Cikkajánló – 2015. március 19.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

A vegyészek is százszázalékos vasárnapi pótlékot akarnak

http://nol.hu/belfold/a-vegyeszek-is-szaz-szazalekos-vasarnapi-potlekot-akarnak-1522769

Az Alkotmánybírósághoz és az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordul a vegyipari szakszervezeti szövetség, mert elfogadhatatlannak tartják, hogy mostantól a kereskedelmi dolgozóknak a vasárnapi munkavégzés esetén százszázalékos pótlék jár, míg mások csak ennek felére jogosultak.

Tovább tart a vita a bérekről, sztrájkkal fenyegetnek

http://mno.hu/ahirtvhirei/tovabb-tart-a-vita-a-berekrol-sztrajkkal-fenyegetnek-1277846

Még mindig nem sikerült az autóbusz-közlekedési szakszervezetnek megállapodnia a Volán vezetőségével a bérekről.

Megtorpant a magyar foglalkoztatási tündérmese?

http://mfor.hu/cikkek/Megtorpant_a_magyar_foglalkoztatasi_tundermese__.html

A korábbi negyedévekben Európa élvonalában voltunk a foglalkoztatásunk bővülését illetően. Noha, éves bázison még mindig jól állunk, három hónap alatt megakadt a növekedés üteme.

Újabb botrány a Pick pécsi húsüzemében

http://www.bama.hu/baranya/gazdasag/ujabb-botrany-a-pick-pecsi-husuzemeben-602010

Most a bérelt munkaerő kifizetésével vannak gondok.

Titoktartás vagy versenytilalom?

http://www.munkajog.hu/rovatok/napi-hr/titoktartas-vagy-versenytilalom

A munkaviszonyoknál gyakran találkozhatunk azzal, hogy a munkáltatók vegyítik a munkaszerződésekben a munkavállalói titoktartás, illetve a versenytilalmi vagy korlátozó rendelkezések egyes elemeit.

Milliárdokról mondhatnak le a figyelmetlen munkavállalók

http://www.tozsdeforum.hu/szemelyes-penzugyek/napi-penzugyek/milliardokrol-mondhatnak-le-a-figyelmetlen-munkavallalok/

A tavalyi év során az OTP SZÉP kártya birtokosai naponta átlagosan több mint 150 millió forintnyi juttatást használtak fel kártyáikról. Ha ez a tendencia folytatódik, akkor az idei évben mindössze három hét alatt elfogyhatnak a lejáró egyenlegek. A 810 000 OTP SZÉP kártyán összesen még 2,4 milliárd forintnyi 2013-as feltöltés van. Ezeknek az összegeknek idén május 31-én lejár a felhasználási határideje. Érdemes tehát időben lépni.

Több nyugdíjat, táppénzt, gyedet szeretne? Létezik rá megoldás…

http://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Tobb_nyugdijat_tappenzt_gyedet_szeretne_Let_PRDD7T#utm_source=adozona.hu&utm_medium=email&utm_campaign=ado_weekly

Vannak, akik eldönthetik, hogy majdani nyugdíjuk és más pénzbeli tb-ellátásuk növelése érdekében a kötelezőnél több járulékot fizetnek. Megmutatjuk, kikre és milyen feltételekkel vonatkoznak ezek a szabályok.

Van betöltetlen állás, mégis sok a munkanélküli – nem jár eleget interjúkra a magyar

http://privatbankar.hu/karrier/van-betoltetlen-allas-megis-sok-a-munkanelkuli-nem-jar-eleget-interjukra-a-magyar-279131

Az elmúlt években folyamatosan csökken az új állásokra jelentkező pályázók száma. Miközben bővül a meghirdetett állások mennyisége, addig a Job felmérése szerint 5 év alatt átlagosan ötödére esett vissza a többnyire felsőfokú végzettséget igénylő pozíciókra érkező jelentkezések száma.

A fizikaiak felét keresték a szellemieknek

http://munkajog.hu/rovatok/munkaber/a-fizikaiak-felet-kerestek-a-szellemieknek

A szellemi foglalkozásúak átlagosan kétszer annyi bruttó fizetésért dolgoztak 2014-ben, mint a fizikaiak. A különbség a versenyszférában valamivel nagyobb, mint a költségvetési szektorban. Az InfoTandem heti infografikája.

Az üzemi tanács és a kölcsönzött munkavállalók

http://munkajog.hu/rovatok/szakertoi-blog/az-uzemi-tanacs-es-a-kolcsonzott-munkavallalok

A kétpólusú munkaviszonyra épülő kollektív munkajog szabályainak alkalmazása közel sem egyszerű a háromoldalú munkaerő-kölcsönzés esetén. Vajon mennyiben biztosított a kölcsönzött munkavállalók számára az üzemi tanácsi képviselet? Elveszik-e az érdekvédelem „két munkáltató között”?

GAZDASÁG

1000-2000 forintos spórolást hozhat a 7 milliárdos többletkiadás

http://tablet.mno.hu/hirtv_gazdasagi_hirei/1000-2000-forintos-sporolast-hozhat-a-7-milliardos-tobbletkiadas-1277398

A lakosság egy-két ezer forintot takaríthat meg évente, a katasztrófavédelemnek viszont akár hétmilliárd forint többletköltséget is okozhat a kéményseprés ellátása – a Magyarországi Kéményseprő-mesterek Szövetségének elnöke szerint. Leikauf Tibor a Hír TV-nek azt mondta, nem tudni, hogy az állam átveszi-e a magáncégeknél dolgozó kéményseprőket. A kormány 2016 január elsejétől államosítaná a szolgáltatást. A jogszabály elfogadásához kétharmados többség kell, az ellenzéki pártok közül a Jobbik már közölte, hogy nem szavazza meg az indítványt.

És ön fizet “cselédadót”?

http://hvg.hu/gazdasag/20150319_Es_on_fizet_cseledadot#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso&utm_content=default

Aki háztartási alkalmazottat foglalkoztat, annak havonta, vagy több hónapra szóló foglalkoztatás esetén a munkavégzés megkezdése előtt előre be kell jelentenie az adóhatóságnál, és havonta ezer forint regisztrációs díjat kell fizetnie. A Világgazdaság szerint egyre többen fizetik be a “cselédadót”.

EGYÉB

Magyar nyugdíjrekorderek: ki a legidősebb, ki a legfiatalabb?

http://www.penzcentrum.hu/nyugdij/magyar_nyugdijrekorderek_ki_a_legidosebb_ki_a_legfiatalabb.1044039.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator

Magyarországon a legfiatalabb nyugdíjas 51 éves, míg a legidősebb 110 – tudta meg a Pénzcentrum az ONYF-től. Jó hír viszont, hogy a 100 évesnél idősebbek idén már néhány százalékkal többen vannak, viszont így is csak az összlétszám néhány százalékát teszik ki.

Ez lehet a vasárnapi zárva tartás oka

http://www.policyagenda.hu/hu/nyitolap/ez-lehet-a-vasarnapi-zarva-tartas-oka

Az elmúlt hetek a legtöbb vitát kiváltó ügye a március közepétől életbe lépett vasárnapi zárva tartás kérdése volt. Sok magyarázat jelent meg, hogy mi volt ezzel a kormánynak a célja, és miért vállalta fel ennek a politikai kockázatát. A Policy Agenda megvizsgálta ezeket a teóriákat, és véleményünk szerint a magyarázat mögött semmiféle összeesküvés sincsen.

Ezeket törli ezentúl a Facebook

http://m.hvg.hu/tudomany/20150317_ezeket_torli_ezentul_a_facebook?s=hk

Frissítette úgynevezett közösségi alapelveit a Facebook. A közösségi oldal ebben a leírásban szabályozza, hogy mi fér el az oldalon, és milyen képeket, linkeket, megosztásokat fognak rövid időn belül törölni az üzenőfalakról. Súlyos esetben nem csak a posztot törlik, hanem a felhasználót is.

Egyre több adatot kérnek Orbánék a Facebooktól

http://hvg.hu/tudomany/20150317_Egyre_tobb_adatot_kernek_Orbanek_a_Facebo

A fél évvel korábbihoz képest több mint kétszer annyi felhasználó adatairól, üzeneteiről érdeklődött a Facebooknál valamilyen magyar kormányzati szerv 2014 utolsó hat hónapjában.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás Debrecen 1. ciklus 1. nap

“Örülök neki, hogy nagyon sok mindenben megerősített ez az alkalom. Nagyon sok probléma van, amit meg kell oldani, és az a fajta szemlélet, amit ma képviseltetek, az megerősített, hogy jó

Tisztes Munka Világnapja esemény

Nem csak az augusztusi életveszélyes kormányzati tervezet, hanem a közszolgáltatások ágazatait érintő évek óta tartó folyamatos átalakításnak nevezett rombolások, amelyek veszélyeztetik a biztonságos és színvonalas munkavégzést. Ezért Dr. Dudás Katalin

Nem létező szociális párbeszéd

Mára semmi látszata sem maradt annak, hogy a magyar kormány partnerként tekint a szakszervezetekre. Teljesen ignorálják a szociális párbeszéd intézményét. Mind a hat szakszervezeti konföderáció csatlakozott a közös nyilatkozathoz az

Az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezetével egyeztettünk

Az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete (ILO) 3 konföderáció képviselőivel egyeztetett a hazai szociális párbeszéd kérdéseiről 2023. szeptember 26-án, Budapesten. A tanácskozáson kiemelt téma volt az állam és a szakszervezetek kapcsolata,