Cikkajánló – 2015. március 10.

Kordás László: Túl kell látni a gyárkerítésen

http://www.szakszervezetek.hu/index.php/hirek/13754-kordas-laszlo-tul-kell-latni-a-gyarkeritesen

„Azért kell dolgoznunk a következő időszakban, hogy kialakuljon az igazi összetartozás, a szolidaritás érzése a Magyar Szakszervezeti Szövetséghez tartozó tagszervezetek, illetve a tagság körében” – mondta a Szakszervezetek.hu-nak adott interjúban a MaSZSZ frissen megválasztott elnöke. Kordás László kijelentette: „Azt vállalom, hogy a ciklus végére a konföderáció tagszervezeteinek valamennyi tagja tudja, miért érdemes a MaSZSZ-hoz tartozni”.

Üzemi baleset érte, belebetegedett a munkába? Ennyi lesz a táppénze

http://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Uzemi_baleset_erte_belebetegedett_a_munkaja_NIMN4A#utm_source=adozona.hu&utm_medium=email&utm_campaign=ado_weekly

Az év elején jelentősen módosultak a táppénz, a csecsemőgondozási díj (volt terhességi-gyermekágyi segély) és a gyermekgondozási díj megállapítására vonatkozó szabályok. A változások a baleseti táppénzt sem hagyták érintetlenül.

Minimálbér: nagyon fontos döntés az Európai Bíróságtól

http://adozona.hu/munkajog/Nagyon_fontos_dontes_minimalberugyben_az_Eu_1BBU6P#utm_source=adozona.hu&utm_medium=email&utm_campaign=ado_weekly#

A magyar jogalkalmazás szempontjából is fontos döntést hozott az Európai Bíróság 2015. február 12-én a C/396-13 sz. ügyben minimálbér témakörben. E döntés ugyan nem a „német minimálbér” néven elhíresült szabállyal összefüggésben, hanem egy korábbi ügyben született, ám lényeges a tekintetben, hogy a minimálbér-szabályozások szempontjából hogyan kell eljárni az egyes bérelemeket illetően.

Ennyivel emelkedhet az ápolónők fizetése

http://nol.hu/belfold/kemenyen-szakdolgozok-1521007

Több variációt is készített a kormánynak az egészségügyért felelős államtitkárság a szakdolgozók– köztük az ápolónők, a gyógytornászok, a védőnők – béremelésére. A Népszabadság úgy tudja, a ciklus végéig 20-50 ezer forinttal emelkedhet az érintettek jövedelme.

Nem gondolta meg magát a kormány, jár a vasárnapi bérpótlék

http://hvg.hu/gazdasag/20150310_Nem_gondolta_meg_magat_a_kormany_jar_a_va?s=hk

A kereskedelemben továbbra is jár az 50 százalékos bérpótlék vasárnapi munkavégzés esetén, ahol a jogszabályok nem tiltják a munkavégzést, a 100 százalékos bérpótlék pedig minden dolgozót megillet az adventi időszakban és egy, a munkaadó által választott vasárnap alkalmával.

Pórul járhatnak a KLIK miatt az álláskereső pedagógusok

http://www.atv.hu/belfold/20150306-porul-jarhatnak-a-klik-miatt-az-allaskereso-pedagogusok

Nem jogosultak a munkahely elvesztése után legfeljebb 90 napig járó álláskeresési járadék egyösszegű kifizetésére azok a munkavállalók, akik ugyanannál a munkáltatónál helyezkednek el, ahol a járadék megállapítását megelőzően utoljára dolgoztak. Ez elég komoly probléma lehet egy utcára kerülő, majd újra elhelyezkedő pedagógusnak, aki nem nagyon tud máshova menni dolgozni, mint a KLIK-hez.

Most akkor 10,8 százalék a munkanélküliség?

http://mfor.hu/cikkek/Valojaban_10_8_szazalek_a_munkanelkuliseg_.html

Bár a hivatalos munkanélküliségi számok rendre egyre csökkenő szintről árulkodnak, az igazi munkanélküliség ennél magasabb lehet.

Nem tüntetnek március végén a rendvédelmisek

http://www.hrportal.hu/c/nem-tuntetnek-marcius-vegen-a-rendvedelmisek-20150309.html

Lemondta a március 30-ára tervezett, rendvédelmi dolgozóknak meghirdetett tüntetését Kónya Péter. A Magyar Szolidaritás Mozgalom politikusa, országgyűlési képviselő ezt azzal indokolta, hogy ezzel segíti a szakszervezetek és a kormány közötti tárgyalások sikerét.

Egyre magabiztosabbak a női munkavállalók

http://www.metropol.hu/mellekletek/allasoktatas/cikk/1294338

Az Y-generációba (az 1980 és 1995 között születettek) tartozó nők sokkal képzettebbek, sokkal magabiztosabbak és ambiciózusabbak, mint az őket megelőző bármely generáció.

A robotok dolgozhatnak vasárnap?

http://www.origo.hu/techbazis/20150309-a-robotok-dolgozhatnak-vasarnap.html

Nem csak a fizikai munkások vannak veszélyben: húsz éven belül a bolti eladó is egy intelligens gép lesz.

Három éven belül 300 új munkahely

http://www.profession.hu/cikk/20150309/harom-even-belul-uj-munkahely/5191

2-3 éven belül további 200-300 új munkahelyet hozhat létre a japán Zoltek cég.

Jár-e nekem diplomás minimálbér?

http://www.hrportal.hu/c/jar-e-nekem-diplomas-minimalber-20150309.html

Januárban szereztem meg szociális munka diplomámat, ami a jelenlegi munkakörömhöz nem szükséges. Érdeklődnék, hogy a diplomás minimálbér, ami 220 ezer forint alapbér, jár-e a jogszabályok szerint. Még azzal utasíthatnak el, hogy nem szakirányú a diplomám. A diplomás minimálbérnél viszont ilyen kitételt nem találtam. Érdekelne, ilyen feltételekkel jár-e nekem a diplomás minimálbér.

GAZDASÁG

A bankoknak nagyon jól jött a Buda-Cash botrány

http://hvg.hu/gazdasag/20150310_A_bankoknak_nagyon_jol_jott_a_BudaCash_b#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso&utm_content=default

A Napi Gazdaság szerint a bankok kifejezetten jól járnak azzal, hogy a befektetőknek egyik napról a másikra elszállt a bizalmuk a brókercégek iránt.

Sok hűhó semmiért, avagy a költségvetési kapkodás margójára

http://mfor.hu/cikkek/Sok_huho_semmiert___a_koltsegvetesi_kapkodas_margojara.html

A kormány sietősre venné a figurát és már a tavaszi ülésszak végére összerakná a jövő évi büdzsét. A kapkodós munka azonban nem sok haszonnal kecsegtet.

Több száz milliárd eurót pumpálnak az euróövezet gazdaságába

http://mno.hu/gazdasag/tobb-szaz-milliard-eurot-pumpalnak-az-euroovezet-gazdasagaba-1276424

Elindult az Európai Központi Bank (EKB) gazdaságösztönző céllal bejelentett eszközvásárlási programja hétfőn: a szuverén államadósságok vásárlása révén több száz milliárd eurót pumpálnak az euróövezet gazdaságába az erősebb növekedés reményében.

Magánorvosokra, állatorvosokra készül lecsapni a NAV

http://hvg.hu/kkv/20150309_Maganorvosokra_allatorvosokra_keszul_lecs

Az adóhatóság idén is ellenőrzi az orvosokat, gyakran előfordul ugyanis, hogy személyijövedelemadó-bevallásukban kirívóan alacsony jövedelem szerepel, miközben vagyongyarapodásuk jelentős – közölte a NAV.

EGYÉB

Balog Zoltán: félmillióan tartós szegénységben

http://www.szakszervezetek.hu/index.php/hirek/13745-balog-zoltan-felmillioan-elnek-tartos-szegenysegben

Mintegy félmillióan élnek tartós szegénységben, és két és fél millió ember tartozhat az alsó középosztályhoz – mondta az emberi erőforrások minisztere hétfőn a Kossuth Rádió 180 perc  és az M1 Ma reggel című műsorában.

Tizenéves polgárőröket szeretne a Fidesz

http://www.vg.hu/gazdasag/tizeneves-polgaroroket-szeretne-a-fidesz-445760

Ifjú polgárőrök segíthetik a jövőben a polgárőrség munkáját, ha a parlament elfogadja azt a törvénymódosítási javaslatot, amelyet Bíró Márk és Hörcsik Richárd fideszes képviselők nyújtottak be az Országgyűlésnek.

Hol és mikor traffipaxoznak? – Itt az országos lista!

http://www.vezess.hu/hirek/traffipax-helye-ideje-sebessegmeres-lista/59077/?5906

Legalábbis az ORFK honlapján százával sorakoznak a “vezénylési terv” szerint a helyszínek és az időpontok egész márciusra. Vagyis ez terv, kérdés, hogy mi lesz ebből a valóság.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Tisztes Munka Világnapja esemény

Nem csak az augusztusi életveszélyes kormányzati tervezet, hanem a közszolgáltatások ágazatait érintő évek óta tartó folyamatos átalakításnak nevezett rombolások, amelyek veszélyeztetik a biztonságos és színvonalas munkavégzést. Ezért Dr. Dudás Katalin

Szakszervezeti tagdíjlevonásról a Klubrádióban

Csóti Csabát nyilatkozott a szakszervezeti tagdíjlevonást tiltó jogszabálymódosításról a Kluburádió Szolidaritás című műsorában. Meghallgatom a teljes Szolidarítás 2023. szeptember 27., szerdai c. műsorát.. Meghallgatom Csóti Csaba: Közalkalmazotti szakszervezetek helyzete c,

A SZEF tagszervezetei a Lakásmeneten

Küzdünk a közjó érdekében A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma mint a közszolgáltatásokban dolgozókat tömörítő szakszervezeti szövetség hosszú évek óta dolgozik együtt a lakhatásban érintett szervezetekkel, hogy megoldásokat találjanak az egyre mélyülő

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a