Cikkajánló – 2015. február 16.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Ötven felett munkát találni? Ilyen lehetőségei vannak

http://www.teol.hu/tolna/kozelet/otven-felett-munkat-talalni-ilyen-lehetosegei-vannak-596275

Aki betöltötte az ötvenedik életévét, annak nagyon nehéz elhelyezkednie. Sokan vannak ilyenek ebből a korosztályból, de ennél is többen vannak azok, akik már semmilyen nyilvántartásban sem szerepelnek.

A nyomor jobban teljesít

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=184448

 

Hallgassa meg

Megyei kormányhivatalok előtt olvassák fel követeléseit a Közmunkás Szakszervezet tagjai szombaton, hogy felhívják a figyelmet arra: “a nyomor az, ami ma Magyarországon jobban teljesít”.

Elképesztő magyar munkahelyek – félelmetes fotók

http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/elkepeszto_magyar_munkahelyek_felelmetes_fotok.593375.html

Gyakran semmilyen biztonsági előírásnak nem felelnek meg a körülmények a munkahelyeken – ezt most a hatóság képgalériával is bizonyítja.

Nem vonz az adómentesség

http://www.vg.hu/penzugy/biztositas/nem-vonz-az-adomentesseg-444030

Nyolcból csak egy cég kínál a cafetérián belül biztosítást a munkavállalóinak, pedig a juttatás adómentesen adható. Az egész életre szóló biztosítás adókedvezménye nem sokára megszűnik, az egészségbiztosítások csak lassan terjednek el.

Mikor kötelezhet a főnök más munkára?

http://mno.hu/jogsebesz/mikor-kotelezhet-a-fonok-mas-munkara-1272738

Kötelező-e a munkakörön kívül eső feladatok elvégzése, főleg, ha az túlórával is jár?

Cikkírásért is járhat felmondás

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkahely/cikkirasert-is-jarhat-felmondas

A munkavállalónak az a magatartása, hogy a munkáltatójánál megszerzett szakmai tapasztalatait, ismereteit saját internetes oldalán tudásmegosztás címén a nyilvánossággal megosztja, megvalósítja a munkáltató gazdasági érdekeinek veszélyeztetését. Ezáltal a munkáltató rendes felmondásának jogszerű indoka lehet – a Kúria eseti döntése.

Jégre vitték azokat a gyerekeket, akik szakmát akarnak tanulni

http://vs.hu/kozelet/osszes/jegre-vittek-azokat-a-gyerekeket-akik-szakmat-akarnak-tanulni-0212?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main

A jelentkezési határidő előtt három nappal tették közzé, hogy mely szakmák oktatását támogatja szeptembertől az állam.

Béremelésről tárgyaltak

http://mno.hu/magyar_nemzet_belfoldi_hirei/beremelesrol-targyaltak-1272823

A felsőoktatási oktatók bérrendezéséről tárgyalt tegnap Palkovics László államtitkár a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetével (FDSZ) – értesült lapunk. Információink szerint a készülő előmeneteli rendszer az alacsonyabb beosztású oktatók, vagyis a tanársegédek, adjunktusok fizetésében hozhat nagyobb mértékű emelést.

Nem fizetik ki a nővérek túlóráit?

http://www.168ora.hu/itthon/nem-fizetik-ki-noverek-tulorait-133818.html

Az RTL Klub Házon kívül című műsorában bemutatott magyar ápolónő arról beszélt: nem fizetik ki a túlóráikat, sokszor 28 órát vannak talpon havi nettó 140 ezer forintért. Az internetezők között vannak ápolók, akik arról írnak, örülnek, hogy valaki kiállt értük.

KÖZÉLET

A Parlament az alapjogok érvényesülésének hatékonyabb ellenőrzését kéri a tagállamokban

http://www.europarl.europa.eu/news/hu/news-room/content/20150206IPR21210/html/Az-EP-az-alapjogok-%C3%A9rv%C3%A9nyes%C3%BCl%C3%A9s%C3%A9nek-hat%C3%A9kony-ellen%C5%91rz%C3%A9s%C3%A9t-k%C3%A9ri-a-tag%C3%A1llamokban

A Parlament szerdán megvitatta a demokrácia, a jogállamiság és az alapvető jogok uniós keretéről szóló felvetést, amelynek keretében ellenőriznék, hogy a tagállamok teljesítik-e kötelezettségeiket e területeken. A vitára a Bizottság alelnöke, Frans Timmermans és a lett elnökség képviselője, Kalina Lukaševica részvételével kerül sor.

GAZDASÁG

Lázár: az uniós csatlakozás vesztese a mezőgazdaság

http://www.pecsiujsag.hu/pecs/hir/belfold/lazar-az-unios-csatlakozas-vesztese-a-mezogazdasag?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+pecsiujsag+%28P%C3%A9csi+%C3%9Ajs%C3%A1g%29

A kormányzat célja, hogy a mezőgazdaság, az agrárium számára a következő években rendelkezésre álló forrásokból növelje a vidék megtartóképességét – fogalmazott Lázár János szombaton Hódmezővásárhelyen, egy gazdasági fórumon.

Húszmilliárd eurót már biztosan kapunk Brüsszeltől

http://privatbankar.hu/makro/huszmilliard-eurot-mar-biztosan-kapunk-brusszeltol-277898

Öt magyar operatív program (OP) támogatását hagyta jóvá pénteken az Európai Bizottság, amelyeken keresztül a következő években összesen több mint húszmilliárd euró fejlesztés valósulhat meg Magyarországon.

EGYÉB

Menjen, vagy ne? A szülők helyett az óvoda dönt az iskolaérettségről

http://www.sonline.hu/somogy/kozelet/menjen-vagy-ne-a-szulok-helyett-az-ovoda-dont-az-iskolaerettsegrol-595630

A korábbi gyakorlattal ellentétben a szülő ma már nem dönthet arról, hogy az iskolaköteles korú gyermek adott évben elkezdje-e az első osztályt vagy sem.

A Fidesz szerint szabadidőt, élénkebb gazdaságot hoz a vasárnapi pihenőnap

http://www.szakszervezetek.hu/index.php/hirek/13398-a-fidesz-szerint-tobb-szabadidot-elenkebb-gazdasagot-hoz-a-vasarnapi-pihenonap

A kormánypárt frakciója az MTI-hez eljuttatott vasárnapi közleményében azt írta, hogy márciustól a vasárnap pihenőnap lesz a kiskereskedelemben dolgozóknak is, ahogy Ausztriában, Németországban is az. Külföldi tapasztalatokra hivatkozva jelezték, hogy a vásárlás nem szűnik meg, csak átalakul.

A rendőrök ellátása sem különb a menedékkérőkénél

http://hvg.hu/itthon/20150214_A_rendorok_ellatasa_sem_kulonb?s=hk

Éjjel nem megy a fűtés, több napig nem tudtak fürdeni, mert nem volt víz, 14 órás szolgálatot teljesítenek – erre panaszkodott egy rendőr a Facebookon. A határátlépés nemcsak a “gazdasági menekültek” számára fáradságos. Panaszkodnak a rendőrök is.

Ideiglenes forgalomkorlátozás Budapesten

http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/utinfo/forgalmirend-valtozasok/ideiglenes-forgalomkorlatozas-budapesten-4

Delegáció miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz 2015. február 17-én Budapest több kerületében.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Az európai szakszervezetek nemet mondanak a megszorításokra

  Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Gazdasági Munkabizottsága november 16-án tartotta évzáró ülését Brüsszelben. Napirendjén az európai munkavállalók szempontjából különösen időszerű és fontos kérdések szerepeltek: az EU makrogazdasági kilátásai, a