Cikkajánló – 2015. január 29.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Pedagógusok…

http://videa.hu/videok/emberek-vlogok/b-vendeg-gallo-istvanne-2015.01.23.-fX36zi1PRFld9tAX

Galló Istvánnét, a Pedagógusok Szakszervezete elnökét kérdezte meg a riporter, a Parlament TV Beszélgetés+ vendégeként, a pedagógusok helyzetéről.

Tragédia-e a kivándorlás? – legenda és valóság

http://karrier-tanacsok.monster.hu/allaskeresesi-Strategia/Kulfoldi-munka/kivandorlas-urania/article.aspx?WT.mc_n=hirkereso

Migráció mindig volt valamekkora mértékben. Jelenleg 225-230 millióra becsüli az ENSZ a szülőhelyüktől épp távol élők számát és 500 ezerre a külföldön élő magyarokét – hallottuk az Uránia Filmszínház “A migráció kora?”-pódiumbeszélgetésén.

Lehet-e fizetés nélkül dolgoztatni?

http://ado.hu/rovatok/munkaugyek/lehet-e-fizetes-nelkul-dolgoztatni

A munkaviszony fogalmi eleme, hogy a munkavégzés ellenértékért történik. Mégis, újra és újra felmerülnek esetek, amikor a felek díjazás nélkül, vagy csak minimális ellenérték melletti munkában állapodnának meg. Lehet ez szabályos?

Országos álláskereső roadshow indul

http://www.vg.hu/vallalatok/orszagos-allaskereso-roadshow-indul-442521

MUNKAERŐPIAC Februártól tíz nagyvárosban kaphatnak segítséget az álláskeresők a Soproni Jóleső Segítség Program országos roadshow-ján. A helyszíneken előadások, tanácsadás, hivatali és civil szervezetek kiállítói várják majd a munkanélkülieket végzettségtől, munkatapasztalattól függetlenül.

Mikor, mennyi vonható le a munkabérből? A munkáltató felelőssége

http://adozona.hu/munkajog/Mikor_mennyi_vonhato_le_a_munkaberbol_A_mun_H7XC3P#utm_source=adozona.hu&utm_medium=email&utm_campaign=ado_weekly

A munkavállaló munkabéréből levonni kizárólag a törvényben meghatározott esetekben van lehetőség még akkor is, ha a munkáltatónak egyéb jogcímen követelése áll fenn a munkavállalóval szemben. A levonásmentes munkabérrész célja a munkavállaló megélhetésének biztosítása, ezért ez a munkabérhányad még a munkavállaló hozzájárulása esetén sem érinthető.

Bevándorló pékek álltak Rogán olcsó kenyerének útjába

http://nol.hu/belfold/bevandorlo-pekek-fenyegetik-rogan-olcsokenyer-almat-1512607

A Fidesz szerint az olcsóbb üzemanyag miatt csökkennie kellene a kenyér árának, a pékszövetség vezetője viszont azt mondja, nekik jelenleg nem áll módjukban mérsékelni a sütőipari termékek árát.

Ahol félmilliót is kereshetünk egy hónapban

http://www.profession.hu/cikk/20150127/ahol-felmilliot-is-kereshetunk-egy-honapban/5040

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 235 900 forint volt 2014. január-november között. A vállalkozásoknál dolgozók átlagosan 250 500, míg a költségvetési intézményeknél 208 900 forintot kerestek – derült ki a KSH legfrissebb adataiból. A családi kedvezmény nélkül számított nettó átlagkereset 154 500 forint, ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 105 700, a szellemi foglalkozásúaké 209 100 forint volt.

Több pénzért kevesebb jogot ad a kormány az egyenruhásoknak

http://hvg.hu/itthon/20150128_tobb_penz_kevesebb_jog_igy_emel_a_kormany

A kormány az egyenruhások helyzetét javító életpályamodell elfogadását az új szolgálati törvény megszületéséhez kötötte a rendőröknél és a honvédségnél is. Míg az utóbbiak esetében ez már másfél éve megszületett, a rendvédelmiseknél még csak most kerül rá sor, amelynek köszönhetően egy sor korlátozást kaphatnak a nyakukba a rendőrök: korlátozzák a netes kommentelést, és készpénzt sem tarthat magánál szolgálat alatt a rendőr.

Ez a valóság: már Románia is elszipkázhatja a magyar munkaerőt

http://nol.hu/gazdasag/szlovakia-romania-lassan-elszipkazhatja-a-magyar-munkaerot-1512435

Még nem erős tendencia, de már vannak jelei annak, hogy a magyarnál dinamikusabban fejlődő szlovák és román gazdaság elszipkázza a hazai munkaerőt – állítja Mellár Tamás közgazdász professzor. Tudósítóink jelentéséből az is kiderül: egyre több külföldi vesz Magyarországon ingatlant, hogy aztán hazájába ingázzon.

GAZDASÁG

Naponta három orvos hagyja el Magyarországot

http://hvg.hu/gazdasag/20150128_Naponta_harom_orvos_hagyta_el_Magyarorsza

Az utóbbi hat évben komoly számban hagyták el Magyarországot az egészségügyi dolgozók, a magyar doktorokat toborzóirodák is segítik a kijutásban. A tízszeres bérek igen vonzóak, a kinn lévő orvosok kétharmada nem is tervez hazajönni. Ennek egyik oka pedig minden bizonnyal a korrupció: a megkérdezett orvosok negyede nevezte meg a hálapénzt fő oknak a hazatérés ellenében.

EGYÉB

Már utcán az új traffipaxok – ezt tudják

http://www.hirado.hu/2015/01/27/mar-utcan-az-uj-traffipaxok-ezt-tudjak/?source=hirkereso

Összesen 500 új traffipax megvásárlását tervezi a rendőrség. Nem lesznek a sofőrök kedvencei, mert ezek már nem csak sebességet mérnek.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Az európai szakszervezetek nemet mondanak a megszorításokra

  Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Gazdasági Munkabizottsága november 16-án tartotta évzáró ülését Brüsszelben. Napirendjén az európai munkavállalók szempontjából különösen időszerű és fontos kérdések szerepeltek: az EU makrogazdasági kilátásai, a