Cikkajánló – 2015. március 2.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Végül utcára kell menni – mondja a MaSZSZ elnöke

http://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/vegul_utcara_kell_menni

Interjú Kordás Lászlóval, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnökével:
A most elfogadott „Újrakezdés” című programunk arról szól, hogy miképp mozgathatnak tömegeket a szakszervezetek. Egyrészt fel kell építeni egy bázist, a három szakszervezeti konföderáción kívül is és egyre több ágazati szakszervezetet kell integrálni a rendszerbe…

Újrakezdés
a Magyar Szakszervezeti Szövetség programja (2015-2019)

https://www.facebook.com/mszszhungary/posts/970922416251715

A Magyar Szakszervezeti Szövetség megalakításával új fejezet kezdődött a hazai szakszervezeti mozgalom történetében. Ez a történelmi pillanat megadja a mozgalom számára az újrakezdés lehetőségét.

_________________________

Új elnök a Magyar Szakszervezeti Szövetség élén

http://inforadio.hu/hirek/belfold/hir-707042

Kordás Lászlót választották a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSZSZ) elnökévé a következő négy évre a küldöttek a szövetség pénteki, első kongresszusán, amelyet Budapesten tartottak. Az alelnök Székely Tamás lett.

——————————————

Az összes hivatkozás a kongresszusról

http://www.hirkereso.hu/search?q=szakszervezet&timelimit=72

Annyi sofőrt rúgott ki a BKV, hogy a maradók 800 millióért túlóráztak

http://vs.hu/kozelet/osszes/annyi-sofort-rugott-ki-a-bkv-hogy-a-maradok-800-millioert-tuloraztak-0302?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main

A tervezetthez képest 800 millió forinttal több bért fizettek ki tavaly a BKV autóbusz- és troliüzletágában dolgozóknak. A BKV előbb csoportosan küldte el a sofőröket, a megmaradt állománnyal viszont csak úgy tudta működtetni a járatokat , ha túlóráztat. Azért viszont dupla pénz jár.

Így csalnak a fizetésekkel a munkaadók

http://index.hu/gazdasag/2015/02/28/igy_csalnak_a_fizetesekkel_a_munkaadok/

Kiterjedt ellenőrzést végzett tavaly a munkaügyi hatóság építőipari, kereskedelmi, vendéglátó-ipari és vagyonvédelmi cégeknél és lesújtó eredményre jutott: a vizsgált munkáltatók 86 százalékánál találtak valamilyen jogsértést, amely az ott dolgozók 67 százalékát érintette, írja a Napi.hu.

Magyar bérek: Észak- vagy Dél-Korea?

http://www.portfolio.hu/gazdasag/magyar_berek_eszak-_vagy_del-korea.210683.html

Több írás is megjelent a Portfolio-n az elmúlt hetekben a magyar bérszínvonal lemaradásának közgazdasági értelmezésére. Madár István a magyar bérszínvonal nemzetközi összehasonlításban megragadható lemaradó mértékét egyértelműen a megbízhatóan mérhető alacsony termelékenységi szintekkel magyarázta. Pogátsa Zoltán pedig a munkavállalók gyenge alkupozíciójával, az erős szakszervezeti támogatás hiányával, sőt a “kizsákmányolás” jelenségével hozta összefüggésbe a nemzetközileg el-(le)maradó magyar bérszínvonalat.

Vasmű: Intenzív bértárgyalások folynak

http://duol.hu/gazdasag/vasmu-hatodik-menet-1681998

Dunaújváros: Nagyon intenzív bértárgyalások zajlanak a vasműben, a munkáltatók és az érdekvédők képviselői között. Bíznak a megállapodásban.

Főnökök, figyelem! Megmérhetik milyen stresszesek a dolgozóik

http://privatbankar.hu/karrier/fonokok-figyelem-megmerhetik-milyen-stresszesek-a-dolgozoik-278451

Egy újonnan kifejlesztett technológia lehetővé teszi több napos, megszakítás nélküli fiziológiás méréseket végezni különböző munkakörökben dolgozókon.

Ki kellene rúgni egy fél óvónőt, de mindenki nagyon szereti

http://nol.hu/belfold/szobafestoi-taj-1519023

Meghökkentő esetek sora kíséri a közmunka történetét a kistelepüléseken. Előfordul, hogy valakit elbocsátanak, majd feleannyiért közmunkásként foglalkoztatják vissza. Az érintett a régi munkáját végzi, de az már söprögetésként szerepel a nyilvántartásokban.

Ezért érdemes legalább két nyelvet megtanulni

http://eduline.hu/nyelvtanulas/2015/2/28/allaskereses_nyelvtudas_7FM9CO#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2015_2_28

Mennyit ér a nyelvtudás a munkaerőpiacon? Milyen esélyeik vannak azoknak a friss diplomásoknak, akik egy idegen nyelvet sem beszélnek? Melyek a legkeresettebb nyelvek az angolon és a németen kívül? Utánajártunk.

Mikor hatályosul a vezető tisztségviselői lemondás?

http://munkajog.hu/rovatok/munkahely/hatalyosul-a-vezeto-tisztsegviseloi-lemondas

A vezető tisztségviselő lemondása – ha az a társaság működésében nem okoz fennakadást – a társaság tudomására jutásával hatályosul, ahhoz elfogadására nincs szükség.

Másfél milliárdot költene a kormány a hajléktalanok foglalkoztatására

http://vs.hu/kozelet/osszes/masfel-milliardot-koltene-a-kormany-a-hajlektalanok-foglalkoztatasara-0302?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main

A Belügyminisztérium az idén a civil-, illetve karitatív szervezetek, valamint az egyházak további bevonását tervezi a közfoglalkoztatás rendszerébe; az egyik ilyen új mintaprogram a hajléktalan emberek értékteremtő munkáját célozza mintegy másfél milliárd forintos támogatási keretösszeggel – írta hétfői számában a Magyar Hírlap.

A segélyezés átalakításánál a közmunkára hivatkoznak – Felezhetik a közmunkások számát

http://www.vasarnapihirek.hu/friss/felezhetik_a_kozmunkasok_szamat

Befújt a szél egy levelet a Demokratikus Koalíció ablakán, ami szerint a munkaügyi központ és a Belügyminisztérium arról tájékoztatja a polgármestereket, hogy augusztus 31-ig lehet csak közmunkaprogramra jelentkezni az önkormányzatoknak és az eddigi létszám a felére csökken.

Etelka néni 100 éves lett

http://www.infodunaujvaros.hu/hir_olvas/permalink:etelka-neni-100-eves-lett-2015-02-28-230000

A Dunaferr Vasas szakszervezet nyugdíjas bizottsága köszöntötte a 100. szülinapján Etelka nénit.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az