Cikkajánló – 2015. március 17.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

91 embert leépít a Rail Cargo, tüntetnek a vasutasok

http://hvg.hu/kkv/20150316_91_embert_leepit_a_Rail_Cargo_tuntetnek_a#rss

A Rail Cargo Hungaria Zrt. (RCH) vezetése március 12-én 91 fős csoportos létszámleépítést jelentett be, amit idén még további létszámcsökkentések követhetnek, legalábbis ettől tartanak a vasutas szakszervezetek. A tüntetést az osztrák nagykövetség elé tervezik a vasutasok.

Lázár megígérte: megkapják elmaradt pénzüket a dolgozók

http://www.origo.hu/gazdasag/20150316-lazar-megigerte-megkapjak-elmaradt-penzuket-a-dolgozok.html

Lázár János szerint sürgősen ki kell fizetni, ami jár, ezért felvette a kapcsolatot a fejlesztési tárcával, hogy megtörténjen a kifizetés. Eddig mindenki a miniszter engedélyére várt, de jóváhagyásra nincs is szükség. 

Felmentési okok rendszere a közszolgálatban

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkahely/felmentesi-okok-rendszere-a-kozszolgalatban

A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (a továbbiakban: Kttv.) szerinti kormányzati szolgálati jogviszony, illetve közszolgálati jogviszony munkáltató általi egyoldalú megszüntetési jogcíme a felmentés. A felmentés nem más, mint a munkáltató akaratnyilvánítása, jognyilatkozata arról, hogy a közszolgálati tisztviselő vele fennálló jogviszonyát meg kívánja szüntetni. Cikkünkben a felmentési okok két nagy csoportját tekintjük át, érintve a szabályozásban előforduló bizonytalan pontokat is.

Vágóhídra terelt munkások – nagy zűr a pécsi Pick-üzemben

http://hvg.hu/kkv/20150316_vagohidra_terelt_munkasok_zur_pecsi_pick

Ismét forrnak az indulatok a pécsi Pick-üzemben, ahol éppen csak le tudták szerelni a február végi sztrájkot. Most azonban nem az óriáscég alkalmazottai, hanem az azzal szerződött munkaközvetítő bérmunkásainál borult ki a bili. A gyártósor szervezésével megbízott férfi feketemunka miatt tett bejelentést a munkaügyi felügyeletnél, közben állítja: a munkaközvetítő vállalkozó néhányuknak egy fillért sem adott, míg a többieknek a bejelentett minimálbér felett, saját zsebből fizetett.

Egyre népszerűbb az egészségfejlesztés a munkahelyeken

http://www.vg.hu/vallalatok/egyre-nepszerubb-az-egeszsegfejlesztes-a-munkahelyeken-446200

A világ multinacionális vállalatainak több mint fele indított egészségfejlesztő programot a munkavállalói megbetegedések leredukálására. Bár az egészségfejlesztés egyre fontosabb kérdés a munkáltatók számára, a magyar cégek több mint 40 százaléka még semmilyen programot nem hajtott végre dolgozói fitten tartásának érdekében.

Mi minősül szolgálati időnek? Minden részletre figyelni kell!

http://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Mi_minosul_szolgalati_idonek_Minden_reszlet_ZTBK8C.aspx#rss

A felperes vitatta, hogy a doktoranduszi időszakot a tb-szervek nem vették figyelembe szolgálati időként. A keresetét elutasító munkaügyi bíróságot a Kúria új eljárásra kötelezte.

Tovább nőnek a tanárbérek

http://mno.hu/magyar_nemzet_belfoldi_hirei/tovabb-nonek-a-tanarberek-1277530

Legalább hatezer, legfeljebb tizennyolcezer forint bruttó fizetésemelésre számíthatnak szeptembertől a diplomás pedagógusok: a főiskolai végzettségűek bére 3,43, az egyetemet végzettek fizetése 3,79 százalékkal nő – tudta meg lapunk. Az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi) kapott adatok szerint mindez azt jelenti, hogy pedagógus I. kategóriában végzettségtől és a pályán töltött évek számától függően 145 ezertől 359 ezer forintig terjednek majd fizetések, míg a pedagógus II. kategória illetményei 257 és 387 ezer forint között alakulnak a következő tanévben.

Mit adtak nekünk a hipermarketek?

http://index.hu/gazdasag/defacto/2015/03/16/mit_adtak_nekunk_a_hipermarketek/

A mérlegadatok azt mutatják, hogy a nagyobb méretű boltok jelentősen hatékonyabbak, és magasabb béreket fizetnek, mint kisebb méretű társaik. A külföldi tulajdonú üzletek is hatékonyabbak, mint a hasonló méretű hazai tulajdonú boltok. Így a nagyobb méretű és külföldi boltokat sújtó kormányzati intézkedések a hatékonyság csökkenéséhez, az árak emelkedéséhez és a bérek csökkenéséhez vezethetnek.

Beleszámít a gyes a nyugdíjba

http://ado.hu/rovatok/tb-nyugdij/beleszamit-a-gyes-a-nyugdijba

Nyugdíjszerző időnek minősül, azonban nem tekinthető munkaviszonynak fizetés nélküli szabadságnál sem. Döntött a Kúria.

KÖZÉLET

Gödöllő örökös polgármestere nagyon nekiment a hatalmasoknak

http://444.hu/2015/03/16/godollo-orokos-polgarmestere-nagyon-nekiment-a-hatalmasoknak/

Gödöllőnek a rendszerváltás óta csak egy polgármestere volt: Gémesi György. Az egykori MDF-es politikus a városvezetés mellett a magyar és az európai önkormányzati szerveződésekben is aktív, ő a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, és az EU Régiók Bizottsága nevű fórumán is tevékenykedik.

EGYÉB

Összejött a bliccelőknek az egymilliárd

http://www.napigazdasag.hu/cikk/38649/

Előreláthatóan jelentősen csökken a bliccelők száma a budapesti tömeg­közlekedési eszközökön az elektronikus jegy év végi bevezetése után. Jelenleg a pótdíjakból beérkező forrásokat elviszik az ellenőrzésre fordított kiadások.

Felújítás miatt bezárják a Nyugati pályaudvart

http://www.turizmusonline.hu/cikk/felujitas_miatt_bezarjak_a_nyugati_palyaudvart

A MÁV a Nyugati pályaudvar felújítását tervezi, de a munkálatok megkezdésének időpontjáról még nem született végleges döntés – közölte a vasúttársaság az MTI megkeresésére pénteken. Előzőleg az Indóház vasúti magazin weboldala arról számolt be, hogy június végétől július elejéig két hétre bezárják a Nyugati pályaudvart.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és