Cikkajánló – 2015. március 4.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Még folytatódni fognak a tárgyalások a vasműben a bérmegállapodásról

http://duol.hu/hirek/valtoztatasok-a-vegsokig-1683046

Dunaújváros: bár sokan(mi is) már keddre vártuk a megegyezést a bértárgyaláson, még sem született meg.

Sztrájkra készülnek a Tesco dolgozói?

http://mno.hu/magyar_nemzet_gazdasagi_hirei/sztrajkra-keszulnek-a-tesco-dolgozoi-1275492

Akár a sztrájktól sem riadnának vissza a Tesco áruházlánc magyarországi dolgozói, hogy így hívják fel a figyelmet a sorozatos átszervezések következtében kialakult helyzetre – értesült lapunk. Úgy tudjuk, tiltakoznának az újabb boltbezárások miatt is, mivel a magyar leányvállalat forgalma nőtt az elmúlt időszakban

Magyar Levente: Egy japán autóipari vállalat 15 milliárd forintos beruházást tervez Magyarországon

http://www.hirado.hu/2015/03/03/magyar-levente-egy-japan-autoipari-vallalat-15-milliard-forintos-beruhazast-tervez-magyarorszagon/?source=hirkereso

Egy japán autóipari vállalat 50 millió eurós (15,25 milliárd forintos) beruházást és kétszáz munkahely létrehozását tervezi a közeljövőben Magyarországon – mondta kedden az MTI-nek telefonon Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár, aki kétnapos munkalátogatáson vett részt Tokióban.

Tájékoztatniuk kell munkáltatójukat a közszféra vád alá helyezett dolgozóinak

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/tajekoztatniuk_kell_munkaltatojukat_a_kozszfera_vad_ala_helyezett_dolgozoinak.594326.html

Az Országgyűlés kedden több ponton módosított egyes jogállási törvényeket: a változtatások egyike kimondja, hogy a közszféra azon dolgozóinak, akiket köztörvényes bűncselekmény miatt büntetőeljárás alá vontak, tájékoztatniuk kell munkáltatójukat a meggyanúsításukról.

Megszüntetnék a diszkriminációt a diákmunkánál

http://fn.hir24.hu/penzugy/2015/03/03/megszuntetnek-a-diszkriminaciot-a-diakmunkanal/

Törvényjavaslat készült annak érdekében, hogy a passzív féléven lévő felsőoktatási hallgatók is végezhessenek kedvezményes adózású diákmunkát. A szakszervezet támogatja a javaslatot.

Temetőbe is kivezényelhetik a közmunkásokat,figyelmet kapnak a romák

http://propeller.hu/itthon/3070603-temetokbe-is-kivezenyelhetik-kozmunkasokat-figyelmet-kapnak?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=partner

A kormány idei közfoglalkoztatási céljai között az elsődleges munkaerőpiacról kiszorultak, különösen a munkaerőpiacon halmozottan hátrányos helyzetben lévők foglalkoztatásának segítése mellett többi között a természeti és épített környezet védelme, a vasúti pályahálózat, illetve az országos közúthálózat környezetének tisztántartása, a roma lakosság társadalmi integrációja, önfenntartó települések kialakítása és a vidék lakosságmegtartó képességének növelése szerepel.

Megfigyel a főnököd? 3 dolog, amit nem tehet meg

http://www.femina.hu/terasz/megfigyeles_a_munkahelyen

Bár a munkahely bekamerázása nem illegális, vannak szabályok, amiket be kell tartani.

KÖZÉLET

Egységes kormányhivatali rendszer jöhet

http://www.stop.hu/belfold/egyseges-kormanyhivatali-rendszer-johet/1305871/

Megszűnik a gyámhivatalok, a társadalombiztosítási igazgatási szervek, a munkaügyi központok, a földhivatalok, a bányakapitányságok és a környezetvédelmi felügyelőségek eddigi önállósága, hatásköreik a kormánymegbízott és a járási hivatal vezetőjéhez kerülnek.

GAZDASÁG

Hová tűnt a romák pénze?

http://www.romnet.hu/hirek/2015/03/03/hova_tunt_a_romak_penze

Saját szervezete és vezetője ellen készül tüntetni a hazai cigányság, ha Farkas Flórián nem számol el a Híd a Munka Világába programra költött ötmilliárd forinttal. 

EGYÉB

Ennyit kap a leggazdagabb nyugdíjas havonta: új rekord!

http://www.penzcentrum.hu/nyugdij/ennyit_kap_a_leggazdagabb_nyugdijas_havonta_uj_rekord.1043860.html

A magyar nyugdíjasok fele havonta százezer forintnál kevesebből él. Jó hír azonban, hogy a leggazdagabb nyugdíjasnak már havi 1,3 milliót utalnak. A magyar luxusnyugdíj tavaly még csak 870 000 forint volt.

Kétszer annyi alkohol fogyott decemberben, mint egy évvel korábban

http://vs.hu/kozelet/osszes/ketszer-annyi-alkohol-fogyott-decemberben-mint-egy-evvel-korabban-0304?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main

Éves összehasonlításban 25 százalékkal nőtt az eladott alkohol mennyisége – írja a Napi Gazdaság a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adataira alapozva.

A férfiaknál erős az összefüggés az anyagi jólét és a magánélet között

http://www.vg.hu/gazdasag/a-ferfiaknal-eros-az-osszefugges-az-anyagi-jolet-es-a-maganelet-kozott-445356

Az anyagi helyzet csak a férfiak körében befolyásolja a munkának a magánéletre és a magánéletnek a munkára gyakorolt hatását – mutatta ki a Budapesti Corvinus Egyetem Szociológia és Társadalompolitika Intézetének megbízásából készült 2014. májusi adatfelvétel.

Kirúghatnak egy Facebook-poszt miatt?

http://privatbankar.hu/fogyaszto/kirughatnak-egy-facebook-poszt-miatt-278541

A közösségi média terjedésével egyre több olyan tartalom válik nyilvánossá a munkahelyeken, amelyek régebben csak a céges folyosókon vagy a liftben elejtett pletykák szintjén léteztek. Ezek a tartalmak akár egy nagyobb közösség előtt is nyilvánossá válhatnak, komoly fejtörést okozhatnak a munkaadónak is.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és

SZEF Nyugdíjas Tagozatának továbbképzése

Tájékoztató   2022. november 23-án a SZEF Nyugdíjas Szervezete továbbképző konferenciát tartott a Benczúr Hotelben. A rendezvényen neves közgazdász egyetemi tanárok és szociológus tartott előadást a megjelent nyugdíjas szakszervezeti tagoknak.

Júliusi EGSZB vélemények

Az európai társadalmakat már eddig is súlyosan érintette a világjárvány, az ukrán válság pedig egy újabb hatalmas sokkhatás, amelyet leginkább társadalmaink legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő tagjai éreznek meg. Az elkövetkező uniós