Cikkajánló – 2015. március 18.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Szakszervezeti javaslat a munka törvénykönyve módosítására

http://www.hirado.hu/2015/03/17/szakszervezeti-javaslat-a-munka-torvenykonyve-modositasara/?source=hirkereso

A munka törvénykönyve és a sztrájktörvény módosító javaslatait kedden véglegesítette a Magyar Szakszervezeti Szövetség, a Munkástanácsok, a Liga, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, kiegészülve egyes – egyebek mellett a mozdonyvezetői – ágazatok szakértőivel.

Egyik 32, másik 24…

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=185477

 

Hallgassa meg

Mindenképpen foglalkozni kell azzal, hogy a pedagógusok hogyan érzik magukat az iskolákban, a helyzet javítása érdekében nagyon komoly egyeztetés folyik jelenleg a Pedagógusok Szakszervezetével – mondta egy lapinterjúban a köznevelésért felelős államtitkár.

Az arcátlanság szociológiája

http://nol.hu/velemeny/az-arcatlansag-szociologiaja-1522427

Talán ha pontosabban nevén neveznénk a jelenségeket, akkor jobban értenénk egymást és változtatni is tudnánk ezen a mai megrekedtségen. Jó lenne tisztázni például, hogyan hívjuk azt leépülési folyamatot, amely az országban zajlik. A legtöbben „balkanizálódást” emlegetnek, de ez sértheti déli barátainkat, azon kívül megfoghatatlanul általános, ezerféle hiányra vonatkozhat, s talán ma már nem is mindenre igaz.

Látszattárgyalások a boltbezárások körül

http://nepszava.hu/cikk/1051439-latszattargyalasok-a-boltbezarasok-korul/

Magyar szakszervezetek a VOSZ-szal közösen népszavazást kezdeményeznek a vasárnapi zárva tartás eltörlésére – olvasható a Klubrádió nemzetközi lapszemléjében.

Sztrájkot hirdettek a buszosok a Dél-Dunántúlon

http://www.hirado.hu/2015/03/17/sztrajkot-hirdettek-a-buszosok-a-del-dunantulon/?source=hirkereso

A napi több mint ötezer járatból 550 járat fog kimaradni. A szakszervezet 5,2 százalékos béremelést szeretne a megajánlott 2,4 százalék helyett.

Egy helyben áll az egyenjogúsági harc

http://www.metropol.hu/itthon/cikk/1297118

A kisgyermekes anyák munka világába való visszatérésében nagy különbségek vannak a kevésbé és a jobban képzettek közt.

Mire számíthat az Y generáció a munkaerő piacon?

http://figyelo.hu/cikkek/416876-mire-szamithat-az-y-generacio-a-munkaero-piacon

A Műegyetemi Állásbörze kiváló lehetőséget nyújt a diplomás pályakezdőknek és a néhány éve már aktívan állást kereső Y generáció tagjainak is.

Emmi: több orvost sikerült itthon tartani

http://www.munkajog.hu/rovatok/hirek/emmi-tobb-orvost-sikerult-itthon-tartani

A tárca szerint a rezidens támogatási program miatt vállal kevesebb orvos munkát külföldön.

Így doppingolnak 3 millióan a munkahelyen

http://karrier-tanacsok.monster.hu/A-munkahelyen/Munka-es-maganelet-egyensulya/dopping-munkahely/article.aspx?WT.mc_n=hirkereso

A német betegbiztosító (DAK) friss jelentése szerint a német munkavállalók 6,7 százaléka – körülbelül 3 millióan – szednek valamilyen gyógyszert, hogy a munkahelyükön megállják a helyüket: leküzdjék a fáradtságot, a stresszt, félelmeiket. A szerek hatása azonban veszélyes: a szívritmuszavartól a szédülésen át a személyiség megváltozásáig sokféle következmény előfordulhat.

KÖZÉLET

Megjelent a vasárnap is nyitva tartható üzletek engedélyezéséről szóló rendelet

http://www.trademagazin.hu/hirek-es-cikkek/piaci-hirek/megjelent-a-vasarnap-is-nyitva-tarthato-uzletek-engedelyezeserol-szolo-rendelet.html

A vasárnap is nyitva tartható üzletek engedélyezésének menetéről szóló kormányrendelet a keddi Magyar Közlönyben jelent meg.

OGY – Krónika 2. (határozathozatalok)

http://hir.ma/belfold/ogy-kronika-2-hatarozathozatalok/498606

Az Áder János által visszaküldött államigazgatást érintő törvénymódosítás rövid vitájával, majd határozathozatalokkal folytatta munkáját az Országgyűlés kedden reggel.

GAZDASÁG

Április végére meglesz a jövő évi költségvetés tervezete

http://www.napigazdasag.hu/cikk/38710/

A kormány április végéig nyújtja be a 2016. évi költségvetési törvényjavaslatot az Országgyűlésnek a tervek szerint. A megszokottnál korábbi időpont elősegíti a közpénzügyi tervezhetőséget és kiszámíthatóságot – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI érdeklődésére kedden. A tárca tudatta: a parlament a tavaszi ülésszakon elfogadhatja a jövő évi büdzsét.

EGYÉB

Itt a lista: vasárnaponként ezek az üzletek, és így lehetnek nyitva

http://adozona.hu/munkajog/Ezek_az_uzletek_es_igy_lehetnek_nyitva_vasa_G6NDI1.aspx#rss

Március 15-e óta az üzletek – meghatározott kivételektől eltekintve – vasárnap és munkaszüneti napokon zárva tartanak. Cikkünkben részletezzük, mely üzletek, és milyen megkötések mellett tarthatnak nyitva a hét utolsó napján.

Új részekkel, új helyen folytatódik a Munkaügyek

http://www.origo.hu/teve/20150316-uj-reszekkel-folytatodik-a-munkaugyek-a-duna-tv-n.html

Március 19-től új részekkel kerül képernyőre a Munkaügyek a megújult Duna TV-n, az elsőben a nőnap lesz a téma.

Oktatás: munkatervet dolgoz ki az EU

http://www.hirado.hu/2015/03/17/oktatas-munkatervet-dolgoz-ki-az-eu/?source=hirkereso

Munkatervet dolgoz ki az Európai Bizottság az oktatás feladatairól az európai biztonság és társadalmi kohézió erősítésében – közölte az MTI-vel kedden Párizsban Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztosa az uniós szakminiszterek rendkívüli találkozóját követően.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az