Cikkajánló – 2015. március 16.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Veszélyben egy szakma és a lakosság biztonsága  

http://www.szakszervezet.net/hu/fohirek/371-hvdsz-2000-szakszervezet

A Belügyminisztérium által készített törvénytervezet szerint ez év novemberétől már a katasztrófavédelem végezné a kéményseprő tevékenységet, látná el ezt a közszolgáltatást. Ezzel sem a szakmai, sem a szakszervezetek nem értenek egyet. Olyan bizonytalanságot, biztonsági kockázatot, dolgozói ellehetetlenülést eredményezne ennek a javaslatnak az elfogadása, amely elfogadhatatlan.

Szakszervezet: veszélyben a kéményseprő szakma és a lakosság biztonsága is

http://www.hirado.hu/2015/03/13/szakszervezet-veszelyben-a-kemenysepro-szakma-es-a-lakossag-biztonsaga-is/?source=hirkereso

A szakszervezet szerint a helyzetért a kormány műszaki és gazdasági hozzáértést nélkülöző döntései a felelősek.

Nem hagyják feledésbe merülni Márkushegy emlékét

http://www.kemma.hu/komarom-esztergom/kozelet/nem-hagyjak-feledesbe-merulni-markushegy-emleket-601368

Elsősorban a hivatalos kapcsolatfelvétel volt az indítóoka az oroszlányi városvezetés és a bányász szakszervezet prominenseinek keddi találkozójának, de a közös programszervezés, a hagyományőrzés szintén felmerült a kötetlen beszélgetés során.

Béremelés helyett koncepciós eljárás a BKV-nál

http://www.napiaszonline.hu/aktualis/beremeles-helyett-koncepcios-eljaras-a-bkvnal_50957/

Koncepciós megfélemlítési akcióval igyekszik elterelni a BKV vezetése a figyelmet arról, hogy nem akar béremelést adni idén a dolgozóknak – állítja a cég egyik szakszervezete annak kapcsán, hogy a menedzsment törvénytelen eljárást indított az egyik érdekvédelmi vezető ellen, aki nyilvánosságra hozta – egyéb visszásságokkal együtt –, hogy a 3-as metró Kőér utcai remízében több dolgozót rendszeresen létszámleépítéssel fenyegetnek a helyi vezetők.

A vasárnapi boltbezárás számokban: több százezer dolgozót érinthet

http://privatbankar.hu/kkv/a-vasarnapi-boltbezaras-szamokban-tobb-szazezer-dolgozot-erinthet-278948

Nagyon nem tűnik szerencsésnek a vasárnapi zárva tartás bevezetése, egy egyébként is nehezebb helyzetben lévő szektort terhelnek tovább. Több mint 226 ezer ember érintene, ugyanis ennyi alkalmazott dolgozik 3 vagy annál több főt foglalkoztató kiskereskedelmi vállalkozásnál.

Az Ab-hoz fordulnak a vasárnapi bérpótlék miatt

http://mno.hu/ahirtvhirei/az-ab-hoz-fordulnak-a-vasarnapi-berpotlek-miatt-1277055

Az Alkotmánybírósághoz fordulnak a szakmai szervezetek, amennyiben a vasárnapi bérpótlékot a törvényalkotási bizottság javaslatának megfelelően szabályozza a parlament – nyilatkozta a Hír TV-nek a Vállalkozók Országos Szövetségének főtitkára.

Melós vagy Ausztriában? Akkor figyelj!

http://vaol.hu/gazdasag/melos-vagy-ausztriaban-1685449

2011-től korlátlanul fogad Magyarországról munkásokat Ausztria.

Mi változott ma a Munka törvénykönyvében

https://drive.google.com/file/d/0B0DIi1jq4VisR29LV3pYWjJBRE0/view?pli=1

A változások a vasárnapi munkavégzést érintik.

Jogeset: köztisztviselő jogviszonya

http://munkajog.hu/rovatok/munkahely/jogeset-koztisztviselo-jogviszonya

A jogviszony megszüntetése iránt a köztisztviselő (kormánytisztviselő, közalkalmazott) által előterjesztett kérelem önmagában – a munkáltató felmentő intézkedése hiányában – a jogviszony megszűnéséhez akkor sem vezethet, amennyiben a törvény a munkáltató részére – ez irányú kérelem alapján – kötelező felmentést ír elő (1992. évi XXII. törvény 17. § (2) bekezdés, 2010. évi LVIII. törvény 76. § (2) bekezdés).

A hét kérdése: munkaidő vagy utazási idő?

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkaido/a-het-kerdese-munkaido-vagy-utazasi-ido

A gyermekvédelemben kötetlen munkarendben dolgozó, területi munkát végző (nem kiküldetés alapján) munkavállalók esetében kérem szíves állásfoglalását: mi számít munkaidőnek, mi számít utazási időnek? Példa 1.: a dolgozó reggel 8 órakor saját autójával indul területre, 9 órára érkezik meg a munkavégzés helyére, egy gyerekotthonba. Példa 2.: a dolgozó lakása előtt 9 órakor beül a hivatásos gépkocsivezető által vezetett gépkocsiba, 10 órakor érkezik meg a nevelőszülői családhoz.

Kisgyerekes anya dolgozna…

http://www.nokorszak.hu/csalad/kisgyerekes-anya-dolgozna

Ismerek egy olyan céget – magam is dolgoztam ott – ahol a dolgozók kilencven százaléka kisgyerekes nő. Nem azért ilyen jó az arány, mert a tulajdonos kifejezetten így tervezte a foglalkoztatást, hanem azért, mert szinte minden munkatárs nő, többnyire fiatal nő, és sorban mentek el szülési szabadságra.

A feldolgozóipar a fő foglalkoztató

http://ado.hu/rovatok/munkaugyek/a-feldolgozoipar-a-fo-foglalkoztato

A teljes munkaidőben dolgozók 66 százalékát a versenyszféra alkalmazta 2014-ben. A legtöbben a feldolgozóipar különféle alágazataiban kaptak munkát, míg a második legnagyobb foglalkoztató az egészségügy volt. Az InfoTandem heti infografikája.

Szép lesz a szépkor? Kemény világ vár a jövő nyugdíjasaira

http://www.sonline.hu/somogy/kozelet/szep-lesz-a-szepkor-kemeny-vilag-var-a-jovo-nyugdijasaira-601465

Tíz magyarból hét szerint, ha eljön az ideje, az állami nyugdíj nem lesz elegendő a megélhetéséhez, ennek ellenére alig négy mondhatja el magáról, hogy rendelkezik valamilyen megtakarítással, s mindössze tizenkét százalékuknak van konkrétan nyugdíjcélú befektetése – derült ki egy felmérésből. Mely arra is rámutat, a megkérdezettek fele gondolja, mire eléri a korhatárt, meglesz az elegendő szolgálati éve, hogy nyugdíjba vonuljon.

Kétszáz közmunkást vett fel a közmédia

http://www.hir24.hu/belfold/2015/03/13/ketszaz-kozmunkast-vett-fel-a-kozmedia/

Rájuk bízzák a régi, archív anyagok feldolgozását és megőrzését az utókornak. Korábban panaszt tett emiatt egy kirúgott közmédiás dolgozó.

KÖZÉLET

Kossuth-díj 2015: íme valamennyi díjazott

http://www.zene.hu/20150315_kossuthdij_2015_ime_valamennyi_dijazott

Magyarország köztársasági elnöke – a kormány előterjesztésére – nemzeti ünnepünk, március 15. alkalmából Kossuth-díjakat adott át, íme a díjazottak névsora.

GAZDASÁG

Nagy bukta a Tescónak, Sparnak: ennyi boltjukat kell bezárni – a 11. hét hírei

http://www.penzcentrum.hu/vasarlas/nagy_bukta_a_tesconak_sparnak_ennyi_boltjukat_kell_bezarni_a_11_het_hirei.1044029.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator

Talán az elmúlt évek egyik legjelentősebb törvénye lépett ma életbe, amellyel a 11. héten is kiemelten foglalkozott a Pénzcentrum.

A Spar üzent a kormánynak

http://www.origo.hu/gazdasag/20150313-a-spar-otletel-a-vasarnapi-boltzarrol.html

Meghosszabbítja üzletei nyitva tartását a Spar is a március 15-e után életbe lépő vasárnapi boltzár miatt. A Spar azt írja, az új szabályozást a nemzetközi gyakorlattal összeegyeztethetőnek tartja, de azért adna néhány tippet a kormánynak, miként lehet a kereskedelemben dolgozók érdekeit még védeni.

EGYÉB

Nem kérdezik, mit eszel, van-e krumplid

http://index.hu/belfold/2015/03/13/szegenyseg_nyugdij_nyugdijminimum_segely/

28 500 forint ma az öregségi nyugdíjminimum Magyarországon. Majdnem négyezren vannak, akiknek nagyjából ennyiből kellene túlélniük. Többek közt őket érinti legsúlyosabban a segélyezési rendszer átalakítása, mert kiszolgáltatta őket az önkormányzati képviselőik szociális érzékenységének. A 65 éves Székely Antalné Erzsike még a szerencsésebbek közé tartozik. Havi 34 200 forintos nyugdíjából Újpesten él, egymaga. Megkértük, mondja el, hogyan tud ennyiből végigcsinálni egy hónapot.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a