Cikkajánló – 2015. január 21.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

“Könyvtár nélkül nincs esélyegyenlőség”

http://www.hir24.hu/belfold/2015/01/20/konyvtar-nelkul-nincs-eselyegyenloseg/

Ez volt a mantra azon a tüntetésen, amelyet a Közműlelődési és Közgyűjteményi Dolgozók Szakszervezete hívott össze a Magyar Tudományos Akadémia elé.

__________________________

Gyertyagyújtással jelezték Debrecenben is, több pénzt érdemelnek

http://www.dehir.hu/debrecen/gyertyagyujtassal-jeleztek-debrecenben-is-tobb-penzt-erdemelnek/2015/01/20/

__________________________

Béremelésért tüntettek kulturális dolgozók

http://magyarhirlap.hu/cikk/15051/Beremelesert_tuntettek_kulturalis_dolgozok_Budapesten

__________________________

Néhány százan tüntettek a fővárosban /videók/

http://www.atv.hu/belfold/20150120-nehany-szazan-tuntetnek-az-akademianal/hirkereso

Szakszervezet: 2015 lehet a kard ki kard éve

http://www.origo.hu/itthon/20150119-szakszervezetek-kard-ki-kard.html

Az első hónapokban eldől, hogy a kompromisszumok, vagy a tüntetések éve lesz-e az idei, mondta az Origónak Pataky Péter a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége elnöke. A szakszervezeti vezető úgy látja, szakítani kell a mindenáron megállapodásra törekvő magatartással, ha nem sikerül dűlőre jutni a kormánnyal, akkor jöhetnek a tüntetések. Elképzelésével nincs egyedül, hasonló következtetésre jutott több érdekképviselet vezetője is.  

Megkezdődtek az egyeztetések a Tesco és a KASZ között

http://www.vg.hu/vallalatok/megkezdodtek-az-egyeztetesek-a-tesco-es-a-kasz-kozott-442401

A Tesco és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) – amely a Tesco több ezer dolgozóját képviseli a vállalat nyitása óta, és az egyetlen reprezentatív szakszervezet a cégnél – a mai nap folyamán megkezdte az egyeztetést a bejelentett áruházbezárások kapcsán.

Elkerülhetetlennek tűnik a munkaharc akció a bérfejlesztés érdekében?

http://vsz.hu/index.php/hirek/erdekegyezteto-forumok/48-fokuszban/557-elkeruelhetetlennek-tunik-a-munkaharc-akcio-a-berfejlesztes-erdekeben

A múlt heti VÉT ülést követően, a mai napra – 2015. január 20. – volt kiírva a tárgyalások folytatása a 2015. évre vonatkozó bérezési és javadalmazási kérdésekben. A korábban, szóban elhangzott VBKJ ajánlatot a munkáltató írásban is megküldte, amire várták a szakszervezetek nyilatkozatát.

Korhatár előtti ellátásra jogosultság 2015-ben, példákkal

http://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Korhatar_elotti_ellatasra_jogosultsag_2015b_US5SQD#utm_source=adozona.hu&utm_medium=email&utm_campaign=ado_weekly

A nyugdíjtörvények átmeneti rendelkezései alapján 2015-ben is lesznek, akik koruk, szolgálati idejük, illetve korábbi munkakörük révén korhatár előtti ellátásban részesülhetnek.

Ezekből az összegekből kéne idén megélnünk

http://mfor.hu/cikkek/7_fontos_tablazat_arrol__mi_mennyi_2015_ben__.html

Ha kíváncsi arra, hogy mennyit kell idén adózni, milyen összegű ellátásban részesülhet munkanélküliség, vagy mekkora támogatás jár gyermekvállalás esetén, a legfontosabb adatokról itt tájékozódhat.

KÖZÉLET

„Ezt a helyzetet csak diktatúrával lehetne megváltoztatni”

http://nol.hu/belfold/magyarorszagon-valtoztatni-mar-csak-diktaturaval-lehet-1510749

A korábbitól gyökeresen eltérő gazdaságpolitikai módszerekre volt szükség 2010-ben – mondta lapunknak Szalai Erzsébet közgazdász-szociológus, akivel nemrégiben megjelent Autonómia vagy újkiszolgáltatottság című kötete apropóján a civil mozgalmakról és arról is beszélgettünk, kik lehetnek a szövetségeseink Európában

GAZDASÁG

200-250 milliárd forint esik ki a költségvetésből – Demján Sándor
http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=183526

 

Hallgassa meg

 

Hallgassa meg

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) ügyvezető elnöke szerint várhatóan 200-250 milliárd forint hiányzik majd a költségvetésből a boltok vasárnapi zárva tartása miatt, a foglalkoztatottak és az általános forgalmi adó kiesése következtében.

EGYÉB

Nagyon figyelj, ha vonattal utazol! 8000 forintra bírságolhatnak, ha ilyen jegyed van

http://www.femina.hu/utazas/otthon_nyomtatott_vonatjegy_potdij

A MÁV-START már 2008 óta lehetőséget ad internetes jegyvásárlásra, a rendszer fejlesztésében azonban komoly lépésnek számított, mikor bevezették az otthoni jegynyomtatás lehetőségét, valamint az InterCityk és a gyorsvonatok esetében a mobiltelefonon vagy laptopon bemutatható QR-kódokat.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.

Női szakszervezeti aktivisták a közszolgáltatásokban

Kitűnő beszélgetést szervez a Szikra Mozgalom, ahol 3 nagyon lelkes kolléganő beszélget a közszolgáltatásokban végzett aktivista tevékenységükről. A munkahelyen végzett szervező tevékenység társadalmi szerepének bemutatása egy nagyon fontos téma, amelyről

Szakmai beszélgetés Miskolcon

Miskolcon munkaügyi kerekasztalbeszélgetésre kerül sor, ahol az egyik panalebeszélgetés felkért vitaindítóját Csóti Csaba, a SZEF elnöke tartja.

A SZEF delegáltja vezeti az OMB Munkavállalói oldalát

Dudás Katalint, a SZEF delegáltját választották meg az Országos Munkavédelmi Bizottság Munkavállalói oldal ügyvivőjének. Dudás Katalin évek óta segíti a közszolgáltatásokban működő szakszervezetek munkáját, és emellett rendszeresen adja át tudását

A jobb élet reményében – Konferencia meghívó

A jobb élet reményében A kiszámíthatóságtól a munka és magánélet egyensúlyáig – az EU követelmények három tagállam jogharmonizációja tükrében Helyszín: Benczúr Hotel (1068 Budapest, Benczúr u. 35.) Időpont: 2023.03.23. Tovább