Cikkajánló – 2015. január 23.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Kevesebben keresnek munkát itthon

http://www.tozsdeforum.hu/uzlet-2/gazdasag/kevesebben-keresnek-munkat-itthon/

Csökkent az álláskeresők száma tavaly november-decemberben a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatai alapján, decemberben 391 ezren kerestek állást, ami 11 éve a legalacsonyabb szám.

Kapcsolódó cikkek: http://www.napigazdasag.hu/cikk/33950/

Munka: a valóság a trükkök mögött

http://www.stop.hu/gazdasag/munka-a-valosag-a-trukkok-mogott/1294064/

A kormányzati sikerpropaganda egyik zászlóshajója az európai összehasonlításban is egyedül állóan emelkedő foglalkoztatottság. A Policy Agenda benézett a statisztikai adatok és kormányzati lózungok mögé: az eredmény siralmas.

Nem Európa Tanács-kompatibilis a magyar sztrájkjog és munkaidőszabály      

http://vs.hu/kozelet/osszes/nem-europa-tanacs-kompatibilis-a-magyar-sztrajkjog-es-munkaidoszabaly-0122?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main

Az Európa Tanács 47 tagállama közül 41 munkajogi szabályozását tekintette át az szervezet Szociális Jogok Európai Bizottsága, amelynek most közzétett jelentése szerint minden országban, a többi között Magyarországon is találtak hiányosságokat.

Kapcsólódó cikkek: http://www.tozsdeforum.hu/uzlet-2/gazdasag/europa-tanacs-mindenki-hibazott/

http://gazdasagiradio.hu/cimlap/megneztek-a-magyar-munkakorulmenyeket-talaltak-hibakat-3163

Megszűnik csaknem 800 álláshely

http://www.munkajog.hu/rovatok/hirek/megszunik-csaknem-800-allashely

Kivonul a Baumax Magyarországról, mindeddig nem egyeztettek a szakszervezettel. A Baumax közleménye szerint a 14 magyarországi áruházat áprilisig sorban bezárják, a munkavállalók megfelelő támogatást kapnak, amelynek kidolgozása folyamatban van. A telephelyek ingatlanjait a XXXLutz Bútorlánc veszi át és hasznosítja a továbbiakban – olvasható a tájékoztatásban.

Orbánéknak mintha fogalmuk se lenne a munkáról

http://nol.hu/kultura/ketlakiak-1510997

Most, hogy közkívánatra végre eldőlt, a jóléti vagy a tudásalapú helyett mégis inkább a közmunkaalapú illiberális társadalom építését preferálja kormányunk, talán nem árt átismételni – sokak számára pedig új anyagként megtanulni – a munkával kapcsolatos hiányos ismereteinket.

Országos álláskereső roadshow indul

http://www.vg.hu/vallalatok/orszagos-allaskereso-roadshow-indul-442521

Februártól tíz nagyvárosban kaphatnak segítséget az álláskeresők a Soproni Jóleső Segítség Program országos roadshow-ján. A helyszíneken előadások, tanácsadás, hivatali és civil szervezetek kiállítói várják majd a munkanélkülieket végzettségtől, munkatapasztalattól függetlenül.

Top 10: Munkahely 2014

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkahely/top-10-munkahely-2014

Az alábbi összeállításban Munkahely rovatunk legérdekesebb tavalyi cikkeiből válogattunk, amelyből megtudhatja többek közt, hogy milyen fegyelmezési lehetőségei vannak a munkáltatónak a kötelezettségszegő munkavállalóval szemben, milyen egészségbiztosítások járnak egy üzemi balesetnél, vagy hogyan adható munkáltatói lakáshitel-támogatás?

Digitalizálnak és takarítanak a közmunkások

http://www.vg.hu/kozelet/politika/digitalizalnak-es-takaritanak-a-kozmunkasok-442576

Bár a legtöbb közmunkást az önkormányzatok foglalkoztatják, azért az állami vállalatok idén is besegítenek a statisztikák javításába. A legérdekesebb munkakörben talán az MTVA biztosít számukra elfoglaltságot, hiszen a közmédiában archívumi digitalizálóként dolgozhatnak. „A pontos létszám 220 fő, terveink szerint folytatnánk a programot.

A szakszervezet cáfolta Jávor paksi vádjait

http://magyarhirlap.hu/cikk/15226/A_szakszervezet_cafolta_Javor_paksi_vadjait

Nem volt üzemzavar a Paksi Atomerőműben 2013-ban – cáfolta nyílt levelében a Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete (Padosz) Jávor Benedek PM-es európai parlamenti képviselő 2015. január 16-i nyilatkozatát, amelyről a Magyar Hírlap is tájékoztatott.

Önéletrajz: segítünk megírni!

http://www.kamaszpanasz.hu/hirek/lelek/3391/oneletrajz

Egy összefoglaló kis írás rólad nagyon sokat segíthet, ha munkát keresel. De nehéz lehet összehozni, ha még csak nagyon kevés tapasztalatod van, vagy ha egyáltalán nincs is. Most megmutatjuk, hogy mit is kell tartalmaznia az önéletrajzodnak.

Ez lesz az idei év cafeteriaslágere

http://mno.hu/penzesjog/ez-lesz-az-idei-ev-cafeteriaslagere-1269076

A vissza nem térítendő lakáscélú hiteltámogatás és a SZÉP-kártya lehetnek az idei év meghatározó cafeteriaelemei, az OTP Bank kutatása szerint minden harmadik magyar munkavállalót érinthet a lakáscélú támogatás – mondta Kovács Antal, a pénzintézet vezérigazgató-helyettese szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

4,5 millió ember köszönheti munkáját a Facebooknak

http://mfor.hu/cikkek/4_5_millio_ember_koszonheti_munkajat_a_Facebooknak.html

A világ legnagyobb közösségi oldala – saját bevallása szerint – tavaly 227 milliárd dollárral (63 billió forint) járult hozzá közvetve a világgazdaság növekedéséhez és 4,5 millió munkahelyet „hozott létre”. A kétség kívül impozáns összeg úgy jött ki, hogy lényegében minden gazdaságilag releváns tevékenységet beleszámoltak, ami a Facebookhoz kötődik, a céges oldalak forgalmától kezdve a játékokig és mobilalkalmazásokig, valamint azt is, hogy sokan csak nekik köszönhetően vásárolnak informatikai eszközöket, vagy fizetnek elő az internetre – írja a Reuters.

Majd’ 300 új munkahely jön létre Debrecenben

http://mno.hu/belfold/majd-300-uj-munkahely-jon-letre-debrecenben-1269130

Új, 16 ezer négyzetméteres termelő üzemmel bővült a debreceni Xanga cégcsoport. A több mint 3 milliárd forintos beruházás majd’ 300 új munkahelyet teremt.

Kevés magyar barátkozik a kollégáival

http://www.profession.hu/cikk/20150122/keves-magyar-baratkozik-a-kollegaival/5029

Ha a vállalat megszervezi, szívesen találkozunk a kollégákkal munkaidőn kívül. Egyébként a magyar dolgozók többsége nem jár rendszeresen a munkatársaival szórakozni.


KÖZÉLET

Megalakulnak a Megyei Egészségügyi Egyeztető Bizottságok

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/egeszsegugyert-felelos-allamtitkarsag/hirek/megalakulnak-a-megyei-egeszsegugyi-egyezteto-bizottsagok

E héten megkezdik munkájukat a Megyei Egészségügyi Egyeztető Bizottságok (MEEB). Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) Egészségügyért Felelős Államtitkársága, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi, Minőség-és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI), az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), a megyei kormányhivatalok, valamint a kórházak vezetői, képviselői vesznek részt az egyeztetésben. Elsőként, a mai napon Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megye egyeztető bizottságai alakulnak meg.

Kapcsolódó cikkek: http://orientpress.hu/138547

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/penzt_kapnak_a_korhazak_mar_szamoljak_kinek_mennyi_jusson.592477.html

Új fejezet nyílhat a magyar–amerikai együttműködésben

http://www.estihirlap.hu/belfold/2015/01/23/uj-fejezet-nyilhat-a-magyar-amerikai-egyuttmukodesben

Az új budapesti amerikai nagykövet érkezésével és az új washingtoni magyar nagykövet munkájának megkezdésével új fejezet nyílhat a két ország közötti politikai együttműködésben – mondta Szijjártó Péter.

Önálló közigazgatási perrendtartás készül

http://www.origo.hu/itthon/20150122-onallo-kozigazgatasi-perrendtartas-keszul.html

A kormány elrendelte az önálló közigazgatási perrendtartás kidolgozására irányuló munkálatok megkezdését – olvasható a Magyar Közlöny csütörtöki számában.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?