Cikkajánló – 2015. március 2.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Végül utcára kell menni – mondja a MaSZSZ elnöke

http://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/vegul_utcara_kell_menni

Interjú Kordás Lászlóval, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnökével:
A most elfogadott „Újrakezdés” című programunk arról szól, hogy miképp mozgathatnak tömegeket a szakszervezetek. Egyrészt fel kell építeni egy bázist, a három szakszervezeti konföderáción kívül is és egyre több ágazati szakszervezetet kell integrálni a rendszerbe…

Újrakezdés
a Magyar Szakszervezeti Szövetség programja (2015-2019)

https://www.facebook.com/mszszhungary/posts/970922416251715

A Magyar Szakszervezeti Szövetség megalakításával új fejezet kezdődött a hazai szakszervezeti mozgalom történetében. Ez a történelmi pillanat megadja a mozgalom számára az újrakezdés lehetőségét.

_________________________

Új elnök a Magyar Szakszervezeti Szövetség élén

http://inforadio.hu/hirek/belfold/hir-707042

Kordás Lászlót választották a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSZSZ) elnökévé a következő négy évre a küldöttek a szövetség pénteki, első kongresszusán, amelyet Budapesten tartottak. Az alelnök Székely Tamás lett.

——————————————

Az összes hivatkozás a kongresszusról

http://www.hirkereso.hu/search?q=szakszervezet&timelimit=72

Annyi sofőrt rúgott ki a BKV, hogy a maradók 800 millióért túlóráztak

http://vs.hu/kozelet/osszes/annyi-sofort-rugott-ki-a-bkv-hogy-a-maradok-800-millioert-tuloraztak-0302?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main

A tervezetthez képest 800 millió forinttal több bért fizettek ki tavaly a BKV autóbusz- és troliüzletágában dolgozóknak. A BKV előbb csoportosan küldte el a sofőröket, a megmaradt állománnyal viszont csak úgy tudta működtetni a járatokat , ha túlóráztat. Azért viszont dupla pénz jár.

Így csalnak a fizetésekkel a munkaadók

http://index.hu/gazdasag/2015/02/28/igy_csalnak_a_fizetesekkel_a_munkaadok/

Kiterjedt ellenőrzést végzett tavaly a munkaügyi hatóság építőipari, kereskedelmi, vendéglátó-ipari és vagyonvédelmi cégeknél és lesújtó eredményre jutott: a vizsgált munkáltatók 86 százalékánál találtak valamilyen jogsértést, amely az ott dolgozók 67 százalékát érintette, írja a Napi.hu.

Magyar bérek: Észak- vagy Dél-Korea?

http://www.portfolio.hu/gazdasag/magyar_berek_eszak-_vagy_del-korea.210683.html

Több írás is megjelent a Portfolio-n az elmúlt hetekben a magyar bérszínvonal lemaradásának közgazdasági értelmezésére. Madár István a magyar bérszínvonal nemzetközi összehasonlításban megragadható lemaradó mértékét egyértelműen a megbízhatóan mérhető alacsony termelékenységi szintekkel magyarázta. Pogátsa Zoltán pedig a munkavállalók gyenge alkupozíciójával, az erős szakszervezeti támogatás hiányával, sőt a “kizsákmányolás” jelenségével hozta összefüggésbe a nemzetközileg el-(le)maradó magyar bérszínvonalat.

Vasmű: Intenzív bértárgyalások folynak

http://duol.hu/gazdasag/vasmu-hatodik-menet-1681998

Dunaújváros: Nagyon intenzív bértárgyalások zajlanak a vasműben, a munkáltatók és az érdekvédők képviselői között. Bíznak a megállapodásban.

Főnökök, figyelem! Megmérhetik milyen stresszesek a dolgozóik

http://privatbankar.hu/karrier/fonokok-figyelem-megmerhetik-milyen-stresszesek-a-dolgozoik-278451

Egy újonnan kifejlesztett technológia lehetővé teszi több napos, megszakítás nélküli fiziológiás méréseket végezni különböző munkakörökben dolgozókon.

Ki kellene rúgni egy fél óvónőt, de mindenki nagyon szereti

http://nol.hu/belfold/szobafestoi-taj-1519023

Meghökkentő esetek sora kíséri a közmunka történetét a kistelepüléseken. Előfordul, hogy valakit elbocsátanak, majd feleannyiért közmunkásként foglalkoztatják vissza. Az érintett a régi munkáját végzi, de az már söprögetésként szerepel a nyilvántartásokban.

Ezért érdemes legalább két nyelvet megtanulni

http://eduline.hu/nyelvtanulas/2015/2/28/allaskereses_nyelvtudas_7FM9CO#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2015_2_28

Mennyit ér a nyelvtudás a munkaerőpiacon? Milyen esélyeik vannak azoknak a friss diplomásoknak, akik egy idegen nyelvet sem beszélnek? Melyek a legkeresettebb nyelvek az angolon és a németen kívül? Utánajártunk.

Mikor hatályosul a vezető tisztségviselői lemondás?

http://munkajog.hu/rovatok/munkahely/hatalyosul-a-vezeto-tisztsegviseloi-lemondas

A vezető tisztségviselő lemondása – ha az a társaság működésében nem okoz fennakadást – a társaság tudomására jutásával hatályosul, ahhoz elfogadására nincs szükség.

Másfél milliárdot költene a kormány a hajléktalanok foglalkoztatására

http://vs.hu/kozelet/osszes/masfel-milliardot-koltene-a-kormany-a-hajlektalanok-foglalkoztatasara-0302?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main

A Belügyminisztérium az idén a civil-, illetve karitatív szervezetek, valamint az egyházak további bevonását tervezi a közfoglalkoztatás rendszerébe; az egyik ilyen új mintaprogram a hajléktalan emberek értékteremtő munkáját célozza mintegy másfél milliárd forintos támogatási keretösszeggel – írta hétfői számában a Magyar Hírlap.

A segélyezés átalakításánál a közmunkára hivatkoznak – Felezhetik a közmunkások számát

http://www.vasarnapihirek.hu/friss/felezhetik_a_kozmunkasok_szamat

Befújt a szél egy levelet a Demokratikus Koalíció ablakán, ami szerint a munkaügyi központ és a Belügyminisztérium arról tájékoztatja a polgármestereket, hogy augusztus 31-ig lehet csak közmunkaprogramra jelentkezni az önkormányzatoknak és az eddigi létszám a felére csökken.

Etelka néni 100 éves lett

http://www.infodunaujvaros.hu/hir_olvas/permalink:etelka-neni-100-eves-lett-2015-02-28-230000

A Dunaferr Vasas szakszervezet nyugdíjas bizottsága köszöntötte a 100. szülinapján Etelka nénit.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és