Cikkajánló – 2015. március 10.

Kordás László: Túl kell látni a gyárkerítésen

http://www.szakszervezetek.hu/index.php/hirek/13754-kordas-laszlo-tul-kell-latni-a-gyarkeritesen

„Azért kell dolgoznunk a következő időszakban, hogy kialakuljon az igazi összetartozás, a szolidaritás érzése a Magyar Szakszervezeti Szövetséghez tartozó tagszervezetek, illetve a tagság körében” – mondta a Szakszervezetek.hu-nak adott interjúban a MaSZSZ frissen megválasztott elnöke. Kordás László kijelentette: „Azt vállalom, hogy a ciklus végére a konföderáció tagszervezeteinek valamennyi tagja tudja, miért érdemes a MaSZSZ-hoz tartozni”.

Üzemi baleset érte, belebetegedett a munkába? Ennyi lesz a táppénze

http://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Uzemi_baleset_erte_belebetegedett_a_munkaja_NIMN4A#utm_source=adozona.hu&utm_medium=email&utm_campaign=ado_weekly

Az év elején jelentősen módosultak a táppénz, a csecsemőgondozási díj (volt terhességi-gyermekágyi segély) és a gyermekgondozási díj megállapítására vonatkozó szabályok. A változások a baleseti táppénzt sem hagyták érintetlenül.

Minimálbér: nagyon fontos döntés az Európai Bíróságtól

http://adozona.hu/munkajog/Nagyon_fontos_dontes_minimalberugyben_az_Eu_1BBU6P#utm_source=adozona.hu&utm_medium=email&utm_campaign=ado_weekly#

A magyar jogalkalmazás szempontjából is fontos döntést hozott az Európai Bíróság 2015. február 12-én a C/396-13 sz. ügyben minimálbér témakörben. E döntés ugyan nem a „német minimálbér” néven elhíresült szabállyal összefüggésben, hanem egy korábbi ügyben született, ám lényeges a tekintetben, hogy a minimálbér-szabályozások szempontjából hogyan kell eljárni az egyes bérelemeket illetően.

Ennyivel emelkedhet az ápolónők fizetése

http://nol.hu/belfold/kemenyen-szakdolgozok-1521007

Több variációt is készített a kormánynak az egészségügyért felelős államtitkárság a szakdolgozók– köztük az ápolónők, a gyógytornászok, a védőnők – béremelésére. A Népszabadság úgy tudja, a ciklus végéig 20-50 ezer forinttal emelkedhet az érintettek jövedelme.

Nem gondolta meg magát a kormány, jár a vasárnapi bérpótlék

http://hvg.hu/gazdasag/20150310_Nem_gondolta_meg_magat_a_kormany_jar_a_va?s=hk

A kereskedelemben továbbra is jár az 50 százalékos bérpótlék vasárnapi munkavégzés esetén, ahol a jogszabályok nem tiltják a munkavégzést, a 100 százalékos bérpótlék pedig minden dolgozót megillet az adventi időszakban és egy, a munkaadó által választott vasárnap alkalmával.

Pórul járhatnak a KLIK miatt az álláskereső pedagógusok

http://www.atv.hu/belfold/20150306-porul-jarhatnak-a-klik-miatt-az-allaskereso-pedagogusok

Nem jogosultak a munkahely elvesztése után legfeljebb 90 napig járó álláskeresési járadék egyösszegű kifizetésére azok a munkavállalók, akik ugyanannál a munkáltatónál helyezkednek el, ahol a járadék megállapítását megelőzően utoljára dolgoztak. Ez elég komoly probléma lehet egy utcára kerülő, majd újra elhelyezkedő pedagógusnak, aki nem nagyon tud máshova menni dolgozni, mint a KLIK-hez.

Most akkor 10,8 százalék a munkanélküliség?

http://mfor.hu/cikkek/Valojaban_10_8_szazalek_a_munkanelkuliseg_.html

Bár a hivatalos munkanélküliségi számok rendre egyre csökkenő szintről árulkodnak, az igazi munkanélküliség ennél magasabb lehet.

Nem tüntetnek március végén a rendvédelmisek

http://www.hrportal.hu/c/nem-tuntetnek-marcius-vegen-a-rendvedelmisek-20150309.html

Lemondta a március 30-ára tervezett, rendvédelmi dolgozóknak meghirdetett tüntetését Kónya Péter. A Magyar Szolidaritás Mozgalom politikusa, országgyűlési képviselő ezt azzal indokolta, hogy ezzel segíti a szakszervezetek és a kormány közötti tárgyalások sikerét.

Egyre magabiztosabbak a női munkavállalók

http://www.metropol.hu/mellekletek/allasoktatas/cikk/1294338

Az Y-generációba (az 1980 és 1995 között születettek) tartozó nők sokkal képzettebbek, sokkal magabiztosabbak és ambiciózusabbak, mint az őket megelőző bármely generáció.

A robotok dolgozhatnak vasárnap?

http://www.origo.hu/techbazis/20150309-a-robotok-dolgozhatnak-vasarnap.html

Nem csak a fizikai munkások vannak veszélyben: húsz éven belül a bolti eladó is egy intelligens gép lesz.

Három éven belül 300 új munkahely

http://www.profession.hu/cikk/20150309/harom-even-belul-uj-munkahely/5191

2-3 éven belül további 200-300 új munkahelyet hozhat létre a japán Zoltek cég.

Jár-e nekem diplomás minimálbér?

http://www.hrportal.hu/c/jar-e-nekem-diplomas-minimalber-20150309.html

Januárban szereztem meg szociális munka diplomámat, ami a jelenlegi munkakörömhöz nem szükséges. Érdeklődnék, hogy a diplomás minimálbér, ami 220 ezer forint alapbér, jár-e a jogszabályok szerint. Még azzal utasíthatnak el, hogy nem szakirányú a diplomám. A diplomás minimálbérnél viszont ilyen kitételt nem találtam. Érdekelne, ilyen feltételekkel jár-e nekem a diplomás minimálbér.

GAZDASÁG

A bankoknak nagyon jól jött a Buda-Cash botrány

http://hvg.hu/gazdasag/20150310_A_bankoknak_nagyon_jol_jott_a_BudaCash_b#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso&utm_content=default

A Napi Gazdaság szerint a bankok kifejezetten jól járnak azzal, hogy a befektetőknek egyik napról a másikra elszállt a bizalmuk a brókercégek iránt.

Sok hűhó semmiért, avagy a költségvetési kapkodás margójára

http://mfor.hu/cikkek/Sok_huho_semmiert___a_koltsegvetesi_kapkodas_margojara.html

A kormány sietősre venné a figurát és már a tavaszi ülésszak végére összerakná a jövő évi büdzsét. A kapkodós munka azonban nem sok haszonnal kecsegtet.

Több száz milliárd eurót pumpálnak az euróövezet gazdaságába

http://mno.hu/gazdasag/tobb-szaz-milliard-eurot-pumpalnak-az-euroovezet-gazdasagaba-1276424

Elindult az Európai Központi Bank (EKB) gazdaságösztönző céllal bejelentett eszközvásárlási programja hétfőn: a szuverén államadósságok vásárlása révén több száz milliárd eurót pumpálnak az euróövezet gazdaságába az erősebb növekedés reményében.

Magánorvosokra, állatorvosokra készül lecsapni a NAV

http://hvg.hu/kkv/20150309_Maganorvosokra_allatorvosokra_keszul_lecs

Az adóhatóság idén is ellenőrzi az orvosokat, gyakran előfordul ugyanis, hogy személyijövedelemadó-bevallásukban kirívóan alacsony jövedelem szerepel, miközben vagyongyarapodásuk jelentős – közölte a NAV.

EGYÉB

Balog Zoltán: félmillióan tartós szegénységben

http://www.szakszervezetek.hu/index.php/hirek/13745-balog-zoltan-felmillioan-elnek-tartos-szegenysegben

Mintegy félmillióan élnek tartós szegénységben, és két és fél millió ember tartozhat az alsó középosztályhoz – mondta az emberi erőforrások minisztere hétfőn a Kossuth Rádió 180 perc  és az M1 Ma reggel című műsorában.

Tizenéves polgárőröket szeretne a Fidesz

http://www.vg.hu/gazdasag/tizeneves-polgaroroket-szeretne-a-fidesz-445760

Ifjú polgárőrök segíthetik a jövőben a polgárőrség munkáját, ha a parlament elfogadja azt a törvénymódosítási javaslatot, amelyet Bíró Márk és Hörcsik Richárd fideszes képviselők nyújtottak be az Országgyűlésnek.

Hol és mikor traffipaxoznak? – Itt az országos lista!

http://www.vezess.hu/hirek/traffipax-helye-ideje-sebessegmeres-lista/59077/?5906

Legalábbis az ORFK honlapján százával sorakoznak a “vezénylési terv” szerint a helyszínek és az időpontok egész márciusra. Vagyis ez terv, kérdés, hogy mi lesz ebből a valóság.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és