Cikkajánló – 2015. február 9.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Végkielégítés dolgozói felmondáskor

http://adozona.hu/munkajog/Vegkielegites_dolgozoi_felmondaskor_KUCDRX.aspx#rss

Mikor jogszerű a dolgozó azonnali hatályú felmondása, és ez hogyan bizonyítható a végkielégítés érdekében? Olvasónk kérdésére dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász szakértőnk válaszolt.

Kilátástalan helyzet: besokalltak a közmunkások

http://www.ma.hu/belfold/239725/Kilatastalan_helyzet_besokalltak_a_kozmunkasok?place=srss

A megyei kormányhivatalokhoz vonul hétfőtől a Közmunkás Szakszervezet, hogy ezzel hívja fel a hamarosan újra ülésező Országgyűlés figyelmét a szegénységre, valamint a közmunkások és más dolgozók kilátástalan helyzetére.

Egységes reklámadó: több mint félezren veszíthetik el a munkahelyüket

http://mno.hu/ahirtvhirei/reklamado-1271801

Több mint 170 médiavállalkozás mehet tönkre és mintegy félezer munkahely szűnhet meg szakemberek szerint, ha a kormány egységes, 5 százalékos reklámadót vet ki a piaci szereplőkre. A módosítással csak a három legnagyobb kereskedelmi tévé járna jól, mert nekik eddig magasabb sávban kellett adózniuk. A napilapok, a kisebb rádióadók és a közterületi reklámvállalatok számára kigazdálkodhatatlannak tűnik az új, egykulcsos reklámadó. A kabinet egyeztetést ígért, időpont azonban még ninc

Pénzkereseti lehetőség akár a tanulóévek alatt is

http://www.bama.hu/baranya/gazdasag/penzkereseti-lehetoseg-akar-a-tanuloevek-alatt-is-590892

A női szabó is felkerült idén a régió hiányszakmáinak listájára, de újra a lajstromon van a vájár munkakör is.

Nyugdíj a „nők 40” alapján. Van-e mindig kereseti korlát?

http://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Nyugdij_a_nok_40_alapjan_Vane_mindig_kerese_VM8G6Q#utm_source=adozona.hu&utm_medium=email&utm_campaign=ado_weekly

Olvasónk a nyugdíjba menetelét fontolgatja, a nők kedvezményes nyugdíjazása alapján. Dolgozna továbbra is. Vonatkozik-e rá a kereseti korlát? Winkler Róbert nyugdíjszakértőnk válaszolt.

Jó hírt kaptak a fiatal magyar munkanélküliek

http://www.portfolio.hu/unios_forrasok/gazdasagfejlesztes/jo_hirt_kaptak_a_fiatal_magyar_munkanelkuliek.209794.html

Arra tett ma javaslatot az Európai Bizottság, hogy 1 milliárd eurót bocsássanak még idén rendelkezésre az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezésből, ami az eddigi 1-1,5%-os ráta mintegy harmincszorosát jelenti. A felgyorsított és jelentősen megnövelt támogatás-folyósítás a keleti és déli magyarországi régióknak jó hír, amelyek a magas fiatalkori munkanélküliségi ráta miatt jogosultak a támogatásra. A programból többek között pályakezdő fiatalok gyakornoki programjának finanszírozására lehet forrást szerezni.

Milliókban utaznak

http://nol.hu/gazdasag/milliokban-utaznak-1514647

Átlagosan 330 ezer forinttal emelkedett a BKV-nál dolgozó menedzserek havi bruttó fizetése az elmúlt négy évben, miközben a költségcsökkentés miatt 2300 embert bocsátottak el a cégtől. De nem a vezetők közül, a menedzsment létszáma ugyanis nőtt ezen idő alatt

A sereghajtók között a magyar minimálbér az EU-ban

http://mfor.hu/cikkek/Ennyit_er_a_magyar_minimalber_az_unioban.html

Az uniós statisztikai hivatal frissítette a tagállamok minimálbéreire vonatkozó adatsorát. Eszerint az idei magyar minimálbér úgy ér kevesebb az unióban, hogy valójában többre futja belőle.

Elkezdték kirúgni az embereket a közmédiából

http://nol.hu/belfold/elkezdtek-kirugni-az-embereket-a-kozmediabol-1514287

Csütörtöktől adják át a felmondó leveleket az állami médiánál annak a 177 dolgozónak, akiket a csoportos létszámleépítés keretében bocsátanak el.

KÖZÉLET

Pokorni: a kilencosztályos iskola csak az egyik eszköz a problémák megoldására

http://eduline.hu/kozoktatas/2015/2/8/Pokorni_kilencosztalyos_altalanos_iskola_S56GDN

Négy éve szorgalmazza, hogy vegyék elő a kilencosztályos általános iskola tervét, akkor már látszott, hogy Lengyelország példája sikeres – mondta Pokorni Zoltán az ATV-nek.

GAZDASÁG

Lépnek a plázák: ha vasárnap nem nyithatnak ki, a többi napon hosszabbítanak

http://444.hu/2015/02/07/lepnek-a-plazak-ha-vasarnap-nem-nyithatnak-ki-a-tobbi-napon-hosszabbitanak/ 

A kormány javaslata alapján már elfogadott jogszabály rendelkezik arról, hogy a bevásárlóközpontoknak vasárnaponként zárva kel tartaniuk. A törvény indoklása szerint így lesz majd együtt a család meg ilyesmi. Úgy tűnik, a plázák beletörődtek a jogszabályváltozásba, de válaszként több bevásárlóközpont is úgy döntött, hogy a hét többi napján meghosszabbítják a nyitvatartásukat.

EGYÉB

Élőlánc Demonstráció 2.

https://www.facebook.com/events/1400034943633870/?ref_newsfeed_story_type=regular&source=1

Ne hagyjuk, hogy az ország egyetlen irányítótornyát lebontsák, ami a vágányok felett áll!

Öregek átképzőben? Ez aligha lehet megoldás a nyugdíjproblémára

http://privatbankar.hu/biztositas/oregek-atkepzoben-ez-aligha-lehet-megoldas-a-nyugdijproblemara-277606

Az elöregedés problematikája összetett: bár tovább tudunk aktívak maradni, szaktudásunk nem lesz elég a piacon maradáshoz. Az utód nélküliek többet tudnak előtakarékoskodni, de időskorukban nem lesz kire támaszkodniuk. A nyugdíjbiztosítás szemmel láthatóan csak hosszú távon, a mai fiataloknak jelent igazi lehetőséget.

Magánnyugdíj: Csak csatát nyertek?

http://www.vg.hu/velemeny/jegyzet/magannyugdij-csak-csatat-nyertek-443518

Van 60 ezer ember ebben az országban, aki tűzön-vízen át ragaszkodik ahhoz a nyugdíjcélú megtakarításhoz, amit 1998 óta gyűjtöget a számláján, és amire a 2010 óta regnáló kormány folyamatosan feni a fogát. Ez a maroknyi lázadó azt is vállalta volna, hogy elveszik az állami nyugdíját, és sejteni lehet, hogy más fenyegetéstől sem ijed meg.

Új kedvezményt vezettek be a vonatokon: már február első napjától elérhető!

http://www.femina.hu/utazas/vonat_interrail_kedvezmeny

A MÁV közleménye szerint 15%-os kedvezménnyel juthat nemzetközi utazási lehetőséghez, aki március 31-ig InterRail Globál vasúti bérletet vált. Az idén június közepéig érvényes bérletek 2015. február 1-től Európa-szerte árengedménnyel kaphatók.

Jogosítványa van? Fontos változás jöhet!

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/jogositvanya_van_fontos_valtozas_jon.593140.html

Egy új rendelettervezet értelmében a jövőben változhat a jogosítványhoz szükséges egészségügyi alkalmassági vizsgálat életkorra vonatkozó szabálya, kötelezővé tennék az újszülöttkori hallásvizsgálatot, valamint részletesen szabályok olvashatók a háziorvos-választással kapcsolatban, és változik a rendezvények egészségügyi biztosítása is.

Így blokkold a látta jelzést a Facebookon

http://pcworld.hu/tippek/igy-blokkold-a-latta-jelzest-a-facebookon.html

Amikor a Facebookon kapunk egy üzenetet, és elolvassuk, a küldő fél üzenetek ablakában megjelenik a látta jelzés. Ez mutatja meg a feladónak, hogy elolvastuk, amit küldött, és a látta felirat mellett az olvasás ideje is megnézhető. Ezt a visszajelzést a Facebook weboldala és appja is megjeleníti

Már ruháról is figyelnek a rendőrök

http://inforadio.hu/hirek/belfold/hir-700255

Testkamerát tesztel a rendőrség március közepéig. A próbaüzemet a Pest megyei rendőrök végzik. A rendőrök minden esetben, amikor intézkedésbe kezdenek, figyelmeztetnek a felvételre, ami vitás helyzetekben segíthet tisztázni, mi is történt.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.

Női szakszervezeti aktivisták a közszolgáltatásokban

Kitűnő beszélgetést szervez a Szikra Mozgalom, ahol 3 nagyon lelkes kolléganő beszélget a közszolgáltatásokban végzett aktivista tevékenységükről. A munkahelyen végzett szervező tevékenység társadalmi szerepének bemutatása egy nagyon fontos téma, amelyről

Szakmai beszélgetés Miskolcon

Miskolcon munkaügyi kerekasztalbeszélgetésre kerül sor, ahol az egyik panalebeszélgetés felkért vitaindítóját Csóti Csaba, a SZEF elnöke tartja. Az esemény a youtube-on is követhető élőben március 23-án, csütörtökön 13.00 órától.