Cikkajánló – 2015. március 12.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Útmutató munkakeresőknek

http://www.szakszervezetek.hu/index.php/hirek/13786-utmutato-munkakeresoknek

A projekt lényegi része, a sajátos, kimondottan a projekt számára kialakított tananyag elkészítése, akkreditálása, és maga az 54 órás (kétszer háromnapos) mind a hét régióban külön-külön megtartott képzés volt, amelynek során 234 fő kapott tanúsítványt. Elkészült, és felkerült a projekt honlapjára, a www.palyatanacsadok.hu-ra a tananyag elektronikus, mindenki által hozzáférhető változata is.

Ezerhatszáz közmunkás dolgozhat a MÁV-nak

http://www.hrportal.hu/c/ezerhatszaz-kozmunkas-dolgozhat-a-mav-nak-20150311.html

A MÁV Zrt. idén is részt vesz a kormány által meghirdetett közfoglalkoztatási programban, és 1600 embernek biztosít munkát 2015. márciustól 2016. február végéig – közölte a vasúttársaság.

Ötszázzal kevesebb kéményseprőt venne át a katasztrófavédelem

http://www.napigazdasag.hu/cikk/38244/

Ingyenes lesz és a jelenlegi magáncégeknél jóval kevesebb emberrel oldja majd meg a kéményseprő szolgáltatást a katasztrófavédelem egy törvénymódosító javaslat értelmében.

Tanári fizetések: mit értékelnek a minősítési eljáráson?

http://eduline.hu/kozoktatas/2015/3/11/Tanari_fizetesek_mit_ertekelnek_a_minosites_MNTD2V#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2015_3_11

Április 30-ig jelentkezhetnek a tanárok a 2016-os minősítési eljárásra: mitől függ, hogy magasabb fizetési fokozatba léphetnek-e? Íme, a részletek.

Növelnék a szociális ágazatban dolgozók bérét

http://mno.hu/belfold/novelnek-a-szocialis-agazatban-dolgozok-beret-1276688

Júliustól igyekeznek 15 milliárd forinttal megnövelni a szociális szférában dolgozók bérére fordítható összeget – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szerdán a Kossuth rádió 180 perc című műsorában. Czibere Károly az M1 Ma reggel című műsorában pedig arról beszélt, hogy elkészült az ágazatban dolgozók minősítésének két tervezete.

Többet kell tenni a nemek egyenjogúságáért, mondják a képviselők

http://www.europarl.europa.eu/news/hu/news-room/content/20150306IPR31740/html/T%C3%B6bbet-kell-tenni-a-nemek-egyenjog%C3%BAs%C3%A1g%C3%A1%C3%A9rt-mondj%C3%A1k-a-k%C3%A9pvisel%C5%91k

A nők joga, hogy hozzáférésük legyen a fogamzásgátláshoz és a terhességmegszakításhoz, jelentette ki az Európai Parlament egy kedden megszavazott állásfoglalásban. A képviselők leszögezik: ugyan történt némi előrelépés a nemek közötti egyenlőség ügyében, azonban még mindig sok a teendő: fel kell számolni a bérszakadékot, a női karrierek útját álló „üvegplafontË®, és a gazdasági függőséget, javítani kell a munka és magánélet közötti arányt, és biztosítani kell az anyasági és apasági szabadságot.

Bért kap, mégis fizikai nélkülözéstől szenved sok magyar – Hogy lehet ez?

http://www.szabadfold.hu/aktualis/nem_emel_a_dagaly_minden_csonakot

“Nem emel a dagály minden csónakot”. – Mi a megoldás a jólétből kirekesztettek problémájára? – tette fel a kérdést Piketty nyomán Pogátsa Zoltán, a Nyugat-magyarországi Egyetem docense a közjó és összefogás jegyében rendezett, a Bank Gutmann védnöksége alatt létrejött Gutmann Fórumon.

Felére estek a bírói fizetések az elmúlt tíz évben

http://www.szakszervezetek.hu/index.php/hirek/13782-felere-estek-a-biroi-fizetesek-az-elmult-tiz-evben

Nálunk kereshetnek a legkevesebbet a bírák és az igazságügyi dolgozók az unióban. Az érintettek az életpályamodell bevezetésétől várják a helyzet rendezését – írja keddi számában a Magyar Nemzet. A bírák úgy érzik, bérezésük nem áll arányban a rájuk nehezedő terhekkel és a felelősségük súlyával.

Kisokos a munkába járás költségtérítéséről: a heti hazautazás

http://ado.hu/rovatok/ado/kisokos-a-munkaba-jaras-koltsegteriteserol-a-heti-hazautazas

Legfeljebb hetente egyszer, a munkavállaló nyilatkozata alapján, a hazautazás költségének meghatározott részét kell megtérítenie a munkáltatónak az általános szabály szerint. A költségtérítés minden részletét megismerheti a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központjának írásából.

Új munkahelyeket teremtett a Rosenberger jászárokszállási gyárában

http://www.hrportal.hu/c/uj-munkahelyeket-teremtett-a-rosenberger-jaszarokszallasi-gyaraban-20150311.html

Mintegy 2,7 milliárd forintból fejlesztette gyártókapacitását és technológiáját, teremtett több mint félszáz új munkahelyet a német tulajdonú Rosenberger Magyarország Kft. jászárokszállási gyárában – jelentette be a helyszínen az európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár.

Visszatérés a munkába!

http://idesuss.hu/hirek/visszateres-a-munkaba-2336

Átadták a visszafogadó munkahely díjakat hétfőn Budapesten, a kisgyermekes nők munkahelyi esélyegyenlőségét támogató munkáltatók elismerését a K&H Bank, és a debreceni NI Hungary Kft. kapta.

KÖZÉLET

Megszavazta az EP Pelczné Gáll Ildikó jelentését

http://www.stop.hu/kulfold/megszavazta-az-ep-pelczne-gall-ildiko-jelenteset/1308461/

Az Európai Parlament (EP) plenáris ülése szerdán Strasbourgban nagy többséggel megszavazta Pelczné Gáll Ildikó fideszes EP-képviselő előterjesztését az egységes piaci kormányzásról.

GAZDASÁG

Vasárnapi boltzár: lesz végrehajtási rendelet

http://www.origo.hu/gazdasag/20150312-vasarnapi-boltzar-lesz-vegrehajtasi-rendelet.html

A sajtóértesülések ellenére lesz végrehajtási rendelete a kereskedelmi törvény vasárnapi munkavégzés tilalmát elrendelő szabályainak – erősítette meg a Nemzetgazdasági Minisztérium.

EGYÉB 

Vádirat

http://nol.hu/velemeny/vadirat-1521249

Elfogadta 39 gyöngyöspatai roma kérelmező menekültigényét előbb a torontói Bevándorlási és Menekültügyi Hatóság,majd néhány napja a Kanadai Szövetségi Bíróság is. A döntés megerősíti, hogy Magyarország nem nyújtott megfelelő védelmet az elmenekült romáknak. Mivel az eljárás során engem is meghallgattak tanúként, alapos betekintést nyerhettem a teljes folyamatba, amit úgy gondolom, nem tanulság nélkül való megosztani az olvasókkal.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és

SZEF Nyugdíjas Tagozatának továbbképzése

Tájékoztató   2022. november 23-án a SZEF Nyugdíjas Szervezete továbbképző konferenciát tartott a Benczúr Hotelben. A rendezvényen neves közgazdász egyetemi tanárok és szociológus tartott előadást a megjelent nyugdíjas szakszervezeti tagoknak.

Júliusi EGSZB vélemények

Az európai társadalmakat már eddig is súlyosan érintette a világjárvány, az ukrán válság pedig egy újabb hatalmas sokkhatás, amelyet leginkább társadalmaink legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő tagjai éreznek meg. Az elkövetkező uniós