Cikkajánló – 2015. február 2.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Orbánék becsapták őket, kiakadtak a NAV-dolgozók

http://nol.hu/belfold/orbanek-becsaptak-oket-kiakadtak-a-nav-dolgozok-1513415

A pénzügyőrök, de az egész NAV személyi állománya rendkívül elkeseredett, úgy érzik, a kormány megalázta, becsapta őket – nyilatkozta a Vám- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezetének elnöke.

Társadalmi egyeztetés az új szolgálati törvényről

http://www.langlovagok.hu/html/erdekvedelem/187.shtml

A szakszervezetek elutasítják a tervezetet, mely tovább csökkenti a hivatásosok jogait.

Száz új munkahely Kelet-Magyarországon

http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/szaz_uj_munkahely_kelet-magyarorszagon.592898.html

A svájci Interspan mintegy 30 milliárd forintos beruházással faüzemet létesít Vásárosnaményban, ezzel több mint 100 új munkahelyet teremt.

Évente 500-600 szakképzett dolgozó hagyja el az egészségügyet

http://tv2.hu/musoraink/mokka/167576_evente_500-600_szakkepzett_dolgozo_hagyja_el_az_egeszsegugyet.html#.VMvvtjpJeC8.facebook

Babonits Tamásné Judit, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara fekvőbeteg-ellátási alelnöke szerint ez egy drámai szám. Úgy fogalmazott, több évtizeden át csupán hivatástudatra apellálni, nagy hiba.

Munkabér fizetése euróban

http://adozona.hu/munkajog/Munkaber_fizetese_euroban_UT27CA#utm_source=adozona.hu&utm_medium=email&utm_campaign=ado_weekly

Euróban kérné munkabérét a dolgozó. Engedhet-e kérésének a munkáltató? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd szakértőnk válaszolt.

Versenyképes bérek kellenek a felsőoktatásban

http://szakszervezetek.hu/index.php/hirek/13178-versenykepes-berek-kellenek-a-felsooktatasban

A felsőoktatási államtitkár napjainkra befejeződött a felsőoktatás rendszerváltása, és az a cél, hogy a terület átalakítása során a rendelkezésre álló pénzügyi forrásokat hatékonyan használják fel, minőségi fejlődést érjenek el.

Így ellenőrizhetők a dolgozók

http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/igy-ellenorizhetok-a-dolgozok/

A munkáltató köteles a munkavállalót tájékoztatni személyes adatainak kezeléséről, továbbá őt csak a munkaviszonnyal összefüggő magatartása körében ellenőrizheti. Összegyűjtöttük a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság ajánlásának legfontosabb elemeit.

Sok pénzt hozott az alkalmi munka

http://mno.hu/magyar_nemzet_gazdasagi_hirei/sok-penzt-hozott-az-alkalmi-munka-1270338

Megtörtént, ami öt vagy tíz éve talán még elképzelhetetlen lett volna: az agrárium, a turizmus és a kereskedelem idénymunkásainak számottevő részét bejelentik az adóhivatalnak. Tavaly néhány napos, egy-két hetes alkalmi munkákból nagyjából háromnegyedmillió ember jutott legális jövedelemhez.

Öt irodai állás, amihez nem kell diploma

http://karrier-tanacsok.monster.hu/allaskeresesi-Strategia/Iparagi-trendek/ot-irodai-allas/article.aspx?WT.mc_n=hirkereso

“Egy szál érettségivel semmi esélyem nincs munkát találni” -hangzik el gyakran ez a jellegzetes álláskeresői aggály. Ez viszont így nem igaz. Íme a cáfolat.

Hogyan ismerjük fel a kamu álláshirdetéseket?

http://www.euvonal.hu/hogyan-ismerjuk-fel-a-kamu-allashirdeteseket/

Sokunkkal megesik, hogy munkanélkülivé válunk egy időre. De ilyenkor se szabad feladni, keresni kell folyamatosan állásokat, mert sose tudhatjuk, mikor futunk éppen bele egy hozzánk illő állásajánlatba. De mindig érdemes óvatosnak lennünk, ne az első jónak tűnő ajánlatba essünk bele.

Ha nyugdíjba menne, akkor most figyeljen oda

http://index.hu/gazdasag/2015/01/30/ha_nyugdijba_menne_akkor_most_figyeljen_oda/

Az állam sokszor roszul tudja, hogy mennyit dolgozott valaki legálisan, ezért megkérdezi az érintetteket, hogy szerintük mennyit. Az eljárást elvileg nem kell kérelmezni, a hivatal maga gyűjti össze az adatokat és értesíti az ügyfelet, hogy a foglalkoztatók adatszolgáltatásai alapján mi szerepel a nyilvántartásban. Első körben az 1955 és 1959 között születettek eljárását folytatják le, írja a Magyar Nemzet az MTI szerint.

KÖZÉLET

Nagy vidéki centralizációt jelentett be Lázár János

http://hvg.hu/itthon/20150130_Nagy_videki_centralizaciot_jelentett_be_L

Az ágazati minisztériumok a jövőben egy kormányhivatalon keresztül fogják a szakmai politikájukat érvényesíteni a megyében – jelentette be Lázár János egy kormányablak átadásán. A kormány és az államreform-bizottság központosító ötletét heteken belül megszavazhatja a parlament. Lázár szerint 1870 óta nem volt ekkora átalakítás a magyar közigazgatásban.

Honnan kérhet segélyt? – Kérdezze meg jogászát…

http://nepszava.hu/cikk/1046958-honnan-kerhet-segelyt—kerdezze-meg-jogaszat

Egy hónapon belül rendeletet kell alkotniuk a települési önkormányzatoknak a helyi segélyezésről, mert március 1-jével átalakul a szociális támogatási rendszer.

Három részre szakadt az ország, négymillió magyar helyzete reménytelen

http://privatbankar.hu/karrier/harom-reszre-szakadt-az-orszag-negymillio-magyar-helyzete-remenytelen-277395

Pogátsa Zoltán szerint Magyarországon négymillió embernek esélye sincs a felemelkedésre, közülük egymillióan ráadásul munkából nem tudnak megélni – írja a VG.hu. Oktatás kellene a termelékenység növekedéséhez, de ki tud tanulni, ha fűteni sem tud?

GAZDASÁG

Uniós pénzek: nem a lehívás lesz gond, hanem az elköltés

http://index.hu/gazdasag/2015/02/02/unios_penzek_nem_a_lehivas_lesz_gond_hanem_az_elkoltes/

“Ambíciózus, de nem megvalósíthatatlan” az Európai Bizottság szerint az a magyar terv, miszerint idén 2100 milliárd forint EU-forrást hívunk le, írta a Világgazdaság.

EGYÉB

Íme az új szocpol – Milliós összegek ütik az élelmesek markát

http://www.portfolio.hu/finanszirozas/hitel/ime_az_uj_szocpol_millios_osszegek_utik_az_elelmesek_markat.209560.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

Július 1-jétől Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) néven immár használt lakás vásárlására és akár egy gyermekes családok számára is elérhető lesz az új szocpol. Az alábbiakban összefoglaljuk a rendeletben megjelent tudnivalókat, többek között, hogy kinek mekkora összeg jár.

Családi kedvezményekről szólnak az Emmi füzetei

http://magyarhirlap.hu/cikk/16105/A_csaladi_kedvezmenyeket_ismerteto_kiadvanyokat_jelentetett_meg_az_Emmi

A családi kedvezményeket ismertető kiadványokat jelentetett meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). A tájékoztatókat Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár mutatta be a Papp László Budapest Sportarénában rendezett esküvői kiállításon tartott szombati sajtótájékoztatóján

Félév az iskolában: itt kérhetnek ingyenes korrepetálást a gyerekek

http://www.nlcafe.hu/ezvan/20150129/iskola-korrepetalas-felzarkoztatas-/

Lezárult az első félév, kiosztották a bizonyítványokat. Ha szülő is, gyerek is elégedett a jegyekkel, nincs semmi baj, de mi van, ha az olvasás vagy a matek nagyon nem megy? Honnan kaphatnak segítséget azok a gyerekek, akiknek a szülei nem tudják kifizetni a magántanárokat?

Megváltozott útdíjszabályok: ezek az újdonságok február 1-jétől

http://www.hirado.hu/2015/02/01/megvaltozott-utdijszabalok-ezek-az-ujdonsagok/?source=hirkereso

Február 1-jétől változnak az útdíjfizetés január 1-jén életbe lépett szabályai, a többi között a megyei matricák a megyehatár utáni első csomópontig érvényesek, a feleslegessé vált e-matricák visszaválhatók, a Liszt Ferenc repülőtér pedig díjmentesen érhető el a főváros felől.

Autózik? – Ennek az adószabálynak örülni fog!

http://www.napi.hu/ado/autozik_ennek_az_adoszabalynak_orulni_fog.592174.html

Az autóval való munkába járás költségeit adómentesen támogathatja a munkáltató. A saját tulajdonú gépkocsi használatának elszámolása is több buktatót rejt – érdemes az elszámolási módok között a legmegfelelőbbet választani. Az e-matricák is adhatók adómentesen – derül ki a NAV összeállításból.

Vigyázz, ha lájkol a főnök!

http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/vigyazz-ha-lajkol-a-fonok/

Fegyelmi büntetést kockáztat, de súlyos esetben még az állását is elveszítheti az a munkavállaló, aki munkaidőn kívüli viselkedésével a munkáltató jó hírnevét vagy gazdasági érdekeit veszélyezteti.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.

Női szakszervezeti aktivisták a közszolgáltatásokban

Kitűnő beszélgetést szervez a Szikra Mozgalom, ahol 3 nagyon lelkes kolléganő beszélget a közszolgáltatásokban végzett aktivista tevékenységükről. A munkahelyen végzett szervező tevékenység társadalmi szerepének bemutatása egy nagyon fontos téma, amelyről

Szakmai beszélgetés Miskolcon

Miskolcon munkaügyi kerekasztalbeszélgetésre kerül sor, ahol az egyik panalebeszélgetés felkért vitaindítóját Csóti Csaba, a SZEF elnöke tartja. Az esemény a youtube-on is követhető élőben március 23-án, csütörtökön 13.00 órától.