Cikkajánló – 2015. február 17.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Zavar a bérpótlékemelés körül

http://nepszava.hu/cikk/1048585-zavar-a-berpotlekemeles-korul/

Elhalasztották a vasárnapi bérpótlék kétszeresére emeléséről tervezett tegnapi általános vitát az országgyűlésben. A gazdasági tárca a kérdésben mára egyeztetést kezdeményezett az érdekvédelmi szervezetekkel, mert kiderült nélkülük számos kérdést nem lehet tisztázni. Az előzetes egyeztetések elmaradása úgy tetszik rendszerszerű: nem volt ilyen sem a vasárnapi zárva tartást elrendelő törvény, sem pedig az útdíj rendelet esetében.

A szakszervezeteknek elegük lett, országos készültségben a volt volánosok, a BKV kivár

http://iho.hu/hir/a-szakszervezeteknek-eleguk-lett-orszagos-keszultsegben-a-volt-volanosok-a-bkv-kivar-150216

Az elmúlt egy hónap alatt már négyszer tárgyaltak, eredménytelenül.

Miért alacsonyak a béreink? Válasz a Portfolio írására

http://www.portfolio.hu/gazdasag/miert_alacsonyak_a_bereink_valasz_a_portfolio_irasara.210244.html

A Portfolio oldalain nem régen egy írás jelent, meg, ami azt boncolgatja, miért alacsonyak a magyar bérek. Az írásának keretes része azzal kecsegteti olvasóit, hogy ha “biztos tudást” szeretnének kapni az “összeesküvés-elméletek és kizsákmányolás-teóriák” híveivel szemben, akkor Oblath Gábor nyomán el kell fogadják azt az érvelést, miszerint a magyar bérek a termelékenységünk szintje alapján teljesen a helyén vannak. Madár István írásával több ponton nem értek egyet.

A kizsákmányolás az oka a jelenlegi bérszintnek?

http://www.hrportal.hu/hr/a-kizsakmanyolas-az-oka-a-jelenlegi-berszintnek-20150216.html

Vajon a termelékenységi szint alapján rendben vannak-e a bérek Magyarországon? Pogátsa Zoltán szerint nem, aki egy korábbi, szintén a Portfolión megjelenő írásra reagált. Mint írja Európa többi részén erős szakszervezetek és a munkáltatók között születik bérmegállapodás, nem olyan nyers piaci módon mint Magyarországon.

GAZDASÁG

Dőlt a pénz az EU-ból és a külföldön dolgozóktól

http://privatbankar.hu/makro/dolt-a-penz-az-eu-bol-es-a-kulfoldon-dolgozoktol-277957

A fizetési mérleg többlete csökkent decemberben, a tőkemérleg többlete viszont az uniós pénzeknek köszönhetően nagyot ugrott.

„Egyre többen csúsznak át a szegénységből a nyomorba”

http://nol.hu/belfold/ugy-kell-reagalni-mint-egy-jarvanyra-1516303

Fájdalmasan nagy a baj – állítja Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke, aki szerint egyre többen csúsznak le a reménytelenségbe. Azt mondja, a gyerekszegénységre úgy kell reagálni, mint egy járványra: mindenáron meg kell fékezni, mert a nyomor öröklődik.

A MÁV-nak kell helyreállítani a Déli alagútját

http://www.hir24.hu/belfold/2015/02/16/a-mav-nak-kell-helyreallitani-a-deli-alagutjat/

Az önkormányzat által készíttetett szakvélemény szerint rétegvíz okozta a föld megcsúszását a pályaudvarnál.

Vasút: Ezermilliárdos fejlesztést ígérnek hét év alatt

http://www.vg.hu/vallalatok/kozlekedes/vasut-ezermilliardos-fejlesztest-igernek-het-ev-alatt-444221

Ellenzéki honatyák szerint több vasúti mellékvonal bezárása is felmerült egyes tanulmányokban. A fejlesztési miniszter cáfolta az értesüléseket.

Betelt a pohár a Coca-Colánál?

http://hvg.hu/kkv/20150216_Betelt_a_pohar_a_Coca_Colanal?s=hk

Jól lehet, tavaly november óta lebegteti a kormány, hogy az italautomatákat az e-kasszákhoz hasonlóan beköttetnék az adóhatósághoz, és január 1-je óta hatályos az erre vonatkozó NAV-rendelet is, az most derült ki, hogy az automatánként 30 ezer forintos regisztrációs díjon felül fizetendő átalakítási költségek nem csak a legkisebbeket szenvedtetné meg.

EGYÉB

Hol nyithatnak ki vasárnap a boltok? Ahol eddig zárva voltak

http://privatbankar.hu/kkv/hol-nyithatnak-ki-vasarnap-a-boltok-ahol-eddig-zarva-voltak-277926

Elfogadta a francia nemzetgyűlés szombatra virradó éjjel a vasárnapi nyitva tartás bővítéséről szóló kormánypárti javaslatot, amelyet a gazdaság beindítása indokol. Az eddigi öt helyett ezentúl évi 12 vasárnapon tarthatnak nyitva az üzletek. Az alkalmazottak önkéntes alapon és 100 százalékos pótlékkal foglalkoztathatók vasárnap.

Nem biztos, hogy tud róluk: a Google Maps érdekességei

http://hvg.hu/tudomany/20150215_Nem_biztos_hogy_tud_roluk_a_Google_Maps_e?s=hk

A napokban ünnepelte tizedik születésnapját a Google Maps, s köszöntésül csokorba gyűjtöttünk néhány érdekességet, izgalmas funkciót e remek térképszolgáltatásból. 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Külügyi hírek

Beszámoló az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Végrehajtó Bizottsága üléséről Brüsszel, 2022. december 6. Új ETUC főtitkár; felkészülés, jelölések a 2023. évi tisztújító ETUC kongresszusra; mesterséges intelligencia a munka világában; biztonságban

Meg kell tanulni közösségben gyakorolni demokratikus jogainkat

Karácsony Szilárd a SZEF oktatási programjának tananyag-fejlesztője, egyúttal talán legnépszerűbb előadónk. Hiteles Szakszervezeti aktivista, aki rengeteg tanáccsal igyekszik segíteni az őt megkereső tagokat. Nyilatkozatában a pedagógusok küzdelme kapcsán általában a

Aktuális EGSZB vélemények

Az EGSZB 2022. októberi Plenáris ülése által elfogadott érdekesebb vélemények Egy egzisztenciális fenyegetés közös kezelése: a szociális partnerek és a civil társadalom az ambiciózus éghajlat-politikai intézkedések végrehajtásáért ÁLLÁSFOGLALÁS Az EGSZB

Csorbuló sztrájkjogok, folytatódó oktatási akciók

Az Európai Szakszervezeti Szövetséghez (ETUC) fordultunk a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel együtt, és közös levélben tájékoztattuk a szövetséget a pedagógusok helyzetéről és a tanárok rendkívüli elbocsátását célzó kormányrendeletről. Bővebben a  HírKlikk