Cikkajánló – 2015. február 25.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

BKV: Engedelmességi akció a béremelésért

http://www.dolgozoklapja.hu/?p=1863

Rendhagyó akcióval, általános engedelmességi mozgalommal kényszerítene ki béremelést a szakszervezet a BKV menedzsmentjéből. Amennyiben a cégvezetés nem tesz értékelhető ajánlatot, a járművezetők nem csinálnának mást, csak szigorúan betartanák a forgalmi utasításokat és előírásokat, s ez felér egy forgalomlassító megmozdulással.

Keres ön annyit, mint a megyei átlag?

http://www.origo.hu/gazdasag/20150223-atlagos-fizetes-megyenkent.html

Tavaly decemberben 7,7, az egész évben pedig 3,2 százalékkal emelkedtek a reálbérek a KSH szerint. Így 237 700 forint volt a bruttó átlagkereset, a nettó pedig 155 700 forint. A vállalkozásoknál dolgozók átlagosan 252 700 forintot kerestek. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében alig keresnek többet, mint a Budapesti átlag fele. A növekedés is csak minimális volt. A legjobban Somogy megyében nőtt tavaly a fizetés. 

„A pedagógusok kiskorúsítása félelmetes”

http://hvg.hu/plazs/20150223_A_pedagogusok_kiskorusitasa_felelmetes

Ha egy tanár úgy csinál az órán, mintha minden rendben lenne, de közben azon aggódik, mikor jön a tanfelügyelő, és ki tudja-e fizetni a számláit, akkor ő nincs jelen – véli hivatásáról Csobánka Zsuzsa Emese író-magyartanár, akinek legendás óráin a lelkes diákok a Bűn és bűnhődést vagy a Vörös és feketét Lego-film készítésével, esetleg önálló drámával dolgozzák fel. Hogy lehet kiszakítani a mai gyerekeket a kütyük világából? Miért fontos azt is megbeszélni, ha nem tetszik egy mű a diáknak? Interjú.

A BKK is beszáll a munkahelyteremtésbe

http://444.hu/2015/02/23/a-bkk-is-beszall-a-munkahelyteremtesbe/?fb_action_ids=782772788468862&fb_action_types=og.recommends

A digitális óra már a múlté: beázik, áramot fogyaszt, személytelen. Szakítva a nyugati trendekkel, a Margit-hídnál a HÉV-megállóban papíralapú, emberi erőforrást igénylő szerkezetet vetettek be az utastájékoztatásra.  (via babidzsi tumbrl)

Könnyebbé válhat a munkavállalás az európai térségben

http://www.hrportal.hu/c/konnyebbe-valhat-a-munkavallalas-az-europai-tersegben-20150224.html

A Magyar Képesítési Keretrendszer (MKKR) segíti a munkavállalást az európai térségben. Egyelőre a formális képzések besorolása történt meg.

A munkaszüneti napok körüli munkavégzés elszámolása

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkaido/a-munkaszuneti-napok-koruli-munkavegzes-elszamolasa

Az Mt. felhatalmazást ad a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter számára (jelenleg a nemzetgazdasági miniszter), hogy az általános munkarendben foglalkoztatott munkavállalók munkaidő-beosztásának a munkaszüneti napok miatti változtatását évenként rendeletben szabályozza. Ennek során vasárnap nem nyilvánítható munkanappá és a változtatásnak azonos naptári hónapra kell esnie.

KÖZÉLET

Tovább működhet az Ökotárs Alapítvány

http://www.atv.hu/belfold/20150224-tovabb-mukodhet-az-okotars-alapitvany/hirkereso

Hétfőn kapta kézhez az Ökotárs Alapítvány a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság végzését, mely szerint a bíróság kitűzte a tárgyalást az Ökotárs és konzorciumi partnerei – az Autonómia Alapítvány és a DemNet Alapítvány – adószám-felfüggesztésének ügyében- közölte Móra Veronika, az Ökotárs vezetője.

GAZDASÁG

1,35 milliárd forintot utaltak vissza a bankok

http://www.turizmusonline.hu/cikk/1_35_milliard_forintot_utaltak_vissza_a_bankok

2014-ben a kereskedelmi szálláshelyeken a SZÉP Kártyával összesen 15,9 milliárd forintot fizettek, 3,9%-kal többet, mint az előző évben, ugyanakkor a bankok 1,35 milliárd forintot utaltak vissza a munkáltatóknak, mivel ezt az összeget nem költötték el az év során a munkavállalók.

VG: Megvenné az állam az Elmű-Émász 49 százalékát

http://vs.hu/gazdasag/osszes/vg-megvenne-az-allam-az-elmu-emasz-49-szazalekat-0225?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main

A magyar állam 49 százalékos részesedést venne az Elmű-Émász csoportban – értesült a Világgazdaság az ügyhöz közeli forrásból. Az erre vonatkozó bejelentés a napokban várható. Az ügylet során nem csak a szolgáltató cégekben, hanem az üzletrész által képviselt eszközökben, így például az elosztó-hálózatban is pozíciót szerezne. A 49 százalékot a csoportban résztulajdonos RWE-től vásárolná meg.

Megtudtuk, hogy cselezhetik ki a multik a vasárnapi boltzárat

http://www.penzcentrum.hu/vasarlas/megtudtuk_hogy_cselezhetik_ki_a_multik_a_vasarnapi_boltzarat.1043777.html

Pályaudvarokra költözhetnek a vasárnapi boltzár miatt lépéskényszerbe került kiskerláncok, ahol akár vasárnap is nyitva lehetnek. A Pénzcentrum értesülései szerint a MÁV nyitott az együttműködésre, és hamarosan felkeresik az érintett szereplőket. Az egyik legnagyobb hazai ingatlanvagyonnal rendelkező állami vállalat és a multik összeborulása a teljes hazai kiskereskedelmi szektort átrendezheti. Nyugat-Európában legalábbis már régóta működik ez a modell.

 

EGYÉB

A kormány nem tervez bérlakásprogramot

http://www.napi.hu/ingatlan/a_kormany_nem_tervez_berlakasprogramot.593913.html

Úgy tűnik, továbbra sincs napirenden bérlakásprogram. Bár a hajléktalanok és a fiatalok otthonteremtési támogatásának lehetőségét folyamatosan vizsgálja a kormány, a megoldást azonban mintha csak a vásárlás ösztönzésében vélnék megtalálni. A hajléktalanok meleg ételhez juttatására uniós forrásokat szánnak – derül ki az átfogó bérlakásprogramot és a hajléktalanság okainak felszámolására tervezett intézkedéseket firtató, írásbeli képviselői kérdésre adott válaszból.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az