Cikkajánló – 2015. március 11.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

A kormány kicsinálja a kéményseprő cégeket, de a kéményseprőket nem

http://index.hu/gazdasag/2015/03/10/a_kormany_kicsinalja_a_kemenysepro_cegeket_de_a_kemenyseproket_nem/

A kormány kedden benyújtotta a parlamentnek a kéményseprésről szóló új törvényre vonatkozó javaslatát, amely szerint a katasztrófavédelemhez kerülne a lakossági kéményseprési közszolgáltatás. Az ötlet nem új, már januárban is meglebegtették, a kéményseprők pedig kiakadtak, mert ha ez megvalósul, akkor lényegében lehúzhatják a rolót.

Olyan fáradt a pedagógus, mint máskor tanév végén

http://www.teol.hu/tolna/kozelet/olyan-faradt-a-pedagogus-mint-maskor-tanev-vegen-600647

Sokkal leterheltebbnek érzi magát a pedagógusok többsége a két éve, az életpályamodellel együtt bevezetett új munkarend óta.

Ha nincs munkája, nagyon jó hírünk van

http://www.napigazdasag.hu/cikk/38074/

A magyar munkaadók 18 százaléka tervez létszámbővítést a következő három hónapban, 5 százalékuk elbocsátással számol, míg 75 százalék nem tervez változást – derül ki a ManpowerGoup Hungary legfrissebb adataiból.

Jogszerűen csökkenthető a közalkalmazott bére?

http://www.munkajog.hu/rovatok/hirek/jogszeruen-csokkentheto-a-kozalkalmazott-bere

A garantált illetményen felül juttatott, munkáltatói döntésen alapuló illetményrész jogosan csökkenthető?

Az MGYOSZ fejleszti a munkaadók alkalmazkodóképességét

http://www.hrportal.hu/c/az-mgyosz-fejleszti-a-munkaadok-alkalmazkodokepesseget-20150310.html

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) az Európai Szociális Alap (ESZA) 131 millió forint támogatásával információs kampány keretében fejleszti a hazai munkaadók alkalmazkodóképességét – közölte a szövetség.

GAZDASÁG

Zárva tartás: lehet, nem lesz rendelet?

http://nepszava.hu/cikk/1050673-zarva-tartas-lehet-nem-lesz-rendelet

Egyre nagyobb a bizonytalanság a március 15-től életbe lépő kötelező zárva tartás miatt. A munkavállalók attól tartanak, hogy 10-12 órát, vagy váltott – esetleg éjszakai – műszakban kell dolgozniuk, miközben elvesztik a vasárnapi pótlékot.

150 milliárdnyi fiktív kötvényt sózott el a Quaestor

http://www.portfolio.hu/vallalatok/150_milliardnyi_fiktiv_kotvenyt_sozott_el_a_quaestor.211195.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

Dúl a brókerbotrány, mellyel kapcsolatban az MNB alelnöke a parlament gazdasági bizottságának keddi ülésén beszélt. Windisch elmondta, hogy mintegy 150 milliárd forintnyi fiktív kötvényt bocsáthatott ki a Quaestor, mely ráadásul a Buda-Cashhez hasonlóan meghamisította az informatikai rendszereket – írja a hvg.hu.

Hogyan lehet söralátéten adót bevallani? Válaszol a NAV

http://www.piacesprofit.hu/gazdasag/hogyan-lehet-soralateten-adot-bevallani-valaszol-a-nav/

A személyijövedelemadó-bevallás legegyszerűbb módja az adónyilatkozat, amit „söralátét-bevallásként” is emlegetnek.

EGYÉB

Jövő héttől két Tesco és három Lidl lesz nyitva vasárnaponként

http://www.vg.hu/vallalatok/jovo-hettol-ket-tesco-es-harom-lidl-lesz-nyitva-vasarnaponkent-445795

Két Tesco, három Lidl és kilenc DM lesz nyitva vasárnaponként – derül ki a lapunknak adott válaszokból. A Spar 19 egységet tarthat nyitva: ezek közül hét világörökségi területen működik, nyolc meg benzinkúton. Ezer boltból jó ha harminc nyitva maradhat majd.

Impulzusok nélkül maradnak a vevők

http://nol.hu/belfold/impulzusok-nelkul-maradnak-a-vevok-1520753

– Örülök – mondja egy középkorú hölgy, aki a Tesco kaposvári áruházában dolgozik. – Elvész ugyan a vasárnapi pótlék, de nekem többet ér, hogy a családommal lehetek.

A magyar diákok kötelező feladatai heti 38-40 órát is kitehetnek

http://www.dehir.hu/belfold/a-magyar-diakok-kotelezo-feladatai-heti-38-40-orat-is-kitehetnek/2015/03/10/

Budapest – Egy nemzetközi összehasonlítás szerint a magyar diákok több időt töltenek házi feladattal, mint külföldi társaik többsége.

100 férfira 125 nő jut az egyetemeken – a gondok azután kezdődnek

http://vs.hu/kozelet/osszes/100-ferfira-125-no-jut-az-egyetemeken-magyarorszagon-0308#!s14

Németországot és Görögországot kivéve Európában mindenhol több nő tanul egyetemeken és főiskolákon, mint férfi. A természettudományok és a mérnöki pálya viszont főleg a férfiak területe maradt. De a fizetésekben mindenütt övék a pálya.

Új tantárgyakat vezetnek be

http://mno.hu/belfold/uj-tantargyakat-vezetnek-be-1276578

A fiatalok alapvető pénzügyi ismereteinek és vállalkozói kompetenciáinak fejlesztésére dolgoz ki tantervet a Nemzetgazdasági Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által vezetett munkacsoport. A terv hamarosan az iskolai tananyag részévé válhat – jelentette be kedden a gazdasági tárca.

Kicsinálhatja a kormány a kommunikáció szakokat

http://www.hir24.hu/belfold/2015/03/11/kicsinalhatja-a-kormany-a-kommunikacio-szakokat/

Sok népszerű képzés csak a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen lenne elérhető a kormány tervei szerint. A bölcsészekről szóló államtitkári tévképzetek áldozatául eshet a kommunikáció szak.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A SZEF tagszervezetei a Lakásmeneten

Küzdünk a közjó érdekében A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma mint a közszolgáltatásokban dolgozókat tömörítő szakszervezeti szövetség hosszú évek óta dolgozik együtt a lakhatásban érintett szervezetekkel, hogy megoldásokat találjanak az egyre mélyülő

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a