Cikkajánló – 2015. március 12.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Útmutató munkakeresőknek

http://www.szakszervezetek.hu/index.php/hirek/13786-utmutato-munkakeresoknek

A projekt lényegi része, a sajátos, kimondottan a projekt számára kialakított tananyag elkészítése, akkreditálása, és maga az 54 órás (kétszer háromnapos) mind a hét régióban külön-külön megtartott képzés volt, amelynek során 234 fő kapott tanúsítványt. Elkészült, és felkerült a projekt honlapjára, a www.palyatanacsadok.hu-ra a tananyag elektronikus, mindenki által hozzáférhető változata is.

Ezerhatszáz közmunkás dolgozhat a MÁV-nak

http://www.hrportal.hu/c/ezerhatszaz-kozmunkas-dolgozhat-a-mav-nak-20150311.html

A MÁV Zrt. idén is részt vesz a kormány által meghirdetett közfoglalkoztatási programban, és 1600 embernek biztosít munkát 2015. márciustól 2016. február végéig – közölte a vasúttársaság.

Ötszázzal kevesebb kéményseprőt venne át a katasztrófavédelem

http://www.napigazdasag.hu/cikk/38244/

Ingyenes lesz és a jelenlegi magáncégeknél jóval kevesebb emberrel oldja majd meg a kéményseprő szolgáltatást a katasztrófavédelem egy törvénymódosító javaslat értelmében.

Tanári fizetések: mit értékelnek a minősítési eljáráson?

http://eduline.hu/kozoktatas/2015/3/11/Tanari_fizetesek_mit_ertekelnek_a_minosites_MNTD2V#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2015_3_11

Április 30-ig jelentkezhetnek a tanárok a 2016-os minősítési eljárásra: mitől függ, hogy magasabb fizetési fokozatba léphetnek-e? Íme, a részletek.

Növelnék a szociális ágazatban dolgozók bérét

http://mno.hu/belfold/novelnek-a-szocialis-agazatban-dolgozok-beret-1276688

Júliustól igyekeznek 15 milliárd forinttal megnövelni a szociális szférában dolgozók bérére fordítható összeget – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szerdán a Kossuth rádió 180 perc című műsorában. Czibere Károly az M1 Ma reggel című műsorában pedig arról beszélt, hogy elkészült az ágazatban dolgozók minősítésének két tervezete.

Többet kell tenni a nemek egyenjogúságáért, mondják a képviselők

http://www.europarl.europa.eu/news/hu/news-room/content/20150306IPR31740/html/T%C3%B6bbet-kell-tenni-a-nemek-egyenjog%C3%BAs%C3%A1g%C3%A1%C3%A9rt-mondj%C3%A1k-a-k%C3%A9pvisel%C5%91k

A nők joga, hogy hozzáférésük legyen a fogamzásgátláshoz és a terhességmegszakításhoz, jelentette ki az Európai Parlament egy kedden megszavazott állásfoglalásban. A képviselők leszögezik: ugyan történt némi előrelépés a nemek közötti egyenlőség ügyében, azonban még mindig sok a teendő: fel kell számolni a bérszakadékot, a női karrierek útját álló „üvegplafontË®, és a gazdasági függőséget, javítani kell a munka és magánélet közötti arányt, és biztosítani kell az anyasági és apasági szabadságot.

Bért kap, mégis fizikai nélkülözéstől szenved sok magyar – Hogy lehet ez?

http://www.szabadfold.hu/aktualis/nem_emel_a_dagaly_minden_csonakot

“Nem emel a dagály minden csónakot”. – Mi a megoldás a jólétből kirekesztettek problémájára? – tette fel a kérdést Piketty nyomán Pogátsa Zoltán, a Nyugat-magyarországi Egyetem docense a közjó és összefogás jegyében rendezett, a Bank Gutmann védnöksége alatt létrejött Gutmann Fórumon.

Felére estek a bírói fizetések az elmúlt tíz évben

http://www.szakszervezetek.hu/index.php/hirek/13782-felere-estek-a-biroi-fizetesek-az-elmult-tiz-evben

Nálunk kereshetnek a legkevesebbet a bírák és az igazságügyi dolgozók az unióban. Az érintettek az életpályamodell bevezetésétől várják a helyzet rendezését – írja keddi számában a Magyar Nemzet. A bírák úgy érzik, bérezésük nem áll arányban a rájuk nehezedő terhekkel és a felelősségük súlyával.

Kisokos a munkába járás költségtérítéséről: a heti hazautazás

http://ado.hu/rovatok/ado/kisokos-a-munkaba-jaras-koltsegteriteserol-a-heti-hazautazas

Legfeljebb hetente egyszer, a munkavállaló nyilatkozata alapján, a hazautazás költségének meghatározott részét kell megtérítenie a munkáltatónak az általános szabály szerint. A költségtérítés minden részletét megismerheti a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központjának írásából.

Új munkahelyeket teremtett a Rosenberger jászárokszállási gyárában

http://www.hrportal.hu/c/uj-munkahelyeket-teremtett-a-rosenberger-jaszarokszallasi-gyaraban-20150311.html

Mintegy 2,7 milliárd forintból fejlesztette gyártókapacitását és technológiáját, teremtett több mint félszáz új munkahelyet a német tulajdonú Rosenberger Magyarország Kft. jászárokszállási gyárában – jelentette be a helyszínen az európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár.

Visszatérés a munkába!

http://idesuss.hu/hirek/visszateres-a-munkaba-2336

Átadták a visszafogadó munkahely díjakat hétfőn Budapesten, a kisgyermekes nők munkahelyi esélyegyenlőségét támogató munkáltatók elismerését a K&H Bank, és a debreceni NI Hungary Kft. kapta.

KÖZÉLET

Megszavazta az EP Pelczné Gáll Ildikó jelentését

http://www.stop.hu/kulfold/megszavazta-az-ep-pelczne-gall-ildiko-jelenteset/1308461/

Az Európai Parlament (EP) plenáris ülése szerdán Strasbourgban nagy többséggel megszavazta Pelczné Gáll Ildikó fideszes EP-képviselő előterjesztését az egységes piaci kormányzásról.

GAZDASÁG

Vasárnapi boltzár: lesz végrehajtási rendelet

http://www.origo.hu/gazdasag/20150312-vasarnapi-boltzar-lesz-vegrehajtasi-rendelet.html

A sajtóértesülések ellenére lesz végrehajtási rendelete a kereskedelmi törvény vasárnapi munkavégzés tilalmát elrendelő szabályainak – erősítette meg a Nemzetgazdasági Minisztérium.

EGYÉB 

Vádirat

http://nol.hu/velemeny/vadirat-1521249

Elfogadta 39 gyöngyöspatai roma kérelmező menekültigényét előbb a torontói Bevándorlási és Menekültügyi Hatóság,majd néhány napja a Kanadai Szövetségi Bíróság is. A döntés megerősíti, hogy Magyarország nem nyújtott megfelelő védelmet az elmenekült romáknak. Mivel az eljárás során engem is meghallgattak tanúként, alapos betekintést nyerhettem a teljes folyamatba, amit úgy gondolom, nem tanulság nélkül való megosztani az olvasókkal.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az