerződésekben a munkavállalói titoktartás, illetve a versenytilalmi vagy korlátozó rendelkezések egyes elemeit.

Milliárdokról mondhatnak le a figyelmetlen munkavállalók

http://www.tozsdeforum.hu/szemelyes-penzugyek/napi-penzugyek/milliardokrol-mondhatnak-le-a-figyelmetlen-munkavallalok/

A tavalyi év során az OTP SZÉP kártya birtokosai naponta átlagosan több mint 150 millió forintnyi juttatást használtak fel kártyáikról. Ha ez a tendencia folytatódik, akkor az idei évben mindössze három hét alatt elfogyhatnak a lejáró egyenlegek. A 810 000 OTP SZÉP kártyán összesen még 2,4 milliárd forintnyi 2013-as feltöltés van. Ezeknek az összegeknek idén május 31-én lejár a felhasználási határideje. Érdemes tehát időben lépni.

Több nyugdíjat, táppénzt, gyedet szeretne? Létezik rá megoldás…

http://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Tobb_nyugdijat_tappenzt_gyedet_szeretne_Let_PRDD7T#utm_source=adozona.hu&utm_medium=email&utm_campaign=ado_weekly

Vannak, akik eldönthetik, hogy majdani nyugdíjuk és más pénzbeli tb-ellátásuk növelése érdekében a kötelezőnél több járulékot fizetnek. Megmutatjuk, kikre és milyen feltételekkel vonatkoznak ezek a szabályok.

Van betöltetlen állás, mégis sok a munkanélküli – nem jár eleget interjúkra a magyar

http://privatbankar.hu/karrier/van-betoltetlen-allas-megis-sok-a-munkanelkuli-nem-jar-eleget-interjukra-a-magyar-279131

Az elmúlt években folyamatosan csökken az új állásokra jelentkező pályázók száma. Miközben bővül a meghirdetett állások mennyisége, addig a Job felmérése szerint 5 év alatt átlagosan ötödére esett vissza a többnyire felsőfokú végzettséget igénylő pozíciókra érkező jelentkezések száma.

A fizikaiak felét keresték a szellemieknek

http://munkajog.hu/rovatok/munkaber/a-fizikaiak-felet-kerestek-a-szellemieknek

A szellemi foglalkozásúak átlagosan kétszer annyi bruttó fizetésért dolgoztak 2014-ben, mint a fizikaiak. A különbség a versenyszférában valamivel nagyobb, mint a költségvetési szektorban. Az InfoTandem heti infografikája.

Az üzemi tanács és a kölcsönzött munkavállalók

http://munkajog.hu/rovatok/szakertoi-blog/az-uzemi-tanacs-es-a-kolcsonzott-munkavallalok

A kétpólusú munkaviszonyra épülő kollektív munkajog szabályainak alkalmazása közel sem egyszerű a háromoldalú munkaerő-kölcsönzés esetén. Vajon mennyiben biztosított a kölcsönzött munkavállalók számára az üzemi tanácsi képviselet? Elveszik-e az érdekvédelem „két munkáltató között”?

GAZDASÁG

1000-2000 forintos spórolást hozhat a 7 milliárdos többletkiadás

http://tablet.mno.hu/hirtv_gazdasagi_hirei/1000-2000-forintos-sporolast-hozhat-a-7-milliardos-tobbletkiadas-1277398

A lakosság egy-két ezer forintot takaríthat meg évente, a katasztrófavédelemnek viszont akár hétmilliárd forint többletköltséget is okozhat a kéményseprés ellátása – a Magyarországi Kéményseprő-mesterek Szövetségének elnöke szerint. Leikauf Tibor a Hír TV-nek azt mondta, nem tudni, hogy az állam átveszi-e a magáncégeknél dolgozó kéményseprőket. A kormány 2016 január elsejétől államosítaná a szolgáltatást. A jogszabály elfogadásához kétharmados többség kell, az ellenzéki pártok közül a Jobbik már közölte, hogy nem szavazza meg az indítványt.

És ön fizet “cselédadót”?

http://hvg.hu/gazdasag/20150319_Es_on_fizet_cseledadot#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso&utm_content=default

Aki háztartási alkalmazottat foglalkoztat, annak havonta, vagy több hónapra szóló foglalkoztatás esetén a munkavégzés megkezdése előtt előre be kell jelentenie az adóhatóságnál, és havonta ezer forint regisztrációs díjat kell fizetnie. A Világgazdaság szerint egyre többen fizetik be a “cselédadót”.

EGYÉB

Magyar nyugdíjrekorderek: ki a legidősebb, ki a legfiatalabb?

http://www.penzcentrum.hu/nyugdij/magyar_nyugdijrekorderek_ki_a_legidosebb_ki_a_legfiatalabb.1044039.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator

Magyarországon a legfiatalabb nyugdíjas 51 éves, míg a legidősebb 110 – tudta meg a Pénzcentrum az ONYF-től. Jó hír viszont, hogy a 100 évesnél idősebbek idén már néhány százalékkal többen vannak, viszont így is csak az összlétszám néhány százalékát teszik ki.

Ez lehet a vasárnapi zárva tartás oka

http://www.policyagenda.hu/hu/nyitolap/ez-lehet-a-vasarnapi-zarva-tartas-oka

Az elmúlt hetek a legtöbb vitát kiváltó ügye a március közepétől életbe lépett vasárnapi zárva tartás kérdése volt. Sok magyarázat jelent meg, hogy mi volt ezzel a kormánynak a célja, és miért vállalta fel ennek a politikai kockázatát. A Policy Agenda megvizsgálta ezeket a teóriákat, és véleményünk szerint a magyarázat mögött semmiféle összeesküvés sincsen.

Ezeket törli ezentúl a Facebook

http://m.hvg.hu/tudomany/20150317_ezeket_torli_ezentul_a_facebook?s=hk

Frissítette úgynevezett közösségi alapelveit a Facebook. A közösségi oldal ebben a leírásban szabályozza, hogy mi fér el az oldalon, és milyen képeket, linkeket, megosztásokat fognak rövid időn belül törölni az üzenőfalakról. Súlyos esetben nem csak a posztot törlik, hanem a felhasználót is.

Egyre több adatot kérnek Orbánék a Facebooktól

http://hvg.hu/tudomany/20150317_Egyre_tobb_adatot_kernek_Orbanek_a_Facebo

A fél évvel korábbihoz képest több mint kétszer annyi felhasználó adatairól, üzeneteiről érdeklődött a Facebooknál valamilyen magyar kormányzati szerv 2014 utolsó hat hónapjában.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Nemzeti Konzultáció az oktatásért!

ORSZÁGOS TÜNTETÉS A BUDAPESTI KOSSUTH TÉREN! A Pedagógusok Szakszervezete és noÁr országos tüntetést szervez 2022. november 26-án! Kora délután a petíciónkat adjuk át a Belügyminisztérium képviselőjének, majd közösen átvonulunk a

Lefolyt 2022. évi közalkalmazotti reprezentativitás vizsgálat

A lefolyt 2022. évi közalkalmazotti reprezentativitás vizsgálat eredményeként a szakszervezeti konföderációk közül egyedüliként a SZEF érte el az országos közalkalmazotti reprezentatív konföderáció besoroláshoz szükséges 5%-ot meghaladó közalkalmazotti szakszervezeti tagság mértékét.