Cikkajánló – 2015. március 16.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Veszélyben egy szakma és a lakosság biztonsága  

http://www.szakszervezet.net/hu/fohirek/371-hvdsz-2000-szakszervezet

A Belügyminisztérium által készített törvénytervezet szerint ez év novemberétől már a katasztrófavédelem végezné a kéményseprő tevékenységet, látná el ezt a közszolgáltatást. Ezzel sem a szakmai, sem a szakszervezetek nem értenek egyet. Olyan bizonytalanságot, biztonsági kockázatot, dolgozói ellehetetlenülést eredményezne ennek a javaslatnak az elfogadása, amely elfogadhatatlan.

Szakszervezet: veszélyben a kéményseprő szakma és a lakosság biztonsága is

http://www.hirado.hu/2015/03/13/szakszervezet-veszelyben-a-kemenysepro-szakma-es-a-lakossag-biztonsaga-is/?source=hirkereso

A szakszervezet szerint a helyzetért a kormány műszaki és gazdasági hozzáértést nélkülöző döntései a felelősek.

Nem hagyják feledésbe merülni Márkushegy emlékét

http://www.kemma.hu/komarom-esztergom/kozelet/nem-hagyjak-feledesbe-merulni-markushegy-emleket-601368

Elsősorban a hivatalos kapcsolatfelvétel volt az indítóoka az oroszlányi városvezetés és a bányász szakszervezet prominenseinek keddi találkozójának, de a közös programszervezés, a hagyományőrzés szintén felmerült a kötetlen beszélgetés során.

Béremelés helyett koncepciós eljárás a BKV-nál

http://www.napiaszonline.hu/aktualis/beremeles-helyett-koncepcios-eljaras-a-bkvnal_50957/

Koncepciós megfélemlítési akcióval igyekszik elterelni a BKV vezetése a figyelmet arról, hogy nem akar béremelést adni idén a dolgozóknak – állítja a cég egyik szakszervezete annak kapcsán, hogy a menedzsment törvénytelen eljárást indított az egyik érdekvédelmi vezető ellen, aki nyilvánosságra hozta – egyéb visszásságokkal együtt –, hogy a 3-as metró Kőér utcai remízében több dolgozót rendszeresen létszámleépítéssel fenyegetnek a helyi vezetők.

A vasárnapi boltbezárás számokban: több százezer dolgozót érinthet

http://privatbankar.hu/kkv/a-vasarnapi-boltbezaras-szamokban-tobb-szazezer-dolgozot-erinthet-278948

Nagyon nem tűnik szerencsésnek a vasárnapi zárva tartás bevezetése, egy egyébként is nehezebb helyzetben lévő szektort terhelnek tovább. Több mint 226 ezer ember érintene, ugyanis ennyi alkalmazott dolgozik 3 vagy annál több főt foglalkoztató kiskereskedelmi vállalkozásnál.

Az Ab-hoz fordulnak a vasárnapi bérpótlék miatt

http://mno.hu/ahirtvhirei/az-ab-hoz-fordulnak-a-vasarnapi-berpotlek-miatt-1277055

Az Alkotmánybírósághoz fordulnak a szakmai szervezetek, amennyiben a vasárnapi bérpótlékot a törvényalkotási bizottság javaslatának megfelelően szabályozza a parlament – nyilatkozta a Hír TV-nek a Vállalkozók Országos Szövetségének főtitkára.

Melós vagy Ausztriában? Akkor figyelj!

http://vaol.hu/gazdasag/melos-vagy-ausztriaban-1685449

2011-től korlátlanul fogad Magyarországról munkásokat Ausztria.

Mi változott ma a Munka törvénykönyvében

https://drive.google.com/file/d/0B0DIi1jq4VisR29LV3pYWjJBRE0/view?pli=1

A változások a vasárnapi munkavégzést érintik.

Jogeset: köztisztviselő jogviszonya

http://munkajog.hu/rovatok/munkahely/jogeset-koztisztviselo-jogviszonya

A jogviszony megszüntetése iránt a köztisztviselő (kormánytisztviselő, közalkalmazott) által előterjesztett kérelem önmagában – a munkáltató felmentő intézkedése hiányában – a jogviszony megszűnéséhez akkor sem vezethet, amennyiben a törvény a munkáltató részére – ez irányú kérelem alapján – kötelező felmentést ír elő (1992. évi XXII. törvény 17. § (2) bekezdés, 2010. évi LVIII. törvény 76. § (2) bekezdés).

A hét kérdése: munkaidő vagy utazási idő?

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkaido/a-het-kerdese-munkaido-vagy-utazasi-ido

A gyermekvédelemben kötetlen munkarendben dolgozó, területi munkát végző (nem kiküldetés alapján) munkavállalók esetében kérem szíves állásfoglalását: mi számít munkaidőnek, mi számít utazási időnek? Példa 1.: a dolgozó reggel 8 órakor saját autójával indul területre, 9 órára érkezik meg a munkavégzés helyére, egy gyerekotthonba. Példa 2.: a dolgozó lakása előtt 9 órakor beül a hivatásos gépkocsivezető által vezetett gépkocsiba, 10 órakor érkezik meg a nevelőszülői családhoz.

Kisgyerekes anya dolgozna…

http://www.nokorszak.hu/csalad/kisgyerekes-anya-dolgozna

Ismerek egy olyan céget – magam is dolgoztam ott – ahol a dolgozók kilencven százaléka kisgyerekes nő. Nem azért ilyen jó az arány, mert a tulajdonos kifejezetten így tervezte a foglalkoztatást, hanem azért, mert szinte minden munkatárs nő, többnyire fiatal nő, és sorban mentek el szülési szabadságra.

A feldolgozóipar a fő foglalkoztató

http://ado.hu/rovatok/munkaugyek/a-feldolgozoipar-a-fo-foglalkoztato

A teljes munkaidőben dolgozók 66 százalékát a versenyszféra alkalmazta 2014-ben. A legtöbben a feldolgozóipar különféle alágazataiban kaptak munkát, míg a második legnagyobb foglalkoztató az egészségügy volt. Az InfoTandem heti infografikája.

Szép lesz a szépkor? Kemény világ vár a jövő nyugdíjasaira

http://www.sonline.hu/somogy/kozelet/szep-lesz-a-szepkor-kemeny-vilag-var-a-jovo-nyugdijasaira-601465

Tíz magyarból hét szerint, ha eljön az ideje, az állami nyugdíj nem lesz elegendő a megélhetéséhez, ennek ellenére alig négy mondhatja el magáról, hogy rendelkezik valamilyen megtakarítással, s mindössze tizenkét százalékuknak van konkrétan nyugdíjcélú befektetése – derült ki egy felmérésből. Mely arra is rámutat, a megkérdezettek fele gondolja, mire eléri a korhatárt, meglesz az elegendő szolgálati éve, hogy nyugdíjba vonuljon.

Kétszáz közmunkást vett fel a közmédia

http://www.hir24.hu/belfold/2015/03/13/ketszaz-kozmunkast-vett-fel-a-kozmedia/

Rájuk bízzák a régi, archív anyagok feldolgozását és megőrzését az utókornak. Korábban panaszt tett emiatt egy kirúgott közmédiás dolgozó.

KÖZÉLET

Kossuth-díj 2015: íme valamennyi díjazott

http://www.zene.hu/20150315_kossuthdij_2015_ime_valamennyi_dijazott

Magyarország köztársasági elnöke – a kormány előterjesztésére – nemzeti ünnepünk, március 15. alkalmából Kossuth-díjakat adott át, íme a díjazottak névsora.

GAZDASÁG

Nagy bukta a Tescónak, Sparnak: ennyi boltjukat kell bezárni – a 11. hét hírei

http://www.penzcentrum.hu/vasarlas/nagy_bukta_a_tesconak_sparnak_ennyi_boltjukat_kell_bezarni_a_11_het_hirei.1044029.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator

Talán az elmúlt évek egyik legjelentősebb törvénye lépett ma életbe, amellyel a 11. héten is kiemelten foglalkozott a Pénzcentrum.

A Spar üzent a kormánynak

http://www.origo.hu/gazdasag/20150313-a-spar-otletel-a-vasarnapi-boltzarrol.html

Meghosszabbítja üzletei nyitva tartását a Spar is a március 15-e után életbe lépő vasárnapi boltzár miatt. A Spar azt írja, az új szabályozást a nemzetközi gyakorlattal összeegyeztethetőnek tartja, de azért adna néhány tippet a kormánynak, miként lehet a kereskedelemben dolgozók érdekeit még védeni.

EGYÉB

Nem kérdezik, mit eszel, van-e krumplid

http://index.hu/belfold/2015/03/13/szegenyseg_nyugdij_nyugdijminimum_segely/

28 500 forint ma az öregségi nyugdíjminimum Magyarországon. Majdnem négyezren vannak, akiknek nagyjából ennyiből kellene túlélniük. Többek közt őket érinti legsúlyosabban a segélyezési rendszer átalakítása, mert kiszolgáltatta őket az önkormányzati képviselőik szociális érzékenységének. A 65 éves Székely Antalné Erzsike még a szerencsésebbek közé tartozik. Havi 34 200 forintos nyugdíjából Újpesten él, egymaga. Megkértük, mondja el, hogyan tud ennyiből végigcsinálni egy hónapot.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és

SZEF Nyugdíjas Tagozatának továbbképzése

Tájékoztató   2022. november 23-án a SZEF Nyugdíjas Szervezete továbbképző konferenciát tartott a Benczúr Hotelben. A rendezvényen neves közgazdász egyetemi tanárok és szociológus tartott előadást a megjelent nyugdíjas szakszervezeti tagoknak.

Júliusi EGSZB vélemények

Az európai társadalmakat már eddig is súlyosan érintette a világjárvány, az ukrán válság pedig egy újabb hatalmas sokkhatás, amelyet leginkább társadalmaink legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő tagjai éreznek meg. Az elkövetkező uniós