Cikkajánló – 2015. február 19.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

EL A KEZEKKEL A SZTRÁJKHOZ VALÓ JOGUNKTÓL!

http://www.szakszervezet.net/hu/2014-04-03-13-35-01/352-el-a-kezekkel-a-sztrajkhoz-valo-jogunktol

A Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (ITUC) Globális Akciónapjához csatlakozva 2015. február 18-án a magyar szakszervezeti konföderációk ifjúsági tagozatai is felhívják a figyelmet a sztrájkjog fontosságára, s annak elidegeníthetetlenségére!

Elhagyják Magyarországot az ápolók – így lehetne itthon tartani őket

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/elhagyjak_magyarorszagot_az_apolok_igy_lehetne_itthon_tartani_oket.593769.html

Alacsony létszám és bérek, valamint nehéz munkakörülmények jellemzik az ápolók helyezetét a Magyar Ápolási Egyesület elnöke szerint. Bugarszki Miklós a Magyar Ápolók Napja alkalmából beszélt erről. Ugyanakkor hozzátette: ennek ellenére tavaly már nem nőtt az elvándorlók száma.

Kapcsolódó cikkek: http://inforadio.hu/hirek/belfold/hir-704427

Vasárnapi zárva tartás: döntött a kormány

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/vasarnapi_zarva_tartas_dontott_a_kormany.593760.html

Döntött a kormány a vasárnapi pihenőnaphoz illetve zárva tartáshoz kapcsolódó rendeletről, nem bővítik a kivételek körét. A kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvény felhatalmazást ad a kormánynak, hogy adott települések vagy településrészek vonatkozásában kivételeket állapítson meg.

Autóbusz közlekedés: Ötnapos sztrájk lehet

http://www.sioport.hu/siofok-hirei/autobusz-kozlekedes-otnapos-sztrajk-lehet

Sztrájkbizottságot alakított a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ), mivel a munkáltató a Dél-dunántúli Közlekedési Központ Zrt. dolgozóinak nem emel bért, amit a SZAKSZ felháborítónak és a szakszervezet számára elfogadhatatlannak tart – közölte az érdekképviselet az MTI-vel kedden. A munkáltató hangsúlyozza, hogy az alágazati bértárgyalásokat követően kíván javaslatot tenni, és a helyi kollektív szerződésben is február 28. a bértárgyalások záró időpontja.

Lerántjuk a leplet a bolti dolgozók fizetéséről

http://fn.hir24.hu/penzugy/2015/02/18/lerantjuk-a-leplet-a-bolti-dolgozok-fizeteserol/

Rengeteg negatív visszajelzést kaptunk egy múlt heti cikkhez, ezért kifaggattuk az áruházláncokat és a szakszervezeteket arról, hogyan is fizetik a dolgozókat. Meglepő válaszokat is kaptunk.

Így gondolkodnak a cégek a megváltozott munkaképességűekről

http://www.mmonline.hu/cikk/cegek_a_megvaltozott_munkakepesseguekrol

A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását nem lehet és nem is kell egy egész épület akadálymentesítésével kezdeni, első lépésnek gyakran egy-két ajtó cseréje, vagy új íróasztalok beszerzése is megteszi. A megváltozott munkaképességű munkavállalók sikeres alkalmazásához lépésenként lehet eljutni, ebben pedig a mentális akadálymentesítés sokszor fontosabb lehet, mint a fizikai körülmények megváltoztatása. Mindez azoknak az érzékenységi átvilágításoknak az egyik tanulsága, amelyeket ügyfelei körében végzett 2014-ben a RehabJob.

Valóban csak a kollektív béralkutól függ a bérszintünk?

http://www.portfolio.hu/gazdasag/valoban_csak_a_kollektiv_beralkutol_fugg_a_berszintunk.210322.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

Pogátsa Zoltán azt mutatja be, hogy a vállalkozások hozzáadott értéke által létrehozott jövedelem a tőketulajdonos és a munkavállalók között úgy oszlik meg, amilyen mértékben az alkuképességük viszonyul egymáshoz. A munkavállalói érdekérvényesítő képesség pedig a szakszervezetek meggyengülését követően Kelet-Európában lecsökkent, és ez vezetett az indokolatlanul alacsony bérszinthez. Ez azonban csak kis részben fedi a valós okokat a bérkülönbségre – függetlenül attól, hogy a szakszervezetek megerősödése üdvözlendő folyamat lenne -írja Barta Balázs közgazdász.

Vigyázzon, akár ki is rúghatják e miatt a cikk miatt!

http://www.kemma.hu/komarom-esztergom/kozelet/vigyazzon-akar-ki-is-rughatjak-e-miatt-a-cikk-miatt-597019

A munkaadók felügyelhetik és korlátozhatják a munkahelyeken a magáncélú internetezést, amelynek költségeit át is háríthatják a dolgozókra. Ez sok vita forrása, mert sokan nincsenek tisztában a korlátokkal, lehetőségekkel – állapította meg a PwC Magyarország felmérése.

Zalában 4 milliárd forintot fordítottak közfoglalkoztatásra tavaly

http://kanizsaujsag.hu/hirek/23837/zalaban_4_milliard_forintot_forditottak_kozfoglalkoztatasra_tavaly/

Zala megyében a közfoglalkoztatási programok finanszírozására összesen 4 milliárd forintot fordítottak tavaly, a programokba csaknem 14 670 álláskereső kapcsolódott be – közölte a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja.

Mit jelent munkára képes állapotban lenni?

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkahely/mit-jelent-munkara-kepes-allapotban-lenni

A Munka Törvénykönyve a munkavállaló alapvető kötelezettségeként fogalmazza meg, hogy a munkavállaló köteles a munkáltató által előírt helyen és időben munkára képes állapotban megjelenni, és munkát végezni. A munkavédelemről szóló törvény ezt még azzal a rendelkezéssel egészíti ki, miszerint a munkavállaló csak a biztonságos munkavégzésre alkalmas állapotban, az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munka végzésére vonatkozó szabályok megtartásával végezhet munkát.

A dolgozó nő a téma

http://inforadio.hu/hirek/kultura/hir-704486

Idén a dolgozó nő körül kialakult tabuk megdöntését kísérli meg a Terézanyu pályázat, amelyre a munkájuk nehézségeiről, kihívásairól, kudarcairól vagy örömeiről szóló, valódi női sorsokat bemutató írásokat, fotókat vagy videókat várnak március 22-ig.

Keletről nyugatra költöznek munkáért

http://www.hrportal.hu/hr/keletrol-nyugatra-koltoznek-munkaert-20150218.html

Az országon belül zajló migráció egyértelműen kelet-nyugati irányú. Munkahely és magasabb bérek reményében az emberek elsősorban Pest és Győr-Moson-Sopron megyébe költöznek, írja a Hirado.hu.

Felmondási idő alatt kitilthat-e a munkáltató?

http://www.infopapa.hu/hir_olvas/permalink:felmondasi-ido-alatt-kitilthat-e-a-munkaltato-2015-02-19-060000

Felmondási idő alatt megteheti-e a munkáltató, hogy nem engedi be a dolgozót a munkahelyre? Erre válaszol az onlinejogsebesz.hu.

KÖZÉLET

Okosba’ megy a roma felzárkóztatás

http://index.hu/belfold/2015/02/18/a_gellerthegyen_nagyon_megy_a_roma_felzarkoztatas/

1,2 milliós fizetés félállásban, a roma nők ősanyai minősége: újabb fura dolgokra bukkantunk az ORÖ most már a parlamentben is vitatott foglalkoztatási programjában. Az Országos Roma Önkormányzat 300 millióért vett gellérthegyi irodaházat abból az EU-s pénzből, amit a leghátrányosabb helyzetűek érdekében kellene felhasználnia. A „Híd a munka világába” nevű, közel 5 milliárdos projekt tele van gyanús pénzköltésekkel és szakmai blöffökkel, a kialakuló botrány megrengetheti Farkas Flórián hatalmát.

Tilos a “stadion”, “szegénység” szavak használata az EMMI-ben

http://propeller.hu/itthon/3064009-emmi-dolgozoinak-tilos-kimondaniuk-stadion-szegenyseg

Egy sor, a hétköznapokban gyakran használt szó és kifejezés használatától tanácsolja el az EMMI a dolgozóit. A minisztérium munkatársai egy körlevélből értesültek a tiltott szavakról a VS.hu beszámolója szerint.

Kapcsolódó cikk:

GAZDASÁG

Baj van a magyar adórendszerrel

http://www.bankweb.hu/baj-van-magyar-adorendszerrel/

A foglalkoztatást terhelő adók néhány százalékpontos csökkentésének örülnének leginkább a magyarországi vállalatok, de jelentés versenyképesség javulást érhetne el a kormány, ha kevesebb adóváltozás lenne és arról egyeztetne.

Több mint 4000 milliárd forintos uniós forrás jut gazdaságfejlesztésre

A minisztérium tájékoztatása szerint a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében 2733 milliárd forint használható fel a hozzáadott érték emelése, a foglalkoztatás bővítése, az új vállalkozások számának növelése érdekében. A programmal többek között várhatóan 135 ezer főre nő az ifjúsági munkaerő-piaci programokban a 25 év alattiak részvétele, a tovább-, illetve szakképzési programokban résztvevők száma pedig 450 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A SZEF Oktatási programja

KURZUSOK CÉLCSOPORT KOMPETENCIA KIMENET Alapszint Bizalmik és bizalmi jelöltek Érdeklődjön a közösségi érdekérvényesítés iránt Segítőkész Jó szervezőkészség Következetes Szakmájában elismert Csapatjátékos Képes legyen a saját közösségét megszervezni és demokratikusan működtetni. Ismerje