Cikkajánló – 2015. február 12.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Szakmunkáshiány az építőiparban

http://mno.hu/magyar_nemzet_gazdasagi_hirei/szakmunkashiany-az-epitoiparban-1272256

Miközben egyre növekvő számú elvándorló munkaerőről számol be a Központi Statisztikai Hivatal, akad olyan német építkezés, amit csak magyar dolgozók visznek végig. Nem csoda: idehaza a szakmunkások átlagbére 170 ezer forint az építőiparban, hacsak nem szürkén foglalkoztatják őket. A piaci szereplők szerint nemcsak a jó fizetés, hanem az utánpótlás és a jó munkakörülmények is hiányoznak.

Az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkaber/az-egyszerusitett-foglalkoztatas-szabalyai

Alkalmi munkánál, mezőgazdasági és turisztikai idénymunkánál is lehetséges a munkavállalók hagyományos munkaviszonytól eltérő, úgynevezett egyszerűsített foglalkoztatása.

Akár kéthavi fizetésünkről dönthetünk

http://profitline.hu/hircentrum/hir/327330/Akar-kethavi-fizetesunkrol-donthetunk

Aki még nem tette meg, a következő hetekben még kiválaszthatja béren kívüli juttatásait (cafeteria). Az eligazodást ugyan kissé megnehezíthetik a 2015-ös adóváltozások, számos elem azonban nem módosult: változatlan maradt az adómentes juttatások köre, így a munkáltatók és munkavállalók számára egyaránt jó lehetőség egyebek mellett a szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás, a kockázati biztosítás vagy a teljes életre szóló életbiztosítás választása.

3 kérdés, amit soha nem szabad feltenni egy állásinterjún

http://hvg.hu/gazdasag/20150209_3_kerdes_amit_soha_nem_szabad_megkerdezni#utm_source=hvg_top&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter2015.02.10&utm_content=top1&type-id=HvgTopHvg&user-id={@%28%22@%22%29sid

Úgy érzi, hogy minden jól ment, jól válaszolt a kérdésekre egy állásinterjún, majd a HR-es rákérdez arra, hogy van-e valamilyen kérdése: ekkor természetesen kell kérdezni, ám nem mindegy, hogy mit kérdezünk. Ugyanis egy rossz kérdéssel simán elvághatjuk magunkat, és oda a kívánt állás.

Felmondás után: Miért fontosak a kilépő interjúk?

http://fn.hir24.hu/egy-percben/2015/02/11/felmondas-utan-miert-fontosak-a-kilepo-interjuk/

A felmondást követő interjúk célja, hogy a munkavállaló a kötelékből kiszakadva, felszabadultan beszélhessen mindazokról a szervezetet befolyásoló tényezőkről, érzésekről, véleményekről, amelyeket korábban nem mert, nem akart vagy nem tudott megosztani.

KÖZÉLET

Végre kiderülhet, hogy akarják-e az emberek a vasárnapi zárva tartást

http://www.vg.hu/kozelet/vegre-kiderulhet-hogy-akarjak-e-az-emberek-a-vasarnapi-zarva-tartast-443867

A kormány nem kérdezte meg az embereket, hogy támogatják-e a vasárnapi zárva tartást, és semmi esélye annak, hogy március közepéig népszavazást írjanak ki. Egy állampolgár úgy döntött, hogy a kérdésről reprezentatív felmérést készít a három legnagyobb közvélemény-kutatóval, melynek költségeit közösségi finanszírozással teremti elő.

Minimumjövedelmet vezethet be Zugló

http://www.vg.hu/gazdasag/onkormanyzatok/minimumjovedelmet-vezethet-be-zuglo-443834

A zuglói önkormányzat szociális kerekasztalának résztvevői egyhangúlag támogatták azt a rendelettervezetet, amely a többi között bevezetné a kerületben a 26 ezer forintos minimumjövedelmet – értesült a Világgazdaság. Ez az országban egyedülálló lenne, és ha a zuglói modell beválik, utat nyithat a sok vitát kiváltó alapjövedelem elterjedése előtt.

GAZDASÁG

Így dobbantana nagyot a Tesco

http://hvg.hu/kkv/20150211_Igy_dobbantana_nagyot_a_Tesco?s=hk

A Tesco a banki üzletágát komolyan megerősítené, ezzel ellensúlyoznák részben az áruházlánc utóbbi időben nyújtott gyenge teljesítményét. A banki tevékenységből származó árbevétel egyelőre azonban csak a Tesco teljes árbevételének 2 százalékát hozza.

Meglepő áresés Magyarországon – így hat a fizetős utak kiterjesztése

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/meglepo_areses_magyarorszagon_itt_a_friss_adat.593370.html

A várakozásokat meghaladó ütemben csökkent januárban a fogyasztói árszínvonal. Figyelemre méltó, hogy gyorsult az árszínvonal csökkenése, ráadásul immár hatodik hónapja tart a fogyasztói árak hó/hó süllyedése.

4 térkép, ami elmagyarázza az európai migrációt

http://hvg.hu/gazdasag/20150210_4_terkep_ami_elmagyarazza_az_europai_migr

Az európai népesség északnyugati irányba migrál a kontinensen belül, legalábbis ez derül ki egy friss kutatás eredményeiből. A Bloomberg és a London School of Economics LSE Cities kiadványa szépen bemutatja, hogy bármennyire is nagyobb a gazdasági növekedés az EU keleti felén, az emberek innen inkább a 28 tagú blokk központja felé migrálnak.

EGYÉB

Szocpol helyett jön a CSOK! Új lakásvásárlási támogatások

http://adozona.hu/altalanos/Szocpol_helyett_jon_a_CSOK_Uj_lakasvasarlas_INS5EJ#utm_source=adozona.hu&utm_medium=email&utm_campaign=ado_weekly

A CSOK, azaz a Családok otthonteremtési kedvezménye váltja fel július 1-jétől a szocpolt. Újdonság, hogy a vissza nem térítendő támogatást már egy gyermek vállalása, illetve használt lakás vásárlás esetén is igénybe lehet venni.

Egy nővér megdöbbentő vallomása az egészségügyről

http://rtl.hu/rtlklub/hazonkivul/egy-nover-megdobbento-vallomasa-az-egeszsegugyrol

Mária évtizedek óta nővér, koraszülötteket gondoz. Imádja a munkáját, és a lelkesedését még a rossz egészségügyi állapotok sem tudják megtörni. Azt mesélte nekünk, hogy az egészségügyet szerinte jórészt már csak a benne dolgozók lelkesedése működteti. Mária most megtörte a csendet, és kíméletlen őszinteséggel beszélt a viszonyokról a nővérek és a betegek kiszolgáltatottságáról. És már annyira elkeseredett, hogy még a nyilvánosságot is vállalta. Moskovics Judit riportja.

A munkanélküliség évente 45 ezer öngyilkosságot eredményez

http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/a-munkanelkuliseg-evente-45-ezer-ongyilkossagot-eredmenyez-2328653

A munkanélküliség évente mintegy 45 ezer öngyilkosság oka lehet 63  országban, köztük az iparilag fejlett államokban – derítették ki a  Zürichi Egyetem kutatói. A The Lancet Psychiatry című orvosi folyóiratban közölt  tanulmányukban a szakemberek a világ négy térségében 63 ország  öngyilkossági adatait elemezték 2000 és 2011 között. (A tanulmányba  nem vonták be a világ két legnépesebb országát, Kínát és Indiát.)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az