Cikkajánló – 2015. február 16.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Ötven felett munkát találni? Ilyen lehetőségei vannak

http://www.teol.hu/tolna/kozelet/otven-felett-munkat-talalni-ilyen-lehetosegei-vannak-596275

Aki betöltötte az ötvenedik életévét, annak nagyon nehéz elhelyezkednie. Sokan vannak ilyenek ebből a korosztályból, de ennél is többen vannak azok, akik már semmilyen nyilvántartásban sem szerepelnek.

A nyomor jobban teljesít

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=184448

 

Hallgassa meg

Megyei kormányhivatalok előtt olvassák fel követeléseit a Közmunkás Szakszervezet tagjai szombaton, hogy felhívják a figyelmet arra: “a nyomor az, ami ma Magyarországon jobban teljesít”.

Elképesztő magyar munkahelyek – félelmetes fotók

http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/elkepeszto_magyar_munkahelyek_felelmetes_fotok.593375.html

Gyakran semmilyen biztonsági előírásnak nem felelnek meg a körülmények a munkahelyeken – ezt most a hatóság képgalériával is bizonyítja.

Nem vonz az adómentesség

http://www.vg.hu/penzugy/biztositas/nem-vonz-az-adomentesseg-444030

Nyolcból csak egy cég kínál a cafetérián belül biztosítást a munkavállalóinak, pedig a juttatás adómentesen adható. Az egész életre szóló biztosítás adókedvezménye nem sokára megszűnik, az egészségbiztosítások csak lassan terjednek el.

Mikor kötelezhet a főnök más munkára?

http://mno.hu/jogsebesz/mikor-kotelezhet-a-fonok-mas-munkara-1272738

Kötelező-e a munkakörön kívül eső feladatok elvégzése, főleg, ha az túlórával is jár?

Cikkírásért is járhat felmondás

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkahely/cikkirasert-is-jarhat-felmondas

A munkavállalónak az a magatartása, hogy a munkáltatójánál megszerzett szakmai tapasztalatait, ismereteit saját internetes oldalán tudásmegosztás címén a nyilvánossággal megosztja, megvalósítja a munkáltató gazdasági érdekeinek veszélyeztetését. Ezáltal a munkáltató rendes felmondásának jogszerű indoka lehet – a Kúria eseti döntése.

Jégre vitték azokat a gyerekeket, akik szakmát akarnak tanulni

http://vs.hu/kozelet/osszes/jegre-vittek-azokat-a-gyerekeket-akik-szakmat-akarnak-tanulni-0212?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main

A jelentkezési határidő előtt három nappal tették közzé, hogy mely szakmák oktatását támogatja szeptembertől az állam.

Béremelésről tárgyaltak

http://mno.hu/magyar_nemzet_belfoldi_hirei/beremelesrol-targyaltak-1272823

A felsőoktatási oktatók bérrendezéséről tárgyalt tegnap Palkovics László államtitkár a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetével (FDSZ) – értesült lapunk. Információink szerint a készülő előmeneteli rendszer az alacsonyabb beosztású oktatók, vagyis a tanársegédek, adjunktusok fizetésében hozhat nagyobb mértékű emelést.

Nem fizetik ki a nővérek túlóráit?

http://www.168ora.hu/itthon/nem-fizetik-ki-noverek-tulorait-133818.html

Az RTL Klub Házon kívül című műsorában bemutatott magyar ápolónő arról beszélt: nem fizetik ki a túlóráikat, sokszor 28 órát vannak talpon havi nettó 140 ezer forintért. Az internetezők között vannak ápolók, akik arról írnak, örülnek, hogy valaki kiállt értük.

KÖZÉLET

A Parlament az alapjogok érvényesülésének hatékonyabb ellenőrzését kéri a tagállamokban

http://www.europarl.europa.eu/news/hu/news-room/content/20150206IPR21210/html/Az-EP-az-alapjogok-%C3%A9rv%C3%A9nyes%C3%BCl%C3%A9s%C3%A9nek-hat%C3%A9kony-ellen%C5%91rz%C3%A9s%C3%A9t-k%C3%A9ri-a-tag%C3%A1llamokban

A Parlament szerdán megvitatta a demokrácia, a jogállamiság és az alapvető jogok uniós keretéről szóló felvetést, amelynek keretében ellenőriznék, hogy a tagállamok teljesítik-e kötelezettségeiket e területeken. A vitára a Bizottság alelnöke, Frans Timmermans és a lett elnökség képviselője, Kalina Lukaševica részvételével kerül sor.

GAZDASÁG

Lázár: az uniós csatlakozás vesztese a mezőgazdaság

http://www.pecsiujsag.hu/pecs/hir/belfold/lazar-az-unios-csatlakozas-vesztese-a-mezogazdasag?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+pecsiujsag+%28P%C3%A9csi+%C3%9Ajs%C3%A1g%29

A kormányzat célja, hogy a mezőgazdaság, az agrárium számára a következő években rendelkezésre álló forrásokból növelje a vidék megtartóképességét – fogalmazott Lázár János szombaton Hódmezővásárhelyen, egy gazdasági fórumon.

Húszmilliárd eurót már biztosan kapunk Brüsszeltől

http://privatbankar.hu/makro/huszmilliard-eurot-mar-biztosan-kapunk-brusszeltol-277898

Öt magyar operatív program (OP) támogatását hagyta jóvá pénteken az Európai Bizottság, amelyeken keresztül a következő években összesen több mint húszmilliárd euró fejlesztés valósulhat meg Magyarországon.

EGYÉB

Menjen, vagy ne? A szülők helyett az óvoda dönt az iskolaérettségről

http://www.sonline.hu/somogy/kozelet/menjen-vagy-ne-a-szulok-helyett-az-ovoda-dont-az-iskolaerettsegrol-595630

A korábbi gyakorlattal ellentétben a szülő ma már nem dönthet arról, hogy az iskolaköteles korú gyermek adott évben elkezdje-e az első osztályt vagy sem.

A Fidesz szerint szabadidőt, élénkebb gazdaságot hoz a vasárnapi pihenőnap

http://www.szakszervezetek.hu/index.php/hirek/13398-a-fidesz-szerint-tobb-szabadidot-elenkebb-gazdasagot-hoz-a-vasarnapi-pihenonap

A kormánypárt frakciója az MTI-hez eljuttatott vasárnapi közleményében azt írta, hogy márciustól a vasárnap pihenőnap lesz a kiskereskedelemben dolgozóknak is, ahogy Ausztriában, Németországban is az. Külföldi tapasztalatokra hivatkozva jelezték, hogy a vásárlás nem szűnik meg, csak átalakul.

A rendőrök ellátása sem különb a menedékkérőkénél

http://hvg.hu/itthon/20150214_A_rendorok_ellatasa_sem_kulonb?s=hk

Éjjel nem megy a fűtés, több napig nem tudtak fürdeni, mert nem volt víz, 14 órás szolgálatot teljesítenek – erre panaszkodott egy rendőr a Facebookon. A határátlépés nemcsak a “gazdasági menekültek” számára fáradságos. Panaszkodnak a rendőrök is.

Ideiglenes forgalomkorlátozás Budapesten

http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/utinfo/forgalmirend-valtozasok/ideiglenes-forgalomkorlatozas-budapesten-4

Delegáció miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz 2015. február 17-én Budapest több kerületében.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és

SZEF Nyugdíjas Tagozatának továbbképzése

Tájékoztató   2022. november 23-án a SZEF Nyugdíjas Szervezete továbbképző konferenciát tartott a Benczúr Hotelben. A rendezvényen neves közgazdász egyetemi tanárok és szociológus tartott előadást a megjelent nyugdíjas szakszervezeti tagoknak.

Júliusi EGSZB vélemények

Az európai társadalmakat már eddig is súlyosan érintette a világjárvány, az ukrán válság pedig egy újabb hatalmas sokkhatás, amelyet leginkább társadalmaink legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő tagjai éreznek meg. Az elkövetkező uniós