Cikkajánló – 2015 február 23.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Nem olvad be a SZEF a Magyar Szakszervezeti Szövetségbe

http://www.vg.hu/gazdasag/nem-olvad-be-a-szef-a-magyar-szakszervezeti-szovetsegbe-444675

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) nem olvad be teljes jogutódlással a Magyar Szakszervezeti Szövetségbe, erről döntött a SZEF szombaton tartott X. közgyűlése.

Kínosan sokat késik a szakszervezeti integráció

http://nol.hu/belfold/kinosan–sokat-kesik-a-szakszervezeti-integracio-1517661

Megint nemet mondott a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma arra, hogy három szakszervezeti szövetség összeolvadása révén létrehozzák az ország legnagyobb, a köz- és a versenyszférában egyaránt érdekelt konföderációját. 2013. május 1-jén még az integráció pártján álltak.

Újabb elbocsátási hullám jöhet – mutatjuk, kik aggódhatnak

http://www.napi.hu/ingatlan/ujabb_elbocsatasi_hullam_johet_mutatjuk_kik_aggodhatnak.593797.html

Februárban folytatódott az építőipari bizalmi index értékének csökkenése, ebben a hónapban csaknem 6 pontos volt a visszaesés januárhoz képest – mindez e mutató tizenöt havi mélypontjának felel meg. Az előző háromhavi termelés megítélése nem változott, a rendelésállományé némileg romlott – derül ki a GKI legfrissebb felméréséből.

Nyugdíj: itt nézze meg, hogy ne érje meglepetés

http://www.hirado.hu/2015/02/22/nyugdij-itt-nezze-meg-hogy-ne-erje-meglepetes/?source=hirkereso

Nem érheti meglepetés a nyugdíjak megállapításakor azokat, akik már előre tájékozódnak az úgynevezett egyéni nyugdíjszámlán keresztül. Az ügyfélkaput nem csak a nyugdíj előtt állóknak, hanem a még javában aktív dolgozóknak is érdemes igénybe venni, mondják a szakemberek.

Így jár a betegszabadság a munkaidő-keretes dolgozónak

http://adozona.hu/munkajog/Igy_jar_a_betegszabadsag_a_munkaidokeretes__9CODLG#utm_source=adozona.hu&utm_medium=email&utm_campaign=ado_weekly

Hogyan kell kezelni a munkaidőkeret szerint foglalkoztatott dolgozó betegszabadságát, táppénzét? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd, munkajogász szakértőnk válaszolt.

Nagyjából feladhatják a diplomás közmunkások

http://nol.hu/gazdasag/portas-nagy-protekcioval-1517403

Egy dunántúli intézmény talán rekorder ebben a műfajban. Egyszerre mindjárt három, felsőfokú végzettséggel rendelkező közmunkást is foglalkoztatott. Volt köztük tanár, bölcsész és egy PhD-fokozattal rendelkező egyetemi oktató is.

20 ezer forintos pótlékot kaphatnak a stressz miatt

http://www.penzcentrum.hu/karrier/20_ezer_forintos_potlekot_kaphatnak_a_stressz_miatt.1043759.html

Stresszpótlékért küzdenek a mentőszolgálat dolgozói – írja a Népszabadság szombati számában.

TOP 10 OKJ-s képzés, amivel százezreket kereshetsz

http://www.penzcentrum.hu/karrier/top_10_okj_s_kepzes_amivel_szazezreket_kereshetsz.1043749.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator

Elkészült a legnépszerűbb OKJ-s képzések toplistája. E szerint 2014-ben a mérlegképes könyvelő képzésekre jelentkeztek a legtöbben. Bár az OKJ-s képzések javarészt olcsóbbak az egyetemi-főiskolai tanulmányoknál, így is többszázezer forintot kérhetnek el értük.

Ahol bevezetik a minimál-nyugdíjat: három évtizednyi munka az alapfeltétel

http://www.hirado.hu/2015/02/21/ahol-bevezetik-a-minimal-nyugdijat-harom-evtizednyi-munka-az-alapfeltetel/?source=hirkereso

Szlovákiában a 269 eurós járandóságra az jogosult, aki legkevesebb harminc évet dolgozott.

Így működik a kormány csodafegyvere – mutatjuk a beszédes számokat

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/igy_mukodik_a_kormany_csodafegyvere_mutatjuk_a_beszedes_szamokat.593786.html

A 2004 decemberi adatokhoz képest összesen 10 ezer fővel csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma 2014 decemberében, miközben a legalább egy éve állást keresők és a munkanélküli pályakezdők száma még nőtt is valamennyivel – ez derül ki abból a Napi.hu által készített összeállításból, amely a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat utóbbi 10 évének decemberi adatait hasonlította össze.

A legbiztosabb álláskeresési módszer a Facebookon

http://www.profession.hu/cikk/20150220/a-legbiztosabb-allaskeresesi-modszer-a-facebookon/5125

Mutatunk egy jó megoldást, hogy ne maradjunk le egyetlen ígéretes állásról sem!

Kevesebb csalást akar a cégénél? Dolgozzon nőkkel!

http://hvg.hu/enesacegem/20150222_Kevesebb_csalast_akar_a_cegenel_Dolgozzon

Csökkentheti az adóelkerülést és a könyvelési csalások esélyét, ha nő felel egy cég pénzügyeiért egy amerikai tanulmány szerint.

Megélhetési kivándorlók: ide mennek a magyar orvosok

http://www.168ora.hu/itthon/megelhetesi-kivandorlok-133945.html

Elsősorban Németországba, Nagy-Britanniába és Ausztriába mennek dolgozni az orvosok és az ápolók – derül ki a külföldi munkavállalás céljából igényelt hatósági bizonyítványokra vonatkozó adatokból. Jellemzően a 25-29 éves egészségügyi szakemberek hagyják el az országot.

Mély nyomot hagy a munkanélküliség

http://index.hu/tudomany/2015/02/19/mely_nyomot_hagy_a_szemelyisegben_a_munkanelkuliseg/

A munkanélküliek személyisége alapjaiban megváltozik, az emberek zártabbak, konokabbak lesznek, ami perszre megnehezíti azt is, hogy új munkahelyet szerezzenek – írja az Amerikai Pszichológusok Szövetsége által publikált tanulmány.

KÖZÉLET

Oda a Fidesz kétharmada

http://www.vg.hu/kozelet/politika/oda-a-fidesz-ketharmada-444708

Kész Zoltán, a baloldali ellenzék által támogatott független jelölt nyerte a veszprémi időközi választást. Ezzel a Fidesz-KDNP elvesztette a kétharmados parlamenti többségét.

Már 9,85 millió alá esett Magyarország lélekszáma

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/mar_985_millio_ala_esett_magyarorszag_lelekszama.593909.html

Az előzetes adatok szerint 2014-ben 91,5 ezer gyermek született, 3,2 százalékkal több, mint az előző évben. A 126,1 ezer halálozás 0,5 százalékos csökkenést jelentett 2013-hoz képest. Így a természetes fogyás 34,6 ezer fő volt, csaknem 3,5 ezerrel kevesebb az egy évvel korábbinál – adta hírül a KSH. Már csak 9 millió 849 ezren vagyunk az országban.

GAZDASÁG

Kivárnak a plázák

http://nol.hu/gazdasag/kivarnak-a-plazak-1517487

Fél év próbaidő után döntik el a bevásárlóközpontok, megéri-e vasárnap kinyitniuk, ha üzleteik zöme kénytelen zárva tartani. Bár néhány hét múlva életbe lép a korlátozás, még mindig hiányzik a törvény végrehajtási rendelete, ezért továbbra sem tudni biztosan, ki tarthat majd nyitva, és ki nem.

Spar-főnök: nem vonulunk ki Magyarországról, de az EU léphetne

http://hvg.hu/kkv/20150220_Sparfonok_nem_vonulunk_ki_Magyarorszagro#rss

A Spar nem tervezi a magyar piac elhagyását, annak ellenére, hogy kifogásol egyes magyar jogszabályokat – erősítette meg Gerhard Drexel, a Spar Österreich vezérigazgatója a Die Presse című osztrák napilap pénteki számában megjelent interjúban.

Lázár János kontra Varga Mihály

http://nepszava.hu/cikk/1049046-lazar-kontra-varga

A vasárnapi zárva tartás körüli káosz mögött a gazdasági tárca és a Miniszterelnökség presztízsharca állhat. Mintha nem számítana, hogy ezzel elsősorban a kisvállalkozóknak okozhatnak súlyos hátrányokat, például a kertészeti cégeknek, az éjjel-nappali kisboltoknak.

Magasak voltak a múlt évi prémiumok

http://nepszava.hu/cikk/1049054-magasak-voltak-a-mult-evi-premiumok

Tavaly decemberben – a gyakorlatilag inflációmentes környezetben – patakokban dőlt a pénz egyes munkavállalókhoz. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tegnap közzétett adatai szerint 2014 utolsó hónapjában a nemzetgazdaságban 6,7 százalékkal emelkedtek a bérek, ez a nettó reálbérek 7,7 százalékos bővülését hozta magával.

Az alapjövedelem a PM unortodox dobása

http://hvg.hu/itthon/20150220_Az_alapjovedelemmel_a_PM_elhagyja_a_balol

Szabó Tímea és Karácsony Gergely február 15-én jelentette be, hogy a Párbeszéd Magyarországért az alapjövedelem bevezetését szorgalmazza. Bő egy éve került elő az ötlet, de a PM az első párt, amely valóban komoly lépéseket fontolgat az ügyben, és összegeket is bemondott, hogy hogyan képzeli a bevezetését. A radikális baloldalinak címkézett alapjövedelem-gondolat egyelőre az egyetlen reformjavaslat a baloldali pártok oldaláról, ami a NER-től markánsan eltérő társadalompolitikai víziót sejtet. Nem lenne meglepő, ha a következő években ennek különféle koncepciói kerülnének a viták középpontjába. A hvg.hu végigvette a kockázatokat és mellékhatásokat is.

VG: Évi 90 milliós forgalmuk lehet a trafikoknak

http://hvg.hu/gazdasag/20150223_vg_trafikok_forgalom_vagott_dohany#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso&utm_content=default

Tavaly négyszer több vágott és finom dohányt foglaltak le itthon a NAV munkatársai, mint 2013-ban írja a hétfői Világgazdaság. A lap arról is ír, hogy 535 milliárdos forgalmuk volt tavaly a trafikoknak, és volt olyan üzlet, ahol elérte a forgalom a 600 milliót.

Ez a két magánnyugdíjpénztár már megmenekült

http://nol.hu/gazdasag/ket-magannyugdijpenztarnal-mar-megvan-a-minimalis-tagdijfizeto-hanyad-1517565

A négy magánnyugdíjpénztár közül a Budapest Magánnyugdíjpénztárnál 74 százalék, a Horizont Magánnyugdíjpénztárnál 70 százalék, a Szövetség Nyugdíjpénztárnál pedig 50 százalék felett van a tagdíjfizető pénztártagok aránya. Az MKB Nyugdíjpénztár nem közölt adatot az MTI megkeresésére, 2014-ben a kassza honlapján közzétett információk szerint 30 százalék fölött volt ez az arány.

Újra keményen megsarcolják a kamionosokat

http://nol.hu/gazdasag/szabad-sarc-kamionra-1517709

Megalapozta a közúti fuvarozók sarcolását a kormány az útdíjrendszer januári kiterjesztésének előkészítése során. Ha a tervbe vett változtatások mindegyikét végigviszik, a 3,5 tonnánál nagyobb tehergépkocsik útdíjköltségei legkevesebb negyedével növekedtek volna.

Illés Zoltán szerint akkora rejtett költségei vannak Paksnak, hogy tán fel sem épül

http://444.hu/2015/02/23/illes-zoltan-szerint-akkora-rejtett-koltsegei-vannak-paksnak-hogy-tan-fel-sem-epul/

„Bizonyára helyes stratégia ápolni a magyar-orosz gazdasági kapcsolatokat, de én a magam részéről biztosan nem atomerőművet vettem volna tőlük” – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek az elmúlt hetekben a teljes magyar sajtót körbeturnézó Illés Zoltán, aki nem is olyan rég még a kormány környezetvédelmi államtitkára volt. Illés szerint a paksi beruházásnak nagyon komoly rejtett költségei vannak, amelyek akár 50-60százalékkal is növelhetik az amúgy is megrendítően nagyra tervezett költségeket:

Putyin után a negatív kamat is jöhet

http://vs.hu/gazdasag/osszes/putyin-utan-a-negativ-kamat-is-johet-0222?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main

Putyin, a görögök és persze Simicska uralták a hét gazdasági híreit. A görögök nyertek egy kis időt, de nem kerülhetik meg a kemény reformokat, az orosz elnök látogatását fájdalmas elköteleződés nélkül megúsztuk, Simicska háttérbe szorulásának pedig friss jelei vannak. Jöhet a negatív kamat, és kezdődik a bankok nagy harca az ügyfelekért. Ez történt a héten a gazdaságban.

EGYÉB

8 titkos trükk, amivel a szupermarketek próbálnak túljárni az eszeden

http://mivoltma.444.hu/2015/02/21/8-titkos-trukk-amivel-a-szupermarketek-probalnak-tuljarni-az-eszeden/

Az élelmiszer-áruházakban a dolgok több mint 50%-át úgy vesszük meg, hogy vásárlás előtt soha az eszünkbe nem jutott volna megvenni őket – ennek egyenes következménye, hogy egyes számítások szerint például a boltban a kosárba rakott zöldség és gyümölcs 20-30 százaléka a kukában köt ki.

Ön sem kapcsolja ki a gépét? Íme az ára!

http://figyelo.hu/cikkek/415942-on-sem-kapcsolja-ki-a-gepet-ime-az-ara

A korszerű asztali számítógépek mintegy 30 százalékkal kevesebb áramot fogyasztanak, mint például az öt évesnél régebbiek. Az amerikai Intel számítástechnikai chipgyártó szerint a nagyobb áramfogyasztást részben a régi fejlesztésű grafikus kártyák okozzák.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Az európai szakszervezetek nemet mondanak a megszorításokra

  Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Gazdasági Munkabizottsága november 16-án tartotta évzáró ülését Brüsszelben. Napirendjén az európai munkavállalók szempontjából különösen időszerű és fontos kérdések szerepeltek: az EU makrogazdasági kilátásai, a