Cikkajánló – 2015. január 20.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Szinkronmegbeszélést hirdet a Színházi Dolgozók Szakszervezete

http://szinhaz.hu/apro/59131-szinkronmegbeszelest-hirdet-a-szinhazi-dolgozok-szakszervezete

A Színházi Dolgozók Szakszervezetének elnöke, Mihályi Győző – aki maga is gyakorta szinkronizál – találkozóra hívja a színészeket, rendezőket, dramaturgokat, gyártásvezetőket, hangmérnököket és mindazokat, akik a szinkron szakmában érintettek.

Kinek jó az otthoni munka?

http://www.profession.hu/cikk/20150119/kinek-jo-az-otthoni-munka/5015

Az otthoni munka nem csak a dolgozóknak jó. A munkaadó is nagyon sokat profitálhat belőle.

Sztrájkra készülnek a pedagógusok

http://propeller.hu/itthon/3049921-sztrajkra-keszulnek-pedagogusok?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=partner&utm_campaign=Sztr%C3%A1jkra%20k%C3%A9sz%C3%BClnek%20a%20pedag%C3%B3gusok%3F

Sztrájkbizottságot alakított a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete – hangzott el az RTL Klub esti híradójában. Állításuk szerint nemcsak saját érdekeikért, hanem a nem pedagógus végzettségű kollégáik fizetésemeléséért is küzdeni fognak.

Ha állást keres, ezzel szinte biztos, hogy talál is

http://hvg.hu/gazdasag/20150119_Ha_allast_keres_ezzel_szinte_biztos_hogy

Az idei év fő fegyvere az álláskeresésben az lehet, ha személyes honlapot hoznak létre a munka után kajtatók. A személyes bemutatást így ugyanis egy új szintre lehet emelni.

Alig találnak szakképzett dolgozókat a cégek

http://www.profession.hu/cikk/20150119/alig-talalnak-szakkepzett-dolgozokat-a-cegek/5014

Komoly hiány van munkatapasztalattal rendelkező, mérnök, lakatos, hegesztő, fényező, műszerész munkatársakból.

Bonyolultra sikerült a lakáshitel-cafeteria

http://www.origo.hu/gazdasag/20150119-bonyolultra-sikerult-a-lakashitel-cafeteria.html

A lakáshitel törlesztésében már a munkáltatók is segíthetik dolgozóikat. Az új cafeteria juttatás meglehetősen bonyolult, ezért érdemes tanácsadó cég vagy pénzintézet segítségét kérni. Így a munkáltató adminisztrációs terhe nagymértékben lecsökkenthető.

Sokaknak lesz nagy pofon a nyugdíj

http://nol.hu/gazdasag/sokaknak-lesz-nagy-pofon-a-nyugdij-1510571

Kutatások szerint ahhoz, hogy valaki az aktív évei alatt megszokott életszínvonalat fenn tudja tartani nyugdíjas korában is, átlagosan havi 50 ezer forintot kell félretennie. A személyijövedelemadó-bevallások szerint 4,4 millió magánszemély szerez valamilyen jövedelmet évente, ebből négymillió a munkaviszonyban állók száma. Nekik illene valamennyit félretenniük, hogy mankót kapjanak majd a nyugdíj mellé. A több millió inaktívnak erre semmi esélye.

Így változott az Mt. januártól

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkahely/igy-valtozott-az-mt-januartol

A Munka törvénykönyvén (továbbiakban Mt.) minden esztendőben eszközöl kisebb-nagyobb változtatásokat a jogalkotó, ami idén sem volt másként. Nézzük át, milyen módosítások léptek életbe 2015. január első napjával!

Munkajogi gyorstalpaló – bérpótlékok III.

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkaber/munkajogi-gyorstalpalo-berpotlekok-iii

Cikksorozatunk harmadik részében szó lesz a rendkívüli munkaidőre járó pótlékról, valamint az ügyelet és a készenlét díjazásáról.

Amerikaiak hozzák a legtöbb munkát

http://www.hrportal.hu/c/amerikaiak-hozzak-a-legtobb-munkat-20150119.html

Az Egyesült Államokból érkező befektetésekből jön létre a legtöbb új munkahely azon beruházások közül, amelyek elindításában a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) részt vett 2014-ben – mondta el a HIPA elnöke hétfőn Budapesten. A járműipar és a szolgáltatóközpontok vezetnek.

KÖZÉLET

Üzeneteket kapunk a bíróságoktól

http://inforadio.hu/hirek/belfold/hir-696163

Január végén ingyenes bírósági ügyfélértesítő rendszer indul, amellyel sok időt és energiát takaríthatnak meg a jogkeresők és a bírósági dolgozók egyaránt – mondta Kékedi Szabolcs, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) bírósági főosztályának helyettes vezetője az MTI-nek.

GAZDASÁG

Pillanatokon belül várható a költségvetési politika szigorítása Magyarországon

http://www.origo.hu/gazdasag/20150119-pillanatokon-belul-varhato-a-koltsegvetesi-politika-szigoritasa.html

A költségvetési politika szigorítására számít az Európai Fejlesztési Bank Magyarországon a tervezett felvásárlások miatt. A gazdasági növekedés pedig lassul, mert elmúltak a növekedést pörgető egyszeri hatások, például a rezsicsökkentés. Ráadásul az euróövezet gazdaságai gyengélkednek, az orosz válság pedig a teljes posztszovjet térségre kihat.

Ezekből az összegekből kéne idén megélnünk

http://mfor.hu/cikkek/7_fontos_tablazat_arrol__mi_mennyi_2015_ben__.html

Ha kíváncsi arra, hogy mennyit kell idén adózni, milyen összegű ellátásban részesülhet munkanélküliség, vagy mekkora támogatás jár gyermekvállalás esetén, a legfontosabb adatokról itt tájékozódhat.

EGYÉB

Fantasztikus: mostantól az ön szemén át is “láthatnak” a vak emberek

http://hvg.hu/tudomany/20150119_mobiljaval_segithet_a_vak_embereknek

Letölteni is nehéz mostanság, akkora sikert arat az az ingyenes mobil alkalmazás, amellyel a világon bárhonnan vak embereknek segíthetünk, ha épp ráérünk egy pillanatra. A látó felhasználóknak nem okoz nagy megerőltetést, de a vakoknak óriási segítség.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Elhunyt Kordás László

Megdöbbenéssel fogadtuk Kordás László harcostársunk halálhírét. A MASZSZ egykori elnökeként folyamatosan együttműködtünk és segítettük egymás munkáját, küzdelmét. Legközelebbi szövetségesünkként mindig vele vettük fel elsőként a kapcsolatot, vagy elsőként keresett minket.

Külügyi hírek

Beszámoló az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Végrehajtó Bizottsága üléséről Brüsszel, 2022. december 6. Új ETUC főtitkár; felkészülés, jelölések a 2023. évi tisztújító ETUC kongresszusra; mesterséges intelligencia a munka világában; biztonságban

Meg kell tanulni közösségben gyakorolni demokratikus jogainkat

Karácsony Szilárd a SZEF oktatási programjának tananyag-fejlesztője, egyúttal talán legnépszerűbb előadónk. Hiteles Szakszervezeti aktivista, aki rengeteg tanáccsal igyekszik segíteni az őt megkereső tagokat. Nyilatkozatában a pedagógusok küzdelme kapcsán általában a

Aktuális EGSZB vélemények

Az EGSZB 2022. októberi Plenáris ülése által elfogadott érdekesebb vélemények Egy egzisztenciális fenyegetés közös kezelése: a szociális partnerek és a civil társadalom az ambiciózus éghajlat-politikai intézkedések végrehajtásáért ÁLLÁSFOGLALÁS Az EGSZB

Csorbuló sztrájkjogok, folytatódó oktatási akciók

Az Európai Szakszervezeti Szövetséghez (ETUC) fordultunk a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel együtt, és közös levélben tájékoztattuk a szövetséget a pedagógusok helyzetéről és a tanárok rendkívüli elbocsátását célzó kormányrendeletről. Bővebben a  HírKlikk