Cikkajánló – 2015. február 24.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Félkarú lesz az óriás szakszervezet

http://nol.hu/belfold/felkaru-lesz-az-orias-szakszervezet-1517873

Az eredetileg tervezett három helyett csak két konföderáció olvad be a Magyar Szakszervezetek Szövetségébe, amely így is a legnagyobb érdekvédelmi tömörülés lesz. A hétvégi kongresszuson kiderül az is, ki állhat a kétszázezer tagot tömörítő szerveződés élére.

________________________________

http://www.hirado.hu/2015/02/23/az-mszosz-es-az-autonomok-teljes-jogutodlassal-olvad-be-az-uj-szakszervezeti-szovetsegbe/?source=hirkereso

Túlterheltek a pedagógusok

http://rtl.hu/rtlklub/hirek/tulterheltek-a-pedagogusok

Túlterhelik a pedagógusokat, mióta bevezették a pedagógus életpályamodellt- legalábbis ez derül ki a Pedagógusok Szakszervezetének felméréséből. A válaszadók nagy többsége ezért kimerültebbnek érzi magát, mint korábban. A szakszervezet elnöke szerint valójában nem béremelést kaptak a pedagógusok, csak többet dolgoznak a pénzükért.

Elhasználódik az ember a nehéz munkában

http://nol.hu/belfold/elhasznalodik-az-ember-a-nehez-munkaban-1517717

Elvárják a szakszervezetek, hogy a kormány teljesítse korábbi ígéretét, és tárgyaljanak végre érdemben a különösen nagy fizikai vagy pszichikai igénybevétellel járó munkakörökben dolgozók helyzetének javításáról.

A rezidensek után az orvosokat is röghöz köthetik

http://hvg.hu/itthon/20150223_az_orvosokat_is_roghoz_kothetik

Megint lesz önálló gyógyszerészeti intézet, nemzeti egészségfejlesztési intézetet hoznak és tízmilliárd forintot költenek a gyermeksürgősségi ellátás fejlesztésére – egyebek mellett erre készül idén a kormány az egészségügyi ágazatban. Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár a hétfői kormányszóvivői tájékoztatón beszélt a részletekről. Az orvosok bérrendezéséért cserébe röghöz kötést írhatnak elő, a védőnők helyzetét az új alapellátási törvényben rendeznék.

Minden orvosnak alá kell írnia: nem fogad el hálapénzt

http://index.hu/belfold/2015/02/23/zombor_gabor_egeszsegugy_korhaz/

Az egészségügyi államtitkárságnak március végéig kell elkészítenie javaslatát a kormánynak egy újabb béremelésről az egészségügyben, mondta Zombor Gábor egészségügyi államtitkár a kormányszóvivői találkozón. A rezidenseknek adott 100-200 ezer forintos ösztöndíjakat szeretnék megtartani a bérekben, ezért megemelnék a többi orvos fizetését is. Ehhez azonban mindenkinek alá kellene írnia egy szerződést arról, hogy itthon marad, és nem fogad el hálapénzt.

Oktatás, kutatás, felzárkózás

http://nepszava.hu/cikk/1048994-oktatas-kutatas-felzarkozas

Kormányok jönnek, kormányok mennek, de valahogy nem sikerül a rendszerváltozás-kori álmainkat megvalósítani, a közepesen fejlett országokhoz felzárkózni. Hiába vagyunk olyan büszkék a magyarság kreativitására, ezt a sokat hangoztatott tulajdonságunkat az ország érdekében nem tudjuk kamatoztatni.

A munkakörülményeket méri az Ipsos

http://www.marketinginfo.hu/hirek/article.php?id=35730&referer_id=rss

A kutatócég az Eurofound európai munkakörülményeket vizsgáló hatodik felméréssorozatához csatlakozott.

Hosszú az út a munkába – megnéztük, ki mennyit ingázik

http://www.metropol.hu/itthon/cikk/1288509

Átlagosan 23 percbe telik az embereknek eljutniuk a munkahelyükre. A dolgozók legnagyobb része, 41 százaléka autóval közlekedik, 28 százalékuk busszal, trolibusszal vagy villamossal.

Ez most a 10 legkeresettebb szakma

http://index.hu/gazdasag/2015/02/23/ez_most_a_10_legkeresettebb_szakma/

Hiába keresett szakember valaki, és válogathat számos állásajánlat közül, nem biztos, hogy jól meg is fizetik érte, írta a Pénzcentrum.hu. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) éves, átlagkereseteket bemutató listáján több olyan szakma is van, amelyik nagyon keresett, mégis alacsony fizetéssel jár.

KÖZÉLET

Visszaemelhetik a tankötelezettség korhatárát

http://www.vg.hu/kozelet/visszaemelhetik-a-tankotelezettseg-korhatarat-444803

Alig három tanévvel ezelőtt szállították le 18-ról 16 évre a tankötelezettségi korhatárt, de a szakképzés kiterjesztése miatt máris újra felemelhetik – értesült a Magyar Nemzet.

GAZDASÁG

Totális csőd a vasárnapi zárva tartás: nem csak a boltoknak fájhat

http://www.penzcentrum.hu/vallalkozas/totalis_csod_a_vasarnapi_zarva_tartas_nem_csak_a_boltoknak_fajhat.1043772.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator

Kemény kijelentést tett a vasárnapi zárva tartás kapcsán az országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Online zavar a vasárnapi zárva tartásban

http://www.vg.hu/gazdasag/online-zavar-a-vasarnapi-zarva-tartasban-444704

Néhány kereskedő várta, de nem ad ki a kormány a vasárnapi zárva tartás részleteit tisztázó rendeletet sem. Maradnak a törvény szigorú rendelkezései, és egyelőre az üzletek is óvatosak a kormánnyal: a hétvégi házhoz szállításról nagyjából lemondtak, pedig a jogszabályban óriásiak a kiskapuk.

Hatalmasat bukott a Mol az olajon

http://www.napi.hu/tozsdek-piacok/hatalmasat_bukott_a_mol_az_olajon.593964.html

Az olajár zuhanása 100 milliárdos veszteségbe fordította a Mol negyedévét is, az olajtársaság elemzők által leginkább figyelt tiszta EBITDA eredménye mégis jobb lett a vártnál. Tovább nőtt a kitermelt olaj mennyisége és a tízéve legjobb downstream eredményt tovább javító új stratégiát is jelentettek be.

EGYÉB

Kettő az egyben: Konferencia a magyarországi szegénységről

http://hvg.hu/velemeny/20150220_Ketto_az_egyben_Konferencia_a_magyarorsza

Vitán felül áll, hogy nő és pusztít a szegénység. Ezért nem is akarnak vitatkozni róla. Ferge Zsuzsa írása.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.

Női szakszervezeti aktivisták a közszolgáltatásokban

Kitűnő beszélgetést szervez a Szikra Mozgalom, ahol 3 nagyon lelkes kolléganő beszélget a közszolgáltatásokban végzett aktivista tevékenységükről. A munkahelyen végzett szervező tevékenység társadalmi szerepének bemutatása egy nagyon fontos téma, amelyről

Szakmai beszélgetés Miskolcon

Miskolcon munkaügyi kerekasztalbeszélgetésre kerül sor, ahol az egyik panalebeszélgetés felkért vitaindítóját Csóti Csaba, a SZEF elnöke tartja.

A SZEF delegáltja vezeti az OMB Munkavállalói oldalát

Dudás Katalint, a SZEF delegáltját választották meg az Országos Munkavédelmi Bizottság Munkavállalói oldal ügyvivőjének. Dudás Katalin évek óta segíti a közszolgáltatásokban működő szakszervezetek munkáját, és emellett rendszeresen adja át tudását

A jobb élet reményében – Konferencia meghívó

A jobb élet reményében A kiszámíthatóságtól a munka és magánélet egyensúlyáig – az EU követelmények három tagállam jogharmonizációja tükrében Helyszín: Benczúr Hotel (1068 Budapest, Benczúr u. 35.) Időpont: 2023.03.23. Tovább