Cikkajánló – 2015. február 6.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Bilincsbe verhet a szolgálati törvény

http://www.origo.hu/itthon/20150204-bilincsbe-ver-az-uj-szolgalati-torveny.html

Egy külföldi nyaralás is a főnök engedélyétől függhet, a Facebookon pedig nem lehet egyenruhában pózolni, ha elfogadják a rendvédelmi dolgozókra vonatkozó törvény módosítását. Az Origónak nyilatkozó szakszervezeti vezetők álságos és tarthatatlan szigorításról beszélnek, ami érinti a túlórákat és a közalkalmazottak jogállását is – a Belügyminisztérium hallgat.

Béna kacsa a munkavédelem

http://www.hrportal.hu/hr/bena-kacsa-a-munkavedelem-20150205.html

Az ingatlanokat üzemeltető, gépjárműveket és tárgyi eszközöket biztosító igazgatóságra bízta több ezer minisztériumi dolgozó munkavédelmét a kormány. A Miniszterelnökség, az igazságügyi és külügyi tárca szerint ez helyes, és a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságra (KEF) vonatkozó kormányrendeletre hivatkoznak, amely azonban iroda ingatlanok kezelésére vonatkozik és nem az ott dolgozók munkavédelmére.

Mégis tárgyal az NGM vezetése a pénzügyőr-szakszervezettel

http://www.vg.hu/kozelet/kozeleti-hirek/megis-targyal-az-ngm-vezetese-a-penzugyor-szakszervezettel-443508

Tárgyalóasztalhoz ül a Nemzetgazdaság Minisztérium (NGM) vezetése a Vám- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezetének (VPDSZ) elnökségével a pénzügyőri életpályamodell ügyében – közölte Holecz Gábor, a szakszervezet elnöke csütörtökön az MTI-vel.

5 tipp: erről sok SZÉP-kártyás nem is tud, pedig spórolhatna vele

http://www.penzcentrum.hu/utazas/5_tipp_errol_sok_szep_kartyas_nem_is_tud_pedig_sporolhatna_vele.1043560.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator

A SZÉP-kártya az egyik legnépszerűbb cafeteria-elem, de hiába használja nagyjából egymillió munkavállaló, mégsem mindenki ismeri elég alaposan. Pedig ha okosan forgatjuk, sokkal többet is kihozhatunk belőle, mint azt elsőre gondolnánk. A Pénzcentrum most öt olyan tippet mutat, amivel még jobban kihasználhatod a SZÉP-kártyában rejlő lehetőségeket

Munkanélküli fiatalok: állást, képzést garantál az állam

http://www.biztositasiszemle.hu/cikk/hazaihirek/gazdasag/munkanelkuli_fiatalok_allast_kepzest_garantal_az_allam.4537.html

Uniós szinten egymilliárd eurót fordíthatnak idén a fiatalok foglalkoztatásának fellendítésére, amiből Magyarország megközelítően 15 millió eurót kaphat – javasolja az Európai Bizottság. A bizottság magyarországi képviselete az MTI-nek szerdán eljuttatott közleménye szerint az összeg akár a harmincszorosát is elérheti a tagállamok által az ifjúsági foglalkoztatás növelésére felhasználható előfinanszírozási összegnek, így akár 650 ezer fiatalt segíthetnek a gyorsabb munkához jutáshoz.

Elúszhat a pécsi költségvetés

http://www.pecsistop.hu/regio/eluszhat-a-pecsi-koltsegvetes/1298489/

Mivel egyáltalán nem, vagy jócskán megkésve kaptak meghívót a pécsi Önkormányzati Érdekegyeztető Fórum (ÖÉF) csütörtöki ülésére, úgy tudjuk: a szakszervezetek bojkottálják azt. Így viszont a városi közgyűlés csak jogellenesen tárgyalhat a jövő héten Pécs idei költségvetéséről.

A multiknak képez olcsó munkaerőt a kormány csodaszere

http://hvg.hu/gazdasag/20150206_kormany_csodaszere_dualis_kepzes#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso&utm_content=default

Bedurrantották a felsőoktatásban is a duális képzést, idén szeptembertől már 20-nál is több intézményben a cégekkel karöltve vehetnek majd részt a hallgatók gyakorlati képzésben. A rendszerből a kis- és középvállalkozások is részesednének, csakhogy az alkalmazott módszerek a kis cégek szerint leginkább a multik számára képezhetnek olcsó, könnyen alkalmazható munkaerőt, akik korlátozott tudással rendelkeznek.

KÖZÉLET

A tanárokat nem kérdezték a kilencosztályos iskoláról

http://www.origo.hu/itthon/20150205-2016-ban-mar-johet-a-kilencosztalyos-iskola.html

Nem új keletű a kilenc évfolyamos általános iskola ötlete, és most sem biztos, hogy közelebb jutunk a bevezetéséhez. A pedagógusok és az oktatáskutatók nem tartják rossznak a kezdeményezést, de fontosnak tartanák az egyeztetést és párbeszédet az iskolai reformról. Hoffmann Rózsa az Origónak azt mondta, ambivalens érzései vannak a kilencosztályos iskolával kapcsolatban.

Az Ab-elnök elégedetten távozik, de nem folytatná a munkát

http://www.pecsiujsag.hu/pecs/hir/belfold/az-ab-elnok-elegedetten-tavozik-de-nem-folytatna-a-munkat?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+pecsiujsag+%28P%C3%A9csi+%C3%9Ajs%C3%A1g%29

Elégedetten távozom, bár azt nem mondom, hogy folytatnám – mondta Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság (Ab) február végén távozó elnöke az Akadémia jogtudományi intézetében tartott szakmai beszélgetésen csütörtökön.

GAZDASÁG

Túladóztatott magyar jövedelmek

http://www.vg.hu/gazdasag/tuladoztatott-magyar-jovedelmek-443545

Nem sikerült érdemben csökkenteni a munkabérekre rakódó adók szintjét az elmúlt években, Magyarország továbbra is vezető helyen áll a bérterheket tekintve az OECD tagországai között. A gazdagok nálunk azonban relatíve jobban járnak, míg a szegényeket itt terhelik a legjobban.

EGYÉB

Térkép: Havazás, hófúvás és ónos eső miatt is figyelmeztetést adtak ki

http://hvg.hu/idojaras/20150205_Terkep_Havazas_hofuvas_szel_es_onos_eso_m

Hat megyére másodfokú, hat megyére pedig első fokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) péntekre. A legnagyobb gondot az ónos eső okozhatja, különösen a déli megyékben és az ország középső részén. Emiatt már másodfokú riasztást is kiadtak a legdélebbi területekre.

Kész az első! Ilyen lesz Budapest új villamosa

http://mfor.hu/galeria/1161.html

Elkészült az első, hamarosan Budapestre érkező CAF villamos a spanyolországi gyárban. Zaragozában és Beasainban, Baszkföldön gyártják a megrendelt 47 szerelvényből álló flottát. (Fotók: BKK)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és

SZEF Nyugdíjas Tagozatának továbbképzése

Tájékoztató   2022. november 23-án a SZEF Nyugdíjas Szervezete továbbképző konferenciát tartott a Benczúr Hotelben. A rendezvényen neves közgazdász egyetemi tanárok és szociológus tartott előadást a megjelent nyugdíjas szakszervezeti tagoknak.

Júliusi EGSZB vélemények

Az európai társadalmakat már eddig is súlyosan érintette a világjárvány, az ukrán válság pedig egy újabb hatalmas sokkhatás, amelyet leginkább társadalmaink legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő tagjai éreznek meg. Az elkövetkező uniós