Cikkajánló – 2015. március 17.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

91 embert leépít a Rail Cargo, tüntetnek a vasutasok

http://hvg.hu/kkv/20150316_91_embert_leepit_a_Rail_Cargo_tuntetnek_a#rss

A Rail Cargo Hungaria Zrt. (RCH) vezetése március 12-én 91 fős csoportos létszámleépítést jelentett be, amit idén még további létszámcsökkentések követhetnek, legalábbis ettől tartanak a vasutas szakszervezetek. A tüntetést az osztrák nagykövetség elé tervezik a vasutasok.

Lázár megígérte: megkapják elmaradt pénzüket a dolgozók

http://www.origo.hu/gazdasag/20150316-lazar-megigerte-megkapjak-elmaradt-penzuket-a-dolgozok.html

Lázár János szerint sürgősen ki kell fizetni, ami jár, ezért felvette a kapcsolatot a fejlesztési tárcával, hogy megtörténjen a kifizetés. Eddig mindenki a miniszter engedélyére várt, de jóváhagyásra nincs is szükség. 

Felmentési okok rendszere a közszolgálatban

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkahely/felmentesi-okok-rendszere-a-kozszolgalatban

A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (a továbbiakban: Kttv.) szerinti kormányzati szolgálati jogviszony, illetve közszolgálati jogviszony munkáltató általi egyoldalú megszüntetési jogcíme a felmentés. A felmentés nem más, mint a munkáltató akaratnyilvánítása, jognyilatkozata arról, hogy a közszolgálati tisztviselő vele fennálló jogviszonyát meg kívánja szüntetni. Cikkünkben a felmentési okok két nagy csoportját tekintjük át, érintve a szabályozásban előforduló bizonytalan pontokat is.

Vágóhídra terelt munkások – nagy zűr a pécsi Pick-üzemben

http://hvg.hu/kkv/20150316_vagohidra_terelt_munkasok_zur_pecsi_pick

Ismét forrnak az indulatok a pécsi Pick-üzemben, ahol éppen csak le tudták szerelni a február végi sztrájkot. Most azonban nem az óriáscég alkalmazottai, hanem az azzal szerződött munkaközvetítő bérmunkásainál borult ki a bili. A gyártósor szervezésével megbízott férfi feketemunka miatt tett bejelentést a munkaügyi felügyeletnél, közben állítja: a munkaközvetítő vállalkozó néhányuknak egy fillért sem adott, míg a többieknek a bejelentett minimálbér felett, saját zsebből fizetett.

Egyre népszerűbb az egészségfejlesztés a munkahelyeken

http://www.vg.hu/vallalatok/egyre-nepszerubb-az-egeszsegfejlesztes-a-munkahelyeken-446200

A világ multinacionális vállalatainak több mint fele indított egészségfejlesztő programot a munkavállalói megbetegedések leredukálására. Bár az egészségfejlesztés egyre fontosabb kérdés a munkáltatók számára, a magyar cégek több mint 40 százaléka még semmilyen programot nem hajtott végre dolgozói fitten tartásának érdekében.

Mi minősül szolgálati időnek? Minden részletre figyelni kell!

http://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Mi_minosul_szolgalati_idonek_Minden_reszlet_ZTBK8C.aspx#rss

A felperes vitatta, hogy a doktoranduszi időszakot a tb-szervek nem vették figyelembe szolgálati időként. A keresetét elutasító munkaügyi bíróságot a Kúria új eljárásra kötelezte.

Tovább nőnek a tanárbérek

http://mno.hu/magyar_nemzet_belfoldi_hirei/tovabb-nonek-a-tanarberek-1277530

Legalább hatezer, legfeljebb tizennyolcezer forint bruttó fizetésemelésre számíthatnak szeptembertől a diplomás pedagógusok: a főiskolai végzettségűek bére 3,43, az egyetemet végzettek fizetése 3,79 százalékkal nő – tudta meg lapunk. Az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi) kapott adatok szerint mindez azt jelenti, hogy pedagógus I. kategóriában végzettségtől és a pályán töltött évek számától függően 145 ezertől 359 ezer forintig terjednek majd fizetések, míg a pedagógus II. kategória illetményei 257 és 387 ezer forint között alakulnak a következő tanévben.

Mit adtak nekünk a hipermarketek?

http://index.hu/gazdasag/defacto/2015/03/16/mit_adtak_nekunk_a_hipermarketek/

A mérlegadatok azt mutatják, hogy a nagyobb méretű boltok jelentősen hatékonyabbak, és magasabb béreket fizetnek, mint kisebb méretű társaik. A külföldi tulajdonú üzletek is hatékonyabbak, mint a hasonló méretű hazai tulajdonú boltok. Így a nagyobb méretű és külföldi boltokat sújtó kormányzati intézkedések a hatékonyság csökkenéséhez, az árak emelkedéséhez és a bérek csökkenéséhez vezethetnek.

Beleszámít a gyes a nyugdíjba

http://ado.hu/rovatok/tb-nyugdij/beleszamit-a-gyes-a-nyugdijba

Nyugdíjszerző időnek minősül, azonban nem tekinthető munkaviszonynak fizetés nélküli szabadságnál sem. Döntött a Kúria.

KÖZÉLET

Gödöllő örökös polgármestere nagyon nekiment a hatalmasoknak

http://444.hu/2015/03/16/godollo-orokos-polgarmestere-nagyon-nekiment-a-hatalmasoknak/

Gödöllőnek a rendszerváltás óta csak egy polgármestere volt: Gémesi György. Az egykori MDF-es politikus a városvezetés mellett a magyar és az európai önkormányzati szerveződésekben is aktív, ő a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, és az EU Régiók Bizottsága nevű fórumán is tevékenykedik.

EGYÉB

Összejött a bliccelőknek az egymilliárd

http://www.napigazdasag.hu/cikk/38649/

Előreláthatóan jelentősen csökken a bliccelők száma a budapesti tömeg­közlekedési eszközökön az elektronikus jegy év végi bevezetése után. Jelenleg a pótdíjakból beérkező forrásokat elviszik az ellenőrzésre fordított kiadások.

Felújítás miatt bezárják a Nyugati pályaudvart

http://www.turizmusonline.hu/cikk/felujitas_miatt_bezarjak_a_nyugati_palyaudvart

A MÁV a Nyugati pályaudvar felújítását tervezi, de a munkálatok megkezdésének időpontjáról még nem született végleges döntés – közölte a vasúttársaság az MTI megkeresésére pénteken. Előzőleg az Indóház vasúti magazin weboldala arról számolt be, hogy június végétől július elejéig két hétre bezárják a Nyugati pályaudvart.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Tisztes Munka Világnapja esemény

Nem csak az augusztusi életveszélyes kormányzati tervezet, hanem a közszolgáltatások ágazatait érintő évek óta tartó folyamatos átalakításnak nevezett rombolások, amelyek veszélyeztetik a biztonságos és színvonalas munkavégzést. Ezért Dr. Dudás Katalin

Szakszervezeti tagdíjlevonásról a Klubrádióban

Csóti Csabát nyilatkozott a szakszervezeti tagdíjlevonást tiltó jogszabálymódosításról a Kluburádió Szolidaritás című műsorában. Meghallgatom a teljes Szolidarítás 2023. szeptember 27., szerdai c. műsorát.. Meghallgatom Csóti Csaba: Közalkalmazotti szakszervezetek helyzete c,

A SZEF tagszervezetei a Lakásmeneten

Küzdünk a közjó érdekében A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma mint a közszolgáltatásokban dolgozókat tömörítő szakszervezeti szövetség hosszú évek óta dolgozik együtt a lakhatásban érintett szervezetekkel, hogy megoldásokat találjanak az egyre mélyülő

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a