Cikkajánló – 2015. február 5.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

„Nagyon sok rossz elem van az új szolgálati törvénytervezetben”

http://www.atv.hu/videok/video-20150204-bardos-judit

Bárdos Judit az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének főtitkára szerint az illetménnyel kapcsolatban vannak a legnagyobb problémák.

Pártállami szigor készül a rendvédelmiseknél

http://nol.hu/belfold/titkolozniuk-kell-a-facebookon-1513745

Az utazás szabadságát is megvonnák az egyenruhásoktól az új szolgálati törvény tervezete szerint. A szakszervezetek beletörődnének ebbe, de nem látják, hogy ennek ellensúlyozásaképpen legalább jól megfizetnék a hivatásosokat.

Kamara: elszívják a jó munkaerőt Pécsről

http://www.pecsma.hu/pecs-aktual/felemas-baranyai-gazdasagi-helyzet/

Egy nemrég elkészült, Baranya megye gazdaságát elemző tanulmány egyik legfontosabb megállapítása szerint a megye fejlődését továbbra is a fizetőképes kereslet hiánya, a pénzhiány és a megfelelő, szakképzett munkaerő jelenlétének hiánya akadályozza. Főként az utóbbi jelent nagy problémát, hiszen emiatt néhány vállalkozás megrendeléseket is kénytelen volt visszamondani.

Szaktudás aranyáron: milliókat költenek a hallgatók képzésére

http://www.sonline.hu/somogy/gazdasag/szaktudas-aranyaron-milliokat-koltenek-a-hallgatok-kepzesere-594109

Mérnök, szerkezetlakatos, ács-állványozó, esztergályos – csak néhány azok közül a szakmák közül, amelyekben betöltetlen álláshelyek sora várja a jelentkezőket a nagy munkanélküliséggel küzdő Somogyban. Az állandósult mérnökhiány megoldására nemrég összefogott több vezetői ipari cég, de a többi területen kevés az esély a szakemberhiány csökkenésére.

Így küldje ki Németországba a dolgozóját

http://munkajog.hu/rovatok/munkaber/igy-kuldje-ki-nemetorszagba-a-dolgozojat

A külföldi állam jogának egyes szabályait (is) alkalmazni kell kiküldetéskor – bár e szót az Mt. már nem használja.

GAZDASÁG

Mégis ömlik a pénz külföldről? – Ennyit utalnak haza a külföldön dolgozók

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/megis_omlik_a_penz_kulfoldrol_ennyit_utalnak_haza_a_kulfoldon_dolgozok.593081.html

Alaposan újrarajzolta a külföldről hazautalt jövedelmekről alkotott képet az MNB legutóbbi revíziója – írja a Portfolio.hu. Az új adatok szerint ugyanis az elmúlt években olyan gyorsan növekedett a külföldön kapott keresetek hazautalása, hogy az már nemzetgazdasági jelentőségű tétellé hízott. És eközben rendbe rakta a külföldön dolgozók számának gyors növekedése és a hazautalások közötti látványos ellentmondást.

A pultok zárulnak

http://www.vg.hu/gazdasag/a-pultok-zarulnak-443333

Az ügyfélszolgálatok és szolgáltatók többsége zárva tart majd vasárnaponként március 15. után az üzletközpontokban. Akad cég, ami emiatt elbocsátásra kényszerül. A Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége szeretné elérni, hogy legalább néhány – a bevásárlóturizmus központjának számító vagy idegenforgalmi látványosságként is működő – pláza mentesüljön a vasárnapi zárva tartás alól.

EGYÉB

A legfontosabbat nem tudjuk csak a vasárnapi zárva tartásról

http://www.vg.hu/velemeny/jegyzet/a-legfontosabbat-nem-tudjuk-csak-a-vasarnapi-zarva-tartasrol-443317

A vasárnapi zárva tartásról már nagyon sok információja van a gazdaság szereplőinek és legalább annyi hiányzik nekik, a leglényegesebbet azonban biztosan nem tudja senki. Éppen a legfontosabbat: mit fognak csinálni a magyar fogyasztók.

Nagyot drágul a benzin

http://www.vg.hu/vallalatok/energia/nagyot-dragul-a-benzin-443391

Emeli bruttó 7 forinttal a 95-ös benzin és 6 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken a Mol Nyrt. – értesült piaci forrásokból az MTI szerdán.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az