Cikkajánló – 2015. január 22.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

A sötétség és a szegénység ellen tüntettek

http://abcug.hu/sotetseg-es-szegenyseg-ellen-tuntettek/

Körülbelül ezren vettek részt a kultúra és az érte dolgozók nyomora elleni tüntetésen, amelyet a Közművelődési és Közgyűjteményi Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) szervezett Budapesten. A résztvevők a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) épülete elől fáklyákkal a kezükben vonultak át az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) elé, ahol petíciót adtak át. A békés hangulatot csak Schilling Árpád és Gulyás Balázs szónoklata törte meg.

Munkát találhatnak a bezáró Tescók dolgozói

http://www.hrportal.hu/hr/munkat-talalhatnak-a-bezaro-tescok-dolgozoi-20150122.html

Megkezdte az egyeztetéseket a cég és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) az 500 bejelentett elbocsájtásra váró dolgozó ügyében. Várhatóan a Tesco más üzleteiben vagy a környék kereskedelmi egységeiben kaphatnak munkát, írja a Világgazdaság.

Nullás béremelés a BKV-nál

http://nol.hu/belfold/nullas-beremeles-a-bkv-nal-1511011

Egyetlen fillérrel sem emelnék idén a béreket a BKV-nál. Bár a szakszervezetek óvatosak a Vitézy Dávid utáni új vezetéssel szemben, de a nullaszázalékos ajánlatot így is elfogadhatatlannak tartják. Először tárgyalnának, de ha nem marad más, akkor jöhet a sztrájk.

Több száz milliárd forint esik ki a költségvetésből

http://realista.hu/news/details/128435

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) ügyvezető elnöke szerint várhatóan 200-250 milliárd forint hiányzik majd a költségvetésből a boltok vasárnapi zárva tartása miatt, a foglalkoztatottak és az általános forgalmi adó kiesése következtében.

Kapcsolódó cikkek: http://www.sztarklikk.hu/egyeb/sztarklikk-kozelet/154020/

http://hvg.hu/gazdasag/20150121_Vasarnapi_zarva_tartas_egy_tavaly_megalak#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso&utm_content=default

Több munka, mint diák

http://www.metropol.hu/itthon/cikk/1276628

– A gazdaság lakmuszpapírja a diákmunka – véli Fiák István, a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének (DiákÉSZ) elnöke. Válság idején ezen a téren csökkentik költségeiket először a cégek, felívelő szakaszban pedig a tanulók segítségével igyekeznek növelni a teljesítményüket.

Passzív hallgatóknak is nyílt út az iskolaszövetkezetbe

http://idesuss.hu/hirek/passziv-hallgatoknak-is-nyilt-ut-az-iskolaszovetkezetbe-2254

A passzív hallgatók számára is lehetővé kell tenni, hogy iskolaszövetkezeten keresztül munkát vállalhassanak, ez munkaerő-piaci és költségvetési szempontból is számos előnnyel járna – mondta a kilenc iskolaszövetkezetet tömörítő DiákÉSZ elnöke, Fiák István.

A lakáscélú hiteltámogatás átalakítja a kafetéria piacát

http://www.metropol.hu/gazdasag/cikk/1276578

Akár minden harmadik munkavállalót érintheti az új juttatási elem. Az OTP számításai szerint 550 ezer olyan lakáshiteles munkavállaló van Magyarországon, aki a vissza nem térítendő lakáscélú hiteltámogatás kritériumainak megfelelhet: az új juttatási forma már idén meghatározó lehet a kafetériapalettán.

Az Orbán-kormány dicsekvésre okot adó újabb sikersztorija

http://mfor.hu/cikkek/Ez_az_Orban_kormany_egy_ujabb_dicsekvesre_okot_ado_sikersztorija_.html

Egy újabb statisztika igazolja vissza az Orbán-kormány munkaerőpiaci intézkedéssorozatának kedvező hatásait. Ezzel tovább bővült az a képzeletbeli lista, melyen a kormányzati kommunikációban említhető “sikersztorik” szerepelnek.

Tények és tévhitek – hogy működik a távmunka?

http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/ezekkel-a-tevhitekkel-le-kell-szamolni-az-otthoni-munkanal/

Egyre népszerűbb atipikus foglalkoztatási forma a munkavállalók és a cégek körében a távmunka. Az otthonról dolgozással kapcsolatban azonban komoly tévhitek élnek a dolgozók és a munkáltatók fejében, a melyekkel le kell számolni, hogy hatékony legyen a munkavégzés.

Több lesz a munkanélküli, nagyobb az egyenlőtlenség a világban

http://karrier-tanacsok.monster.hu/Karrierepites/Hirek/ilo-2015/article.aspx?WT.mc_n=hirkereso

Tovább nő a munkanélküliség a világgazdaság lassuló bővülése miatt a következő öt évben, miközben nagyobb lesz a gazdagok és a szegények közötti különbség is – derül ki a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) legújabb, foglalkoztatásról és szociális trendekről szóló jelentéséből.

Czibere: negyedmillióval csökkent a szegénységnek kitettek száma

http://orientpress.hu/138498

A kormány munkájának eredményeként 2013-ról 2014-re mintegy negyedmillióval csökkent a szegénységnek kitettek száma – mondta Czibere Károly, az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szerdán Békésen, ahol átadták az európai uniós forrásból felújított hajléktalanszállót.

Veszélyes illúzió a közmunkaprogram sikere

http://www.elemzeskozpont.hu/veszelyes-illuzio-kozmunkaprogram-sikere

A kormány az elmúlt hónapokban a statisztikai adatokra hivatkozva kampányt kezdett a munkanélküliség csökkenése és a foglalkoztatás jelentős növekedése miatt. A Policy Agenda megvizsgálta, hogy Magyarország tényleg jobban teljesít-e ebben a tekintetben. Az eredmény ijesztő.

Új munkaerő-toborzási és integrálási modell készül

http://www.mmonline.hu/cikk/uj_munkaerotoborzasi_es_integralasi_modell_keszul

Új időszámítás kezdődhet a munkaerő toborzás és integrálás piacán. A JobGroup egy olyan, összetett fejlesztési programba vágott, amelynek eredményeként a munkáltatói márkaépítés, a toborzás és az egyedi igényű munkavállalók integrálása közös szemlélet alapján és konkrétan mérhető eredményességgel zajlik majd a vállalatoknál. A JobGroup vezetői szerint fejlesztésük megoldást jelenthet a kettészakadó munkerőpiac gondjaira.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?