Cikkajánló – 2015. február 6.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Bilincsbe verhet a szolgálati törvény

http://www.origo.hu/itthon/20150204-bilincsbe-ver-az-uj-szolgalati-torveny.html

Egy külföldi nyaralás is a főnök engedélyétől függhet, a Facebookon pedig nem lehet egyenruhában pózolni, ha elfogadják a rendvédelmi dolgozókra vonatkozó törvény módosítását. Az Origónak nyilatkozó szakszervezeti vezetők álságos és tarthatatlan szigorításról beszélnek, ami érinti a túlórákat és a közalkalmazottak jogállását is – a Belügyminisztérium hallgat.

Béna kacsa a munkavédelem

http://www.hrportal.hu/hr/bena-kacsa-a-munkavedelem-20150205.html

Az ingatlanokat üzemeltető, gépjárműveket és tárgyi eszközöket biztosító igazgatóságra bízta több ezer minisztériumi dolgozó munkavédelmét a kormány. A Miniszterelnökség, az igazságügyi és külügyi tárca szerint ez helyes, és a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságra (KEF) vonatkozó kormányrendeletre hivatkoznak, amely azonban iroda ingatlanok kezelésére vonatkozik és nem az ott dolgozók munkavédelmére.

Mégis tárgyal az NGM vezetése a pénzügyőr-szakszervezettel

http://www.vg.hu/kozelet/kozeleti-hirek/megis-targyal-az-ngm-vezetese-a-penzugyor-szakszervezettel-443508

Tárgyalóasztalhoz ül a Nemzetgazdaság Minisztérium (NGM) vezetése a Vám- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezetének (VPDSZ) elnökségével a pénzügyőri életpályamodell ügyében – közölte Holecz Gábor, a szakszervezet elnöke csütörtökön az MTI-vel.

5 tipp: erről sok SZÉP-kártyás nem is tud, pedig spórolhatna vele

http://www.penzcentrum.hu/utazas/5_tipp_errol_sok_szep_kartyas_nem_is_tud_pedig_sporolhatna_vele.1043560.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator

A SZÉP-kártya az egyik legnépszerűbb cafeteria-elem, de hiába használja nagyjából egymillió munkavállaló, mégsem mindenki ismeri elég alaposan. Pedig ha okosan forgatjuk, sokkal többet is kihozhatunk belőle, mint azt elsőre gondolnánk. A Pénzcentrum most öt olyan tippet mutat, amivel még jobban kihasználhatod a SZÉP-kártyában rejlő lehetőségeket

Munkanélküli fiatalok: állást, képzést garantál az állam

http://www.biztositasiszemle.hu/cikk/hazaihirek/gazdasag/munkanelkuli_fiatalok_allast_kepzest_garantal_az_allam.4537.html

Uniós szinten egymilliárd eurót fordíthatnak idén a fiatalok foglalkoztatásának fellendítésére, amiből Magyarország megközelítően 15 millió eurót kaphat – javasolja az Európai Bizottság. A bizottság magyarországi képviselete az MTI-nek szerdán eljuttatott közleménye szerint az összeg akár a harmincszorosát is elérheti a tagállamok által az ifjúsági foglalkoztatás növelésére felhasználható előfinanszírozási összegnek, így akár 650 ezer fiatalt segíthetnek a gyorsabb munkához jutáshoz.

Elúszhat a pécsi költségvetés

http://www.pecsistop.hu/regio/eluszhat-a-pecsi-koltsegvetes/1298489/

Mivel egyáltalán nem, vagy jócskán megkésve kaptak meghívót a pécsi Önkormányzati Érdekegyeztető Fórum (ÖÉF) csütörtöki ülésére, úgy tudjuk: a szakszervezetek bojkottálják azt. Így viszont a városi közgyűlés csak jogellenesen tárgyalhat a jövő héten Pécs idei költségvetéséről.

A multiknak képez olcsó munkaerőt a kormány csodaszere

http://hvg.hu/gazdasag/20150206_kormany_csodaszere_dualis_kepzes#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso&utm_content=default

Bedurrantották a felsőoktatásban is a duális képzést, idén szeptembertől már 20-nál is több intézményben a cégekkel karöltve vehetnek majd részt a hallgatók gyakorlati képzésben. A rendszerből a kis- és középvállalkozások is részesednének, csakhogy az alkalmazott módszerek a kis cégek szerint leginkább a multik számára képezhetnek olcsó, könnyen alkalmazható munkaerőt, akik korlátozott tudással rendelkeznek.

KÖZÉLET

A tanárokat nem kérdezték a kilencosztályos iskoláról

http://www.origo.hu/itthon/20150205-2016-ban-mar-johet-a-kilencosztalyos-iskola.html

Nem új keletű a kilenc évfolyamos általános iskola ötlete, és most sem biztos, hogy közelebb jutunk a bevezetéséhez. A pedagógusok és az oktatáskutatók nem tartják rossznak a kezdeményezést, de fontosnak tartanák az egyeztetést és párbeszédet az iskolai reformról. Hoffmann Rózsa az Origónak azt mondta, ambivalens érzései vannak a kilencosztályos iskolával kapcsolatban.

Az Ab-elnök elégedetten távozik, de nem folytatná a munkát

http://www.pecsiujsag.hu/pecs/hir/belfold/az-ab-elnok-elegedetten-tavozik-de-nem-folytatna-a-munkat?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+pecsiujsag+%28P%C3%A9csi+%C3%9Ajs%C3%A1g%29

Elégedetten távozom, bár azt nem mondom, hogy folytatnám – mondta Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság (Ab) február végén távozó elnöke az Akadémia jogtudományi intézetében tartott szakmai beszélgetésen csütörtökön.

GAZDASÁG

Túladóztatott magyar jövedelmek

http://www.vg.hu/gazdasag/tuladoztatott-magyar-jovedelmek-443545

Nem sikerült érdemben csökkenteni a munkabérekre rakódó adók szintjét az elmúlt években, Magyarország továbbra is vezető helyen áll a bérterheket tekintve az OECD tagországai között. A gazdagok nálunk azonban relatíve jobban járnak, míg a szegényeket itt terhelik a legjobban.

EGYÉB

Térkép: Havazás, hófúvás és ónos eső miatt is figyelmeztetést adtak ki

http://hvg.hu/idojaras/20150205_Terkep_Havazas_hofuvas_szel_es_onos_eso_m

Hat megyére másodfokú, hat megyére pedig első fokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) péntekre. A legnagyobb gondot az ónos eső okozhatja, különösen a déli megyékben és az ország középső részén. Emiatt már másodfokú riasztást is kiadtak a legdélebbi területekre.

Kész az első! Ilyen lesz Budapest új villamosa

http://mfor.hu/galeria/1161.html

Elkészült az első, hamarosan Budapestre érkező CAF villamos a spanyolországi gyárban. Zaragozában és Beasainban, Baszkföldön gyártják a megrendelt 47 szerelvényből álló flottát. (Fotók: BKK)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az