Cikkajánló – 2015. január 21.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

“Könyvtár nélkül nincs esélyegyenlőség”

http://www.hir24.hu/belfold/2015/01/20/konyvtar-nelkul-nincs-eselyegyenloseg/

Ez volt a mantra azon a tüntetésen, amelyet a Közműlelődési és Közgyűjteményi Dolgozók Szakszervezete hívott össze a Magyar Tudományos Akadémia elé.

__________________________

Gyertyagyújtással jelezték Debrecenben is, több pénzt érdemelnek

http://www.dehir.hu/debrecen/gyertyagyujtassal-jeleztek-debrecenben-is-tobb-penzt-erdemelnek/2015/01/20/

__________________________

Béremelésért tüntettek kulturális dolgozók

http://magyarhirlap.hu/cikk/15051/Beremelesert_tuntettek_kulturalis_dolgozok_Budapesten

__________________________

Néhány százan tüntettek a fővárosban /videók/

http://www.atv.hu/belfold/20150120-nehany-szazan-tuntetnek-az-akademianal/hirkereso

Szakszervezet: 2015 lehet a kard ki kard éve

http://www.origo.hu/itthon/20150119-szakszervezetek-kard-ki-kard.html

Az első hónapokban eldől, hogy a kompromisszumok, vagy a tüntetések éve lesz-e az idei, mondta az Origónak Pataky Péter a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége elnöke. A szakszervezeti vezető úgy látja, szakítani kell a mindenáron megállapodásra törekvő magatartással, ha nem sikerül dűlőre jutni a kormánnyal, akkor jöhetnek a tüntetések. Elképzelésével nincs egyedül, hasonló következtetésre jutott több érdekképviselet vezetője is.  

Megkezdődtek az egyeztetések a Tesco és a KASZ között

http://www.vg.hu/vallalatok/megkezdodtek-az-egyeztetesek-a-tesco-es-a-kasz-kozott-442401

A Tesco és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) – amely a Tesco több ezer dolgozóját képviseli a vállalat nyitása óta, és az egyetlen reprezentatív szakszervezet a cégnél – a mai nap folyamán megkezdte az egyeztetést a bejelentett áruházbezárások kapcsán.

Elkerülhetetlennek tűnik a munkaharc akció a bérfejlesztés érdekében?

http://vsz.hu/index.php/hirek/erdekegyezteto-forumok/48-fokuszban/557-elkeruelhetetlennek-tunik-a-munkaharc-akcio-a-berfejlesztes-erdekeben

A múlt heti VÉT ülést követően, a mai napra – 2015. január 20. – volt kiírva a tárgyalások folytatása a 2015. évre vonatkozó bérezési és javadalmazási kérdésekben. A korábban, szóban elhangzott VBKJ ajánlatot a munkáltató írásban is megküldte, amire várták a szakszervezetek nyilatkozatát.

Korhatár előtti ellátásra jogosultság 2015-ben, példákkal

http://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Korhatar_elotti_ellatasra_jogosultsag_2015b_US5SQD#utm_source=adozona.hu&utm_medium=email&utm_campaign=ado_weekly

A nyugdíjtörvények átmeneti rendelkezései alapján 2015-ben is lesznek, akik koruk, szolgálati idejük, illetve korábbi munkakörük révén korhatár előtti ellátásban részesülhetnek.

Ezekből az összegekből kéne idén megélnünk

http://mfor.hu/cikkek/7_fontos_tablazat_arrol__mi_mennyi_2015_ben__.html

Ha kíváncsi arra, hogy mennyit kell idén adózni, milyen összegű ellátásban részesülhet munkanélküliség, vagy mekkora támogatás jár gyermekvállalás esetén, a legfontosabb adatokról itt tájékozódhat.

KÖZÉLET

„Ezt a helyzetet csak diktatúrával lehetne megváltoztatni”

http://nol.hu/belfold/magyarorszagon-valtoztatni-mar-csak-diktaturaval-lehet-1510749

A korábbitól gyökeresen eltérő gazdaságpolitikai módszerekre volt szükség 2010-ben – mondta lapunknak Szalai Erzsébet közgazdász-szociológus, akivel nemrégiben megjelent Autonómia vagy újkiszolgáltatottság című kötete apropóján a civil mozgalmakról és arról is beszélgettünk, kik lehetnek a szövetségeseink Európában

GAZDASÁG

200-250 milliárd forint esik ki a költségvetésből – Demján Sándor
http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=183526

 

Hallgassa meg

 

Hallgassa meg

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) ügyvezető elnöke szerint várhatóan 200-250 milliárd forint hiányzik majd a költségvetésből a boltok vasárnapi zárva tartása miatt, a foglalkoztatottak és az általános forgalmi adó kiesése következtében.

EGYÉB

Nagyon figyelj, ha vonattal utazol! 8000 forintra bírságolhatnak, ha ilyen jegyed van

http://www.femina.hu/utazas/otthon_nyomtatott_vonatjegy_potdij

A MÁV-START már 2008 óta lehetőséget ad internetes jegyvásárlásra, a rendszer fejlesztésében azonban komoly lépésnek számított, mikor bevezették az otthoni jegynyomtatás lehetőségét, valamint az InterCityk és a gyorsvonatok esetében a mobiltelefonon vagy laptopon bemutatható QR-kódokat.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és